Skocz do zawartości
IGNORED

Produkcja własnego kabla głosnikowego ( koszulka i oplot)

prim14

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką koszulkę proponowalibyście jako izolator do własnej produkcji kabla głośnikowego 4mm2

I drugie pytanie, jaki oplot proponowalibyście na tą koszulkę ?

Zaproponujcie jakieś ciekawe rozwiązania.

Za wszelką pomoc, porady i sugestie będę bardzo wdzięczny.

Jakie wtyki cinch RCA proponowalibyście do interconnect-u własnej produkcji.

Na uwadze mam amphenola (zdjęcie poniżej) 10 zł

Co zamiast tego proponowalibyście aby cena jakość - była jak największa.

Poniższych cinch-y używam od lat i jestem bardzo zadowolony.

Są bardzo dobrej jakości jak na swoją cenę .

high_res_380683.jpg

Czego Ci brakuje w dźwięku w swoim systemie ? Może pod to poszukamy odpowiednich złącz :) :) :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Po co kombinować?

Za około 50zl kupujesz używanego Qeda Qunex 1.

Za 32zl za metr kupujesz Qed Ruby.

Jak policzysz koszulki, przesyłki itd to nie wyjdzie wiele taniej ale na 99% gorzej.

Po co kombinować?

Za około 50zl kupujesz używanego Qeda Qunex 1.

Za 32zl za metr kupujesz Qed Ruby.

Jak policzysz koszulki, przesyłki itd to nie wyjdzie wiele taniej ale na 99% gorzej.

Jak odliczę marżę od cen sklepowych i producenta wyjdzie 50-95% taniej w zależności od ceny.

Chcesz sam wypleść przewód z drutu, czy kupić gotowy. To raz. W obu przypadkach internet jest pełen przykładów i części. Ja lubię kable Neotech, znajdziesz na hificollective.

Dwa. Wtyki. Żeby mieć coś lepiej bardziej niż Amphenol musisz wydać duże pieniądze. Żadnego Prolinka, to szajs. Sory, taki mamy klimat. Po Amphenolu i Neutriku następna rozsądna propozycja to Cardas i WBT. Tak wynika z mojego doświadczenia.

<br />Jakie wtyki cinch RCA  proponowalibyście do interconnect-u własnej produkcji.<br />

Dobre wtyki to tylko te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wtyki z dużą ilością miedzi i ruchomą masą Michał Wyroba z EarStream używa ich w swoich przewodach, zrobiłem sobie przejściówkę XLR>RCA na tych wtykach

i każdy następny kabelek byłby tylko na nich.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

O wtykach już Ci koledzy napisali. Co do koszulki izolacyjnej, to ja używam wężyka akwarystycznego. A oplot kupowałem na Allegro.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Jak odliczę marżę od cen sklepowych i producenta wyjdzie 50-95% taniej w zależności od ceny.

I kupują materiały w innych cenach. Kiepskie porównanie. Co innego, że w tych samych pieniądzach masz raczej lepsze granie w diy.

Dla każdego systemu , co innego może być najlepsze ""

Trzeba sprecyzować oczekiwania , omówić system i inne kable i może wtedy będzie bliżej do spodziewanego celu .

Testowanie doświadczeń kolegów , może być zgubne i kosztowne ...i końca nie widać ...

Chyba że NIE obchodzi nas efekt dźwiękowy ? ... tylko chcemy mieć kawałek ładnego " kabla ...?

rca Neutric za ok 5-6 zł są dosyć dobre , neutralne , choć do częstego używania mają za małą powłokę złotka "

Ma być tanio czy tanio i dobrze ?

Rozwiń gdyż nie wiem o co Ci dokładnie chodzi ?? a nie mam zamiaru się domyślać.

Dla każdego systemu , co innego może być najlepsze ""

Trzeba sprecyzować oczekiwania , omówić system i inne kable i może wtedy będzie bliżej do spodziewanego celu .

Testowanie doświadczeń kolegów , może być zgubne i kosztowne ...i końca nie widać ...

Chyba że NIE obchodzi nas efekt dźwiękowy ? ... tylko chcemy mieć kawałek ładnego " kabla ...?

rca Neutric za ok 5-6 zł są dosyć dobre , neutralne , choć do częstego używania mają za małą powłokę złotka "

W studiu używa się w zasadzie tylko i wyłącznie neutricka od kilkudziesięciu lat i nikt nie narzeka.

Aczkolwiek tam są inne priorytety i oczekiwania.

Przyrost jakościowy w porównaniu do ceny, używając wtyki WBT zamiast zwykłego neutrica jest na tyle znikomy że mija się z celem wydawanie 100 razy więcej.(drogie zabawki dla dużych dzieci)

WBT są lepsze i co z tego ?? za 1000 zł mam 10 nowych płyt CD bardzo dobrze nagranych, które sprawiają więcej przyjemności niż najlepsze na świecie wtyki WBT.

Rozwiń gdyż nie wiem o co Ci dokładnie chodzi ?? a nie mam zamiaru się domyślać.

W studiu używa się w zasadzie tylko i wyłącznie neutricka od kilkudziesięciu lat i nikt nie narzeka.

Aczkolwiek tam są inne priorytety i oczekiwania.

Przyrost jakościowy w porównaniu do ceny, używając wtyki WBT zamiast zwykłego neutrica jest na tyle znikomy że mija się z celem wydawanie 100 razy więcej.(drogie zabawki dla dużych dzieci)

WBT są lepsze i co z tego ?? za 1000 zł mam 10 nowych płyt CD bardzo dobrze nagranych, które sprawiają więcej przyjemności niż najlepsze na świecie wtyki WBT.

Widzę że tu sami znawcy, którzy znają studia nagraniowe i pewnie sami za konsoletą siedzą.

W studiu używa się tylko bardzo dobrego sprzętu, bardzo często rownież kabli za kilka tyś i bardzo dobrych wtyków. Ale oni robią to z innego powodu niż przeciętny słuchacz. Zastosowane tam kable muszą być dobrze ekranowane ze względu na dużą ilość urządzeń blisko siebie, wtyki rownież są dobrej jakości, ze względu na wytrzymałość mechaniczną (częste odłączanie i podłączanie sprzętu. Mikrofonów itp). Ważna też jest "czystość" nagranego dźwięku i nacisk na to żeby był on jak najbardziej bliski temu co wchodzi do mikrofonu a "wychodzi" za szybą.

Mowa o dobrych studiach nagraniowych a nie pomieszczeniach w piwnicy wytłumionych wytłoczkami z jajek.

I kupują materiały w innych cenach. Kiepskie porównanie. Co innego, że w tych samych pieniądzach masz raczej lepsze granie w diy.

Czasami jest lepsze granie innym razem szkoda czasu i życia na odkrywanie czegoś kto wcześniej już to odkrył.

Widzę że tu sami znawcy, którzy znają studia nagraniowe i pewnie sami za konsoletą siedzą.

W studiu używa się tylko bardzo dobrego sprzętu, bardzo często rownież kabli za kilka tyś i bardzo dobrych wtyków. Ale oni robią to z innego powodu niż przeciętny słuchacz. Zastosowane tam kable muszą być dobrze ekranowane ze względu na dużą ilość urządzeń blisko siebie, wtyki rownież są dobrej jakości, ze względu na wytrzymałość mechaniczną (częste odłączanie i podłączanie sprzętu. Mikrofonów itp). Ważna też jest "czystość" nagranego dźwięku i nacisk na to żeby był on jak najbardziej bliski temu co wchodzi do mikrofonu a "wychodzi" za szybą.

Mowa o dobrych studiach nagraniowych a nie pomieszczeniach w piwnicy wytłumionych wytłoczkami z jajek.

Sam jesteś wytłoczką z jajek gdyż na temat studia masz znikome pojęcie :-)

:) Ale konstruktywna odpowiedź...

To nie jest dyskusja na temat studia nagraniowego więc tyle w temacie.

Załóż wątek z tematem studia nagraniowego to podyskutujemy ( cie ) na temat wyposażenia i tematów z tym związanych.

Nie bardzo już wiem o co ci chodzi. Wydaje mi się, że na swoje pytanie odpowiedź już masz. Ogólnie rzecz biorąc, Neutrik i Amphenol, długo nic i WBT, ViaBlue, etc...

Przewód wrzucach w ebay OFC silver plated wire i naprzód. Wydaje mi się, że robisz z igły widły, a przy okazji jesteś nie w porządku dla kolegi, który podzielił się swoją wiedzę. Not cool.

Dla słuchacza audio ~ filskiego , najważniejszym pytaniem pozostaje nadal ; co chcesz uzyskać dzięki tym przewodom ? ; największą neutralność , słodycz przy kominku , czy ostry lub zimny charakter transowy " ??? . Każdy kabel jest inny , ceny też , jakość również . jedne mają piękną górę , inne świetną średnicę , czasem spotyka się z dobrym basem ..... należy określić ; co lubisz ...wtedy padną podpowiedzi . Niektórzy słuchali dziesiątki kabli ; głośnikowych , audiofilskich i hi end-owych , może wtedy pomogą ?

Nie bardzo już wiem o co ci chodzi. Wydaje mi się, że na swoje pytanie odpowiedź już masz. Ogólnie rzecz biorąc, Neutrik i Amphenol, długo nic i WBT, ViaBlue, etc...

Przewód wrzucach w ebay OFC silver plated wire i naprzód. Wydaje mi się, że robisz z igły widły, a przy okazji jesteś nie w porządku dla kolegi, który podzielił się swoją wiedzę. Not cool.

Czy zadałem pytanie gdzie szukać miedzi OFC posrebrzanej ? Nie mówię że nie przydała by się konkretna odpowiedz na przyszłość.Ale za rady Ebay to dziękuje, gdyż to nie jest żadna pomoc.Drut już niestety mam.

Moje pytanie dotyczyło oplotu, koszulki i w zasadzie na ten temat jest jedna pośrednia pomoc ?

A jakiej wiedzy kolega którego masz na myśli udzielił ?? CZY JA KOGOŚ obraziłem i w jakiś sposób.

Dla słuchacza audio ~ filskiego , najważniejszym pytaniem pozostaje nadal ; co chcesz uzyskać dzięki tym przewodom ? ; największą neutralność , słodycz przy kominku , czy ostry lub zimny charakter transowy " ??? . Każdy kabel jest inny , ceny też , jakość również . jedne mają piękną górę , inne świetną średnicę , czasem spotyka się z dobrym basem ..... należy określić ; co lubisz ...wtedy padną podpowiedzi . Niektórzy słuchali dziesiątki kabli ; głośnikowych , audiofilskich i hi end-owych , może wtedy pomogą ?

Szukam koszulki i oplotu z ciekawym rozwiązaniem a nie kablowego Voodoo.

To idź do Obi, czy innej Castoramy, znajdź regał z linkami stylonowymi, dobierz kolor i średnicę, wyciągnij z wnętrza rdzeń, zastępując go swoim kabelkiem, zarób końcówki i voila! Masz śliczny kabelek na miarę i pod kolor.

No właśnie.

A z panną: zanim zrobisz oplot, zdejm jej koszulkę!:)

Ten "rdzeń" mi się podoba.

Mój - to naczelnik!

Największe forum audio w Polsce i znawcy od marketów budowlanych - litości.ELFA,FARNEL,RSS,TM itd. mówi Ci to coś.Dziękuję bardzo za takie rady.Udaj się do swojego Haj Endowego sklepu budowlanego kup gumowy młotek I zrób z niego pożytek.Może wowczas Twoj rdzeń wpadnie na jakieś ciekawsze pomysły :-)

No właśnie.

A z panną: zanim zrobisz oplot, zdejm jej koszulkę!:)

Ten "rdzeń" mi się podoba.

Mój - to naczelnik!

Na bezsensowne pogawędki udaj się pod sklep monopolowy.

I proszę Cię nie zaśmiecaj tego wątku durnowatymi wypowiedziami.

Szukam koszulki i oplotu z ciekawym rozwiązaniem a nie kablowego Voodoo.

Każdy kabel jest inny , większość kabli z supermarketów nie brzmią dobrze dźwiękowo .

Są kable audio , które mają minimum tego co potrzebne do audio , czyli dla ucha słuchacza , i to nie jest żadne voodoo , tylko minimum przyzwoitości "" . A ubieranie druta z ogrodzenia " w kolorowego gluta " jest drogą ku betonowej rozpaczy .

Na Wolumenie ( targ elektroniczny w W-wie ) jest pełno kolorowych koszulek , oplotów ....ale bazą jest kabel wewnątrz !!! ( jaki i do czego ? ).

Myślę , że każdy ma jakąś aspirację i jeśli nie teraz , to za 2 lata będzie miał lepszy sprzęt i może usłyszy to o czym mówię ...?

Przepraszam za sformułowania , ale kable są też integranlną częścią systemu audio , jak przyprawy i umiejętności kucharza przy surowym mięsie ( jakim jest sam sprzęt ) , aby powstała odpowiednia potrawa . Chyba że się łyka co popadnie ?

( np Przy dobrym sprzęcie , dobry kabel sieciowy ( NIE taki komputerowy za 2,50 zł ) jest w stanie wnieść tyle co dwukrotnie droższy wzmacniacz ~ przynajmniej takie mogą być wrażenia , więc chyba warto przemyśleć temat ? )

Integralną częścią systemu Audiofilskiego jest również prund z gniazdka sieciowego 230V

wydzielonego specjalną dedykowaną linią prosto z elektrowni :-)

Jaki najbardziej audiofilski węgiel do opalania kotła turbogeneratora i z jakiej elektrowni???

Pewnie, że podstawą jest "drut" wewnątrz, ale dobrze dobrana pod kolor koszulka nie zaszkodzi :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.