Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Akai GX-65 który posiadam na bank ma źle ustawioną głowicę. Żadnej kasety, ani "oryginalnej" ani nagrywanej w punkcie kopiowania z CD ani nagrywanej na innych deckach nie odtwarzał dobrze. Głos był jakby z jakiejś szafy czy kibla. NIskie i średnie ok, choć też bez rewelacji, za to kompletny brak sopranu. Kasprzak z Alpsem - ustawiony dobrze gra znacznie lepiej.

Teraz pytanie czy demagnetyzacja głowic w tym magnetofonie też powinna być przeprowadzona? Nie ma on chyba tych głowic amorficznych? A nawet jeśli to inne elementy toru mogą być namagnesowane.

Zamierzam dać go komuś do ustawienia ale przedtem samemu spróbuję zrobić to na słuch skoro i tak pójdzie do kalibracji. Nie mam nic do stracenia. Jeśli znacie kogoś z okolicy Trójmiasta i możecie polecić będę bardzo wdzięczny.

Pytanie która śrubka jest od czego? Niestety nie widać dobrze głowicy i taśmy, nawet używając kasety z wyłamanym bokiem bo konstrukcja kieszeni to zasłania, nawet po zdjęciu panelu ozdobnego. Musiałbym ewentualnie zbudować kasetę z lusterkiem. Zamierzam zaznaczyć sobie położenie śrubek jakie jest obecnie i spróbować lekko obrócić odpowiednią. Tylko która jest od czego?

Chętnie wkleiłbym zdjęcia ale nie mam pojęcia jak to się tu robi. Intuicyjnie nie wychodzi mi nic. MOże jest gdzieś instrukcja. Musze do niej dotrzeć

Pozdrawiam

Pytanie która śrubka jest od czego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A oto śrubka.

post-1944-0-09153100-1504818511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Weż jakąś pewną, dobrze nagraną kasetę włóż i jak kol. sk-victor pokazał spróbuj lekko pokręcić tą śrubą. Demagnetyzacja najpierw może być przeprowadzona. Przynajmniej będziesz mieć pewność, że wysokie częstotliwości słychać tak jak powinno. Nie bój się. Ktoś pewnie grzebał wcześniej, ale nie wiedział jak to ma zrobić. Albo miał ustawiony inny skos. "Swój własny".

Weż jakąś pewną, dobrze nagraną kasetę włóż i jak kol. sk-victor pokazał spróbuj lekko pokręcić tą śrubą. Demagnetyzacja najpierw może być przeprowadzona. Przynajmniej będziesz mieć pewność, że wysokie częstotliwości słychać tak jak powinno. Nie bój się. Ktoś pewnie grzebał wcześniej, ale nie wiedział jak to ma zrobić. Albo miał ustawiony inny skos. "Swój własny".

sk-victor dzięki za rysunek. Spróbuję dzisiaj. Demagnetyzację zrobię przedtem.

Powiedzcie mi jak tu się wkleja zdjęcia? Krok po kroku jak chłopu na miedzy. Nie widzę nigdzie przycisk "wstaw obrazek" . Jest "obrazek " ale jak kliknę to jedynie co mogę podać to adres URL.

Ukryta Zawartość

A oto śrubka.

sk-victor podałeś mi link do strony z danymi technicznymi akai - GX 65 . Jeśli się tam zarejestruję będę mógł pobrać cały manual? Ile trzeba zapłacić?

Przeczytałem sobie te dane techniczne i jedna rzecz mi się nie zgadza. Napisano tam że 1Xcapstan a ja widzę że w rzeczywistości są dwa. To chyba po prostu pomyłka na tej stronie?

Ukryta Zawartość

Dzięki Dariusz_61729

Powiedzcie mi jak tu się wkleja zdjęcia?

Na dole masz "Dodaj odpowiedź". Kliknij obok " Więcej opcji", wpisz tekst i poniżej zaznacz "Wybierz plik", a następnie "Załącz ten plik".

sk-victor podałeś mi link do strony z danymi technicznymi akai - GX 65 . Jeśli się tam zarejestruję będę mógł pobrać cały manual? Ile trzeba zapłacić?

Nic. Darmowa rejestracja - to jest bodajże najlepsze źródło wiedzy o naszych sprzętach.

Mam niemca !

Ukryta Zawartość

Na szybko : wymiana silnika bo oryginalny padał po paru minutach od właczenia, stabilizator siadał i silnik stawał, dopasowałem jak najblizej zbliżony retro z Technicsa 228 i jest ok, pasek się ślizgał i został już wymieniony,

Problem z przewijaniem prawo lewo, chyba tam sa idlery, ale jeszcze nie patrzyłem dogłębnie.

Nareszcie kasety widać w całości . . . . .. . . . zwłaszcza te które warto pokazać.

Gra, odtwarza, nagrywa, tak na szybciaka sprawdziłem, choć jest niżej poziomowy niż Denon

Do tego mam też rzadko spotykany cd Telefunkena HS-950, ale o tym raczej nie tutaj

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Mam tego Telefunkena RC 200. Jeśli masz problem z przewijaniem to wystarczy tylko przesmarować oponki kółek ciernych preparatem do konserwacji pasków klinowych firmy "Boll" lub innym. Pomaga natychmiast bo wałek na osi silnika przewijania ma również oponkę gumową.

Ma ktoś jakieś doświadczenie jeśli chodzi o wymianę pasków napędowych w decku Sony TC-K750ES ??? Kupiłem egzemplarz w pięknym stanie za 169zł i już mam pewność że w zasadzie wystarczyło by tylko wymienić pasek silnika sterowania który podnosi mostek z głowicami. Ale wiadomo że jak już to wymienię też od razu pasek napędowy płaski. Chodziło by mi o jakieś ogólne informacje czy wymiana jest łatwa, trudna czy bardzo trudna i na co mam zwrócić szczególną uwagę.

Edytowane przez Kasjel

Ma ktoś jakieś doświadczenie jeśli chodzi o wymianę pasków napędowych w decku Sony TC-K750ES ??? Kupiłem egzemplarz w pięknym stanie za 169zł i już mam pewność że w zasadzie wystarczyło by tylko wymienić pasek silnika sterowania który podnosi mostek z głowicami.

Nie podpowiem niczego szczególnego ale ogarniesz bez problemu. Nie ma żadnych zagadek i zagwozdek. W tym tygodniu czeka mnie to samo ale w dwu kieszeniowym TC-WR820. Tam jest autoreversowa odmiana tego samego mechanizmu. 3 silniki na każda kieszeń.

Właśnie zaczynam dłubać przy tym Sony. Wymiana paska napędowego to bajka a pasek od sterowania wymienia się po podniesieniu drugiej "warstwy" mechanizmu. Nie ma z tym problemu tylko ośe kółek zębatych muszą potem pocelować w otworki. Swoją drogą trafił się ten TC-WR820 bez śladu na głowicach nawet.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-39485400-1505116869_thumb.jpg

post-1944-0-56553500-1505116890_thumb.jpg

post-1944-0-74838700-1505116897_thumb.jpg

post-1944-0-27247700-1505116902_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Jeszcze jedno co do wymiany pasków. Pod przednią maskownicą tą z podświetlaniem kasety, trzeba zdjąć zawleczkę od idlera i go zdemontować. Bez tego nie podniesiesz silników sterowania i przewijania do góry.

Paski po opasaniu na kółku wspomagania zaczep sobie o takie pomocnicze kołki z których po zamontowaniu silników "strącisz" pasek na bieżnię silnika. Z paskiem kół zamachowych podobnie. Tam są metalowe "wypustki" pomocnicze.

Zgodnie z waszą sugestią pokręciłem lekko śrubą z prawej strony (Akai GX-65) - wiem że to profanacja i należałoby wszystko teraz poustawiać. To mnie czeka w przyszłości. Jednak ten prosty zabieg spowodował że deck gra o niebo lepiej. A wystarczyło przekręcić odrobinę z godziny dwunastej na pierwszą. Dla porównania mam jedynie dobrze ustawionego Kasprzaka z Alpsem ale już słyszę że na niektórych kasetach Akai jest lepszy. Np. na nagranej w punkcie kopiowania z CD kasecie z zapisem "The Wall" - Pink Floyd, albo na kasecie Wifonu z "Czesławem Niemenem" na pokładzie.

Najgorzej wychodzi na kasetach nagranych na innych deckach. Tu wydaje mi się ze Kasprzak gra lepiej. Nie mam wybitnego słuchu i sprzętu więc mogę gadać po prostu głupoty. Ulegam być może tanim chwytom serwowanym przez Kasprzaka. Swoją drogą podziwiam brata- elektronika z zamiłowania, który tego Kasprzaka ustawił. Pamiętam jak robił to zbudowanym przez siebie generatorem różnych częstotliwości i jak ślęczał nad instrukcją serwisową. Szkoda że już nie może mi pomóc. Ciekawe czy ktoś kiedyś sprawdził jakie parametry ma Kasprzak po wstawieniu Alpsa i porządnym ustawieniu?

Wracając do Akai. Na tych kasetach gdzie wydaje mi się, że gra lepiej od Kasprzaka, po prostu słychać szersze stereo i różne dźwięki bardziej wyraziście. Sopranu jest tyle ile trzeba. Kasprzak sypie sopranem znacznie bardziej, ale to daje pozytywne wrażenie tylko na chwilę. Zobaczymy co będzie dalej. Pojawił się u mnie także Onkyo TA 2570 ale dopiero w ciągu najbliższych dni będę mógł cokolwiek popróbować. Mam nadzieję że chociaż tu głowica nie była ruszana.

Nagraj teraz po regulacji coś na nim. Zobacz czy jest różnica pomiędzy źródłem i kasetą? Ważne tez by trzymał równomierność przesuwu taśmy. Bo jak będzie za szybko lub za wolno to tez będzie to słychać na nagraniu. Kasety nagrane fabrycznie nigdy nie grzeszyły jakością. Potrzebowałbyś kasety z sygnałem testowym i kogoś z dobrym oscyloskopem lub kastę nagraną na jakimś dobrze ustawionym sprzęcie.

Audiotetryk ma świętą rację. Dokładnie tak jest. Ja też powoli dałem sobie spokój z regulacją głowic na "perfekt". Nie da się !! Można wszystkie ustawić pod jeden wzorzec a i tak rozrzut głowic jest na tyle duży że w 3 głowicówe na oscyloskopie widać różnice w fazie między tym co nagrywa a tym co odczytuje. Weźmiesz dwa magnetofony i jeden ustawisz zgodnie z drugim. I jeden odtwarza pięknie po tym drugim ale na odwrót już nie. Jak skorygujesz to robi się znowu różnica w drugą stronę. Pod tym względem przewagę mają dwu głowicowe magnetofony.

Przyzwoity model z pełną kalibracją. Cena też przyzwoita a stan wygląda na ładny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasprzak po wstawieniu Alpsa i porządnym ustawieniu?
miałem przed 30 laty . Pierwszy alps ustawiony przez pasjonata audio pokazał mi o ile lepiej gra taki sprzęt od ustawienia firmowego na polskiej głowicy. Kiedy magnet się zepsuł to bawiłem się ustawiając kolejnego Kasprzaka na ucho bo serwisant zmarł. Koledzy ganiali w piłkę a ja siedziałem godzinami robiąc próby co daje kręcenie poszczególnymi pr-kami. W efekcie kolegi Technics z Pewexu dobry model podobał mi się wizualnie ale dźwiękowo nie czułem dyskomfortu że mój Kasprzak gra gorzej. Nagrywałem z cd Technicsa 440 i jakość z dolby identyczna jak z cd a nawet odnosiłem wrażenie że nagranie na kasecie jest bardziej czytelne. Nagrania na zwykłych Sony,TDK i Basf bo chromy były za drogie. Porównywałem też mojego Kasprzaka do fabrycznej tzw szuflady która miała głowicę Alps i wygrał wtedy Kasprzak również zdaniem właściciela szuflady.

Kolejny wołany rekord cenowy -Akai 65 za 2300 zł .Portale toną w coraz większych oparach cenowych absurdów.

Twoim głównym problemem są kasety nagrywane nie wiadomo jak, na czym i z czego. Jeżeli naprawdę chcesz usłyszeć o co chodzi w tej zabawie, zacznij je nagrywać samodzielnie, ponieważ do tego służą 3 głowicowe magnetofony. W przeciwnym wypadku będziesz sobie kręcił śrubkami do usranej śmierci.

ps. Akai masz już rozregulowane, i pewnie już nieźle zasyfione (zabytkowa kaseta vifon). Żeby nie powielać ilości źle nagranych kaset musiał byś oddać ten magnetofon do regulacji, i zrezygnować z używania syfiastych kaset.

Chodziło mi o firmę nagraniową wifon a nie kasety vifon. Ta kaseta z NIemenem jest bardzo dobrze nagrana i na niej właśnie Akai gra już bardzo dobrze. Mam pełno mało używanych chromówek zatem mam materiał do zabawy. Wiem że dopiero nagrywanie pokaże co deck potrafi oraz wciągnie mnie na dobre. Ustawienie które mam teraz powoduje że raczej większość kaset gra dobrze a niektóre bardzo dobrze. W przyszłości i tak dam do ustawienia ale teraz się bawię....

Chodziło mi o firmę nagraniową wifon a nie kasety vifon. Ta kaseta z NIemenem jest bardzo dobrze nagrana i na niej właśnie Akai gra już bardzo dobrze. Mam pełno mało używanych chromówek zatem mam materiał do zabawy. Wiem że dopiero nagrywanie pokaże co deck potrafi oraz wciągnie mnie na dobre. Ustawienie które mam teraz powoduje że raczej większość kaset gra dobrze a niektóre bardzo dobrze. W przyszłości i tak dam do ustawienia ale teraz się bawię....

Przepraszam za nieścisłość . Niestety jestem za młody aby pamiętać nazwy i historię polskich firm związanych z rynkiem audio. Poczytałem sobie że WIFON to była firma która zarówno produkowała nagrane kasety i chyba płyty jak i chyba była producentem czystych kaset - których jakość chyba była bardzo kiepska.

Dzisiaj przyszła kolej na Onkyo Integra TA 2570. Jestem bardzo zadowolony. Nic nie trzeba było poprawiać. Widocznie deck nie był grzebany.

Odtwarza mi niemal wszystkie kasety dobrze lub bardzo dobrze. Na wspomnianym "Pink Floyd" i Niemenie gra bardzo dobrze. Brzmi inaczej niż akai GX-65. Na razie nie miałem czasu na dłuższe odsłuchy, ale wydaje mi się, że gra dużo lepiej dodając więcej średnich tonów i podając także na odpowiednim poziomie wysokich tonów. Lepsze wrażenie robi także samo wykonanie - mniej plastików w mechanizmie . Wyświetlacz - rzeczywiście choinka, ale to ma grać, a nie świecić tak jak mi się podoba.

Muszę poczytać w instrukcji jak i co używać przy nagrywaniu zarówno w Onkyo jak i Akai. To nie to samo co Kasprzak.

Może kiedyś uda się jeszcze nabyć jakiegoś dobrego Pionka albo Sony......... marzenia.

Czy to były zakłady w Szczecinie, czy Gorzowie, jakość kaset polskich odbiegała nawet od najtańszych kaset z Niemiec czy z Japonii.

Spróbuj teraz nagrać na Onkyo kasetę z muzyką i posłuchaj na Akai. Dowiesz się czy jest dobrze z Akai czy tez nie. Będziesz mieć też porównanie co do jakości nagrywanego materiału.

Proszę was o pomoc. Dzisiaj podjąłem próbę nagrywania na Onkyo TA 2570. Deck nagrywa ale nie do końca wiem co do czego.

Pali mi się ciągle kontrolka HXPRO - to tak ma być? Niczym się tego nie wyłącza? MPX filter lepiej mieć włączony? Do czego służy mpx?

Jak włącza się ten cały accu bias? Na wyświetlaczu ciągle świeci się że accu bias jest off. Przyciskam i nic nie reaguje. Input level i rec level już się chyba domyśliłem w czym różnica.

Input level - ustawiam poziom sygnału wejściowego. Rec level poziom z jakim ma się nagrywać sygnał. Input level i rec level są powiązane bo jak zgłośnie input level to i rec level się zwiększa.

Pytanie jak mogę podsłuchiwać jakość dokonywanego właśnie nagrania? Robię to na słuchawkach? No bo na wzmacniaczu słyszę sygnał źródłowy i nie mogę go zmienić. Na wyświetlaczu po przełączeniu przycisku source widzę poziom z jakim się nagrywa ale chciałbym to słyszeć na bieżąco.

Pozdrawiam

HX-Pro widocznie jest cały czas włączony. Niemniej on jest tylko do nagrywania. Kontroluje poziom prądu podkładu w zależności od siły sygnału i częstotliwości. Akurat to przydatna funkcja. Filtr mpx nie musi być włączony jeśli nie korzystasz z nagrywania z odbiornika radiowego. No a accubias, to chyba regulacja parametrów nagrywania. To się wykonuje przed właściwym nagrywaniem. Ustawia się pokrętło w zależności od rodzaju taśmy. Musiałbyś sprawdzić, ale pewnie włącza się nagrywanie i przycisk record cal i pokrętłem się ustawia tak by mieć ustawiony wskaźnik na 0. Jeśli tu jest stosowany generator sygnału.

Jeśli chodzi o odsłuch to 3 głowicowce mają taką możliwość. Powinien być przełącznik "tape/source" czy coś z tym stylu.

Edytowane przez Dariusz_61729

Pytanie jak mogę podsłuchiwać jakość dokonywanego właśnie nagrania? Robię to na słuchawkach? No bo na wzmacniaczu słyszę sygnał źródłowy i nie mogę go zmienić. Na wyświetlaczu po przełączeniu przycisku source widzę poziom z jakim się nagrywa ale chciałbym to słyszeć na bieżąco.

Pozdrawiam

Aby podsłuchiwać to co sie aktuanie nagrywa musisz miec we wznacniaczu lub przedwzmacniaczu mozliwosc wyboru zrodła nagrywania (najczesciej oznaczone jako REC OUT), ustawiasz wtedy rec out na zrodło z ktorego nagrywasz, a selektor zrodła dzwieku na kasete, wtedy przełączając na kaseciaku Tape Monitor podsłuchujesz co jest obecnie nagrywane.

Proszę was o pomoc. Dzisiaj podjąłem próbę nagrywania na Onkyo TA 2570. Deck nagrywa ale nie do końca wiem co do czego.

Odezwij się na PW, podeśle instrukcje (mam tylko w języku angielskim)

Odtwarza mi niemal wszystkie kasety dobrze lub bardzo dobrze.

To jedna z niekwestionowanych zalet TA-2570. Tak samo kompatybilność Dolby B. Z Dolby C jest już gorzej, ale tutaj nie ma "złotego środka" i zazwyczaj Dolby C najlepiej "funkcjonuje" tylko na macierzystym sprzęcie.

Kalibracja Onkyo po polsku na pw. ;)

NA Alledrogo pojawił się ciekawy zestaw w atrakcyjnej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alledrogo itp.

Czy ten lub inny portal aukcyjny odpowiada za ceny na aukcjach? Chętnie znajdę taki, gdzie ceny są zawsze niskie - cokolwiek znaczyłoby niskie. Zna ktoś?

Nie rozumiem tej nagonki, ze ceny są takie, a nie inne. Może warto cofnąć się do minionej epoki. Wtedy wszystko było tanie... I nie było portali aukcyjnych. Wszystko było dostępne od ręki i za grosze... No i nie było miejsca, gdzie można było publicznie i swobodnie narzekać.

Pewnych rzeczy nie da się kupić tanio i tyle (pomijam faktyczne okazje), a ceny dyktuje rynek, a nie portale aukcyjne.

Przecież ta firma jest znana z chorych cen jakie sama wystawia, są po prostu zaporowe, a moze reklamowe.

Z drugiej strony jak sprzęt profesjonalny z najwyższej pólki jest sprawdzony wyregulowany na tip top ? zakładajac że taki zabytek jest w stanie pudełkowym a nie od śmieciarza z placu.

Czasem musi być taka cena żeby to samo jak sie pojawi było w niższej sporo bo tamto drogie nie idzie . . . . . .

Mieli kiedyś Nakamichi w cenie ponad póltora klocka, po chyba pól roku cena spadła do połowy, a później była licytacja od złotówki i tak to sie skończy . .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

a później była licytacja od złotówki i tak to sie skończy . .

Czyli rynek wskazał cenę.

Kiedyś obserwowałem pewien magnetofon. Cena kup teraz i nikt się nie skusił. Późniejsza licytacja dała sprzedawcy wyższą kwotę, niż uprzednio wskazane kup teraz...

• Pokaż nowe odpowiedzi