Skocz do zawartości
IGNORED

Język doświadczonego audiofila

Jaspervanmeer

Rekomendowane odpowiedzi

No i dzieje się to o czym była mowa po założeniu saloniku. Antypatie do salonowców znacznie wzrosły i rosnąć będą. Niedługo dojdzie do tego, że nie będą mogli bez ataku napisać w nie salonowym wątku.

To było do przewidzenia, ale komuś wyobraźni zabrakło...

jesteśmy rozrzuceni po świecie, nawiązać kontakt, spotkać się, pośmiać, pożartować, nie wiem może jestem naiwny

Trafiłeś w sedno!

Spotykać się, rozmawiać, wymieniać doświadczenia i ...

Słuchać, słuchać, słuchać jak najwięcej różnorakiej muzyki ... co jak powszechnie wiadomo łagodzi obyczaje ;)

Po takim spotkaniu zawsze najbardziej zadowolony jestem z faktu, że udało mi się poznać kolejną sympatyczną osobę.

Nieważne czyj system zagra lepiej ...

No i dzieje się to o czym była mowa po założeniu saloniku. Antypatie do salonowców znacznie wzrosły i rosnąć będą. Niedługo dojdzie do tego, że nie będą mogli bez ataku napisać w nie salonowym wątku.

To było do przewidzenia, ale komuś wyobraźni zabrakło...

A dziwisz się ? Założenie saloniku miało na celu odizolowanie się od getta.

Ciebie do saloniku nie zaprosili więc zostajesz dalej w getcie :)

Tylko po co, jak ktoś jest już fanatykiem to Tobie nie ulży a jego nie zmienisz.

forum jest żeby dyskutować, doradzać, wymieniać poglądy, doświadczenia a tu co drugi temat to audiofil to audiofil tamto.

jesteśmy rozrzuceni po świecie, nawiązać kontakt, spotkać się, pośmiać, pożartować, nie wiem może jestem naiwny

Masz rację. Ale czy chciałbyś się spotkać z kimś kto odzywa się tak:

Bezczelny kretyn.

Salonik to chyba taki gabinet osobliwości. A reszty gettem bym nie nazwał.

Masz rację. Ale czy chciałbyś się spotkać z kimś kto odzywa się tak:

W takiej sytuacji wspólnego języka raczej nie będzie.

Ale ja Ciebie zapraszam na pogawędkę i posłuchanie muzyki

forum jest żeby dyskutować, doradzać, wymieniać poglądy, doświadczenia

Wg. Forumowych audiofilii tzw. high-endowców nie masz żadnego doświadczenia. Nie masz, bo nie masz (wybierz sobie):

- rozdzielczego systemu

- doświadczenia z drogimi systemami

- odpowiedniej wiedzy

- nie słyszysz kabli, a nie słyszysz bo patrz wyżej

itd.

Chyba pomyliłeś więc miejsca. Tak, to FORUM tak wyglądało…do czasu, gdy kilku pseudo profesorów nie zrobiło z siebie guru tajemnej wiedzy i nie zebrało się wokół nich kilku poklepywaczy po pleckach.

Fajnie gdyby wszyscy zrozumieli jedno, osoby mające "taniość" bywają często lepiej obyte muzycznie, mają większe doświadczenie z dobrym (często naturalnym) brzmieniem niz pseudo high-end słyszący złote bezpieczniki.

Ale wg. "wybrańców" nie ma miejsca na dyskusję z "plebsem", wymianę poglądów, zdań itd.

Przykład? Głupi temat o formacie CD i jego przyszłości. Cały świat, łącznie z producentami muzycznymi, wydawcami i producentam,i drogich zestawów audio wie, że przyszłosć muzyki to pliki.

Forumowi "profesorowie" uznają każdego tak samo myślącego jako człowieka nieobytego z dobrym brzmieniem, osobę pozbawiona kontaktu z dobrze brzmiącym odtwarzaczem CD, nie masz wiedzy, nie masz doświadczenia, nie odzywaj się…a najlepiej uwierz w każde ich słowo.

Sorry ale to nie daje podstaw żadnej dyskusji.

Miał być salonik dla "wybrańców"…co dla mnie samo w sobie jest jakimś udziwnieniem, bo albo robimy FORUM, co z samej genezy nazwy oznacza wyrażanie PUBLICZNE swoich opinii, albo robimy sobie "miejsca lepsze i gorsze, dla "lepszych i gorszych".

Ale i salonik był i jest do zaakceptowania, bo mielismy nadzieje, że skończy się wieczne wskakiwanie na każdy temat i pisanie ciągle tego samego przez pseudo profesorów.

I? I nic, powstał salopnik, a nadal jest, to co jest.

Łącznie jak podał kolega powyżej - chamskie inwektywy.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Ciebie do saloniku nie zaprosili więc zostajesz dalej w getcie :)

Pomyliło ci się coś.

Ja nie prosiłem. A że ty swoje na kolanach odklęczałeś przed szanownym jury zanim łaskawym okiem spojrzało, to chyba nie powód do dumy...

I że kolega sądzi, że reszta forum to getto, no to cóż ja koledze poradzę?

Proszę jeszcze napisać, że w tym gettcie śmierdzące trolle siedzą i będzie pełen obraz salonowej kultury, która co jakiś czas z salonu wyłazi.

Chociaż w sumie samo getto wystarczy...

@MrArkowski

Ale ja się nie znam i jakoś żaden audiofil mnie nie gani nie ocenia, jestem otwarty, sporo się tu dowiaduje a jak zainteresuje to staram namacalnie sobie udowodnić i przekonać się,

wychodzę z założenia ze dzisiejszy standard jest nic nie wart, dlatego zmieniam takie bezpieczniki czy mi wprowadza coś czy nie, kable tak samo, wyczytałem ze srebro jest najlepszym przewodnikiem i to powinno być 99,99% przewodności a miedz 94,99% i to jest tylko moje " fiu bździu" ze jestem oszukiwany przez inżynierów elektroników i moje urządzenia działają na 94,99% minus inne straty swojej mocy, także nie staram się uzyskać powyżej 100% tylko do tej wartości, wydajności najbardziej zbliżyć

Na mnie kable głośnikowe tez działają, chce to naukowo zrozumieć dlatego sledze forum i każdej okazji zbierać informacje, nie zamknąłem drzwi i jak dziecko tupie nogami, tak jest i koniec,

a żeby samemu się przekonać to kiedyś kupiłem bufor który wpinasz miedzy źródło a wzmacniacz, nigdy wcześniej tego nie robiłem ale wymieniłem kondensatory, kupiłem lampy NOS z lat 60", zmieniałem tez u siebie kable głośnikowe specjalnie z różnych metali żeby usłyszeć różnice, dla mnie jest, może bujam w obłokach, oczywiście nie jest to podstawa systemu tylko dopieszczeniem, małym tuningiem, tez nie wierze w niektóre cuda, dziwie się ze ktoś to kupuje za duże pieniądze, ale nie będę usilnie przekonywał.

Tak samo jak dobrze wnioskuje Ty idziesz w kierunku plików bo to przyszłość, jakość i wygoda, ja właśnie zmieniam na następny CD odtwarzacz + oddzielnie streamer bo lobię słuchać z płyt,

wiadomo ze gesty plik jest lepszy od 44,1 ale nie wierze tym streamerom, kiedyś była elektronika odpowiedzialna za brzmienie a dzisiaj jest oprogramowanie,

dlatego tez szukam w wąskiej obudowie streamer z dobra elektronika i rozsądniej cenie, na ta chwile Naim Audio UnitiQute 2

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podoba mi się ten wątek. Założony przez użytkownika Jaspervanmeer, w którym piszą zbanowani userzy Janek Kos a także najnowsza reinkarnacja Asterposter. W ten sposób ruch na forum osiąga naprawdę spory poziom. Gratulacje dla twórcy wątku jak i administracji, która toleruje ten stan rzeczy. A wątek jak zwykle o d.... Marynie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestety wątek o bezpiecznikach został po wielokroć strollowany przez userów nie mających nic do powiedzenia w tym temacie, w efekcie czego trudno ocenić go jako w pełni merytoryczny. Natomiast samo zagadnienie jest jak najbardziej interesujące, szkoda tylko że nie tych, którzy najczęściej chcą tam zabierać głos...

Pomyliło ci się coś.

Ja nie prosiłem. A że ty swoje na kolanach odklęczałeś przed szanownym jury zanim łaskawym okiem spojrzało, to chyba nie powód do dumy...

I że kolega sądzi, że reszta forum to getto, no to cóż ja koledze poradzę?

Proszę jeszcze napisać, że w tym gettcie śmierdzące trolle siedzą i będzie pełen obraz salonowej kultury, która co jakiś czas z salonu wyłazi.

Chociaż w sumie samo getto wystarczy...

To nie ja sądzę, że reszta forum to getto. Tak postrzegają nas "Oni" skoro są tak odizolowani.

Ja oczywiście piszę to w żarcie ponieważ tak naprawdę mam gdzieś ten ich salonik. I tak nikomu z forum nie pomagali - co najwyżej wywody wyższości więc niech się izolują. Tylko tak sobie myślę jak długo wytrzymią :).

Komu teraz będą imponować ? Sami przed sobą ? I kto im teraz będzie zazdrościł ?

Wyjdą wkrótce z nory jak krety. Już zaczynają wychodzić.

To nie ja sądzę, że reszta forum to getto. Tak postrzegają nas "Oni" skoro są tak odizolowani.

Ja oczywiście piszę to w żarcie ponieważ tak naprawdę mam gdzieś ten ich salonik. I tak nikomu z forum nie pomagali - co najwyżej wywody wyższości więc niech się izolują. Tylko tak sobie myślę jak długo wytrzymią :).

Komu teraz będą imponować ? Sami przed sobą ? I kto im teraz będzie zazdrościł ?

Wyjdą wkrótce z nory jak krety. Już zaczynają wychodzić.

Widzę, że się "trochę" nie zrozumieliśmy. Sorry. Co złego to nie ja :)

Napisałeś to tak, że w sumie dwojako można zrozumieć.

Idę do kotłowni posypać głowę popiołem...

ja właśnie zmieniam na następny CD odtwarzacz + oddzielnie streamer bo lobię słuchać z płyt,

Ja to zrobiłem za jednym zamachem. Kupiłem Oppo 105d i oprócz tego mam sacd oraz DVD audio. I póki co jestem mega zadowolony.

Co to takiego ? Mógłbyś to rozwinąć ? I co to daje ?

wprowadzenie do toru "lampizacje"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę, że się "trochę" nie zrozumieliśmy. Sorry. Co złego to nie ja :)

Napisałeś to tak, że w sumie dwojako można zrozumieć.

Idę do kotłowni posypać głowę popiołem...

Niech będzie ci wybaczone :)

wprowadzenie do toru "lampizacje"

Ukryta Zawartość

To jest przedwzmacniacz ? Skorki nie mam czasu czytać s ni chcę żeby mi to gdzieś umknęło.

Ukryta Zawartość

Niech będzie ci wybaczone :)

To jest przedwzmacniacz ? Skorki nie mam czasu czytać s ni chcę żeby mi to gdzieś umknęło.

Nie, zwykły bufor sygnału, po przez przejście ma za zadanie w sygnale zmienić na charakterystykę brzemienia lamp

Nie, zwykły bufor sygnału, po przez przejście ma za zadanie w sygnale zmienić na charakterystykę brzemienia lamp

i jak to sie spisuje, moglbys pokrotce opisac?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Niektórym może się podobać, u kolegi z forum podłączyłem bufor i miał pozytywne zdanie, walczy z akustyka u niego po "okrojeniu" stonowaniu grało przejrzyście

W moim systemie nie wypadło to dobrze, złagodził mi dźwięk,

obcinał najniższe i te miedzy średnimi a najwyższymi częstotliwościami dlatego dol się wydaje zaokrąglony, średnie wyodrębnione a końcówki i efekty pojawiały się jakby z poza kolumn, niestety jak pisałem bez pośrednich i najniższych tonów

wystawiłem do sprzedania bo bym Ci wysłał do testu

Niektórym może się podobać, u kolegi z forum podłączyłem bufor i miał pozytywne zdanie, walczy z akustyka u niego po "okrojeniu" stonowaniu grało przejrzyście

W moim systemie nie wypadło to dobrze, złagodził mi dźwięk,

obcinał najniższe i te miedzy średnimi a najwyższymi częstotliwościami dlatego dol się wydaje zaokrąglony, średnie wyodrębnione a końcówki i efekty pojawiały się jakby z poza kolumn, niestety jak pisałem bez pośrednich i najniższych tonów

wystawiłem do sprzedania bo bym Ci wysłał do testu

dzieki za checi, ale nie szukam takich sprzetow, bo lamp ci u mnie w sprzetach dostatek. bylem ciekaw jak spisuja sie takie urzadzenia i czy rzeczywoscie cos do systemow wnosza. z tego jednak co piszesz, to jak zawsze, konicznosc posluchania co wnosi w danym systemie.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Niestety wątek o bezpiecznikach został po wielokroć strollowany przez userów nie mających nic do powiedzenia w tym temacie, w efekcie czego trudno ocenić go jako w pełni merytoryczny. Natomiast samo zagadnienie jest jak najbardziej interesujące, szkoda tylko że nie tych, którzy najczęściej chcą tam zabierać głos...

A co w nim może być interesujacego? Kilkadziesiąt stron bajek. Żadnych konkretnych informacji poza nazwami producentów tego oszukaństwa. I jeszcze stwarzanie zagrożenia pozarowego przez namawianie do wstawiania hebelków z akuminium zamiast bezpiecznika.

Swoja drogą dziwne, bo producent takich rzeczy narusza przepisy i dziwne, ze nikt się tym jeszcze nie zainteresował. A obdarzeni wysoka kulturą techniczną audiofile daja się wpuszczać w maliny bez zmrużenia powieki i jeszcze przekonują, że przeciez to nic takigo bo im nigdy sie bezpiecznik nie przepalił. A kiedys dojdzie do zwarcia i bedzie nieszczęście.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

producent takich rzeczy narusza przepisy i dziwne, ze nikt się tym jeszcze nie zainteresował

Nikt nie produkuje tego typu belek, każdy z nas robi sobie je we własnym zakresie. Faktycznie atestów bezpieczeństwa to rozwiązanie nie spełnia;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.