Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sony TC-K670 to bardzo fajna trzygłowicówka. Ma ręczną kalibrację poziomu i podkładu, całkiem sensowny napęd, Dolby B i C. No i całkiem ładnie moim zdaniem wygląda. Mógłby tylko okienko w kieszeni mieć większe ;-) Za to na plus jest możliwość wyłączenia wyświetlacza - fajna rzecz przy nocnym słuchaniu, i tu ma przewagę nad świecącym jak choinka Onkyo TA2570, którego niestety nie da się zgasić ;-). Przytargałem taki z giełdy jakiś czas temu, za 40zł bodajże, dokupiłem nowe paski za 15 i jest dobrze :-)

To model marzenie mojego dzieciństwa. Znajomy w połowie lat 90tych przywiózł z Niemiec jakieś katalogi i był tam ten deck. Ile ja się napatrzyłem na jego zdjęcie.:) Los chciał, że nigdy nie miałem decka Sony, ale mam nadzieje że się to zmieni. Wracając do 670 to jestem ciekawy jak wypada w porównaniu do decków z serii 7xx ES. W wyposażeniu nic mu raczej nie brakuje.

manius59- jak masz już tonę tych gratów, to trudno żebyś nie miał Grundiga CF 5500 i to w wersji srebrnej. Masz z tym problemy, to pozbądź się niskich modeli na które dałeś się skusić kiedyś tam....

Uważasz się za fana magnetofonów "Vintage" to kupuj właśnie takie wartościowe modele. I odpuść sobie koreańskie wieże. Nawet jeśli cena jest korzystna. Nie możesz mieć wszystkiego !

Ktoś wreszcie mi uświadomił trzeba przewietrzyć i zrobić porządek, bo faktycznie jest trochę tych nie potrzebny gratów he he he.

To model marzenie mojego dzieciństwa. Znajomy w połowie lat 90tych przywiózł z Niemiec jakieś katalogi i był tam ten deck. Ile ja się napatrzyłem na jego zdjęcie.:) Los chciał, że nigdy nie miałem decka Sony, ale mam nadzieje że się to zmieni. Wracając do 670 to jestem ciekawy jak wypada w porównaniu do decków z serii 7xx ES. W wyposażeniu nic mu raczej nie brakuje.

Posiadam Sony TC-K690 i jest to jeden z lepszych deckow jakie mialem i mysle ze w ogole jeden z lepszych

Jak z siódemkami to nie wiem, bo mnie na nie nie stać, ale na tapeheads wyczytałem, że jest on niemal identyczny jak 677ES, a różnią się głowicą - 677ES ma głowicę amorficzną, a 670 "zwykłą" hard-permalojową. Aczkolwiek jeden z tamtejszych forumowiczów, posiadający także 750ES twierdził, że 670 mu ładniej nagrywał.

Dziś nabyłem Grundiga CF5500 ciekawy jestem jak będzie się sprawował,mam tylko nadzieje że nie będzie problemu z tym nie szczęsnym kółkiem.Wiem że koledzy sobie go chwalą wiec postanowiłem go kupić,mam 500 ale tam niestety kółko się rozpadło może będzie możliwość pozyskania jakiś szczęści.Zdjęcia pochodzą z netu na swój muszę poczekać.

No więc ja kupiłem również CF5500 - z podobno wymienionym kółkiem w niemieckim serwisie - ciekawe czy na prawdę tak było ?? Wersja niestety "bura". Mam pytanie czym różnią się 5500 od 5500-2 poza wskaźnikami ??? Bo kolega widzę że ma wersje 2.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A tak dosłownie z innej beczki i ciekawości ;)

Chłopaki , posiadacie te czesto zacne decki tak z czystego sentymentu , zabawy , kolekcjonerstwa czy starej kolekcji nagranych kaset ... czy ktoś z Was używa decka na co dzien do kopiowania plików , vinyli , CD ,cokolwiek ?????

Edytowane przez Luk77

Ach, ta dzisiejsza młodzież, wychowana na komputerach! Na magnetofon nie da się nagrać plików! ;-) (a przynajmniej nie tak po prostu!)

Ale poza tym, TAK, chyba większość z nas nagrywa, a już na pewno słuchamy!

;-) Domyślam się pierwotnego wpisu!

No przecież podśmiewam się - współczesna młodzież już nawet nie wie, co to jest magnetofon i kaseta, i całą muzykę postrzega poprzez pliki mp3 itp.

;-) Domyślam się pierwotnego wpisu!

No przecież podśmiewam się - współczesna młodzież już nawet nie wie, co to jest magnetofon i kaseta, i całą muzykę postrzega poprzez pliki mp3 itp.

Moj bratanek ochoczo wertuje moją kolekcje ale obecnie głownie sprzetu i to starszego niż sam ja ale on nadal i z niedowierzaniem patrzy i robi zdjęcia ze cos takiego kiedys było :)

Po odsluchach vinyla sam zreszta stwierdził ze to "inny wymiar słuchania muzyki , dobrej muzyki "

I stało sie a mianowicie wujek sprezentowal mu bardzo dobry gramofon z którego współcześny 16 latek jest bardzo dumny i regularnie odwiedza vinyl szopy a nawet konkuruje z samum wujkiem :)

Przy odrobinie chęci, cierpliwości i nauki z naszej strony to powiem ze wspaniała ta dzisiejsza młodzież :)

Technics 747 z pewnoscia nie jest najlepszym deckiem ... Jesst za to neutralny i bardzo mi to sie w nim spodobalo

No własnie to jego największa wada . Porównując decki jako wzorca używam wysokiej jakości CDeka albo DACa . I dla mnie im lepszy decka tym jest ta różnica mniejsza .

747 nie dość że nie nagrywa " głośno " kaset to siada i dynamika i rozdzielczość .

.Amatorzy uplastyczniania, ubarwiania czy zamulania brzmienia nic ciekawego w tym modelu nie znajda ;)

Upiększają Pioneery 777 czy CT-900S ale te chociaż nie tracą na dynamice i rozdzielczości jak 747 .

muda44- nie strasz ludzi tymi cenami ! Ja gdybym za każdym razem kupował oryginalne paski, rolki i idlery to w tej chwili był bym bankrutem. Albo miał tylko pięć a nie pięćdziesiąt decków :-))

Nie straszę . Jak ktoś zbiera kolekcjonersko to oczywiście masz rację . Wymiana pewnych elementów podniosła by cenę znacznie , czasem dwukrotnie ...

Ale jak ktoś chce mieć decka sprawnego jak nowy to inaczej się nie da .

Głownie chodzi o rolki dociskowe. Scieranie ich papierem ściernym niewiele da jak guma jest stwardniała . Kilka stron wcześniej pisałem o mojej walce z wizualnie nieużywanym SONY TC-K870ES . Rolki czyściłem , pucowałem i ścierałem papierem . Dało to tyle że zwykłe krótkie żelazówki jakoś szły ale każdą metalką giął . Dopiero jak mu dałem nowiutkie rolki TO JEST TO :)

Kasety 120tki , długie metalki - nic go nie rusza .

Wracając do 670 to jestem ciekawy jak wypada w porównaniu do decków z serii 7xx ES

670 to niższy model takich modeli jak 750ES . Ten sam napęd i reszta podobna . Jak gra nie wiem , ale znowu problemem są rolki .

Dobrze że ja mam ich spory zapasik :)

czy ktoś z Was używa decka na co dzien do kopiowania plików , vinyli , CD ,cokolwiek ?????

Robię sobie składanki albo z plików ze strumieniowca albo z CD . Winyle zostawiam w spokoju ;)

Składanki oczywiście z mało wymagającą muzyką . Głownie muzyka rozrywkowa moich lat młodości - 80'

Nie mogłem się oprzeć :)

W tytanie świetnie wygląda .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałem kupić jednego decka dwukaseciaka .

Pioneery wizualnie mi nie podchodziły . Ładne są Sony wysokie modele ale jak zobaczyłem tą Yamahę ...

I właśnie były dwie na all. i jedna została przeceniona .

Ukryta Zawartość

Szkoda że jest ryska z przodu , i zadarcie na rancie z prawej strony . Góra fatalna ale da się zrobić . Tył do wyprostowania . Po przodzie widać że mało używana a cena dobra ...

Piękny deck ...

Przeglądając oferty trafiłem na Harman/Kardon hk400xm

Ładny dek ... Ale cena z kosmosu ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

No więc ja kupiłem również CF5500 - z podobno wymienionym kółkiem w niemieckim serwisie - ciekawe czy na prawdę tak było ?? Wersja niestety "bura". Mam pytanie czym różnią się 5500 od 5500-2 poza wskaźnikami ??? Bo kolega widzę że ma wersje 2.

