Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

ke_raj, 10 Sie 2010, 21:31

>SirJack7 - z całym szacunkiem, ale moim zdaniem, to nie jest Technics M75.

Tak to jest zdjęcie M85, fotek swojego M75 jeszcze nie robiłem.

Ten M85 ma prawie taki sam środek jak M75.

Postanowiłem pochwalić się moim najnowszym nabytkiem :-)

Do tej pory nigdy nie miałem zamiaru kupować Onkyo TA-2570. Po prostu niespecjalnie podobał mi się z wyglądu. Ale jak zobaczyłem go w srebrnej wersji, dodatkowo za niewielkie pieniądze to długo się nie zastanawiałem. No i nie żałuję. Deck okazał się egzemplarzem w znakomitym stanie. Przedni panel wygląda jakby dopiero co zszedł z taśmy produkcyjnej :-) Mechanicznie też wszystko ok.

A teraz dwa pytania do użytkowników:

Czy to normalne, że przy przełączaniu funkcji Play, Rew itp mechanizm chodzi głośno?

I czy Accubias minimalnie obcina wysokie tony?

Podziękowania dla MaciejaLK za podanie kiedyś w tym wątku instrukcji kalibracji.

Zdjęcie niestety z telefonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

seniortelefono, 10 Sie 2010, 22:45

>Postanowiłem pochwalić się moim najnowszym nabytkiem :-)

>Do tej pory nigdy nie miałem zamiaru kupować Onkyo TA-2570. Po prostu niespecjalnie podobał mi się z

>wyglądu. Ale jak zobaczyłem go w srebrnej wersji, dodatkowo za niewielkie pieniądze to długo się nie

>zastanawiałem. No i nie żałuję. Deck okazał się egzemplarzem w znakomitym stanie. Przedni panel

>wygląda jakby dopiero co zszedł z taśmy produkcyjnej :-) Mechanicznie też wszystko ok.

>A teraz dwa pytania do użytkowników:

>Czy to normalne, że przy przełączaniu funkcji Play, Rew itp mechanizm chodzi głośno?

>I czy Accubias minimalnie obcina wysokie tony?

>

>Podziękowania dla MaciejaLK za podanie kiedyś w tym wątku instrukcji kalibracji.

>

>Zdjęcie niestety z telefonu.

Czatowałem na niego ale wyjazd pokrzyżował mi plany...

Cieszę się, że jest w dobrym stanie, ale w moim egzemplarzu (czarnym) mechanizmy chodzą dość cicho, przy przewijaniu dużo zależy od jakości samej kasety.

Jeżeli Accubias dobrze skalibruje kasetę to nie czuję obcinania wysokich tonów w stosunku do źródła. Jeżeli jest to wyraźne to coś jest nie tak.

W moim chyba udało mi się zlikwidować gniecenie taśmy, najprawdopodobniej przyczyną był wyciągnięty pasek sprzęgiełka powodujący zbyt małe napięcie taśmy wchodzącej na lewy wałek. Po wymianie na dużo grubszy i krótszy zjawisko znikło. Jeszcze muszę ustawić ten wałek i powinno być ok. To naprawdę dobry magnetofon, a srebrny prezentuje się wspaniale. Gratulacje !

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 10 Sie 2010, 23:01

Chyba mnie źle zrozumiałeś :-) Chodzi mi o odgłos przy włączaniu funkcji. Samo prowadzenie taśmy przy odtwarzaniu i przewijaniu jest już ciche.

A co do tych wysokich tonów to teraz sobie uświadomiłem, że jeszcze go nie demagnetyzowałem. Może to jest przyczyną. Chociaż w sumie to "obcięcie" jest tak minimalne, że nawet jak zostanie to nie będzie mi przeszkadzać :-)

seniortelefono, 10 Sie 2010, 23:14

Po skalibrowaniu zarówno "Biasu" (automatycznie) jak i "Levelu" (ręczne z generatorem) magnetofon w zasadzie nie powinien niczego obcinać, także z Dolby - chyba, że jest rozregulowany.

