Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzeus67

Tak, jest z tym kłopot. Sam kupiłem sobie kilka gumek idlera na Wolumenie, ale mają mniejszą średnicę wewnętrzną i troszkę zewnętrzną. Nie będzie pasować.

Bilbo

Kwestia gustu. O tym się nie dyskutuje :). Jutro zrobię zdjęcie jeszcze jednej ciekawostki. Tak, to już będzie koszmar :).

stereo-hifi com

Dostępne są na Ebay do wielu modeli. Ewentualnie, jeśli zna się dokładne wymiary,...

Masz na mysli ebay niemiecki czy amerykanski? Jak wychodzi koszt z przesylka? Sprzątnałęm z allegro rolki

do moich "pracujacych" deckow ale na all zrobiła się posucha i prawie nic nie ma

J.

Znalazłem coś takiego a propos idlerów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i czy mogę coś podebrać od innych modeli Pionieera lub innej marki.

Jakiś czas temu wymieniałem gumę idlera w Pioneerze 910 - pisałem na sąsiednim forum (ale tu chyba też):

"Wymiary gumy idlera wg danych obecnie dostępnej oferty z alle to fi 16,7x12,1x2,9 mm, ja zaś miałem gumę od sprzedawcy zza wschodniej granicy i tu średnica zewnętrza jest 16 mm, zaś w magnetofonie miałem 18 mm (z tym, że nie wiem na 100% czy to oryginał)."

Poszukaj i spróbuj - może podpasuje od tego modelu...

M.

Będę szukał idlera ale nawet na Ebay na razie brak.

Ktoś dorabiał gumę do idlera za pomocą wycinaka do skór. Kupiłbym wycinaki 13mm i zapasem np 18mm aby średnice zewnętrzną później doszlifować bo trzeba by brać poprawkę na niecentralne wybicie.

Trzeba by jeszcze zdobyć gumę o grubości 2,2 mm .

Koszt dwóch wycinaków to koszt około 30 zł. Nie wiem na ile by to było precyzyjne.

Ja zamawiałem idlery w firmie do naka bx i Aiwy, jest to specjalna guma mniej starzejącą się .

Teoretycznie można by zamówić, ale nie bardzo się opłaca jedną sztuke robić, bo idle powiedzmy ok 15 zł detal ale wysyłka też tyle, z drugiej strony robi sie na wymiar i się ma.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Seria CT jak znalazłem na jednej aukcji ma wymiar 15,4 mm na 11mmm . Jak są do serii CT-F to w wyszczególnieniu modelu 1050 brak.

Pisałem do osób u nas oferujących idlery do serii CT i CT-F ale jak podałem wymiar zdemontowanego to brak w ofercie.

Czy ktoś ma service manual do ct-f 1050.

Edytowane przez dzeus67

Jak widzę, to wszędzie kiszka z tym idlerem. Może to głupio zabrzmi, ale skoro nie można dostać w żaden sposób gumy idlera, to może pomóc sobie poprzez jakiś oring? Brakującą część do wypełnienia w plastiku, można nawinąć jakąś taśmą i będzie to przynajmniej działać dopóki nie znajdziesz oryginału. Prowizorka gigant, ale takie czasem działają długo :). Jeśli magnetofon może zostać rozebrany do momentu znalezienia odpowiedniej gumy idlera to szkoda się męczyć.

stereo-hifi com

Oring to całkiem dobre rozwiązanie. Należy jednak pamiętać że są takie do urządzeń wysokociśnieniowych wykonane z zbyt twardej gumy. I te niestety nie nadają się. Ale są też takie do zwykłej hydrauliki domowej zrobione z miękkiej gumy i te są OK. Dobrze jeśli po nałożeniu oringu całe kółko cierne ma trochę większą średnicę niż powinno. Wówczas można wykonać szlif nieco spłaszczając bieżnię. Tak zregenerowany idler będzie pracował idealnie.

Edytowane przez Kasjel

Bilbo

Obiecałem Ci szkaradę, więc pokazuję. Miałem ostatnio mało czasu, więc dopiero dzisiaj. Oto "brzydkie kaczątko":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

no jeszcze nie jest tak źle, choć zdrowo poobijamy jest.

Od niedzieli za to "delektuję " sieTechnicsem 373 .

Opdicowałem go bo był brudny i teraz sobie gra.

Zaskoczył mnie tym że w dbB nie dławi się nagraniami z innych decków i na tym koniec zalet muzycznych, mechanizmy pracują cicho i pewnie, stan praktycznie nieużuwany jak po rolkach patrzyłem.

Kieszenie sie otwierają elektrycznie - mozna szpanować !

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Technics 373 jak pamiętam zalet muzycznych nie miał . To miał być mój powrót do kaset po latach i pierwszy zachodni magnetofon.

Niestety było wielkie rozczarowanie i zniechęcił na dłuższy czas do kaset.

Dzisiejsza walka z Nikko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP_20170614_006.jpg WP_20170614_008.jpg WP_20170614_011.jpg

WP_20170614_015.jpg WP_20170614_016.jpg

Pomimo prostoty i upływu lat magnetofon ten całkiem ładnie i odtwarza i nagrywa.

no i ten wielki wskaźnik pionowy . . . pamiętam czasy jak sie samemu robiło wskaźniki ledowe poziomu do magnetofonu, którry miał "wachlarze ".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Dzisiejsza walka z Nikko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP_20170614_006.jpg WP_20170614_008.jpg WP_20170614_011.jpg

WP_20170614_015.jpg WP_20170614_016.jpg

Pomimo prostoty i upływu lat magnetofon ten całkiem ładnie i odtwarza i nagrywa.

no i ten wielki wskaźnik pionowy . . . pamiętam czasy jak sie samemu robiło wskaźniki ledowe poziomu do magnetofonu, którry miał "wachlarze ".

Czemu nie załączasz zdjęć do posta tylko linkujesz do zewnętrznego serwera ? Ciężej je oglądać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Magnetofon ten nagrywa bardzo ładnie, delikatnie jak to mówią analogowo, troche zmiękcza ostrość z CD, ale na stare uszy jest to całkiem przyjemne w odsłuchu.

Acoustic Alchemy nabrało całkiem ciekawego brzmienia . . . heheh , pianino poprawne, nie mam co się przyczepić wszak widać po elektronice i mechaniźmie że wytrysków nie ma.

Edytowane przez Bilbo

"...że wytrysków nie ma." - może to i dobrze :). Wybacz, ale nie mogłem.

Ja utknąłem w naprawach nowych nabytków, dlatego nie udzielałem się za bardzo tutaj. Jutro zrobię kilka zdjęć jednej maszyny, której chyba nikt nie pokazywał tutaj. Nie zauważyłem. Dziś jest święto i się lenię na maksa. Roboty odłożone do jutra.

Zauważyłem w Nikko pasek w stanie "rozpływu". W moim Onkyo TA-2080 za to pasek jest oryginalny i w dobrym stanie, choć sprzęt ma 36 lat. W tym przypadku mieszanka gumy jest naprawdę dobra. Za to w Kenwodzie KX-2060 paski "popłynęły". Nie lubię czyszczenia tego syfu. Twój sposób Bilbo z wodą utlenioną jest jak narazie najlepszy. Trzeba tylko odczekać aż wszystko wyschnie, bo po założeniu nowych pasków one też popłyną :).

stereo-hifi com

Można po tej wodzie utlenionjej przemyć ciepłą wodą z mydełkiem jeśli komponent masz osobno, aby zniwelować jakieś działanie jej niekorzystne.

Witam.

Panowie poszukuję jednej małej gałki od Pioneera CT 757. Może miał by ktoś na zbyciu oczywiście nie za darmo.

Jak by ktoś miał to proszę o informacje na PW.

Magnetofon ten nagrywa bardzo ładnie, delikatnie jak to mówią analogowo, troche zmiękcza ostrość z CD,

Czyli nie kopiuje wiernie. W zasadzie każdy magnetofon "zmiękczy" CD, gdyż nie ma aż takich możliwości dynamicznych. Używam magnetofonu kasetowego i szpulowego i ten drugi daje wyraźnie lepszą jakość zapisu. Lepszą, znaczy dźwięk jest mocniejszy, bardziej dynamiczny. Ostry rock i symfonika z kaseciaka brzmią cienko, a ze szpulowca znacznie dobitniej.

Witam.

Panowie poszukuję jednej małej gałki od Pioneera CT 757. Może miał by ktoś na zbyciu oczywiście nie za darmo.

Jak by ktoś miał to proszę o informacje na PW.

Mam dość dużo różnych gałek może by coś dopasowal?

MKM, nagrywa dobrze ale przecież ja o to nie walcze aby sprzęt jak to teraz sie mówi ze śmietnika majacy 30 lat nagrywał "wiernie" w 100% , to nie ta klasa i ta liga i czasy produkcji, może inaczej w porównaniu do nowoczesnych modeli jest lepeiej niż dobrze. Czy Syrenke można porównać z Fordem Focusem? choć jedno i drugie jeździ.

Jak pisałem, zamieszczam kilka zdjęć Denona DR-230. Odebrałem go od Kolegi z tego Forum za koszt wysyłki. Dziękuję Pat_69 za piękną maszynę. Już działa i po regulacjach ma się dobrze ku radości moich uszu i oczu. Ma nietypowy i w sumie ładny wyświetlacz poziomu. Zdjęcia niestety z telefonu, ale widać co nieco. Uprzedzam tylko chętnych na zakup takiego modelu w uszkodzonym stanie. Instrukcje serwisowe są tylko na płatnych serwisach. Szkoda, bo czasem można trafić tanio zepsuty egzemplarz, ale można więcej dopłacić za serwisówkę....

Ukryta Zawartość

post-58791-0-62625000-1497724338_thumb.jpg

post-58791-0-86852400-1497724349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Fajny mechanizm, dwa duże silniki chyba widze.

Ja przytuliłem ostatnio wzmacniacz i MD, wzmaka odczyściłem z kila kurza i wygrzewam, gra przyzwoicie - Jvc 562, wszak ma to co nie lubie - elektroniczne przełączniki i sterowanie na pilota, ale potrzebowałem pilnie zamennika mojego Denona 560 , który musi przejść remont i odkurzanie.

Dźwiękowo ustępuje Denonowi, jest mniej "ciepły", reszta aspektów mnie nie interesuje - gra, w muzyce np zespołu Acoustic Alchemy wyraźniej prezentuje gitare, ale może to wynik współpracy z cd tej samej firmy model 311, a Denon wspólracował mi z Cd Denonem 960.

A Md Soniaka 500 robi za taką przegrywarke i szybkie żródło do testów na magnetofonach.

Nikko pójdzie pod młotek, dla zbieracza będzie to dobry kąsek bo stan ma dobry plus.

• Pokaż nowe odpowiedzi