Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma masakry, rs-b 605 nagrywa czyściutko do +6 dB. Znaczek dolby na wyświetlaczu jest przy +2 dB. Na Az 6 powinno się zgodnie z instrukcją nagrywać do 0 dB, a na jego wyświetlaczu nie ma znaczka dolby. Nagranie do +6 dB wykonane na rs-b 605 przełożone do Az 6 też gra z poziomem +6 dB i nie jest przesterowane, dlatego dziwi mnie ta rozbieżność w zaleceniach instrukcji obu magnetofonów, no chyba że wyświetlacze są inaczej wyskalowane, ale gdyby były inaczej, to poziom 0 na Az 6 odpowiadałby poziomowi +6 na rs-b 605, a tak nie jest. Mam obie instrukcje w języku polskim, zrobię toto i zaraz wkleję.

.

W Polsce tłumaczenia instrukcji obsługi rzadko kiedy były tworzone przez osoby mające wiedzę na temat działania sprzętu, do którego instrukcję tłumaczyły. Tabelka z instrukcji do RS-B605 powinna być opisana informacją o maksymalnych poziomach wysterowania w zależności od użytej taśmy i systemu redukcji szumów . Jeszcze lepiej byłoby gdyby zamieszczono informację, że istnieją taśmy , które nie będą tolerować nagrywania z takimi poziomami.

Nie mogłem mu się oprzeć i musiałem zrobić sobie jeszcze jeden prezent...

U mnie też rodzina jakaś "niedomyślna". Prezenty musiałem sam sobie zrobić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17379-0-05141000-1513987259_thumb.jpg

post-17379-0-49117000-1513987514_thumb.jpg

post-17379-0-98689800-1513987656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

W Polsce tłumaczenia instrukcji obsługi rzadko kiedy były tworzone przez osoby mające wiedzę na temat działania sprzętu, do którego instrukcję tłumaczyły.

Mam wiele wersji językowych tej instrukcji, wszystkie były w kartonie wraz z magnetofonem. Myślę, że rozbieżność pomiędzy zapisami w instrukcjach 605 i Az wynika z czegoś innego. Wiele starszych magnetofonów ze wskaźnikami liniowymi tego typu należało sterować do ponad zera, nawet niektóre miały trzy kolory na wyświetlaczu, do zera jeden kolor, od zera do + 6 drugi kolor i ponad + 6 trzeci kolor, zazwyczaj czerwony. Az ma wyświetlacz dwukolorowy (czerwony od +2) i sterujemy go tylko do zera. Z czegoś to musi wynikać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mkm

Mam wiele wersji językowych tej instrukcji, wszystkie były w kartonie wraz z magnetofonem. Myślę, że rozbieżność pomiędzy zapisami w instrukcjach 605 i Az wynika z czegoś innego. Wiele starszych magnetofonów ze wskaźnikami liniowymi tego typu należało sterować do ponad zera, nawet niektóre miały trzy kolory na wyświetlaczu, do zera jeden kolor, od zera do + 6 drugi kolor i ponad + 6 trzeci kolor, zazwyczaj czerwony. Az ma wyświetlacz dwukolorowy (czerwony od +2) i sterujemy go tylko do zera. Z czegoś to musi wynikać.

Znaczek "Dolby" oznacza, że nagrywając w tym systemie nie powinniśmy przekraczać tego poziomu. Tak o tym pisano w czasach, gdy 'internetów' jeszcze nie było. Co do tych kolorów to często było tak, że tymi kolorami oznaczano możliwe i maksymalne poziomy wysterowania nagrań w zależności od typu taśmy. Podoba mi się jak ten problem rozwiązano np. w takim 666ES: jest linijka składająca się z czerwonych kropek i w zależności od wybranego typu taśmy przesuwa się odpowiednio w prawo lub w lewo. Poziom sygnału przy nagrywaniu nie powinien wchodzić w zakres przez nią oznaczony.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Mnie mówiono że znaczek dB oznacza że do tego poziomu działa system red szumów, powyżej nie i nie ma sensu go przekraczać co miało mieć sens logiczny stosowania red szumów.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

U mnie też rodzina jakaś "niedomyślna". Prezenty musiałem sam sobie zrobić:

O to widzę że nie żałowałeś sobie ;)

Zwłaszcza z tym pierwszym niebieskim ...

Lubię kiedy gra muzyka...

Ja też sobie zamówiłem prezent, myślałem że standardowo pasek a tu niestety sterowanie nie działa , i trochę smutno będzie . . . . . mam Kenwooda 550hx i byłby 660 hx do kompletu.

Nie wiem co mu dolega że nie reaguje na klawisze, wyświetlacz świeci.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Znaczek "Dolby" oznacza, że nagrywając w tym systemie nie powinniśmy przekraczać tego poziomu.

W rs-b 605 znaczek jest przy +2, a producent zaleca nagrywać do +6

Mnie mówiono że znaczek dB oznacza że do tego poziomu działa system red szumów,

A mnie, że znaczek dolby odpowiada poziomowi zera dolby, czyli 200 pWb/mm. Nie wiem, gdzie ten poziom znajduje się na wyświetlaczu Az, bo tam nie ma tego znaczka.

Edytowane przez mkm

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego 2018 Roku,

pełnego szczęścia, ale także tolerancji i spokoju.

Życzę zdrowia i powodzenia dla Was i Waszych rodzin.

W rs-b 605 znaczek jest przy +2, a producent zaleca nagrywać do +6

Nie producent tylko autor instrukcji i na dodatek nie jest to sformułowane precyzyjnie. Nagrywając z poziomami +6dB w takim chociażby Dolby B to B wtedy praktycznie na sygnał nie wpływa. Druga sprawa to chęć zachowania kompatybilności nagrań. Nie należy zapominać, że niektóre kasety po kalibracji nie dają się nagrywać z poziomami lekko powyżej 0dB (stare Agfy chociażby). Ja nagrywam z poziomami poniżej 0dB bo chcę słyszeć muzykę a nie za przeproszeniem pierdzenie. Jak mnie najdzie ochota na skompresowaną dynamikę to puszczę empetrójkę z małym bitrate :)

O to widzę że nie żałowałeś sobie ;)

Zwłaszcza z tym pierwszym niebieskim ...

Żyje się raz. Ten niebieski kosztował 30x mniej niż zielony. Nie wiem tylko, w którym kolorze zrobiłem interes życia :/

stereo-hifi.com

myślałem że standardowo pasek a tu niestety sterowanie nie działa , i trochę smutno będzie . . . . . mam Kenwooda 550hx i byłby 660 hx do kompletu

Na alle znajdziesz sprawnego 660HX chyba w atrakcyjnej cenie - nie ma on klawisza stop więc może nie będzie miał wielu amatorów - jeśli Twój jest w ładnym stanie to zrobisz przekładkę i może uratujesz Święta...

widziałem, ale koszt obu ogólny nie jest atrakcyjny, poza tym wygląda mój bardzo czysto w środku , może jakiś szpej nawalił.

Będzie czas, nie pali się. potrzebny mi schemat a nie widzę w necie niestety .

Ale żeby same wskaźniki sobie pokupować ? na ten pomysł bym nie wpadł . . . . .

Do mnie wprosił się taki gość.

Nie odmówiłem.

Mam słabość do suwaków.

A miało już nic nie być.

Porażka.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-08894400-1514055323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale żeby same wskaźniki sobie pokupować ? na ten pomysł bym nie wpadł . . . . .

A myślałem, że faceci mają wyobraźnię i w mózgownicy stworzą obraz całości. Ponoć to działa nie tylko w odniesieniu do pięknych kobiet ale i do decków również ;)

p.s. Zanim wyrzucisz deck na śmietnik wyciągnij wskaźniki

stereo-hifi.com

Wyobraźnie wole zachować na lato i miniówki.

Wskaźniki to rzecz święta ! tak jest bez nich deck byłby smutny . . . . ale nie zbieram samych, wole komplet z resztą.

Wiem ze analog tu rządzi i parenaście lat temu jak miałem działalność zrucania płyt analogowych na cd zrzuciłem sobie płytę z lat dziecięcych, oryginał, trzeszczący aby trzymał klimat, u mnie w domu gra w święta co roku.

Można sobie pobrać cały album, prezent świąteczny dla was,link za 2 dni zniknie sam, można nagrać na kasete .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A miało już nic nie być.

To chyba kiedyś jakiś kandydat na prezydenta BiałegoStoku już mówił: "żeby nie było niczego" - i 'paczpan' - zawsze coś jest ;-)

A tor przesuwu taśmy bardziej mi przypomina magnetofon szpulowy niż kasetowy - piękny jest!

.

Można sobie pobrać cały album, prezent świąteczny dla was,link za 2 dni zniknie sam, można nagrać na kasete .

Ukryta Zawartość

Uszkodzone archiwum.

Do mnie wprosił się taki gość.

Nie odmówiłem.

Mam słabość do suwaków.

A miało już nic nie być.

Porażka.

Śliczota.

Ja Wam tu o jakiś śmiesznych AZ-tach opowiadam bajki a tu: Alpine, Eumig, Tandberg. Idę zakopać się do jakiejś norki.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Uszkodzone archiwum.

Śliczota.

Ja Wam tu o jakiś śmiesznych AZ-tach opowiadam bajki a tu: Alpine, Eumig, Tandberg. Idę zakopać się do jakiejś norki.

No cóż, muszę jeszcze dodać że pełna renowacja i 12-miesięczne zabezpieczenie.

??

Z pomocą tłumacza kol. Googla.

"Tutaj oferuję na sprzedaż magnetofon Tandberg TCD 440A. TCD jest absolutnie najwyższej klasy taśmą. Urządzenie z funkcjami, które można znaleźć tylko na wysokiej jakości magnetofonach. Ponadto projekt jest bardzo nietypowy i stanowi prawdziwą atrakcję. Oferowane tutaj urządzenie jest optycznie w stanie pierwszej klasy, praktycznie nie ma siniaków. Technicznie, taśma jest całkowicie i szeroko przebudowana w każdym szczególe. Kontrolery i przełączniki zostały oczyszczone i zachowane, wszystkie wymieniane elektrycznie (Panasonik FC), wszystkie połączenia lutowane przerobione i cała mechanika poprawiona. Kupujący otrzymuje 12 miesięczną gwarancję, gwarantuję absolutnie bezpieczną wysyłkę."

Nie producent tylko autor instrukcji

Instrukcję autor napisał nieprawidłowo, wedle własnego widzimisię, a Technics pakował ją fabrycznie do swojego urządzenia? Nie sądzę :) Ja nagrywam na rs-b do +6, a nawet zgodnie z instrukcją na metalu z dbx do +12 i nie ma słyszalnych zniekształceń. Oczywiście można nagrywać znacznie ciszej, ale wtedy nie wykorzystujemy pełnego odstępu od szumu taśmy. Mniejsza o to. Ktoś tu dawniej pisał o trzech różnych poziomach zera. 0 dla nasycenia taśmy 160, 200 i 250 pWb/mm. Podejrzewam, że Az ma inaczej wyskalowany wskaźnik, ale brak znaczka dolby na nim uniemożliwia określenie 0 dolby, czyli 200 pWb/mm, które w rs-b znajduje się w przy +2 dB. Można kupić kasety testowe z sygnałem na przykład 200 pWb/mm i to sprawdzić, może kiedyś to zrobię.

Śliczota.

Jeszcze taki maranciunio może być? W zasadzie Mikołaj przyniósł dwa bo jeden w wersji R.

Marantz-SD6020-front.jpg?w=1200

Oczywiście można nagrywać znacznie ciszej, ale wtedy nie wykorzystujemy pełnego odstępu od szumu taśmy.

Poziom zapisu to kompromis pomiędzy stosunkiem sygnału do szumu a pasmem przenoszenia. Niestety coś za coś.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Właśnie, chyba już dość Technicsów i Kenwoodów Waść przemieliłeś, przesiądź się proszę na coś innego :)

A między nami, każdy się cieszy, tym co wpadło, mnie np. fajne kasety. A jak Bozia da, w pierwsze Święto coś dojedzie fajnego, na czym można będzie tymi kasetami pograć, od zacnego kolegi z naszych wszystkich forów, fejsbuków etc.

nic nie jest uszkodzone, zciągnąłem i odtwarzam normalnie.

No cóż , ja pewnie w cenie tych wskaźników auto kupiłbym lepsze niż mam.

nie przesadzajmy, z moich informacji wynika, że przyzwoite nowe zimówki byś miał do auta, może nawet z felgami stalowymi :)

W cenie zakupu niebieskich mógłbyś mieć co najwyżej nowe kapcie (domowe).

stereo-hifi.com

Jasne hehehhe zależy jakie zimówki jaki rozmiar i jakie kapcie, pewnie góralskie . . .ech ludzie to umieją się bawić . . . ide na zupke darmową na rynek .. .

a propo, szaleństwo zakupów przedświateczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja dałem pass przy ok 150 zł a tu dali tyle co za sprawnego nie dawno w igła stanie, to już ten był tańszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za to ten leci w góre . . .

Ukryta Zawartość

Także ja nie wierze w ceny jak za zimówki od niemca i kapcie góralskie od bacy z Gubałówk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

• Pokaż nowe odpowiedzi