Przełączanie funkcji odbywa się raczej cicho - włączeniu i wyłączeniu przewijania może towarzyszyć bardzo krótki odgłos pracy silnika pomocniczego, słyszalny, ale nie niepokojący, natomiast przy włączeniu i wyłączeniu Play, Pause, Rec - ten sam silnik podnosi i opuszcza mostek, więc odgłos jest dłuższy i głośniejszy, ale nadal cichy. Jeśli jest zdecydowanie głośny, to coś jest nie w porządku. Nie powinno też być odgłosów żadnych wyraźnych stuknięć.

MaciejLK, 10 Sie 2010, 23:33

>Po skalibrowaniu zarówno "Biasu" (automatycznie) jak i "Levelu" (ręczne z generatorem) magnetofon w

>zasadzie nie powinien niczego obcinać, także z Dolby - chyba, że jest rozregulowany.

Być może to wina nie rozmagnesowanej głowicy. Trochę może demonizuję z tym "obcinaniem", trzeba się dobrze wsłuchać na słuchawkach, przy odpowiednim fragmencie utworu :-)Mam nadzieję, że nie jest rozregulowany bo wygląda na "nie ruszany".

Co do tych odgłosów to też chyba trochę przesadzam :-) Po prostu ten deck tak jest przez wszystkich chwalony, że myślałem że będzie chodził prawie bezgłośnie :-)

Choć Onkyo to po japońsku "dźwięk", to firma miała też dość specyficzne podejście do wyglądu! Liczba świecących elementów w tych urządzeniach przekraczała normę - np. w TA-2090/2900!

A recenzję w niemieckim Audio z 89 roku rozpoczyna następujący tekst:

"Dobrze jest błyszczeć w ciemności. Najlepszy przykład: magnetofon Onkyo TA-2570. Ze swoimi 80-ma lampkami i świecącymi segmentami promieniuje jak park rozrywki nocą."

Te wyświetlacze Onkyo, na których jest mnóstwo różnych zaznaczonych pól, kresek, itd. robią umiarkowanie estetyczne wrażenie, tym bardziej, że w powodzi tych niepotrzebnych, stale świecących światełek nie ma bardziej przydatnych informacji, np. typu taśmy albo zaznaczonego poziomu Dolby.

Nie zmienia to faktu, że magnetofon dobrze gra.

W TA-2900 mam to wszystko i wiele innych, już znacznie mniej potrzebnych rzeczy ;) Np. jest trzystopniowy wskaźnik prędkości normal - high (przy przewijaniu) - stop. Jest też wskaźnik położenia mostka z głowicami, równie oryginalny ;) Ale ten magnetofon faktycznie jest trochę przesadzony, w przeciwieństwie do TA-2500, który bardzo mi się wizualnie podoba, szczególnie w wersji srebrnej. Tyle, że to specyficzny design, trzeba lubić. Taki kicz lat 80-tych, jakże uroczy ;)

Ta-2900 w wersji srebrnej jest bardzo ładny. Bardzo estetycznie poukładane manipulatory i ten wyświetlacz także ma swój urok. Oczywiście to moje subiektywne odczucie.

Jako niepoprawny zbieracz ładnych staroci ośmielę się pokazać kilka specjalnie wybranych taśmociągów. A jako wyjaśnienie dlaczego te, zdjęcie dedykuję Zbyszkowi KORWINowi wraz z pozdrowieniami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

seniortelefono, 11 Sie 2010, 00:05

>Co do tych odgłosów to też chyba trochę przesadzam :-) Po prostu ten deck tak jest przez wszystkich

>chwalony, że myślałem że będzie chodził prawie bezgłośnie :-)

No bezgłośny, to on raczej nie jest. Faktycznie, porównanie kultury pracy z mechanizmem, chociażby porównywalnego klasowo Pioneer'a CT-757, wypada zdecydowanie na korzyść Pionka. I moim skromnym zdaniem, tylko to. Reszta, mimo automatycznego biasu, przewyższa CT-757. A co do "ucinania" wysokich. TA-2570 faktycznie musi mieć rozmagnesowywane co jakiś czas głowice. Sam to stwierdziłem. Co do reszty, pytaj Kasjela. Jeśli chodzi o ten model, to on wie o nim chyba wszystko. ;)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Poszukuję idlera do gx75, samo gumowe kółko przenoszące napęd z silnika na talerzyki.

MOże być też z modeli gx6, gx52 i pewnie jeszcze kilku innych.

Będe wdzięczny za pomoc.

>Radmar, 4 Sie 2010, 11:13

>Jeśli to nie będzie dla Ciebie problem, to chętnie bym poczytał. :) Ale jeśli nie dasz rady, to też

>się nic absolutnie nie stanie. W internecie te dane w większości można gdzieś wykopać. :)

mam nadzieje ze sie rozczytasz. model na ktorym odbilo sie swiatlo to ct-w205r.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>vlado, 11 Sie 2010, 16:27

>Jako niepoprawny zbieracz ładnych staroci ośmielę się pokazać kilka specjalnie wybranych

>taśmociągów. A jako wyjaśnienie dlaczego te, zdjęcie dedykuję Zbyszkowi KORWINowi wraz z

>pozdrowieniami.

Witam po dłuższej nieobecności, mam pytanie jak te decki Toshiby graja ?

Mam wieżę Toshiby z tych lat, ale brakuje mi magnetofonu, w ogóle ciężko spotkać teraz wyroby audio tej firmy. Ten deck stojący na samej gorze to PC-2460 ?

Pytam bo mam taki, ale leży w kolejce do "reanimacji". Kupiłem go za grosze i po pierwszym przeglądzie trochę mnie zniechęcił, jak dla mnie za "plastikowy", no ale do był najniższy model decka Toshiby, wiec pewnie dlatego taki "budżetowy".

Według mnie dobry deck musi swoje ważyć, co najmniej kilka kg hehe

oxygene,

Witaj zaginiona owieczko. Dopływ tlenu zapewne wpłynie na kondycję naszego wątku.

Tak PC-2460 to najprostrzy z tej serii model. Brakuje mi jesze jednego modelu PC-530. Bardzo lubię tę markę, znając jej wkład w elektronikę wart zainteresowania. Mam jeszcze kilka AUREXów.

Jak odpowiedzieć Ci co do tego decka? Każdy z nas słyszy w jedyny sobie sposób, do tego sprzęt gra w zależności od konfiguracji i przede wszystkim pomieszczenia w którym jest zainstalowany.

Napisałeś, że masz zestaw Toshiby. Opiszę jak gra połączony z AUREXem 2X100W na Sherzo 200 w pomieszczeniu 32mkw lecz o wielkiej kubaturze wysokość 3,46m. średnio wytłumionym. Dźwięk żywy, czysty z natury raczej lekki. Wokale wysunięte do przodu. Bardzo dobrze trzyma rytm. Na kasetach typu I lepsze podparcie na basie. Dobrze skalibrowane parametry zapisu oraz czułe wskaźniki wysterowania. Zapisze wszystkie nośniki typu I i II także BASFy. Mimo kawiszy sterowanie kulturalne.

W sumie standardowy poprawny deck. Jak zwykle w Toshibach bardzo dobre głowice.

Odnośnie do pozostałych decków z rodziny, różnica jest wyraźna. Ale to normalne i uzasadnione jakością podzespołów elektronicznych i precyzji mechaniki.

Jako ciekawostkę uznaj fakt, że z pośród 43 decków jakie posiadam PC-5460 uważam za najrówniej i z najlepszą przestrzenią grający magnetofon. Posiada doskonały wzmacniacz słuchawkowy więc używam go do nucenia mi kołysanek przed snem.

Pozdrawiam Vlado.

vlado, 12 Sie 2010, 11:29

>Jako ciekawostkę uznaj fakt, że z pośród 43 decków jakie posiadam....

No piękna kolekcja :-)

Ciekawe czy ktoś ma tu więcej?

Bo jak tu nie kochać tych starych gratów. Kiedy żyją, cieszą oko i ucho.

Popatrzcie czyż nie jest piękna? Rocznik 79 a jak się trzyma, jaka posłuszna i jak piękny wydaje z siebie głos.

Ukryta Zawartość

post-27095-100000019 1281610628_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za nadmiar mojej osoby w dniu dzisiejszym. Lekka kontuzja łokcia podarowała mi troszkę czasu dla siebie.

Proszę o informację o marce tego magnetofonu. Producent to, czy marka handlowa? Jeśli handlowa, to kto wyprodukował ten sprzęt?

Sorry zdjątka nie weszły.

Ukryta Zawartość

post-27095-100000017 1281611955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

seniortelefono, 12 Sie 2010, 11:52

>vlado, 12 Sie 2010, 11:29

>>Jako ciekawostkę uznaj fakt, że z pośród 43 decków jakie posiadam....

>

>No piękna kolekcja :-)

>Ciekawe czy ktoś ma tu więcej?

Ma.

MaciekLK od samego początku jest bardzo tajemniczy..hi,hi ! Wątpię aby podał w końcu liczbę posiadanych magnetofonów. A już nawet nie wspomnę, że chętnie obejrzeli byśmy zdjęcia jego kolekcji.

Kto jest ZA ??? :-)

ke_raj, I ja tak myślę, ale akurat techniksów szczególnie tych starych znam niewiele. Mam tylko jednego.

Myślicie, że wspólnie nakłonimy Maćka do małej prezentacji. Oczywiście ja również przyłączam się do prośby.

seniortelefono, 12 Sie 2010, 15:23

>MaciejLK, 12 Sie 2010, 14:15

>

>To rzuć cyfrą Macieju.

>Jeśli to nie tajemnica :-)

Ok, choć nie uważam tego za powód do wielkiej dumy:

x2 i jeszcze odrobinkę...

Ale to tylko suma wszystkich. Kilka z nich to egzemplarze już tylko na części, część uszkodzona i pewnie nigdy nie będzie naprawiona...

vlado, 12 Sie 2010, 18:27

>Myślicie, że wspólnie nakłonimy Maćka do małej prezentacji. Oczywiście ja również przyłączam się do

>prośby.

"Kolekcja" to stanowczo za dużo powiedziane, bo stanowi ją JAKOŚĆ a nie ILOŚĆ. Ja moje magnetofony nazywam "zbiorem" bo to słowo uważam za bardziej odpowiednie. Magnetofonów naprawdę wartościowych i ciekawych, a przy tym w dobrym stanie mam naprawdę niewiele. Reszta to różne przypadkowe rupiecie...

A z prezentacją będzie ten problem, że mam je w potwornym bałaganie... Od dłuższego czasu próbuję zdobyć się na to, by ustawić - przynajmniej większość z nich - na przeznaczonych już do tego regałach, ale żeby ustawić regały a na nich magnetofony, muszę znacząco przemeblować pokój. Do tego czasu - niestety - prezentacji raczej nie będzie, chyba że jakaś wyrywkowa...

Ale z góry zastrzegam, że żadnych wyjątkowych i cennych rarytasów (Tandbergów, Revoxów, Pioneerów CT-9x, Dragonów, Luxmanów, Alpine'ów, itp. - nie mam!

Naprawdę, większe wrażenie może zrobić ilość a nie jakość... :-(

MaciejLK - "Ale z góry zastrzegam, że żadnych wyjątkowych i cennych rarytasów (Tandbergów, Revoxów, Pioneerów CT-9x, Dragonów, Luxmanów, Alpine'ów, itp. - nie mam! "

... czyżby same Philipsy? ;-)))Żarcik:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi