Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawa antyaborcyjna

Keef'98

Rekomendowane odpowiedzi

argus dnia 07.04.2016 - 14:17 napisał

"Nawet, jak klechę skażą, dostaje (w porównaniu ze świeckim) wyrok raczej symboliczny. A w wielu przypadkach molestowania bywały nawet zawiasy... tfu ..."

Podobnie jest z "równością wobec prawa" policjantów, polityków czy innych. Zdecydowanie powinno być to ukrócone, również wobec księży.

Też jestem tego zdania.

Powiem więcej wobec najbliższej rodziny, nauczycieli również, bo to wśród nich a nie wśród księży najwięcej takich przypadków jest.

Nie proś by argus przedstawił ci statystyki dowodzące że księża są tak nisko karani.....nie zobaczysz ich, to o czym mówi jest efektem ubocznym jego "umiłowania Kk". :))))

Bobcat dnia 07.04.2016 - 15:06 napisał

"Bezczelne propagandowe kłamstwa. Za Hitlera w Niemczech za aborcję była kara śmierci, za Stalina w ZSRR - kara śmierci lub wieloletni ciężki łagier."

Doucz się trochę... Karano jedynie ludność niemiecką. Wśród "podludzi" aborcja była o ile nie przymusowa to przynajmniej wskazana.

Ależ on o tym wie.....sam kilka razy mu o tym pisałem.....nie martw się ja też wtedy o kłamstwa byłem posądzany.

Sam (nie wiedzieć czemu) uwierzył że Stalin i Hitler to obrońcy życia....jak mantrę to w jednym z tematów powtarzał. ;)

Bobcat dnia 07.04.2016 - 18:21 napisał

"Spróbuj nie posłać dziecka u nas do szkoły. Potem pisz swoje farmazony.'

Znów prezentujesz braki w swojej wiedzy... Słyszałeś o edukacji domowej?

Seksualnej ;-)?

To moje ulubione zajęcia pozalekcyjne. :-))

Jak widać sądząc po wpisach nie tylko on nie słyszał....a może oni tylko nie umieją czytać ze zrozumieniem? :))))

Żartujesz? Edukacja domowa jest wyjątkiem, wymaga akceptacji władz oświatowych, która udzielana jest w szczególnie uzasadnionych i absolutnie wyjątkowych przypadkach.

A takiego przypadku nie miał na myśli? ;)

Maju dnia 07.04.2016 - 10:24 napisał

"A drwijcie sobie ze śmierci nienarodzonych opowiadając dyrdymały o plemnikach z połową duszy.....możecie nawet opowiadać dowcipy o skrobankach jak Was to bawi."

Kto drwi sobie z nienarodzonych ? Drwię sobie tylko z pompatycznego i oderwanego od prawdziwego życia podejścia do tematu. Typowo polskiego podejścia. To chyba jeszcze wolno robić ? Czy może już cezura zabrania ?

Celowo przejaskrawiłem nie dlatego bym był aż takim sztywniakiem bym nie rozumiał że jest pole do tego typu zachowań (żartów), jednak jak widzę ogrom niezrozumienia drugiej strony objawiający się wygadywaniem takich bzdur (cytat) wynikających z ignorancji trudno zachować humor bo z tego (głupoty) się śmiać po prostu nie wypada.

Nikt nie drwi ze śmierci, gdyż tam takowej nie ma. Najpierw trzeba się urodzić, aby można można było w ogóle o niej mówić. Podobnie nie można zniszczyć przedmiotu, który jeszcze nie został wyprodukowany. Pompatyczna nowomowa nie jest w stanie tego zmienić.

Mówiłem coś o głupotach wypisywanych w żartach.....a tu proszę to samo chyba na poważnie.....dziecko, przedmiot produkcja....co ten człowiek pisze??

Można byłoby to za żart przyjąć, ale jak już mówiłem z tak poważnych rzeczy żartować nie przystoi. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Swoją drogą jeżeli pro-life zakłada bezwarunkowo, że płód to człowiek, ciekawe jakie kary byłyby dostosowane w nowej ustawie za usunięcie ciąży. Konsekwentnie należałoby zagrozić je dożywociem. Jeśli inaczej to jakaś hipokryzja bo znaczy, że płód to jednak nie człowiek lub przynajmniej niepełnowartościowy.

Także kobieta, która w ciąży w jakiś dziwnych okolicznościach spadła ze schodów, i udowodniono by jej, że działała w zamiarze ewentualnym wywołania poronienia - dożywocie. Obecne ustawodawstwo odnośnie zabójstwa z zamiarem ewentualnym lub usiłowania zabójstwa przewiduje także dożywocie.

Idą dalej i zakładając pomysły przywrócenia kary śmierci jako słusznego najwyższego wymiaru kary przez mniej więcej te same środowiska, w przypadku ewidentnej próby zamachnięcia się kobiety na życie swojego płodu... no cóż należałoby ją zamknąć w szpitalu pod specjalnym nadzorem do czasu urodzenia dziecka, a potem czapa. Oczywiście wszystko to jeżeli naprawdę sądzimy, że płód to człowiek.

Ruchy pro-life to jest zwyczajna hucpa i ideologiczna obsesja. Nie mają żadnych argumentów na poparcie swojego punktu widzenia, poza tym że tak obwieścił w Watykanie jakiś dziadzio, który na dodatek ubzdurał sobie że jest nieomylny.

A lemingi to łykają i bezmyślnie powtarzają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję, że w każdym miejscu znajdą się tacy, którzy zechcą im to skutecznie i radykalnie uprzykrzyć.

A z drugiej strony trzeba zacząć zbierać podpisy za całkowitą liberalizacją aborcji. Co proszę? KC PZPR (Komitet Centralny Polskiej Zjednoczonej Partii Religijnej - dawna nazwa: Episkopat Polski) nie zgadza się na zbieranie podpisów w tej sprawie? Proszę mnie nie rozśmieszać. Na działanie partyzantki AK też nie było pozwolenia Niemców, a na działanie powojennego ruchu oporu - pozwolenia władz partyjnych. I co z tego?

Ukryta Zawartość

Nie mają żadnych argumentów na poparcie swojego punktu widzenia

Argumentów jest niemało a wiele z nich pojawiło się nawet w tej dyskusji.

Mam nadzieję, że w każdym miejscu znajdą się tacy, którzy zechcą im to skutecznie i radykalnie uprzykrzyć.

Ktoś tu w kółko zarzuca radykalizm obrońcom życia a sam nawołuje do radykalizmu... Czyżby podwójna moralność się odzywała?

Gdyby ministranci mogli zachodzić w ciąże, to kk z aborcji uczynił by sakrament.

Pewnie jesteś jakimś biskupem skoro tak dobrze znasz motywy postępowania kk... ;)

Pewnie jesteś jakimś biskupem skoro tak dobrze znasz motywy postępowania kk... ;)

Dziękuje za słowa uznania ;) ale umiałbyś wskazać w Polsce biskupa które wie jakie są PRAWDZIWE motywy działania kk i zdradził by Nam Polakom taki sekret..?

Lemański próbował..

Według mnie KK to wspólnota wiernych więc nie istnieje coś takiego jak motywy postępowania KK w sensie ogólnym gdyż każda cząstka KK jest nieco inna. Co do motywu szczególnego, związanego z tematem dyskusji to jest to oczywiście obrona życia.

Argumentów jest niemało a wiele z nich pojawiło się nawet w tej dyskusji.

Argumentów naukowych nie było w ogóle. Wyłącznie własne urojenia wynikające z przyjętej ideologii.

Ktoś tu w kółko zarzuca radykalizm obrońcom życia a sam nawołuje do radykalizmu... Czyżby podwójna moralność się odzywała?

Nie. Wyłącznie pragmatyzm. Strona obrońców zygoty rozpoczęła pierwsza radykalizm, sądząc zapewne, że będzie miała na niego monopol. Nic bardziej mylnego. Na radykalizm jedyną odpowiedzią jest radykalizm. Dość terroru kato-talibów.

Według mnie KK to wspólnota wiernych

Wygodne hasełko propagandowe dla mydlenia oczu naiwnym i łatwowiernym. W rzeczywistości feudalna struktura rządzona po dyktatorsku z jednego miejsca. Wspólnota? Zwykły wierny nie jest godzien znać nawet finansów swojej parafii.

Argumentów naukowych nie było w ogóle

Chyba z Twojej strony...

Strona obrońców zygoty rozpoczęła pierwsza radykalizm

I gdzież ten radykalizm obrońców życia? W tym że chcą bronić swoich przekonań? Siłą nikogo do niczego nie zmuszają a że chcą zmienić prawo w zgodzie ze sposobami jakimi w demokratycznym kraju to prawo zmieniane być może... Jeśli jest tak jak mówisz i są w mniejszości to nie powinieneś się obawiać... Padające z Twojej klawiatury określenia "obrońców zygoty" czy "PZPR" świadczą wymownie tylko o Twoim radykalizmie i braku poszanowania dla jakichkolwiek poglądów innych niż Twoje.

Zwykły wierny nie jest godzien znać nawet finansów swojej parafii

A skąd u Ciebie ta wiedza? U nas jakoś parafianom udało się zmienić proboszcza, głównie z powodów niejasności zarządzania finansami parafii. Teraz jest nowy i rada ekonomiczna złożona z przedstawicieli parafii.

Co do motywu szczególnego, związanego z tematem dyskusji to jest to oczywiście obrona życia.

A co z życiem matki, jeśli płód zagraża jej życiu?

Zerknij do zeszytu Peniskopatu, jaką mają na to odpowiedź

Według mnie KK to wspólnota wiernych więc nie istnieje coś takiego jak motywy postępowania KK w sensie ogólnym gdyż każda cząstka KK jest nieco inna

KK to pasterze i owce. Czy wg Ciebie owce wyprowadzają pasterzy np.? W życiu realnym też w taki sposób dyskutujesz z innymi, czy tylko anonimowość internetu wyzwala w Tobie pokłady z takimi pomysłami i poglądami..?

Chyba z Twojej strony...

W odszczekiwaniu się jesteś mistrzem.

I gdzież ten radykalizm obrońców życia?

Kpisz czy masz nas za idiotów? Próby wymuszenia zmiany prawa, tak aby spełniało czyjeś ideologiczne widzimisię to radykalizm w postaci skrajnej.

W tym że chcą bronić swoich przekonań?

Nie, chcą je narzucić innym.

Siłą nikogo do niczego nie zmuszają

Ostrzegam, że następne przykłady tego typu traktowania mas jako niepełnosprawnych umysłowo będą zgłaszane do Moderacji jako dowód chamstwa.

chcą zmienić prawo w zgodzie ze sposobami jakimi w demokratycznym kraju to prawo zmieniane być może...

Czyżby? Wg najnowszych badań opinii publicznej - przytłaczająca większość (ponad 70%) uważa, że aborcja powinna być dozwolona gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu matki lub powstała w wyniku czynu przestępczego, ponad połowa - w przypadku ciężkich wad płodu. Całkowitego zakazu chcą niszowe marionetkowe organizacje przykościelne oraz zorganizowane przez KK bojówki, które korzystając z gościny parafii zbierają podpisy od moherowego motłochu. To nie jest demokracja, a jej parodia.

Padające z Twojej klawiatury określenia "obrońców zygoty" czy "PZPR" świadczą wymownie tylko o Twoim radykalizmie i braku poszanowania dla jakichkolwiek poglądów innych niż Twoje.

Szanuję poglądy wyłącznie tych, którzy potrafią szanować poglądy innych.

U nas jakoś parafianom udało się zmienić proboszcza, głównie z powodów niejasności zarządzania finansami parafii. Teraz jest nowy i rada ekonomiczna złożona z przedstawicieli parafii.

Bajeczki proszę opowiadać dzieciom w przedszkolu.

A co z życiem matki, jeśli płód zagraża jej życiu?

Jeśli o mnie chodzi, to wielokrotnie pisałem że wówczas to matka, która ryzykuje swoje życie, powinna mieć ostatnie słowo.

W odszczekiwaniu się jesteś mistrzem.

Zerknij do zeszytu Peniskopatu

Ciebie jak widać jeszcze dłuuugo w tej kwestii nie pobiję...

Bajeczki proszę opowiadać dzieciom w przedszkolu.

Widzę że to Tobie ktoś naopowiadał bajek i w wyniku tego masz problemy z zaakceptowaniem rzeczywistości. Napisałem prawdę ale oczywiście wolno Ci w to wątpić... Wszystkich szczegółów podać nie mogę po pierwsze z tego powodu, że nie wypada a po drugie nie śledziłem całego sporu między proboszczem a lokalną społecznością, gdyż trwał on już wcześniej, zanim zamieszkałem w obecnej miejscowości. Fakt jest taki, że po protestach odnośnie zachowania proboszcza został on odwołany.

Ostrzegam, że następne przykłady tego typu traktowania mas jako niepełnosprawnych umysłowo będą zgłaszane do Moderacji jako dowód chamstwa.

O jakich masach mówisz? Coś Ci się musiało przewidzieć z chamstwem z mojej strony... Wskaż chociaż jeden post gdzie względem kogokolwiek zachowałem się w chamski sposób. Jeśli doszukujesz się chamstwa to przypomnij sobie w jaki sposób odnosisz się do swoich dyskutantów... że o chamskim nazywaniu instytucji kościelnych już nie wspomnę.

Podaj przykład, gdzie przeciwnicy aborcji siłą próbują wprowadzać swoje przekonania. Jak na razie projekt ustawy i zbieranie podpisów z użyciem siły nie ma nic wspólnego.

O jakich masach mówisz?

Literówka. Przepraszam. Miało być "nas".

Wskaż chociaż jeden post gdzie względem kogokolwiek zachowałem się w chamski sposób.

Mówienie, że obrońcy zygoty "nikogo do niczego nie zmuszają" w sytuacji, gdy próbują wymusić zmianę prawa wg własnych urojeń - jest przykładem chamstwa i lekceważenia rozmówców.

w jaki sposób odnosisz się do swoich dyskutantów...

W jaki?

że o chamskim nazywaniu instytucji kościelnych już nie wspomnę.

Co? Gdzie? Kiedy? Proszę o przykład.

Podaj przykład, gdzie przeciwnicy aborcji siłą próbują wprowadzać swoje przekonania.

Pojęcie "siła" nie ogranicza się tylko do siły fizycznej. Natomiast obawiam się, że do niej dojdzie jeśli kato-taliban będzie nadal rozpychać się w przestrzeni publicznej i próbować narzucać swoje przekonania.

Co? Gdzie? Kiedy? Proszę o przykład.

Proszę bardzo:

kato-taliban

Peniskopatu

KC PZPR (Komitet Centralny Polskiej Zjednoczonej Partii Religijnej - dawna nazwa: Episkopat Polski)

Widać, że próbujesz sprowadzić rozmowę do pozycji rynsztoka... To trochę tak, jakbym zaczął nazywać Cię "tępym ateistą", jednak nawet jeśli za takiego bym Cię uważał, to nigdy nie zniżę się do poziomu aby tak się do Ciebie czy osób prezentujących podobne do Twoich poglądy zwracać. Szanuję to, że ktoś może być ateistą, antyteistą czy agnostykiem i nie twierdzę, że aby być dobrym człowiekiem koniecznie trzeba wierzyć w Boga. Mam dobrych znajomych wśród niewierzących, w pracy miałem kontakt z osobami różnych wyznań i nigdy nie miałem z tym problemu.

gdy próbują wymusić zmianę prawa

Jak według Ciebie wygląda to wymuszanie? Czy gdzieś obowiązujące prawo zostało złamane? Jeśli ktoś uważa, że prawo jest złe bo np. nie chroni tych, których chronić powinno, to próbuje je zmieniać. Prawo daje ku temu odpowiednie narzędzia, chociażby w postaci zgłoszenia projektu ustawy.

kato-taliban będzie nadal rozpychać się w przestrzeni publicznej i próbować narzucać swoje przekonania.

na szczęście jest to siła przeciwstawna do lewactwofilityzmu. Lewactwo to ekskrement myśli ludzkiej. Bez obrazy osobistej. Pa pa

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Widać, że próbujesz sprowadzić rozmowę do pozycji rynsztoka...

Nerwy puszczają? Prawda w oczy kole? Nie moja wina, że to co się dzieje obecnie jest kserokopią tamtego. Tylko ideologia inna.

To trochę tak, jakbym zaczął nazywać Cię "tępym ateistą"

Mój światopogląd jest moją prywatną sprawą, nigdy na jego temat się nie wypowiadam i nie zamierzam. Więc dla Ciebie powstanie nieznany.

Jak według Ciebie wygląda to wymuszanie?

Nie będę dyskutował z kimś, kto umie jedynie udawać Greka albo pierwszego naiwnego.

Pa pa

Tak. Mam poglądy lewicowe i jestem z tego dumny.

Żegnam ozięble z domieszką ironii.

Mam poglądy lewicowe i jestem z tego dumny

Mowa była o lewactwie- to ekstrement. Lewicowość- no cóż... taka aberracaj, której sam trochę ulegam. Naprawdę- mówię to jako prawicowiec (z lewicowym odchyleniem)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Nerwy puszczają?

Mi? Skądże :) Jak dotąd nie udało Ci się mnie sprowokować i mam nadzieję że tak zostanie.

Mój światopogląd jest moją prywatną sprawą

Mam poglądy lewicowe

Niestety Twoje wpisy Cię zdradzają... Nie tylko ten powyższy. Głównie te, gdzie prezentujesz brak szacunku dla ludzkiego życia i poglądów odmiennych niż Twoje.

Niestety Twoje wpisy Cię zdradzają...

Nic mnie nie zdradza. Światopogląd to nie jest lewica-prawica, lecz zupełnie coś innego.

prezentujesz brak szacunku dla ludzkiego życia

Szanuję życie. Tyle że na etapie, o którym rozmawiamy to jeszcze nie jest życie.

i poglądów odmiennych niż Twoje.

Cała Twoja pisanina dowodzi, że nie szanujesz moich poglądów i próbujesz mi narzucić swoje.

Nic Ci nie próbuję narzucić. Próbuję Cię przekonać a to zasadnicza różnica. Czy twierdzisz że płód w łonie matki jest martwy? Jeśli nie, to znaczy że jest żywy.

Daremny trud. Nie przekonasz mnie. Więc proszę sobie darować dalsze próby natrętnej indoktrynacji.

Płód w łonie matki jest żywy w takim sensie, jak żywa jest każda oddzielna, pojedyncza komórka ludzkiego organizmu. Do samodzielnego życia jest niezdolna. A więc płód jest tylko zbiorem tkanek w organizmie matki.

Jeśli nie wierzysz w duszę... to też jesteś tylko zbiorem tkanek.

Jeśli Cię nie przekonam, trudno... przynajmniej próbowałem... ale może dzięki temu co napisałem ktoś inny się zastanowi i zmieni zdanie.

Płód w łonie matki jest żywy w takim sensie, jak żywa jest każda oddzielna, pojedyncza komórka ludzkiego organizmu.

Każda oddzielna, pojedyncza komórka w ciele kobiety ma swoje DNA, takie samo dla całego organizmu. Nie dotyczy to jednak dziecka, które pod tym względem jest oddzielnym życiem ze swoim odrębnym DNA i cechami biologicznymi. Cechy te posiada już zarodek, co naukowo zostało potwierdzone.

Jeśli nie wierzysz w duszę... to też jesteś tylko zbiorem tkanek.

Ale zdolnym do samodzielnego życia. W przeciwieństwie do pojedynczej komórki wypreparowanej z naskórka mojego palca. Ona tej zdolności nie posiada.

Odnośnie duszy się nie wypowiadam. W szczególności kiedy wstępuje w człowieka. Z tego co wiem - teologia na ten temat milczy. Św. Tomasz z Akwinu twierdził, że w którymś-ten (nie pamiętam) tygodniu ciąży. Czyli nawet wielki myśliciel KK uznał, że przed tym momentem nie mamy do czynienia z człowiekiem.

Cechy te posiada już zarodek, co naukowo zostało potwierdzone.

Każda pojedyncza komórka organizmu posiada pełen kod DNA całego organizmu. Co nie oznacza, że jest człowiekiem.

Może dzięki temu, co napisałem ktoś się zastanowi, zmieni zdanie i przestanie ulegać propagandzie KK w sprawie obrony zygoty.

Większość argumentów które podałem przemawiających za obroną życia nie ma praktycznie nic wspólnego z nauką KK a przynajmniej nie tylko. Są to prawdy uniwersalne, które spotkać można w różnych religiach i wyznaniach.

Św. Tomasz żył w czasach, kiedy kobieta nie znaczyła praktycznie nic w większości mu współczesnych kultur. Jego tezy były i tak znacznym postępem w sprawach światopoglądowych. Dzisiaj z racji tego że wiemy znacznie więcej nie wszystkie pozostały aktualne.

Zarodek też jest zdolny do życia w swoim naturalnym otoczeniu o ile mu w tym życiu się nie przeszkadza. Noworodek także potrzebuje opieki dorosłych, bez której nie przeżyje.

marcin316 dnia 09.04.2016 - 08:37 napisał

"Jeśli nie wierzysz w duszę... to też jesteś tylko zbiorem tkanek."

Ale zdolnym do samodzielnego życia.

Trzeba Bobcat iść za ciosem, zaproponuj eutanazję dla wszystkich którzy nie potrafią żyć samodzielnie....to nawet jest dość zgodne z niektórymi poglądami lewicowymi jakie ci przyświecają.....jak równość to równość. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Pierwsza dama, mimo próśb, nie zabierze głosu ws. aborcji. Prezydent: Ma do tego prawo

Teraz decyzji Pierwszej Damy broni prezydent. "Moja Żona robi to, co uważa za właściwe dla swojej roli i ma do tego PRAWO" - napisał na Twitterze Andrzej Duda

a w ogóle mamy kogoś takiego jak "pierwsza dama "?

wiem że mamy P.O prezydenta

Ukryta Zawartość

właściwie po co sie pytam ...czego można było innego sie spodziewać

post-20694-0-45124300-1460191122_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.