Grundig CF 5500-2 obsługuje taśmy typu METAL a jego starszy brat niestety nie. Poza tym najstarsza wersja CF 5500 miała tylko jeden element dociskający kasetę od góry. W CF 5500-2 są takie dwa.

I w nowszych CF 5500 oczywiście też.

Grundig CF 5500-2 obsługuje taśmy typu METAL a jego starszy brat niestety nie. Poza tym najstarsza wersja CF 5500 miała tylko jeden element dociskający kasetę od góry. W CF 5500-2 są takie dwa.

I w nowszych CF 5500 oczywiście też.

A dźwiękowo i co do mechanizmu i ogólnej awaryjności (poza trybikiem oczywiście ;)) ??

Lubię kiedy gra muzyka...

Kilka stron wcześniej pisałem o mojej walce z wizualnie nieużywanym SONY TC-K870ES . Rolki czyściłem , pucowałem i ścierałem papierem . Dało to tyle że zwykłe krótkie żelazówki jakoś szły ale każdą metalką giął . Dopiero jak mu dałem nowiutkie rolki TO JEST TO :)

A pewnie że najlepiej jest stosować oryginalne części zamienne. Tylko problem właśnie w tym że są cholernie drogie. Nawet zamienniki dostępne na E-Bayu....rolki,paski, idlery u pewnego sprzedawcy też są bardzo drogie i podobno nie najlepszej jakości. Przyczyn gięcia, niszczenia taśmy może być wiele. To nie jest tak że tylko oryginalne rolki dociskowe mogły zapewnić ci prawidłowe działanie magnetofonu. Ja z konieczności robiłem już takie rzeczy że pewnie wielu z Was czegoś takiego w życiu na oczy nie widziało :-) Na przykład wykorzystuję tylko tuleje z oryginalnych rolek i nakładam "oponki" z nowych ogólnie dostępnych rolek. Oczywiście później szlifuję je do uzyskania odpowiedniej średnicy. I nawet udaje mi się uzyskać dużą dokładność. Bywało że do magnetofonu pasowała oryginalna rolka dociskowa z polskiej "Finezji". Ale niestety te polskie rolki nie zawsze były dokładnie wykonane więc szlifowałem nawet nowe nie używane by poprawić ich wykonanie. I nie ma mowy by magnetofon niszczył jakiekolwiek taśmy nawet 120-tki.

Jedynym magnetofonem w którym nie udało mi się wyeliminować ryzyka zniszczenia taśmy jest Uniwersum Senator. Jedyny deck trójgłowicowy tej firmy. Kilkadziesiąt postów wyżej zamieściłem zdjęcie mostka z głowicami tego decka. Kiedyś stoczyłem wielką bitwę z tym magnetofonem i ostatecznie się poddałem :-(

A dźwiękowo i co do mechanizmu i ogólnej awaryjności (poza trybikiem oczywiście ;)) ??

Poza tym nieszczęsnym kółkiem zębatym magnetofon nie posiada słabych punktów. Głowice ferrytowe jak w starych Sony nie do zajechania. Ciekawa, rozbudowana kalibracja. Ja sądzę że ten deck nie brzmi rewelacyjnie. Miałem trzy, teraz mam dwie sztuki i żadna mnie jakoś nie zachwyciła. Wadą tych magnetofonów jest to jak rozwiązano funkcję monitora czyli podsłuchu "po taśmie". Niemiecki patent czyli konieczność podłączenia magnetofonu do wzmacniacza drugim kablem DIN za pośrednictwem specjalnych gniazd "Monitor".

Ja z konieczności robiłem już takie rzeczy że pewnie wielu z Was czegoś takiego w życiu na oczy nie widziało :-)

Gratuluje pomysłowości i wytrwałości .

Ja szukając rolek do 870ES trafiłem na gościa od którego kupiłem karton rolek . Nie chciał sprzedać w detalu . Ale większość już sprzedałem więc i kasę odzyskałem .

Zanosi się na to że i ja będę musiał nieco popracować nad tą Yamahą . Pokrywka do wyrównania i do pomalowania a reszta okaże się na miejscu .

Oglądałem zdjęcia w sieci i większość z tego modelu była i jest sprzedawana z jakimiś mankamentami . Szkoda i dziwne , bo deck kosztował ponad 1200DM

Nie mogłem się oprzeć :)

W tytanie świetnie wygląda .

Ukryta Zawartość

Chciałem kupić jednego decka dwukaseciaka .

Pioneery wizualnie mi nie podchodziły . Ładne są Sony wysokie modele ale jak zobaczyłem tą Yamahę ...

I właśnie były dwie na all. i jedna została przeceniona .

Ukryta Zawartość

Szkoda że jest ryska z przodu , i zadarcie na rancie z prawej strony . Góra fatalna ale da się zrobić . Tył do wyprostowania . Po przodzie widać że mało używana a cena dobra ...

Piękny deck ...

Przeglądając oferty trafiłem na Harman/Kardon hk400xm

Ładny dek ... Ale cena z kosmosu ...

To chyba jeden z najlepszych decków dwukasetowych jakie wyprodukowano w ogóle. Wspominałem o nim kilka stron wcześniej. Akurat mi tytanowy kolor u Yamahy nigdy nie podchodził. Z tą białą czcionką ogólnie sprzęt jest taki jakiś mdły. Wolę szampański Pioneera albo Sony. Ale o gustach się nie dyskutuje.:) Wspominałeś o Pioneerach dwukasetowych. Wątpię, że wyprodukowali coś dorównującego tej Yamasze - może jedynie CT-W910R. No i nowszy 950R też podobno jest niezły, ale to raczej nie ten poziom.

To uderzenie z tyłu wygląda na dość poważne - chyba nawet gniazda chinch się delikatnie przemieściły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolę szampański Pioneera albo Sony

Mam w tym kolorze Denona PMA2020AE . Coś pięknego na żywo :)

A ta Yamaha bynajmniej na fotkach bardziej mi się podoba w tytanie . Ładnie ten kolor komponuje się z bursztynowym wyświetlaczem .

To uderzenie z tyłu wygląda na dość poważne - chyba nawet gniazda chinch się delikatnie przemieściły.

PCB raczej nie pękła . Dam radę wyprostować ale ideału nie będzie . Gdybym widział ten model powiedzmy za 600zł idealny z pilotem to bym brał ale z tego co widzę to co jest w sieci na fotkach ma mankamenty no i ceny dużo , dużo wyższe . Za tą kasę myślę że warto . Z 2 dni wcześniej stał o 100wę drożej i tyle bym nie dał . A tak podprostuję , pokrywę pomaluję i z tą jedną ryską z przodu jakoś będę żyć ;)

Pokrywa wygląda jakby ktoś sobie ją podmienił

Edytowane przez muda44

PCB raczej nie pękła . Dam radę wyprostować ale ideału nie będzie . Gdybym widział ten model powiedzmy za 600zł idealny z pilotem to bym brał ale z tego co widzę to co jest w sieci na fotkach ma mankamenty no i ceny dużo , dużo wyższe . Za tą kasę myślę że warto . Z 2 dni wcześniej stał o 100wę drożej i tyle bym nie dał . A tak podprostuję , pokrywę pomaluję i z tą jedną ryską z przodu jakoś będę żyć ;)

Pokrywa wygląda jakby ktoś sobie ją podmienił

Z frontu deck wygląda na zadbanego. Jedna ryska to nie koniec świata (choć na jasnych klockach zawsze rysy widać bardziej niż na czarnych). Po czym wnioskujesz że pokrywa była podmieniona?

Co do ceny to ja bym za dwukieszeniowca więcej jak 400 zł nie dał. Chyba że ze względów kolekcjonerskich. Za ciut więcej kupiłem Pionka s910. Za 200-300zł na alledrogo można kupić najwyższe dwukasetowe Sony ES (te z klapką) TC-WR835S i 890 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Piękna maszyna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mad_Man

Nie to nie jest wersja 2 jutro będę miał go w domu zobaczymy na zdjęciach wyglądał dość ładnie

Dziś odpuściłem kupno Marantza 5025 .Podobno miał paski do wymiany i w transporcie lekko zagięty jeden z górnych narożników.

Błąd czy dobra decyzja.

Dziś odpuściłem kupno Marantza 5025 .Podobno miał paski do wymiany i w transporcie lekko zagięty jeden z górnych narożników.

Błąd czy dobra decyzja.

Moim zdaniem dobrze zrobiłeś. Nie mam i nie miałem nigdy magnetofonu tej firmy. Nie podoba mi się ten design.

Jest jeden bardzo wysoki model który chciał bym mieć, ale on jeśli już się pojawi na aukcji to zawsze jest bardzo drogi.

Nie znoszę....powtarzam nie znoszę takich klawiszy sterowania w deckach Marantza jak również w niektórych Technics,ach.

Ma ktoś ranking dwukaseciaków ?

Który był uważany za najlepszy ?

Najlepsze hm.. listy takowej chyba posiadam (muszę głębiej poszukać ), ale teraz na szybko mogę podać kilka pretendentów do tego miana :

Sony TC-WA9ES

Sony TC-WR99ES to samo co Sony TC-WR990

Sony TC-WR97ES to samo co Sony TC-WR870

Sony TC-WR901 ES

Sony TC-WR950

Pioneer CT-S99WR

Technics RS-TR555

Technics RS-T66W

Technics RS-T80R

YAMAHA KX-W952 ,l TASCAM 322

AIWA AD-WX 909

DENON DRW-840

Jeszcze do tego kilka fajnych Pioneer-ów ale już numerów nie pamiętam.

Jak znajdę listę to na pewno ją wkleję.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

To może ktoś da listę rankingową jednokasetowych magnetofonów ? :)

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Ukryta Zawartość

Oto właśnie mi chodziło.

Nie mogłem tego znaleźć. Może ktoś posiada skany starych numerów AUDIO (DE) , lub Stereoplay (DE) gdzie były zamieszczane rankingi .

Było by miło powspominać czasy jak się siedziało i czekało jak kolega przywiezie jakiś numer z tych czasopism z Niemiec (lata 87-92) i da do pooglądania .

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Najlepsze hm.. listy takowej chyba posiadam (muszę głębiej poszukać ), ale teraz na szybko mogę podać kilka pretendentów do tego miana :

Sony TC-WA9ES

Sony TC-WR99ES to samo co Sony TC-WR990

Sony TC-WR97ES to samo co Sony TC-WR870

Sony TC-WR901 ES

Sony TC-WR950

Pioneer CT-S99WR

Technics RS-TR555

Technics RS-T66W

Technics RS-T80R

YAMAHA KX-W952 ,l TASCAM 322

AIWA AD-WX 909

DENON DRW-840

Jeszcze do tego kilka fajnych Pioneer-ów ale już numerów nie pamiętam.

Jak znajdę listę to na pewno ją wkleję.

Może jeszcze >>> Tascam 302 Mk II

Był jeszcze jeden z ostatnich Pioneerów CTW806DR ("digital") - słuchał go ktoś? Pamiętam że w prasie brytyjskiej miał dobre recenzje i komentarze że dobry deck ale za późno bo "CC is dead".

Edytowane przez nikx

Może jeszcze >>> Tascam 302 Mk II

Był jeszcze jeden z ostatnich Pioneerów CTW806DR ("digital") - słuchał go ktoś? Pamiętam że w prasie brytyjskiej miał dobre recenzje i komentarze że dobry deck ale za późno bo "CC is dead".

Ja mam Pionierka CTW606DR (też "digital", tyle że niższy model). I powiem tak - gdyby nie podły, "miniwieżowy" mechanizm, to byłby to świetny magnetofon, bo ten cyfrowy reduktor szumów w połączeniu z FLEXem robią naprawdę cuda :-) Może ten 806 ma lepszy napęd? Jeżeli tak, to byłby godny uwagi jako odtwarzacz różnych niekoniecznie idealnych kaset.

Ja mam Pionierka CTW606DR (też "digital", tyle że niższy model). I powiem tak - gdyby nie podły, "miniwieżowy" mechanizm, to byłby to świetny magnetofon, bo ten cyfrowy reduktor szumów w połączeniu z FLEXem robią naprawdę cuda :-) Może ten 806 ma lepszy napęd? Jeżeli tak, to byłby godny uwagi jako odtwarzacz różnych niekoniecznie idealnych kaset.

606 znam - pytałem o 806DR

>>> tu link do 806

bo na jego bazie powstał Pioneer Elite CT-07D!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi