Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Także ja nie wierze w ceny jak za zimówki od niemca i kapcie góralskie od bacy z Gubałówk.

Wierz, albo nie wierz, takie są fakty. Alledno nie jest jakąś ostateczną cenową wyrocznią, ani jedynym miejscem, w którym robi się magnetofonowe zakupy.

Drogim Forumowiczom życzę Wesołych Świąt, Szczęśliwego Nowego Roku i ...nieustających deckowych okazji w cenie kapci !

Nagrywając z poziomami +6dB w takim chociażby Dolby B to B wtedy praktycznie na sygnał nie wpływa.

Dolby C i Dolby S wpływają na sygnał nagrywany z wysokomi poziomami (piszę nie ze sluchu tylko z fragmentów dokumentacji jakie znalazlem),

bardzo możliwe, że dbx również dlatego w tabelce podawali więcej dla dbx.

Co do +6, ten technics chyba ma bardzo wysoko poustawiane te decybele ;) Pewnie onacza to tyle co +2 na poznych SONY

J.

Dolby C i Dolby S wpływają na sygnał nagrywany z wysokomi poziomami (piszę nie ze sluchu tylko z fragmentów dokumentacji jakie znalazlem),

bardzo możliwe, że dbx również dlatego w tabelce podawali więcej dla dbx.

Akurat te systemy obniżają dość aktywnie sygnały o wysokim poziomie zabezpieczając taśmę przed nasyceniem.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

czy mam być zdziwiony ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

czy mam być zdziwiony ?

Ukryta Zawartość

Święta to czas cudów.... :)

Życzę wszystkim zakręconym, pokręconym, podkręconym w taśmy wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Dużo cierpliwości i czasu na korzystanie z magnetofonów i samych udanych napraw, jeśli jednak coś padnie. Wesołych Świąt!

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Wesołych Świąt.

mimo, że bardzo rzadko tutaj zaglądam, wciąż bujam się z magnetofonami.

mam nadzieję, że w czwartek dojdzie mój nowy nabytek.

pozdrawiam dwano niewidzianych.

Ukryta Zawartość

post-92-0-49849400-1514212876_thumb.jpg

post-92-0-86731400-1514212908_thumb.jpg

post-92-0-25046500-1514212956_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Actilinear recording . . . brzmi conajmniej jak pralkosuszarkoprasowarkoukładarka, poproszę o wyjaśnienie tego arcyciekawego słowa, jak można oczywiście.

Od tygodnia na allegro faktycznie dzieją się cuda, licytacje osiągają kwoty znacznie odbiegające od przyzwoitych standardów do tej pory, czyżby to sposób na pranie kasy ? czy nowy trend, zaobserwowałem dużo obserwujących aukcje, niektóre liczone w dziesiątkach osób nawet i niekoniecznie są to sprzęty jakieś jednostkowe, wyjątkowe i niespotykane.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Actilinear recording . . . brzmi conajmniej jak pralkosuszarkoprasowarkoukładarka, poproszę o wyjaśnienie tego arcyciekawego słowa, jak można oczywiście.

Proszę uprzejmie https://tinyurl.com/y9d45hk3 w formacie pdf, który zapisuje się na dysku,

czyżby to sposób na pranie kasy ?

Nie inaczej.

czy nowy trend,

Tak, na pewno.

zaobserwowałem dużo obserwujących aukcje, niektóre liczone w dziesiątkach osób nawet i niekoniecznie są to sprzęty jakieś jednostkowe, wyjątkowe i niespotykane.

Niesamowita sytuacja. Trzeba koniecznie się nad tym poważnie zastanowić i wyciągnąć wnioski w sposób profesjonalny.

Od tygodnia na allegro faktycznie dzieją się cuda,

Chyba czas na przerwę.

licytacje osiągają kwoty znacznie odbiegające od przyzwoitych standardów do tej pory,

Teraz handlarze stosują chwyty niestandardowe.

zaobserwowałem dużo obserwujących aukcje, niektóre liczone w dziesiątkach osób nawet i niekoniecznie są to sprzęty jakieś jednostkowe, wyjątkowe i niespotykane.

Prorok jaki czy co .... .

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Mam pytanie, które pewnie już wielokrotnie padło.

Kumpel sprezentował mi ok. 100 kaset. No i trzeba by to na czymś odtworzyć. Pytanie co wybrać.

Chodzi mi o magnetofon do 400 - 500 zł. Moje typy to denon dr 550 oraz yamaha kx - 393.

Proszę o podpowiedź co wybrać. Ewentualnie inne propozycje.

Edytowane przez gzrech

Gzrech, Denona możesz kupić sporo taniej, jakby Ci pasował to mam na sprzedaż takowego, nawet ostatnio go sprawdzałem i wystawiłem na OLX a bo bawie sie innymi.

Mam pytanie, które pewnie już wielokrotnie padło.

Kumpel sprezentował mi ok. 100 kaset. No i trzeba by to na czymś odtworzyć. Pytanie co wybrać.

Chodzi mi o magnetofon do 400 - 500 zł. Moje typy to denon dr 550 oraz yamaha kx - 393.

Proszę o podpowiedź co wybrać. Ewentualnie inne propozycje.

Pytanie zasadnicze:

Czy kasety zostały nagrane na jakimś decku?, czy są to kasety nagrane fabrycznie?

Za taką kasę staraj się wybrać urządzenie w miarę serwisowane, ze sprawdzoną wiarygodnością.

A czy zamierzasz tylko poprzestać na odtworzeniu tych stu kaset, czy też rozwijać przygodę z tym standardem?

Skoro tak, to jednak Yamaha, ponieważ posiada funkcję Play Trim, która poprawia odtwarzanie kiepskich kaset, oraz nagranych z różnymi skosami głowicy.

NAD-y też mają Play Trim. I na pewno odtworzą te kasety z lepszym dźwiękiem.

Nikt nie pytał o NAD-a. Nakamichi Dragon posiada auto azimuth i prawdopodobnie zagra jeszcze lepiej niż NAD, tylko co z tego?

Ja tylko służyłem podpowiedzią.

"Proszę o podpowiedź co wybrać. Ewentualnie inne propozycje."

Edytowane przez Uszyk

mam na sprzedaż w stanie idealnym jak chcesz pisz na pw.

poprawny dzwięk, dużo możliwości regulacji.

na ziemię Cię nie rzuci, ale przyzwoite granie.

www.cichykot.com

Wy tu gadu gadu o magnetofonach, a tymczasem...:

Ukryta Zawartość

A Propos. Widzieliście to zestawienie rodzajów kaset i jak trzeba ustawić BIAS w zależności od typu taśmy? Ciekawi mnie czy ta lista ustawień byłaby tez ważna dla innych decków innych firm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dariusz_61729

Wy tu gadu gadu o magnetofonach, a tymczasem:

Ukryta Zawartość

Kupię nie kupię ale do obserwowanych dodałem. Może na raty by kupił. Na ogrodzie postawił. Zawsze to można by zrobić na zwiedzających.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Dariusz, prawie każda Aiwa tak ma naklejone, mam 800 to nigdy nie patrzyłem na te ustawienia, bo lecę po taśmie i ustawiam na słuch.

Swięta się kończą,a ja nieco chorowałem i bez prezentu.I na koniec dostałem zupełnie niespodziewany prezent.Co prawda samemu muszę go sobie sfinansować,ale 40 zł za pierwszy na świecie kasetowy magnetofon spełniający normy Hi Fi to chyba niedużo.Ponieważ był pierwszy,to parametry ma takie sobie,ale wygląd ma z epoki i dodatkowo to ostatni brakujący mi element najwyższej serii Philipsa z roku 1974.Wygląda na mało używany.Jak przyjdzie,to zobaczymy ,jak z wnętrzem.

U mnie Mikołaj nie przyniósł nic nowego. MOże i dobrze bo musiałbym w tym samym momencie szukać sobie szybko walizek.... Szkoda że nie ma poziomu piwnicy w domu, może wówczas byłoby miejsce na większą kolekcję.

Z innej beczki

Człowiek uczy się całe życie ale czasami zrobi taką głupotę że aż się za głowę złapie i aż wstyd się przyznać.

Ostatnio było więcej czasu no więc zabrałem się za przegrywanie płyt cd na kasety. W ruch poszły dwie sony UX-S i Akai GX 65 . Jakież było moje zdziwienie gdy na obu na stronie A trzeba było bias ustawić niemal maksymalnie na minus a na stronach B zupełnie odwrotnie tzn maksymalnie na plus a i tak nie brzmiało to tak jak na stronie A. Sprawdziłem czy czasami taśma nie jest porysowana, zagięta itd. na jednej ze stron - ale nie, wszystko w porządku.

Co mogło być przyczyną.......?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...Sprawdziłem czy czasami taśma nie jest porysowana, zagięta itd. na jednej ze stron - ale nie, wszystko w porządku.

Co mogło być przyczyną.......?

Eeeee... to zagadka jest czy zaraz nam powiesz jaką głupotę strzeliłeś ze wstydem się przyznając?

No właśnie , źle to trochę opisałem. Generalnie ma to być zagadka bo wiem jaką głupotę palnąłem i zamierzam się do niej przyznać aby mieć czyste sumienie.

Być może wydaje się że rozwiązań jest kilka ale wytrwany fan magnetofonów i kaset pewno domyśli się co to było.

TO samo stało się dla dwóch kaset (chromowych) na stronie A bias na -20 a na stronie B musiał być bias na +20 aby nagrało się to w miarę znośnie.

Czerwienię się teraz na samo wspomnienie mojej głupoty tak że mógłbym dzisiaj robić na czerwoną latarnię.

Edytowane przez sido

Dariusz, prawie każda Aiwa tak ma naklejone, mam 800 to nigdy nie patrzyłem na te ustawienia, bo lecę po taśmie i ustawiam na słuch.

Dlatego tez się pytałem jak się to ma do rzeczywistości. Czy rzeczywiście takie ustawienia jak te podane mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistej jakości dźwięku?

Dlatego tez się pytałem jak się to ma do rzeczywistości. Czy rzeczywiście takie ustawienia jak te podane mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistej jakości dźwięku?

Na pewno miałoby się do rzeczywistości dobrze, gdybyś stosował nowe kasety z rocznika produkcji magnetofonu. Pewnie tak się nie stanie, więc ma się nijak, co najwyżej naklejka szpeci magnetofon

Dariusz, jak będe miał chwile czasu to zobaczę czy mam jakąś kasetę ze spisu z naklejki i sprawdzę jak to się ma w stosunku do realistycznych ustawień .

Mam Aiwe 810, model w stanie nie gmeranym, więc da to "prawwdziwy" wynik.

Gzrech - do odtwarzania czyli tłuczenia kaset tańszych, nagranych itd, warto sprawić sobie tańszy magnetofon, nawet dwukieszeniowy, a do lepszego zastosowania, odtwarzania lepszych kaset czy nagrywania sprawić sobie np 3 głowicowy albo 2 głowicowy wyższej klasy, w 5 stówkach można się zmieścić.

Gzrech - do odtwarzania czyli tłuczenia kaset tańszych, nagranych itd, warto sprawić sobie tańszy magnetofon, nawet dwukieszeniowy, a do lepszego zastosowania, odtwarzania lepszych kaset czy nagrywania sprawić sobie np 3 głowicowy albo 2 głowicowy wyższej klasy, w 5 stówkach można się zmieścić.

Kasety "używane" trafiaja sie w takim stanie, że warto mieć w zapasie dobrze zrobionego rzęcha do "wszystkiego"

Raz mi się trafiło na kasecie GEMA z 1973, że klej ze starej taśmy ... zeszklił się na głowicy. Na szczęście to była tania dwugłowicówka

J.

Na pewno miałoby się do rzeczywistości dobrze, gdybyś stosował nowe kasety z rocznika produkcji magnetofonu

A, że rocznik to późny PRL, to raczej nijak. Widzę, że jest kaseta Sony Mettalic, która była produkowana w początkach lat 80.

Edytowane przez Dariusz_61729
  • Pokaż nowe odpowiedzi