Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się poddaję . . . . po to ma taki kształt że właśnie się ustawia w najlepszym dla niej położeniu i toru przebiegu taśmy.

Jeśli oś napędowa jest cienka i prosta to rolka musi mieć kształt dopasowywujący się do niej pod naciskiem i to idealnie działa.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Może wtrącę swoje 3 grosze. Beczkowatość rolki gumowej ma sens z tego punktu widzenia, ze dociska ją część mechanizmu metalowego rolki capstana. Moim zdaniem ten pół okrąg powoduje, że taśma jest dociskana w środku swojej szerokości i pozwala na równomierne przesuwanie się wzdłuż niej. Rolka gumowa pod wpływem nacisku metalowej części od dołu zapewne lekko się ugina na środku i "chwyta" taśmę nie pozwalając się jej ześlizgnąć na boki. Stąd też docisk powinien być z w miarę nie za twardej gumy by lepiej współpracowała z mechanizmem przesuwu taśmy i "chwytała" taśmę nie pozwalając na jej poruszanie się poprzeczne. Jeśli rolka jest za bardzo twarda, co doświadczyłem całkiem niedawno u siebie, właśnie na środku to nie "chwyta" taśmy i zjeżdża z rolki powodując zbyt duży skos na głowicy i dźwięk zaczyna falować i znikają wysokie częstotliwości. Wiec podejrzewam, że ten jej kształt nie jest przypadkowy. Ta beczkowatość nie tylko wystepuje w kaseciakach starych, ale tez w nowych. Oglądałem ostatnio magnetofony przenośne produkowane teraz i beczka na rolce jest. To samo dotyczyło zapewne docisku w deckach DCC i DAT. Można zobaczyć to na filmach z naprawy (jeśli jakość obrazu jest dobra), że rolka gumowa nie jest idealnie prosta. Nie wiem jak było w magnetowidach kasetowych typu VHS, ale tam tez pojawia się gumowa rolka dociskowa i zapewne też będzie tak wyglądać.

Tu troszkę więcej rolek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Tak. Pokazuję je po to by było widać, że wszystkie mają beczkowaty kształt. Płaskie rolki widziałem tylko praktycznie w polskich deckach i niektórych bardzo starych.

Cześć. Mam mały problem w nowo nabytym Sharp RT-1155, skusiły mnie wasze pozytywne opinie o dźwięku z tego decka w tym wątku ale kilka lat wstecz. Niestety rozpuściła się gumka na wałku, która zdaje się napędza wszystko w tym modelu. Czym to najlepiej zastąpić, czy ktoś może posłuzyć jakimiś radami? Poniżej zdjęcie, w głębi widać rozpuszczoną gumę, trochę uwaliła gumkę idlera, którą na razie zdjąłem i i ta gumka wydaje się być w porządku po czyszczeniu, oczywiście białe kółko też do czyszczenia, ale to muszę i tak wyjąć najpierw cały transport, na razie odchyliłem nieco po odkręceniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Cześć. Mam mały problem w nowo nabytym Sharp RT-1155, skusiły mnie wasze pozytywne opinie o dźwięku z tego decka w tym wątku ale kilka lat wstecz. Niestety rozpuściła się gumka na wałku, która zdaje się napędza wszystko w tym modelu. ...

http://www.audiostereo.pl/magnetofon_126669.html/page__view__findpost__p__2223008

Tak. Pokazuję je po to by było widać, że wszystkie mają beczkowaty kształt. Płaskie rolki widziałem tylko praktycznie w polskich deckach i niektórych bardzo starych.

Już kiedyś je pokazywałem.

Nowe rolki (zamienniki) do ZX-7 kupione na e-bayu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamienniki więc ? nie oryginały, mam podejrzenie że są używane albo szlifowane, dziwna powierzchnia

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

zamienniki więc ? nie oryginały, mam podejrzenie że są używane albo szlifowane, dziwna powierzchnia

To był zestaw kitowy za 80 eu. w skład którego wchodził komplet pasków,rolki i jakiś olej. Nie sądzę żeby ktoś je szlifował. To sprzedawała firma.

W cyklu produkcyjnym nowych rolek też występuje proces ich szlifowania.

W tej chwili dokładnie przyjrzałem się rolkom w Dragonie i 1000 ZXL i żadnych brzuchów nie widzę.

jeśli tak to dobrze pisałem ze widziałem płaskie, ale to rzadkość i pewnie zależy jaki nacisk był na oś, jaka konstrukcja mechanizmu docisku itd .

Popatrz i porównaj moze to da coś do myślenia.

Popatrzyłem do swojego Naka 480 i na bank lewa ma beczułke, prawa nie widze dokładnie, ale też na płaską nie wygląda, fakt że są bardzo małe ale nie dotykane od nowości, kształt oryginalny..

Akai GX -F90 tez beczka, Akai GX-A5X to samo pomimo już lekkiego czyszczenia .

Edytowane przez Bilbo

W sumie to ja wywołałem ten temat rolek i ich czyszczenia ale zeszło na ich kształt. To też ważne.

Wracając na razie do czyszczenia. Poruszyłem ten temat ponieważ przeczytawszy ponad 1000 stron tego wątku stwierdziłem że właściwie nie wiem ciagle czym trzeba czyścić. Wspomniał ktoś na jakiejś stronie że właśnie używa czegoś pochodnego od benzyny i jest ok. Teraz bodajże sk-victor to potwierdza. Ja sobie na razie testuję ten środek na bazie benzyny lekkiej na jakiejś starej rolce wyjętej z magnetofonu i na razie widzę raczej pozytywne efekty. Tzn. brud którego nie mogłem usunąć izopropanolem zniknął . Do tego guma wyraźnie zmiękła. Fakt że nie założyłem jej z powrotem i nie wiem jak działałaby na żywo. Ale tym samym środkiem psiknąłem i przetarłem rolki w magnetofonie w który jest przeznaczony na części i w sumie nie zależy mi czy będzie działał prawidłowo i tam też nic się na razie nie stało. Fakt może być tak że częste używanie spowoduje zniszczenie. Dlatego nie rekomenduję tego broń Boże. Wydaje się ze do okresowego dopieszczenia naszych rolek rzeczywiście najbezpieczniejsza będzie woda z mydłem, a na sam początek żeby zdjąć brud z właśnie zakupionego magnetofonu - izoproponaol. Inne środki na własną odpowiedzialność.

CO do kształtu rolki - jak widzicie można pisać ponad 1000 stron o magnetofonie - niby wszystko wyjaśnione a jednak zawsze znajdziemy jakiś ciekawy temat. Ja się nigdy dokładnie nie przyglądałem i teraz tego też jeszcze nie zrobiłem ale rolki zawsze wydawały mi się raczej płaskie. Z tym że wypukłość w celu prowadzenia równego taśmy ma swój sens. Tak jak ktoś napisał że jest to podobnie jak z kółkiem na silniczku i paskiem tylko tu nieco role się odwracają , bo to nie taśma ciągnie cały mechanizm ale rolka ciągnie taśme. Widzę tylko jedno ale rzeczywiście może być tak że jeśli wypukłość jest za duża i do tego rolka za twarda to styczność taśmy ułożonej na wypukłej i niesprężystej rolce może powodować że punkt styku taśmy z wałkiem będzie mały - może to powodować jej szybsze zużycie. Natomiast jeśli rolka jest elastyczna ta płaszczyzna styku jest szersza. Pytanie następne czy rolka płaska zadziała . Pewno tak jeśli cały tor jest dobrze ustawiony a wałek i rolka jest w prawidłowej płaszczyźnie ułożona do kierunku przesuwu taśmy. Zatem czy wszyscy nie mają racji? Jeśli rolka jest lekko beczułkowata to powinna być odpowiednio elastyczna aby się nieco wypłaszczać po dociśnięciu do wałka.

Nie wiem czy to jakikolwiek związek z kształtem rolki ale czy zauważyliście że w wielu kasetach taśma nie idealnie jest płaska w jej przekroju lecz często jakby lekko wklęsła. Czy to właśnie lekko beczułkowana rolka powoduje, czy jest to raczej efekt właściwości danej taśmy ewentualnie pracy ze zbyt dużym naciągiem?

I naprawdę sądzicie że ta "beczkowatość" była zamierzona przez producenta ? Niech któryś z kolegów poświęci jedną i usunie z niej plastikową bądź metalową tuleję to zobaczycie....

No to ja. Dla dobra nauki i ogółu poświęciłem.

Co widzę? Sam nie wiem.

Powtórzę więc za Panem Kleksem: "Bardzo trudno mi jest orzec, czy to ptak, czy nosorożec... " ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na co nabijacie rolki do szlifowania ?

Sodo - tak jest , jak rolka dotyka osi to się splaszcza, jak pisałem dopasowywuje się do toru przesuwu elastycznie

Edytowane przez Bilbo

Może ktoś potrzebuje kompletny mechanizm do Technicsa RS-BX707 sprawny ? Jest za 50zł w wiadomym miejscu.

Dzięki za cynk. Tam jest trybik który mnie interesuje, bo to mechanizm AR350, choć za dwukrotność tej ceny można nabyć sprawnego dwukasetowca gdzie są 2 sztuki plus inne części zamienne ale i tak oferta godna uwagi.

Pozdrawiam

Dzięki za cynk. Tam jest trybik który mnie interesuje, bo to mechanizm AR350, choć za dwukrotność tej ceny można nabyć sprawnego dwukasetowca gdzie są 2 sztuki plus inne części zamienne ale i tak oferta godna uwagi.

Pozdrawiam

za 40 zł na allegro stoi 373 złom z rozwalonymi okienkami

Tam jest trybik który mnie interesuje, bo to mechanizm AR350

Mam do oddania 373, złom ale mechanizmy chyba całe.

Teraz przeczytałem post wyżej :-)

Edytowane przez seniortelefono

Już kiedyś je pokazywałem.

Nowe rolki (zamienniki) do ZX-7 kupione na e-bayu.

Rolki w kształcie walcu. Bardzo ładne.

Generalnie to nie chodzi o przepychankę kto ma rację. Kasjel wątpi w to że beczkowatość jest zamierzona. Ja z kolei myślę, że skoro Diora i Kasprzak potrafili zrobić idealnie walcowate to reszta świata tym bardziej by potrafiła - gdyby chciała. Myślę, że z jakiegoś powodu nie chciała. Chyba trudniej zrobić beczkę niż walec. Ale tak naprawdę to nie wiemy jaka była prawda. To, że jedne są walcowate a inne są beczkowate wcale nie oznacza że i jedno i drugie nie może być zamierzone. Różne były koncepcje. Ja po prostu widzę w tym jakiś sens, zapewne nie rozumiem sam do końca o co w tym chodzi ale "przeczuwam" że nie jest to dziełem przypadku. Ściągnąłem rolkę z plastiku i dalej beczułka została. Środkowy otwór idealnie walcowaty a po zewnątrz krzywizna jak złoto. Dla mnie to wystarczający dowód, że tak ma być.

ww.ebay.de/itm/Nakamichi-ZX-7-ZX-7-Andruckrollen-pinch-roller-fur-Cassette-Tape-Deck/162764600860?hash=item25e586b61c:g:phUAAOxycD9TW1dY

Na fotkach do GX-ów 75,9 i innych oraz ZX-7.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-11607400-1513253216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sk victor - a ty wiesz tak w ogóle dlaczego jest tak ważne by rolki dociskowe w naszych magnetofonach były miękkie ? Wiesz dlaczego gdy są już twarde występuje efekt "wyrywania" taśmy z pomiędzy rolki a wałka przesuwu taśmy co skutkuje potężną nierównomiernością przesuwu taśmy ? Zauważyłeś chyba że przeważnie wałki przesuwu taśmy są bardzo gładkie wręcz błyszczące, wypolerowane. I biorąc pod uwagę że to wałek przesuwa taśmę napędzając rolkę dociskową i mimo to taśma nie jest "wyrywana" choć wałek gładki jak pupa niemowlaka to wiesz dlaczego ? Ano dlatego że w całym tym mechanizmie taśma nie może nijako izolować wałka przesuwu taśmy od rolki dociskowej. Taśma ma się zagłębiać w gumie rolki dociskowej i ważny jest przede wszystkim kontakt pomiędzy rolką dociskową a wałkiem. Czyli zwyczajnie odpowiednią przyczepność ma mieć rolka dociskowa do wałka przesuwu. Bo jaką przyczepność może mieć taśma do wałka....prawie żadnej. Ale za to taśma dobrze trzyma się gumy rolki dociskowej i dlatego to wszystko działa i taśma nie wyślizguje się z pomiędzy wałka a rolki. Jeśli założymy że wszystko jest tak fajnie wyregulowane że taśma biegnie idealnie środkiem rolki dociskowej to wszystko to co zostaje z szerokości tej rolki po jednej i drugiej stronie taśmy ma mieć jak najlepszy styk z wałkiem przesuwu taśmy. I to zapewnia stabilną równomierność przesuwu taśmy oczywiście jeśli tylko reszta mechanizmu jest OK. Tak więc odnieś to o czym napisałem do beczkowatej formy rolki. Czy w takiej sytuacji pozostała część bieżni roli po jednej i drugiej stronie taśmy ma lepszy czy gorszy kontakt z wałkiem przesuwu ? Bo mi się wydaje że gorszy...prawda ? I co na to powiesz ?

Edytowane przez Kasjel

sk victor - a ty wiesz tak w ogóle dlaczego jest tak ważne by rolki dociskowe w naszych magnetofonach były miękkie ? Wiesz dlaczego gdy są już twarde występuje efekt "wyrywania" taśmy z pomiędzy rolki a wałka przesuwu taśmy co skutkuje potężną nierównomiernością przesuwu taśmy ?

A czy ja gdzieś pisałem o rolkach drewnianych czy plastikowych ?? Napisałem nawet coś takiego:

Rolka dociskowa z kolei mimo, że ma kształt baryłkowaty po dociśnięciu do niego, dzięki miękkości gumy, też staje się płaska (i równoległa do wałka) ale siła docisku taśmy do wałka jest minimalnie większa tam gdzie jej średnica jest większa.

A widziałeś taką rolkę ?? Wiele to jej tam nie "wystaje" poza taśmę. I co na to powiesz ?

Ukryta Zawartość

post-1944-0-99670400-1513277115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ja gdzieś pisałem o rolkach drewnianych czy plastikowych ?? Napisałem nawet coś takiego:

A widziałeś taką rolkę ?? Wiele to jej tam nie "wystaje" poza taśmę. I co na to powiesz ?

Widziałem, widziałem....w Dualu C 839RC. Ale wystaje ! Mniejsza powierzchnia nacisku rolki dociskowej na wałek oznacza większy nacisk na jednostkę powierzchni wałka. Wystająca część bieżni rolki ponad taśmę plus większy nacisk na samą taśmę wystarcza. Ponad to należało by wziąć uwagę resztę parametrów mechanizmu magnetofonu w którym zastosowano tak wąskie rolki. Chodzi głównie o siłę ciągu prawej szpulki. Jeśli jest ona niewielka to ogólny współczynnik tarcia w prawym zespole wałek - rolka nie musi być aż tak duży.

A z tymi drewnianymi lub plastikowymi rolkami to nie wiem o co ci chodzi. Albo źle mnie zrozumiałeś albo to ja coś napisałem niezrozumiale :-)

A z tymi drewnianymi lub plastikowymi rolkami to nie wiem o co ci chodzi. Albo źle mnie zrozumiałeś albo to ja coś napisałem niezrozumiale :-)

Bo pytasz czy wiem dlaczego jest takie ważne by nie były twarde. Więc odpowiadam że wiem.

A teraz historia pewnej rolki co to życie oddać musiała dla nauki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znasz Ty ani ja procesu technologicznego produkcji takich rolek. Tutaj Uszyk pisał o szlifowaniu bieżni rolek w końcowym etapie produkcji. Z pewnością tak było ale kiedy i w przypadku rolek do jakich decków ? Takie rolki z plastikową osią to zapomnijcie o jakiejś obróbce końcowej bieżni tejże rolki ! Zatapiano plastikową tuleję w gumową oponkę i tyle !

Pisząc o procesie technologicznym produkcji rolek mam na myśli przykład tego co się dzieje z gumową "oponką" rolki podczas stygnięcia gumy. Działają naprężenia wewnętrzne które ją deformują powodując efekt "beczkowatości".

A co do rolek dociskowych Unitry to rzeczywiście nie były one nigdy beczkowate. Wyobrażam sobie to w ten sposób że z jakiejś maszyny wychodził sobie taki grubościenny wąż, który był następnie cięty na plasterki :-)

Edytowane przez Kasjel

Nie znasz Ty ani ja procesu technologicznego produkcji takich rolek. Tutaj Uszyk pisał o szlifowaniu bieżni rolek w końcowym etapie produkcji. Z pewnością tak było ale kiedy i w przypadku rolek do jakich decków ? Takie rolki z plastikową osią to zapomnijcie o jakiejś obróbce końcowej bieżni tejże rolki ! Zatapiano plastikową tuleję w gumową oponkę i tyle !

Pisząc o procesie technologicznym produkcji rolek mam na myśli przykład tego co się dzieje z gumową "oponką" rolki podczas stygnięcia gumy. Działają naprężenia wewnętrzne które ją deformują powodując efekt "beczkowatości".

A co do rolek dociskowych Unitry to rzeczywiście nie były one nigdy beczkowate. Wyobrażam sobie to w ten sposób że z jakiejś maszyny wychodził sobie taki grubościenny wąż, który był następnie cięty na plasterki :-)

bzdury kompletne .

Plastykowe osie nie były nigdy zatapiane w gumie ! juzraczej mogły być oblewane gumą, ale to mozna potwierdzic znajac temperatury plastyku i gumy.

Taką oś można delikatnie wyciągnąć, tym bardziej mosiężną i takoż to robiłem dla pomiarów czy da się zamówić same gumki i da sie, wytną mi laserem i wuala.

A naprężenia wewnętrzne nie są wybiórcze i nie robią beczki specjalnie abyś my się jarali i kłócili, naprężenia wewnętrzne w procesie odpuszczania jak wiadomo działają dookólnie miejsca odpuszczanego niekontrolowalnie promieniście więc powinna być płaska ? albo pokrzywiona niekontrolowalnie.

Gdzieś tu między wierszami ktoś napisał jakoby w jednym z marketów właśnie zabrakło kaset i nie dostał. Pojechałem w ciemno do tegoż marketu i ostatnie trzy pięciopaki dostałem. Cieszyłem się z samego faktu że mogłem kupić w sklepie bo jakość tych kaset jest pewno kiepska? Chodzi oczywiście o Maxell UR.

Dajcie spokój z tymi rolkami. Pewno są i beczułkowate z miększej gumy i płaskie z nieco twardszej i na tym polega różnica.

Ważne że nasze sprzęty na tym działają.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi