Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pozyskałeś od CD, tylko ja Ci dopasowałem tą zębatkę z mechanizmu magnetowidu.

Kuba to nie ten którego robiłem,ja mam jeszcze czarnego w którym założyłem od dvd

No jestem w pełni podziwu dla siebie, oring za 30 groszy śmiga w BX 150 już 3 kasete i nic mu nie dolega, sprawdzałem przewijanie też w te i nazad, chyba to samo spróbuje zrobić w Denonach 24 i 33 tam też jest idlerek na krzywce.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ten Akai 69 działał ładnie na różnych kasetach normal i chrom ale zaczął delikatnie uciekać taśmą na szarych Maxellach XL II-S. Na czarnych Maxellach XL II-S szedł bezproblemowo.Uciekanie taśmy stwierdziłem też na Sony UX-pro. Metali nie testowałem. Pozostaje albo pomoc kolegi przy regeneracji rolek albo nowe rolki co byłoby najlepsza opcja aby cieszyć się dłuższą bezawaryjna pracą.

Stąd pytanie o zamienniki rolek dostępne np na allegro od innych modeli.

Edytowane przez dzeus67

Ten Akai 69 działał ładnie na różnych kasetach normal i chrom ale zaczął delikatnie uciekać taśmą na szarych Maxellach XL II-S. Na czarnych Maxellach XL II-S szedł bezproblemowo.Uciekanie taśmy stwierdziłem też na Sony UX-pro. Metali nie testowałem. Pozostaje albo pomoc kolegi przy regeneracji rolek albo nowe rolki co byłoby najlepsza opcja aby cieszyć się dłuższą bezawaryjna pracą.

Stąd pytanie o zamienniki rolek dostępne np na allegro od innych modeli.

Możesz dać inną rolkę o tej samej średnicy zew , grubości osi i szerokości. Guma to guma

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ja się strasznie na niego czaję ale chciałbym ładnego. A ten ma front panel trochę zmęczony.

Mało mnie szlak nie trafił dzisiaj. Mam Grundiga CF-7500. Do dzisiaj sprawnego. Odpaliłem go po długim staniu, coś tam nim chwile popstrykałem i oczywiście zębatka poszła na kawałeczki drobne - ta od serwa. No i mam trupa a nie CF-7500. Druga od przewijania jeszcze w całości.

Kiedyś tu o tym kólku pisałem, bo miałem podobny problem z CF-7200. Takie kółko da się złożyć z pojedynczych kółek sprzedawanych w RB model, tam można kupić takie pojedyncze kółka z tworzywa+ oś mocującą, na które można nałożyć oba kółka aby dostać takie docelowe. Trzeba znać tylko ilość zębów i rozmiar pojedynczego zęba, czy tam skok, nie znam sie... W każdym razie udało mi się naprawić w ten sposób mój deck, trochę grzechotał przy przewijaniu ale przy odtwarzaniu było OK.

Niestety ostatnio pękło drugie kółko - zatrzaskujące w środku cały mostek głowic, no i już raczej kaplica, chyba tylko druk 3D zostaje bo ten RBmodel takiej kombinacji nie prowadzi. Tak to z tymi Grundigami bywa. Pozdrawiam

W moim 7500 poszło kólko funkcyjne, było zrobione z innego materiału niż pozostałe, co ciekawe wszystkie inne były eleganckie tylko to sie zgumowało i po dotknięciu rozpadło, wg mnie to celowe działanie firmy, robili te kólka z półprzeźroczystego tworzywa.

Dla mnie nie było sensu tego reanimowac bo i tak płyta głowna była strzaskana, za to jak pisałem głowica jest super, 3 h na 2 śrubki można podmienić do innego decka, nawet jeśli miałby tylko odtwarzac to jej żywotność będzie wieksza niż zwykłej.

Unikam tych decków jak ognia bo to kasa w piach wywalona jest wcześniej czy później.

Howgh.

wg mnie to celowe działanie firmy, robili te kólka z półprzeźroczystego tworzywa.

Z pewnością. Musieli wiedzieć, że kółko za 30 lat się rozpadnie.

Trudno powiedzieć, ten specjalny materiał do kółek miał chyba raczej po prostu wyciszać pracę. Nie wiem czy przewidywali że za 30lat będzie ktoś to używał.

Nie chyba a na pewno. W Grundigu CF 5500 kółko zębate/ idler to zwykłe gładkie koło z twardego plastiku powleczone tym feralnym miękkim tworzywem. I to w nim są odlane wszystkie ząbki. Widać że producent chciał dobrze bo chciał wyciszyć mechanizm. Niestety któż wtedy mógł wiedzieć co z tym tworzywem się stanie po kilku dekadach ? Nawet firma Revox tego nie wiedziała stosując tą "zamszową" antypoślizgową powłokę na bokach i pokrywach swoich sprzętów jak np. w Revox,ie B 710. Nie tak dawno kupiłem klawiaturę Logitecha z ok. 2003r z bardzo podobną powloką która już po nastu latach zaczynała się upłynniać. Musiałem ją całą zmyć by normalnie z niej korzystać.

Pisałem żartobliwie o tym ........dużo zależy od czynników zew i wew przechowywania no i czas robi swoje, a to że nam wogóle kaseciaki jeszcze chodzą to CUD !

takie chocby szpulki....na osi jest olej ktróy po 30 latach robi sie smarem i kaseta cięzzko przewija, po konserwacji zapier........a az miło patrzeć.

ski-victor....pomyśl sobie, siedziałeś 2-3 dni nad deckiem i zrobiłeś go na cacy, zakładasz obudowe, chwila nieuwagi, omsknięcie ręki, obudowa zwiera styki na mechanimie( bo tak durnowato zrobili ) i deck nie działa .......co tam jedno kółko zębate.....to na pocieszenie heheheheheh

Szlifowanie rolki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jeden ze sposobów po usunięciu osi z gumki

Tak sobie próbowałem na starych gumkach i da się zrobić , ale najleeiej jak wiertarka ma wolne obroty, bo na szybkich to za szybko idzie i nie ma jak skontrolować, myslę że wkerętarka lepsza by była,

Nawet tych podkładek nie trzeba było, bo na gwincie gumka siedziała ładnie

Dobrze by było też zrobić kopyto pod papier ścierny o kształcie już ustalonym, bo tak z ręki to moze niedokładnie wyjść.

Oczywiście na własną odpowiedzialność !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

To chyba już epidemia .Kolejny zepsuty magnetofon a cena wyższa niż do tej pory widziałem za sprawne.

Ukryta Zawartość

Nakamichi CR-1 sprawnego kupiłem kiedyś za 100zł i nikt go nie chciał bo był 3 razy wystawiany.

A teraz już nawet 8 stówek. Szkoda kasę lokować w banku czy w walucie.Lepiej inwestować w sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry wieczór.

Za uszkodzony taka cena, no pomysłami to handlarze nie grzeszą.

Dziwisz się.? Czytają bardzo dokładnie ten dział i...cena jak królik z kapelusza... hyc.

To chyba już epidemia .Kolejny zepsuty magnetofon a cena wyższa niż do tej pory widziałem za sprawne.

Ukryta Zawartość

Nakamichi CR-1 sprawnego kupiłem kiedyś za 100zł i nikt go nie chciał bo był 3 razy wystawiany.

A teraz już nawet 8 stówek. Szkoda kasę lokować w banku czy w walucie.Lepiej inwestować w sprzęt.

Ukryta Zawartość

To już jest jakaś paranoja wiele razy było już pisane na ten temat,ale to się skończy bo takich już jest niewielu którzy się skusza na ten złom.

To już jest jakaś paranoja wiele razy było już pisane na ten temat,ale to się skończy bo takich już jest niewielu którzy się skusza na ten złom.

Tu proszę bardzo aukcja od dwóch lat gość już chyba przepłacił za samo wystawianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hm.... to ile mam wołać za moją CR-1 w specjalnej wersji ??? tysiąc , pieć tysiecy ? hejhehehe tyle że ten model nie przedstawia soba powiedzmy sobie szczerze wiele, podstawowy model .

Bo one wszystkie są "unikatowe" a do tego wręcz "kultowe"... a propos kultu, ja klękam jedynie przed Yamahą KX-1200... ale tylko wtedy, kiedy chcę ją włączyć/wyłączyć lub przełożyć/zmienić kasetę - kręgosłup już nie ten, a magnetofon mam nisko w szafce RTV :)

A przy Nakamichi już nic nie muszą pisać. Nawet ci co nie wiedzą to wiedzą, że jest kultowy i unikatowy. Szczególnie taki z wciśniętym przyciskiem i ułamanym suwakiem.

Jeśli to wszystkie usterki tego magnetofonu, nie jest źle. Ale nie za tę cenę.

Choć magnetofon brzmi bardzo dobrze. Jest to jednak inna szkoła grania niż Naki na Sankyo.

Wciśnięty przycisk eject w tym modelu, może oznaczać uszkodzone mocowanie "linki" do otwierania kieszeni kasety. Nakamichi trochę przyoszczędziło i dało słabiutki plasticzek. Naprawa raczej z tych kosmetycznych.

Z potencjometrem, o ile nie jest uszkodzona płytka, chyba też większość tutaj piszących sobie poradzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk

Tiaaaaaaa, kto sie nudzi i naprawi mi Sony TCK 61 ? zdechnięty jest, ale kultowy, unikatowy i piękną czołówke ma ? chyba zsilanie padlo.

Ja się schylam jedynie przed radiem samochodowym Blaupunkt Bremen SQR46 bo nisko wsadzony jest w aucie, tzn w czeskim Porsche......ale klasa jest...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

hm.... to ile mam wołać za moją CR-1 w specjalnej wersji ??? tysiąc , pieć tysiecy ? hejhehehe tyle że ten model nie przedstawia soba powiedzmy sobie szczerze wiele, podstawowy model .

Nie sprzedaj mi za 100zł.

Lubię kiedy gra muzyka...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda jak plastik fantastik. Jakby w tej cenie był Fisher CR- 5120... to by go już nie było...

Tak wygląda, ale można się pomylić. Takie cudo ma Sk-victor (na 99%, bo dokładnie nie pamiętam) i raczej nie narzekał na niego. Pokazywał nawet jak się sprawuje na oscyloskopie i obiecująco to wyglądało. Cena? Wobec ostatnich wybryków na aukcjach i tak jest znośna.

Ja dziś walczyłem z nowym nabytkiem Hitachi D-W500. Jest to kopiarka, ale na słuchawkach gra obiecująco. Jutro podłączę pod system i się okaże co potrafi. Paski do wymiany i parę pierdółek i śmiga aż miło. Elektrycznie wygląda na sprawny i nie kręcony. Bez Dolby i z nim gra dobrze, więc być może mała korekta z kasetą testową i to wszystko. Śruby na głowicach zalakowane oryginalnie (szok, nikt nie grzebał w tej kopiarce). Wziąłem go za koszt całkowity 35 złotych, więc chyba nieźle to wyszło. Kupiłem go dla poprawy nastroju po ostatnich próbach naprawy jednego CD. Trzeba było oderwać się od tej elektroniki :). Jak zrobię jakieś dobre zdjęcia, to na pewno tu wrzucę. Późno a już dziś do pracy. DK

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Tak wygląda, ale można się pomylić. Takie cudo ma Sk-victor (na 99%, bo dokładnie nie pamiętam) i raczej nie narzekał na niego. Pokazywał nawet jak się sprawuje na oscyloskopie i obiecująco to wyglądało. Cena? Wobec ostatnich wybryków na aukcjach i tak jest znośna.

Ja dziś walczyłem z nowym nabytkiem Hitachi D-W500. Jest to kopiarka, ale na słuchawkach gra obiecująco. Jutro podłączę pod system i się okaże co potrafi. Paski do wymiany i parę pierdółek i śmiga aż miło. Elektrycznie wygląda na sprawny i nie kręcony. Bez Dolby i z nim gra dobrze, więc być może mała korekta z kasetą testową i to wszystko. Śruby na głowicach zalakowane oryginalnie (szok, nikt nie grzebał w tej kopiarce). Wziąłem go za koszt całkowity 35 złotych, więc chyba nieźle to wyszło. Kupiłem go dla poprawy nastroju po ostatnich próbach naprawy jednego CD. Trzeba było oderwać się od tej elektroniki :). Jak zrobię jakieś dobre zdjęcia, to na pewno tu wrzucę. Późno a już dziś do pracy. DK

Ja mam CR-9070 - to inna zabawka, podobna z wyglądu.

Lubię kiedy gra muzyka...

<br /><br />A przy Nakamichi już nic nie muszą pisać. Nawet ci co nie wiedzą to wiedzą, że jest kultowy i unikatowy. Szczególnie taki z wciśniętym przyciskiem i ułamanym suwakiem.<br />

Każde złamanie i utrata jakiegoś przycisku, pokrętła, etc. powoduje, że sprzęt jest unikatowy. Nie ma dwóch takich samych deków z tymi samymi uszkodzeniami w tym samym miejscu. To chyba jasne skąd ta unikalność. Może jeszcze będzie tak, że ludzie będą sami łamać coś by napisać "UNIKATOWY". ;-)

Tak wygląda, ale można się pomylić. Takie cudo ma Sk-victor (na 99%, bo dokładnie nie pamiętam) i raczej nie narzekał na niego.

Nie neguję jego własności sonicznych, bo go nigdy nie słyszałem. Można nagrywać bardzo dobrej jakości dźwięk i na VHS. Sam, jak wydobędę od teściów mój stary magnetowid (b. mało używany, więc głowice powinny być OK) to spróbuję. Ale... jak chcę posłuchać analogu w dobrej jakości to "odpalam" gramofon, a najczęściej (nie analog) płytę CD, albo odpalałem szpulaka (nie najwyższych lotów, ale za to jak wygląda!) jak jeszcze był sprawny (czeka na wolne moce przerobowe). Kiedyś to już chyba pisałem, za czasów technikum (komuna/Peweksy) co najmniej 3 razy w tygodniu podjeżdżałem do PEWEX-u nacieszyć oczy magnetofonami. Tak mi się strasznie podobały, że jak była nudna lekcja to rysowałem z tyłu zeszytu... magnetofony. Marzeniem była diorowska szuflada :). Marzenie się w końcu spełniło, ale jak pożyczyłem od kolegi Technicsa rs-b405 to ... przepaść. Sliniłem się na widok regałów z magnetofonami w punktach."nagrywania kaset". Jak się napaliłem na magnetofony kasetowe, to szukałem w nich niesamowitej jakości dźwięku, ale spasowałem. Jedno naprawisz, drugie się zepsuje. Tak więc, jak już działa (np. taki Sony czy Technics którego ileś tam stron wcześniej wkleiłem na zdjęciu) to odpalam (jak nie ma dzieciarni ani żonki z dramatycznie niskim WAF) i delektuję się... widokiem poruszających się wskaźników. No i po iluś tam latach gromadzenia moich magnetofonów, wolę te stare fajnie wyglądające (nie zaszkodzi jak dobrze reprodukują dźwięk) niż plastikowe coś. Do niektórych pozostaje sentyment... Yamaha (zawsze wybierałem ją zamiast Technicsa - właśnie pogrywa KX-1200), Technics z okresu RS-BXXX (mam 705). Pewnie jeszcze ze dwa dokupię. Niedawno był ładnie wyglądający RS-M65 za chyba 300 stówy. Wahałem się, aż w końcu ktoś rozwiązał mój problem i go kupił, hehe. Na pewno będą jeszcze dwa szpulowe - na duże i małe taśmy.

Generalnie... lubię usiąść z dobrą kawą, szklaneczką whisky albo kieliszkiem wina, odpalić działający akurat magnetofon i patrzeć jak taśma się kręci, mrugają wkaźniki albo (najlepsze) kręcą się duże szpule... pełny relaks. Z takim Fisherem to bym frajdy nie miał... ale może inni mają :).

Ale elaborat, komu będzie się to chciało czytać!

Dodam jeszcze, że chciałbym też sobie kupić jakiegoś DATa a przede wszystkim korektor graficzny z wyświetlaczem... Co z tego, że degraduje dźwięk, ale za to jak wygląda! Pełny relaks... :)

Również mam kilka kaseciaków.

Pogrywają raczej żadko..

Natomiast szpule - duże- to cały urok..A mam pomysła żeby przerobić jednego szpulaka na szpule 13 cali.

Wskażników również mi nie brakuje .

Magnetofony - Końcówka mocy z dwoma dużymi wskażnikami wychyłowymi i mikser.

A Na mikserze może mi migać tyle swiatełek ile mi się zachce..

• Pokaż nowe odpowiedzi