Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w skompletowaniu stereo

Paweł Gierappa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

człowiek z wiekiem zaczyna dorastać do różnych rzeczy hehe i dla mnie nadszedł okres do stereo z gramofonem i to będzie moja prośba o pomoc do Was !!

No to po kolei:

1) Ile pieniędzy możemy przeznaczyć na sprzęt?

zakres na głośniki + wzmacniacz od 1000 do 1500 zł

2) Czy sprzęt ma być nowy, czy używany.

używany, chyba najlepsze lata 80-90 icon_razz.gif

3) Czy chcemy sprzęt stereo, kino domowe czy sprzęt analogowy

głośniki do przestrzeni już mam Logiteh Z5500 i zależy mi teraz na Stereo w zestawie będzie gramofon, mam nie daleko mediatekę z ogromną bazą winylów i możliwością wypożyczenia, będzie również odtwarzacz CD i może tuner

4) Jaki jest sprzęt towarzyszący

jeszcze nic nie ma jednak upatrzony mam wzmacniacz Kenwood 7020 jednak to temat elastyczny

5) Jaka jest powierzchnia pokoju?

pokój ma 13,3 m2 a poniżej wymiary i rozstawienie

czerwone kwadraty to możliwe ustawienia głośników komoda jest mobilna na ścianie tej 320cm w prawo i lewo tak samo subwoofer

brak dywanu, a ściany dosyć cienkie i na ścianach tynki strukturalne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6) Jakiej muzyki słuchamy

muzyka, w zasadzie każda oprócz techno, ciężkiego metalu,

mniejszy nacisk na jazz, rock,

słuchać będziemy muzyki rozrywkowej, polskich starych hitów hee, muzyka poważna, i spokojnej typu phil collins, enya, adiemus itp...

7) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?

8 ) Jakich funkcji oczekujemy od sprzętu, pod co będzie podłączony

raczej chciałbym podstawy typu wzmacniacz i głośniki i gramofon od razu skompletować, a cd-player i tuner będzie później skompletowany

proszę pytać jeśli o czymś zapomniałem i liczę na Waszą pomoc

Pozdrawiam !!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/126328-pomoc-w-skompletowaniu-stereo/

Daj se spokój z patefonem, szkoda kasy,płyty trzeszcza i szybko się zużywają,jakość dźwięku wyraźnie gorsza od cd

Ale jaki urok.

Witam,

człowiek z wiekiem zaczyna dorastać do różnych rzeczy hehe i dla mnie nadszedł okres do stereo z gramofonem i to będzie moja prośba o pomoc do Was !!

No to po kolei:

głośniki do przestrzeni już mam Logiteh Z5500 i zależy mi teraz na Stereo w zestawie będzie gramofon, mam nie daleko mediatekę z ogromną bazą winylów i możliwością wypożyczenia, będzie również odtwarzacz CD i może tuner

jeszcze nic nie ma jednak upatrzony mam wzmacniacz Kenwood 7020 jednak to temat elastyczny

czerwone kwadraty to możliwe ustawienia głośników komoda jest mobilna na ścianie tej 320cm w prawo i lewo tak samo subwoofer

Ukryta Zawartość

słuchać będziemy muzyki rozrywkowej, polskich starych hitów hee, muzyka poważna, i spokojnej typu phil collins, enya, adiemus itp...

7) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?

raczej chciałbym podstawy typu wzmacniacz i głośniki i gramofon od razu skompletować, a cd-player i tuner będzie później skompletowany

Pozdrawiam !!

1. W takiej kwocie ciężko o sensowne wybory.

2. To, że sprzet uzywany z lat 80, a tym bardziej 90 jest lepszy…to mit. Dodatkowo JEST UZYWANY.

3. Stereo to stereo.

4. Nie rozumiem tego punktu w odniesieniu do punktu 1.

5. Nikt nie okresli z góry sygnatury brzmienia na podstawie rysunku.

6. Muzyka z tego zakresu powinna miec właściwości zywiołowości i w miar sensownej szybkości.

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witam,

No to po kolei:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam !!

To jest was więcej Towarzyszu. Czy też jesteście z koscioła Ojcze bo to teraz modne i poprawne politycznie.

Co to za język? Chyba miało być dowcipnie a wyszło żałośnie :)

Pozdrawiam Towarzyszu czy też Eminencjo.

Paweł

BTW,

Jeśli wzmacniacz i głośniki 1000-1500 to nawet nie myślcie o gramofonie. Może na początek poczytaciej zakładkę start tam znajdziecie odpowiedzi na wszystkie pytania.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

np. denon pma-1055r do tego jakieś podstawki typu tannoy m2, mx2 lub podlogowe małe tannoy m3, mx3, f3.

Możliwości jest mnóstwo na średniej klasy sprzęt, i wcale nie tak stary bo z XXI wieku.

To również podepnę się do tematu, aktualnie jestem na etapie tworzenia taniego (dobrego) stereo i mam już kilka pozycji za sobą, jestem po odsłuchach droższych i tańszych propozycji ale padło na pewno na głośniki B&W Matrix 2 series 2 za 580pln (stan bdb) i teraz kompletuje wzmak do nich (przerabiałem już nad-y, yamahy, onkyo itp) ale aktualnie czekam na Cambridge audio sr10 i myślę że to będzie to. Całość kosztowała mnie koło1300pln i było warto a pokój też 15mkw. Zestaw bardzo uniwersalny (również słucham różnej muzyki bo mam też żonę ;)

Do założyciela tematu.

Musisz dużo czytać i czytać, czytać, czytać... -Forum jest bardzo obszerne.

Musisz dużo słuchać i słuchać, słuchać, słuchać... -Podjedź do jakiegoś salonu audio.

Później musisz kilka razy sparzyć się, bo będziesz myślał, że to właśnie "to", a po jakimś czasie może uda Ci się coś sensownego skompletować.

Następnie musisz zmieniać, zmieniać i zmieniać...

I pamiętaj! Nikt za Ciebie nie wybierze systemu, który ma podobać się Tobie, jeden wzmacniacz może mieć kilkanaście skrajnych opinii, a co dopiero cały system.

Czytanie zacznij od zakładki start, tam najwięcej takich tematów.

Komputer na pewno jakiś masz.

To podłącz.... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Kup najlepsze kolumny na jakie cię stać,pózniej reszta

Co masz na myśli najlepsze w cenie ? to chyba od kolumn zależy brzmienie a wzmacniacz jakoś znacząco tego nie zmieni co nie? muszę gdzieś w okolicy znaleźć miejsce gdzie mogę czegokolwiek posłuchać i się odezwę :P

aaa... jakie te kolumny dobre polecisz na kolumny mógłbym do 1200 zł wydać

Pozdrawiam

Najważniejszy element wpływający na brzmienie to jakość instalacji elektrycznej w ścianach Twojego domu/mieszkania. Od niej wszystko się zaczyna;)

A tak poważniej, jeśli chodzi o kolumny, to w tym budżecie warto zwrócić uwagę na Monitor Audio BX2. Jak dobrze zagadasz ze sprzedawcą, to dostaniesz parkę nówek za tysiaka. Grają przyzwoicie, są uniwersalne, BR z przodu, więc możesz ustawić je przy ścianie. Dali Lektor 2 to jeszcze lepszy wybór, ale i kasa większa.

powiedzcie koledzy co to za głośniki i czy warto się nimi zainteresować I.Q LEVEL 3 jeśli, warto to pojechałbym na odsłuch

oraz mam jeszcze jeden typ, mianowicie kef q4 czytałem sporo dobrych opinii i że, nadają się do małych pomieszczeń tz. do 15m3

co o nich sądzicie :P

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.