Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony, wczoraj przeczyściłem "układ jezdny" mojemu Grundigowi CT-905, do tego postawiłem na nogi Technicsa RS-M260 (muszę tylko do porządku prędkość przesuwu w nim ustawić - jutro przytargam sprzęt do nagrania 3 kHz) i wpadłem w panikę! Gdzie mam te sprzęty poustawiać, żeby regularnie grały! Nie mam swojego miejsca, a w salonie ku radości żony stoi już... 6 kaseciaków + jeden szpulowiec, trzy wzmacniacze, dwie pary kolumn, dwa CD, gramofon i tuner...

Jak pozamawiam paski do magnetofonów, które na nie czekają to... chyba na stoliku nocnym w sypialni ustawię stosik i będę słuchał przed snem przez słuchawki :) Co wieczór innego... to jest jakieś wyjście!

Widzę że nie tylko ja mam problem z miejscem też będę musiał zrobić coś zrobić bo miejsce jest już ograniczone.A tu jeszcze ma przyjść uszkodzony sony tc 186Sd.

dla mnie nie jest, nie prowadzę muzeum i nie oprowadzam wycieczek.

Sprzet ma grać.

No to do tego doskonale nadaje się 1szt (słownie: jedna sztuka) magnetofonu. A ty masz ile ???

Lubię kiedy gra muzyka...

Nie do końca - jak zalicytuję za te 10,-zł, a w aukcji sprzedawca nie zaznaczy ceny minimalnej, to deck sprzedany - święte prawo kupującego! :)

Nie o to mi do końca chodziło :). Generalnie chodzi o to, że okazyjni sprzedawcy często nie do końca się orientują co oferują jednocześnie wierząc święcie, że sprzedają jeden z 7 cudów świata - i to rozumiem. Jednak kilkukrotne powtórne wystawienie tego samego przedmiotu za podobną cenę powinno weryfikować te wyobrażenia a często tak nie jest - też to przy odrobinie dobrej woli można zrozumieć. Choć logiczne wydaje się być, że jeśli ktoś naprawdę chce pozbyć się przedmiotu to wystawia go od tej przysłowiowej złotówki bądź rozsądnego poziomu cenowego - a obecnie dzieje się to rzadko bo praktycznie nie ma już okazjonalnych sprzedawców a są sprzedawcy zawodowi. I to ostatnio zrozumiało Alle przyznając, że właściwie już nie jest portalem aukcyjnym a sklepem internetowym (i stąd zmiany jakie tam niedługo mają zapanować)...

Zapis VHS to jednak jakościowo dziadostwo w porównaniu do FHD czy 4k. Tu nie ma powrotu. Chyba, że ktoś nagrywa na tym muzykę, albo ma kolekcję nagrań video.

To się tylko nam laikom w tej dziedzinie wydaje - jak analog to analog - w przypadku VHS to nie chodzi o jakość a o klimat :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdzie mam te sprzęty poustawiać,

nie tylko ja mam problem z miejscem

Panowie - i martwicie się drożyzną kiedy już nie macie gdzie magazynować nowych nabytków - przecież w takim przypadku te zaporowe ceny to wybawienie z kłopotu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />To się tylko nam laikom w tej dziedzinie wydaje - jak analog to analog - w przypadku VHS to nie chodzi o jakość a o klimat :)<br />

W przypadku kaset magnetofonowych i decków był pewien postęp widoczny w jakości dźwięku. wprowadzano różne reduktory szumów, kalibracje, nowe sposoby uzyskiwana lepszej jakości taśm (były 4 rodzaje), itd. VHS w zasadzie jak go JVC wymyśliło to niewiele się zmieniło. Wprowadzono co prawda S-VHS, ale tutaj jakość nie była aż tak dobra, a dźwięk stereo nie rekompensował tego co uzyskiwało się na ekranie. Dopiero przeskok na DVD pod koniec XX wieku dał poważny skok jakościowy. W przypadku nagrać z CC można go porównać do CD jeśli zastosuje się odpowiedni sprzęt. W przypadku VHS nie dorównał on nigdy DVD.

To się tylko nam laikom w tej dziedzinie wydaje - jak analog to analog - w przypadku VHS to nie chodzi o jakość a o klimat :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, nie tyle o klimat chodzi co o kolekcję filmów itp., niedostępną na innych nośnikach. Magnetowid do ich odtwarzania wystarczy jeden, może dwa dla pewności. Muzyka jest na taśmach, CD, winylach, plikach. Klasyczny sprzęt audio to coś innego. Szpula się kręci, wskaźniki mrugają, dźwięk płynie... Ten magnetofon ma pełną kalibrację, tamten ręczną, inny automatyczną; w tym działa perfekcyjnie, w tamtym ma problemy z taśmami Basf... No ale ja jestem może nietypowy, bo TV prawie wcale nie oglądam. Żonka odpala jakiś serial czy film to ja słuchawki na uszy.

W obu przypadkach (audio i video) u maniaków takich jak my chodzi jeszcze o względy sentymentalne. Wielu z nas wychowało się w erze magnetofonów, gramofonów, marzyło o posiadaniu magnetofonu firmy Technics albo Sony, który można sobie było tylko obejrzeć na wystawie w Pewexie (jak lizanie czekolady przez szybę!), jak się nie miało zielonych, marek niemieckich... albo bonów towarowych Banku PKO S.A.

Dariusz_61729 - uprzedziłeś mnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wyzromek

No to do tego doskonale nadaje się 1szt (słownie: jedna sztuka) magnetofonu. A ty masz ile ???

Nie, zawsze trzeba mieć w zapasie kilkadziesiąt choćby na zapas jakby co .....

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

W przypadku nagrać z CC można go porównać do CD jeśli zastosuje się odpowiedni sprzęt. W przypadku VHS nie dorównał on nigdy DVD.

I już pewnie nie dorówna. Zastanawiające jest co innego - ciężko o człowieka, który powie, że lepiej ogląda mu się film w standardzie PAL, niż ten sam, ale choćby w jakości płyt DVD. Natomiast co do dźwięku - niektórych bolą uszy od CD, a miodem na zmysły jest taśma i winyl. Tu trzeba doszukiwać się "ciągu" do kaset i czarnych krążków.
<br />Muzyka jest na taśmach, CD, winylach, plikach<br />

Obraz też jest. Dziś jest na DVD, BD, plikach w sieci zgranych w formatach MPEG4, ale też przesył strumieniowy. Więc można wybierać. Zresztą np. format BD jest od prawie 10 lat dostępny i cena odtwarzaczy spadła do poziomu akceptowalnego dla zwykłego zjadacza bułki z bananem, a od 3-4 tak na poważnie wystartowały portale z filmami, nadal popularne są krążki DVD (chyba w zeszłym roku stuknęło temu formatowi 20 lat i jest tylko o 15 lat młodszy od CD!!!).

<br />No właśnie, nie tyle o klimat chodzi co o kolekcję filmów itp., niedostępną na innych nośnikach. Magnetowid do ich odtwarzania wystarczy jeden, może dwa dla pewności.<br />

Niektórzy jednak kolekcjonują maszyny VHS dla samych maszyn :-) :

www.youtube.com/watch?v=-z4iw8Ppo1o

Inni próbują to zrozumieć i odnaleźć w tym jakiś sens :-D :

www.youtube.com/watch?v=we-m4x-KzxA

Ja też mam jedną maszynę VHS. Służy mi ona w 99% do audio, ale jak wrzuciłem sobie starą kasetę z "Poszukiwaczami zaginionej Arki" to normalnie mnie za serducho ścisnęło. Przypomniały się dawne sesje z kumplami i oglądanie do upadłego z jedynego odtwarzacza na wiosce.... Ja pierdz....... Aż łza się w oku zakręciła... :)

stereo-hifi com

Wielu z nas wychowało się w erze magnetofonów, gramofonów, marzyło o posiadaniu magnetofonu firmy Technics albo Sony, który można sobie było tylko obejrzeć na wystawie w Pewexie (jak lizanie czekolady przez szybę!), jak się nie miało zielonych, marek niemieckich... albo bonów towarowych Banku PKO S.A.

To o mnie . I pewnie o niektórych z Was .

Za poprzedniego ustroju byłem skazany , i nie tylko ja , na g... sprzęty z Unitry . Niektóre z nich częściej były w serwisie niż w domu . I dlatego nie mam nic z tym logiem .

A teraz kasety i decki to tylko sentyment , bo jakość i wygoda to na CD .

Obraz też jest. Dziś jest na DVD, BD, plikach w sieci zgranych w formatach MPEG4, ale też przesył strumieniowy.

No tego nie neguję. Ale w nieporównywalnej jakości. Jak oglądasz film na YouTube i jest możliwość wybrania jakości FHD (o ile łącze pozwala) to oglądasz w 240p? Nie mówmy tu o sentymentach czy rodzinnych archiwach nagrań z kamer video.

Poza tym to zmierza już do dyskusji na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi.

Ja też mam jedną maszynę VHS. Służy mi ona w 99% do audio, ale jak wrzuciłem sobie starą kasetę z "Poszukiwaczami zaginionej Arki" to normalnie mnie za serducho ścisnęło. Przypomniały się dawne sesje z kumplami i oglądanie do upadłego z jedynego odtwarzacza na wiosce.... Ja pierdz....... Aż łza się w oku zakręciła... :)

Ja mam sporo filmów rodzinnych zakręconych też się miło wspomina.

Przypomniały się dawne sesje z kumplami i oglądanie do upadłego z jedynego odtwarzacza na wiosce.... Ja pierdz....... Aż łza się w oku zakręciła... :)

Ja mam sporo filmów rodzinnych zakręconych też się miło wspomina.

Wy już stare dziadki jesteście.:-))

He he he

Również mam maszyny VHS - studyjne i kilka kaseciaków i żaden z nich nie ma polotu z VHS-sem.Uzywam ich głównie do audio.. Audio na VHS kladzie na kolona sporo niezłych szpulaków.. Polecam JVC BR 7000 ERa Zapis półcalowy na całej szerokości tasmy

<br />Wy już stare dziadki jesteście.:-))<br />

.. z naciskiem na stare ;-) Ja też się zaliczam do tych co jak leci Mili Vanilii to to pamiętam, a sprzedawczynie w sklepie w tym czasie nie były nawet w planie pięcioletnim (miałem taką sytuację w Empiku).

<br />Również mam maszyny VHS - studyjne i kilka kaseciaków i żaden z nich nie ma polotu z VHS-sem.Uzywam ich głównie do audio.. Audio na VHS kladzie na kolona sporo niezłych szpulaków.. Polecam JVC BR 7000 ERa Zapis półcalowy na całej szerokości tasmy<br /> <br /> <br /> <br /> <br />

Szkoda, ze nie da się zamienić toru wideo w VHS i puścić na niego audio. Nagrywać jak na DAT używając głowicy wirującej. To byłoby ciekawe doświadczenie.

Wy już stare dziadki jesteście.:-))

He he he

Oj, zdziwiłbyś się trochę. Nie jest ze mną tak źle. Nasze wspominki, pokazują że po prostu tęskni się za tamtymi czasami. Wiem, że to sentyment, ale człowiek obcował z tym sprzętem, musiał dbać o niego (powciągane kasety, gdy się nie chciało...), był z tą materią jakiś kontakt. Teraz wrzucasz CD, włączasz play i tyle. Trochę to dla mnie za mało. Nikomu nie oponuję, lubię słuchać dobrych płyt CD, ale brakuje tego o czym napisałem wcześniej. No cóż, niby młody jestem, ale dusza żyje w tamtych czasach. Dlatego teraz gra u mnie magnetofon, nie CD. :)

Dariusz_61729

Żaden problem. Do JVC Era dorzucasz np. Sony PCM-501ES digital audio procesor i nagrywasz jak na zwykłym DAT. Nie próbowałem, czytałem w wątku "Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA".

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Szkoda, ze nie da się zamienić toru wideo w VHS i puścić na niego audio. Nagrywać jak na DAT używając głowicy wirującej. To byłoby ciekawe doświadczenie. .

Właśnie tak nagrywa Era.

I mam jeszcze inne video również nagrywające audio głowicą obrotową na całej szerokości taśmy ..

Dodatkowo Era ma jeszcze limiter ograniczający pasmo do 20 KHZ. Gdyby ktoś potrafił to zdjąc- kto wie do ilu by doszło .,

Zresztą znalazłem kumatego chłopaka z elektroniki . Może go podpuszczę aby sprubował ten limiter wyłączyć . Mam kilka ER,więc spoko.

Nasze wspominki, pokazują że po prostu tęskni się za tamtymi czasami. Wiem, że to sentyment, ale człowiek obcował z tym sprzętem, musiał dbać o niego (powciągane kasety, gdy się nie chciało...), był z tą materią jakiś kontakt. Teraz wrzucasz CD, włączasz play i tyle. Trochę to dla mnie za mało. Nikomu nie oponuję, lubię słuchać dobrych płyt CD, ale brakuje tego o czym napisałem wcześniej. No cóż, niby młody jestem, ale dusza żyje w tamtych czasach. Dlatego teraz gra u mnie magnetofon, nie CD. :)

Ja się często zastanawiam, za czym będą tęskniły współczesne dzieci czy młodzież szkolna... za "mam nutę" ze smartfona? Ileś z nich pewnie złapie bakcyla, bo w końcu są nieśmiertelne standardy muzyki popularnej, rockowej, bluesa czy jazzu, jest muzyka poważna.

Polecam JVC BR 7000 ERa Zapis półcalowy na całej szerokości taśmy

Sam chętnie bym spróbował z ciekawości, ale to już chyba rzadko się pojawia na aukcjach a i cena pewnie niezła.

Dlatego teraz gra u mnie magnetofon, nie CD. :)

U mnie właśnie teraz też, pogrywa z Yamahy (to już 4-ty dzisiaj "odpalony" magnetofon!). Ale żonka kończy kąpiel i będzie TV królowało :(

Dulon184

Z tym limiterem to nie tak do końca. Dobrze, że mi przypomniałeś, bo mam zrobić test na JVC i nagrać z generatora sygnały i sprawdzić je na mierniku częstotliwości. Kiedyś nagrywałem próbki na Erze i przy 40kHz poziom nagrywany i odtwarzany były takie same, ale jak podłączyłem miernik to były straszne zakłócenia od telewizora. Muszę wreszcie wytargać JVC z szafki zrobić ten test jak należy. Wydaje mi się, że ten limiter dotyczy tylko zapisu głowicą stałą, ale o tym dopiero się przekonam po tym teście. Oczywiście opiszę to w wymienionym wątku o JVC ERA i wspomnę tutaj.

Wyzromek

Poczekaj troszkę, niedługo się pojawi JVC. Ostatnio skończyła się aukcja gdzie poszła za 100zł, bo nie działał tor video. Trafiają się, tylko trzeba poczekać.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

no nie ......i te niemieckie filmy bez dialogów prawie .................

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

No a teraz jest Onkyo TA 2800 za te trzy stówki i brak zainteresowania. A to przecież to samo co TA 2570.....!

Ukryta Zawartość

Mam już trzy 2570 (to zupełny "przypadek") i nie wezmę. Gdybym miał tylko jeden to dla samego znaczka 2800 bym go przygarnął. Mam chyba jakąś słabość do Onkyo, bo prócz watahy kenwoodów to u mnie "najpopularniejsza" marka. I 2570 jest tym modelem, do którego najczęściej wracam (okresowe uruchamianie każdego decka wg ustalonego planu nie biorę pod uwagę) pomimo tego, że obok w zasięgu i 2900, i 2070 i wiele decków jak to o nich mówią: "kultowych", "rzadkich" etc :) Dodatkowym atutem tego decka są oszczędności na prądzie w związku z niezłym oświetleniem pomieszczenia wieczorową porą.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Wtedy to nie było takie proste. Nadzór rodzicielski w akcji, bo jak coś włączaliśmy zaraz oglądali z nami rodzice kumpla. Jak pisałem, jedyny odtwarzacz na wiosce i nie było wyboru. Nawet "Hotel w kurorcie" było ciężko obejrzeć, bo zaraz się człowiek nasłuchał od zboczeńców. Później prawie każdy miał odtwarzacz i po problemie. P.S. Nie lubię niemieckiej kinematografii. Jakaś taka sztywna :D.

stereo-hifi com

Nie lubię niemieckiej kinematografii. Jakaś taka sztywna :D.

Ale za to miała ochotę na polskie jagody bo ciągle o nie wołali : JA_GÓD

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

U mnie siedzą 3 Ery - w tym jedna - Amerykaniec- NTSC.. Służy tylko do przewijania .

A miałem kiedys 6 sztuk.

Edytowane przez dulon184

U mnie siedzą 3 Ery - w tym jedna - Amerykaniec- NTSC.. Służy tylko do przewijania .

A miałem kiedys 6 sztuk.

Gdy tak patrzę na swój JVC, to zastanawiam się, gdzie je wszystkie pomieściłeś. Jak by nie patrzył, one są wielkie i ciężkie, więc na sześć sztuk to niezłą szafkę trzeba mieć. Może jak zmienią mi się trochę warunki lokalowe, to kupię sobie drugi JVC do edycji nagrań. Teraz nagrywam jak leci i nie mam możliwości przeorganizowania zbiorów.

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi