Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Z kasetami to oczywiście loteria ,ale sam słucham takich starych oryginalnych kaset i wiele gra bardzo dobrze. Słucham niektórych wielokrotnie i nic się złego z nimi nie dzieje.Trafiają się często i wpadki ale winę tutaj kładę na niewłaściwe przechowywanie na które niestety nie mamy wpływu. Strychowo-piwniczna wilgoć załatwi każdy typ kasety.

Nie rozumiem kompletnie popularności jaką cieszy się bardzo przeciętny 2570 na tym forum. Nie znam 2080 ale 2070 i 2090 to zupełnie inna galaktyka. Podobnie późniejszy 6711 choć ten gra zdecydowanie inaczej. Jaśniej. Bardziej szczegółowo.

Nie przesadzajmy, aż tak przeciętny TA-2570 nie jest. Szczególnie w odniesieniu do kwoty, którą trzeba za niego wyłożyć.

Wymienione przez Ciebie Onkyo są lepsze, to fakt, z wyjątkiem TA-2080, o którym nie wypowiem się, ponieważ nie miałem z nim przyjemności. Pozostałe są na wyciągnięcie ręki. Spójrzmy prawdzie w oczy - to wielokrotnie droższe decki od 2570, zatem może stańmy na ziemi ?

2570 przy odrobinie szczęścia dostaniemy poniżej 300zł i w tej kwocie mało co jest w stanie jemu zagrozić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie przesadzajmy, aż tak przeciętny TA-2570 nie jest. Szczególnie w odniesieniu do kwoty, którą trzeba za niego wyłożyć.

Wymienione przez Ciebie Onkyo są lepsze, to fakt, z wyjątkiem TA-2080, o którym nie wypowiem się, ponieważ nie miałem z nim przyjemności. Pozostałe są na wyciągnięcie ręki. Spójrzmy prawdzie w oczy - to wielokrotnie droższe decki od 2570, zatem może stańmy na ziemi ?

2570 przy odrobinie szczęścia dostaniemy poniżej 300zł i w tej kwocie mało co jest w stanie jemu zagrozić.

Stoi na aukcji za 450. Ale jeśli to co mówisz jest prawdą co do cen to ok. Poniżej 300 PLN to bardzo dobra propozycja. Choć jest jeszcze np Pioneer CT-737mkII. Na pewno nie gorszy.

I żeby nie było: jest sporo gorszych decków od 2570. Także tych droższych. Tyle tylko, że moim zdaniem to Onkyo niczym się nie wyróżnia.

Pamiętam miesięcznik Sat-auido-video z lat 90 ubiegłego wieku. Kupowałem ten magazyn i do dziś pamiętam jak rozpisywano się o modeli GX-95.
- kupiłem ostatnio stare numery gazet audio i akurat mam ten numer z Akai. Za to w innym numerze dostało się Technicsowi RS-B 965 . Chyba nawet zepsuł się panu testerowi.

Stoi na aukcji za 450

Ja bym powiedział, że od dawna gnije na tej aukcji, nikt go nie chce a cena ani drgnie.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Tyle tylko, że moim zdaniem to Onkyo niczym się nie wyróżnia.

ależ wyróżnia się, moim skromnym zdaniem, swoim paskudnym wyświetlaczem :)

Aksamit,

Owszem gnije i będzie gnić. 300zł max. Jak wiesz, można i za 60zł wejść w posiadanie :)

Edytowane przez artekk

Choć jest jeszcze np Pioneer CT-737mkII.

Albo DRM-800 dla mnie lepszy ...

Nie rozumiem kompletnie popularności jaką cieszy się bardzo przeciętny 2570 na tym forum. Nie znam 2080 ale 2070 i 2090 to zupełnie inna galaktyka. Podobnie późniejszy 6711 choć ten gra zdecydowanie inaczej. Jaśniej. Bardziej szczegółowo.

A ja rozumiem. To taki "best buy" wśród decków. Co do bajek: mam 2070 i 2900, inna galaktyka, również cenowa. 6711 również mam, fakt faktem, że szczegółowy ale czy wyraźnie jaśniejszy niźli 2900? Nie wiem, mój jest szampański a Twojemu może kondziołki trochę powysychały i dołu mu brakuje. A może dlatego, że czarny?

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

panowie , po tylu latach te wszystkie magnetofony nie koniecznie grają jak nowe i tu napewno róznią sie nawet te same modele, mam np 2550 x 2 i grają . . . inaczej między sobą, czas robi swoje.

Denon Drm 44hx jest . . był chwalony, ale to pełna automatyka i nic nie pogmerasz, jak coś sie rozjedzie to klops. mam 22, 30, 33 itd i najl;epszy jest z nich 44, ale pozostałe nie są zbyt gorsze na dobrej taśmie .

Nie traktujmy magnetofonów jako podstawe, to już nie te czasy, a będzie jeszcze gorzej bo czas leci . . . . . .

Jak miałbyś wybierać, to sugerowałbym Nakamichi BX-300 min, jak to ma być podstawa albo coś lepszego z tej firmy i drugi jakiś sprzęcik do odsłuchu

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Albo DRM-800 dla mnie lepszy ...

A ja rozumiem. To taki "best buy" wśród decków. Co do bajek: mam 2070 i 2900, inna galaktyka, również cenowa. 6711 również mam, fakt faktem, że szczegółowy ale czy wyraźnie jaśniejszy niźli 2900? Nie wiem, mój jest szampański a Twojemu może kondziołki trochę powysychały i dołu mu brakuje. A może dlatego, że czarny?

Miałem 2070 i bardzo miło wspominam. Co do 6711 to nawet nie był mój. Kolega poprosił o sprzedaż. Nie bywa na forach. Jeździ po świecie. Przesiadł się na szpulaka. Kondziołki i reszta w bardzo dobrym stanie.

Kupione w sklepie :) Są w śród nich oficjalne wydania, jak i te mniej oficjalne (np TAKTu).

Na podstawie tego wpisu oceniam, że Koledze nie zależy na wyjątkowym magnetofonie, tylko bardzo dobrym, takim do przyzwoitego odsłuchu. Nie będę oryginalny, ale jak najbardziej TA-2570 nadaje się do tego, AIWA AD-F770 czy TA-2066. To z tych w rozsądnych pieniądzach. Nie wiem jak CT-737, ale CT-757 na pewno odpada. Lubi swoje jak żaden inny z posiadanych przeze mnie i tylko na swoim gra bardzo dobrze, a zajechany na pewno nie jest. Gdyby nie to, że w świetnym stanie wizualnym, sprzedałbym go...
<br />Na podstawie tego wpisu oceniam, że Koledze nie zależy na wyjątkowym magnetofonie, tylko bardzo dobrym, takim do przyzwoitego odsłuchu.<br />

Dodam, że przyzwoitość nagrań jest sprawą subiektywna. Sam mam nagrane kasety różnych typów i samodzielne nagrania na dobrej kasecie są 10 razy lepsze niż to co oferowały nagrania kupowane w sklepie. Dla takich nagrań wystarczy deck za 100-200 zł góra. I tak się za wiele nie usłyszy. Nie chcę być odebrany źle, ale dla nagrań sklepowych kupowanie dobrego decka mija się z celem.

...bardzo proszę, nie róbcie mi tu IV RP, mam obecnie tylko jeden magnetofon kasetowy i to mi wystarczy, mam ponad dwie setki kaset oryginalnych i nagranych i to też mi wystarczy, obecnie całość doznań związanych z nagrywaniem dostarcza mi "wieczór płytowy" w II PR, bo zachował dawny klimat "zasadzania się" na konkretne nagranie......mam też "nagrania sklepowe" w tym też kasety wydane przez ECM i delikatnie mówiąc "Dariusz_61729" nie masz zielonego pojęcia jak mogą one "zagrać" na dobrym decku.....pozdrawiam podwieczorkowo - Andrzej.

<br /> delikatnie mówiąc "Dariusz_61729" nie masz zielonego pojęcia jak mogą one "zagrać" na dobrym dec<br />

Dlatego napisałem o subiektywności doznań. Mam różne kasety nagrane i większość gra słabo lub źle po tylu latach. Może masz jakies nowsze nagrania, z ostatnich kilku lat i one pewnie będą lepsze. Może producent ciut się postarał. Ciezko jest mieć pojęcie o nagraniach innych ludzi. Jest tylko na to jeden sposób. odsłuch. Dlatego nie będę się spierał. bo nie w tym rzecz.

P.S.Czyli jednak mnie źle zrozumiano. Kurczę, a tak się starałem być delikatny... No trudno.

;-)

Edytowane przez Dariusz_61729
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

...bardzo proszę, nie róbcie mi tu IV RP, mam obecnie tylko jeden magnetofon kasetowy i to mi wystarczy, mam ponad dwie setki kaset oryginalnych i nagranych i to też mi wystarczy, obecnie całość doznań związanych z nagrywaniem dostarcza mi "wieczór płytowy" w II PR, bo zachował dawny klimat "zasadzania się" na konkretne nagranie......mam też "nagrania sklepowe" w tym też kasety wydane przez ECM i delikatnie mówiąc "Dariusz_61729" nie masz zielonego pojęcia jak mogą one "zagrać" na dobrym decku.....pozdrawiam podwieczorkowo - Andrzej.

Ależ oczywiście, że Darek ma rację. Ile jest na rynku kaset ECM? Ile jest tych wydanych przez EMI czy RCA? 2%? Chyba nawet nie. Nikt nie miał pojęcia, że właśnie takich kaset słuchasz. A dlaczego Darek miał rację? Bo nawet w przypadku tak dobrej jakości nagrań w domu, na lepszym decku i lepszym nośniku uzyskując kompatybilność układu wyciszania uzyskasz lepsze efekty.

I taka mała prośba: wstrzymaj się od nieuprawnionych aluzji politycznych. Nikogo tutaj nie interesują Twoje poglądy.

Ależ oczywiście, że Darek ma rację. Ile jest na rynku kaset ECM? Ile jest tych wydanych przez EMI czy RCA? 2%? Chyba nawet nie. Nikt nie miał pojęcia, że właśnie takich kaset słuchasz. A dlaczego Darek miał rację? Bo nawet w przypadku tak dobrej jakości nagrań w domu, na lepszym decku i lepszym nośniku uzyskując kompatybilność układu wyciszania uzyskasz lepsze efekty.

I taka mała prośba: wstrzymaj się od nieuprawnionych aluzji politycznych. Nikogo tutaj nie interesują Twoje poglądy.

2 % ?....powiem szczerze, że mnie zamurowało, no chyba, że te dane dotyczą miłośników "nagrań" z tzw. drugiego (czytaj pirackiego) obiegu...a w takim wypadku to przepraszam, ale takowymi nie dysponuję i tym samym nie mogę ich oceniać....w pozostałym zakresie, to wstrzymam się z pewnością....;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

2 % ?....powiem szczerze, że mnie zamurowało, no chyba, że te dane dotyczą miłośników "nagrań" z tzw. drugiego (czytaj pirackiego) obiegu...a w takim wypadku to przepraszam, ale takowymi nie dysponuję i tym samym nie mogę ich oceniać....w pozostałym zakresie, to wstrzymam się z pewnością....;)

Taak, rynek jest zawalony kasetami z ECMu, RCA czy EMI ;D

Takie samo masz jak widać o nim pojęcie jak i o deckach ;-)

Ile jest na rynku kaset ECM? Ile jest tych wydanych przez EMI czy RCA? 2%? Chyba nawet nie.

Zależy jaki rynek masz na myśli. To co jest w posiadaniu właścicieli magnetofonów? Może obecny rynek pierwotny? Czy też rynek wtórny?

Z pewnością każda odpowiedź na jedno z tych trzech pytań będzie inna. Tam gdzie ja zaopatruję się w kasety 75% stanowią kasety firmowe, nagrane. Sporo w folii a pozostałe używane i tylko wiem to po tym, że nie ma na nich folii a kasety i taśma w stanie idealnym. Wśród nich 50% to kasety firm; Decca, EMI, Telefunken, Philips, Archiv, Susa, Polydor, ale przede wszystkim DG. Być może ze względu na pochodzenie głównie DG i trochę też po części moich preferencji takie kasetki gość mi sprowadza. Mi to pasuje: DG to świetne nagrania, bardzo dobrze wydane. Sporo chromówek wśród nich. Wkładki "na bogato" . Reszta kaset to jakiś "kasetowy plebs" z nagraniami absolutnie nieakceptowanymi (bawarskie zaśpiewki).

Taak, rynek jest zawalony kasetami z ECMu, RCA czy EMI ;D

Mój rynek tak. Jest nimi zawalony.

stereo-hifi.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Aksamit, prowadzę grupę kasetową która ma około 1000 członków. Sprzedaż, wymiana itp. Funkcjonuje jako grupa partnerska dla grupy magnetofonowej założonej przez Robinsona. Mam też grupę vintage audio do której należy już ponad 2000 osób. Mniej więcej orientuję się jak wygląda dzisiaj rynek sprzętu używanego i używanych nośników.

2/3 stanowią kasety nagrane firm polskich. Od Phonexu po Takt. Nie ma sensu opowiadanie o ogromnej ilości kaset firmowych z zagranicy bo to nieprawda. To, że Ty kupujesz jedynie kasety nagrane przez zachodnie koncerny o niczym nie świadczy. Być może o Twoich preferencjach. Tyle.

Oczywiście zgadzam się z tym, że te kasety są nieporównywalnie lepiej nagrane od kaset krajowych. Nie ma w zasadzie sensu żadne porównanie. Dźwiekowo jest to przepaść. Natomiast sam jesteś w stanie dokonać jeszcze lepszej rejestracji na własne potrzeby. Warunki są trzy: wysokiej klasy deck, bardzo dobry nośnik i odpowiednie źródło.

Jasne, że na Allegro można kupić np Pink Floydów wydanych przez EMI. Tylko jaki jest sens płacić ponad 40 PLN a czasem nawet dwukrotnie więcej na używaną, nagraną kasetę? Kupujesz płytę CD (lub winyl) i we własnym zakresie robisz lepsze nagranie na lepszym nośniku.

Edytowane przez discomaniac71

prowadzę grupę kasetową która ma około 1000 członków. Sprzedaż, wymiana itp. Funkcjonuje jako grupa partnerska dla grupy magnetofonowej założonej przez Robinsona. Mam też grupę vintage audio do której należy już ponad 2000 osób. Mniej więcej orientuję się jak wygląda dzisiaj rynek sprzętu używanego i używanych nośników.

Rozmawiamy o kasetach czy o skłonnościach do określonych firm, preferowanych stylach muzycznych ludzi zarejestrowanych na fejsie, bo domyślam się iż o ten serwis chodzi? Autoprezentacja jest Twoją mocną stroną, ale na mnie ona nie robi wrażenia. 1000 , 2000 osób .. co to jest w porównaniu projektu, gdzie byłem jednym z 20 aminow a userów było tak ze dwa zera dodatkowo więcej? Więc sam rozumiesz ... . I piszę to bez jakiejkolwiek uszczypliwości. To tak by rozwiać ewentualne Twoje wątpliwości.

Rafale poruszamy się wśród różnych ludzi i rzeczą naturalną jest, że każdy z nas może przedstawić zupełnie inny całościowy obraz sytuacji, i każdy z nas będzie mieć rację.

Mniej więcej orientuję się jak wygląda dzisiaj rynek sprzętu używanego i używanych nośników.

2/3 stanowią kasety nagrane firm polskich. Od Phonexu po Takt. Nie ma sensu opowiadanie o ogromnej ilości kaset firmowych z zagranicy bo to nieprawda. To, że Ty kupujesz jedynie kasety nagrane przez zachodnie koncerny o niczym nie świadczy. Być może o Twoich preferencjach. Tyle.

Uwagi j.w. Mam zupełnie inne doświadczenia i czasem chciałbym zobaczyć jakieś dobre, polskie produkcje Jednakże jest zupełnie inaczej i skwapliwie korzystam z tego mojego źródła. Oferta mi przedstawiana jest absolutnie zgodna z moimi preferencjami i oczekiwaniami. To proste - osoba, która sprowadza kasety (i nie tylko) nie będzie sprowadzać czegoś, czego nie kupię.

\

Jasne, że na Allegro można kupić np Pink Floydów wydanych przez EMI. Tylko jaki jest sens płacić ponad 40 PLN a czasem nawet dwukrotnie więcej na używaną, nagraną kasetę?

Za cenę w/w albumu Floydów mam siatkę (dosłownie) kaset. Ceny śmieszne. Korzystam póki można.

Natomiast sam jesteś w stanie dokonać jeszcze lepszej rejestracji na własne potrzeby. Warunki są trzy: wysokiej klasy deck, bardzo dobry nośnik i odpowiednie źródło.

....

Kupujesz płytę CD (lub winyl) i we własnym zakresie robisz lepsze nagranie na lepszym nośniku.

Mi tego nie musisz mówić. Moglibyśmy sobie porozmawiać o deckach. Z tym, że miałbym pewną "przewagę", bo o ile posiłkowałbyś się stwierdzeniami: "słyszałem ... kolega miał" (czytałem Twoje posty) to ja po prostu idę i biorę z regału konkretny deck i tyle. Pamięć akustyczna człowieka jest dość mizerna. Z nadmiaru czasem człowiekowi mylą się modele. Dlatego tez najlepiej wziąć i posłuchać "na świeżo".

Myślę, że na tym możemy zakończyć wymianę uprzejmości a jeśli chcesz to ciąg dalszy może być na privie.

Serdecznie pozdrawiam Andrzej

stereo-hifi.com

W ramach rozluźnienia atmosfery wkleję screen z ciekawego opisu oferty z olx'a . Ktoś pomylił portal ogłoszeniowy z forum :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

...miałem już siedzieć cicho, ale tylko dodam, że pisałem na serio...teraz powoli dociera do mnie przyczyna tak wielu awarii sprzętu,.... w późnym Peerelu miałem okazję zapoznać się "zawodowo", jako pełnomocnik młodych przedsiębiorczych rekinów biznesu fonograficznego, zarówno z używanym przez nich sprzętem kopiującym jak i nośnikami służącymi do tego procederu....aha, parę pierwszych z brzegu....naprawdę grają bardzo dobrze i to na każdym sprzęcie....pozdrawiam - Andrzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bejnik

W ramach rozluźnienia atmosfery wkleję screen z ciekawego opisu oferty z olx'a . Ktoś pomylił portal ogłoszeniowy z forum :)

A czemu na tym ogłoszeniu jest 150zł ?? Znalazłem to ogłoszenie i jest 800zł. Za 150zł mogę zrobić Kup Teraz ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

...miałem już siedzieć cicho, ale tylko dodam, że pisałem na serio...teraz powoli dociera do mnie przyczyna tak wielu awarii sprzętu,.... w późnym Peerelu miałem okazję zapoznać się "zawodowo", jako pełnomocnik młodych przedsiębiorczych rekinów biznesu fonograficznego, zarówno z używanym przez nich sprzętem kopiującym jak i nośnikami służącymi do tego procederu....aha, parę pierwszych z brzegu....naprawdę grają bardzo dobrze i to na każdym sprzęcie....pozdrawiam - Andrzej.

I dotknąłeś sedna. O ile kasety zagraniczne są naprawdę dobrze nagrane choć jest ich bardzo mało, o tyle gros obecnych na polskim rynku nagrywane było właśnie na takim sprzęcie i nośnikach jak opisujesz. Pomijam fakt, że nawet najlepsze taśmy nagrywane nie będą brzmieć lepiej niż to co nagrasz sam ale różnica w jakości pomiędzy EMI czy RCA z tamtych czasów a Taktem, Phonexem czy czymkolwiek innym wytwarzanym w Polsce była kolosalna.

Fajnie, że masz taki zbiór ;-) Ja wolę nagrywać na bieżąco. Obecnie Pioneer CT-959 kręci Basfem Metal Maxima TP IV wyciągniętym z pudełka. Za źródło robi poczciwy PD-75.

Czas umilam sobie czekając na jutro. Ma przyjść Accuphase do naszej sali odsłuchowej ;-) Krell już tam stoi.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie, Basf TP IV Metal Maxima - kto produkował te taśmy? Wyciągnąłem właśnie z folii. To moja trzecia taka kaseta. W szafce czeka jeszcze dziesięć takich do nagrania ;-)

maxima.JPG

No to Wy się kłóćcie dalej, a ja zapytam kogoś spokojnego i znającego się na rzeczy:

Jakiś czas temu kupiłem Kenwood Kx880hx.

Bez mała - nówka. Wygląda cudnie.

I teraz:

Kasety nagrane fabrycznie (Police, Iron M., Miles D. i inne) z różnych wytwórni - grają ładnie i bezproblemowo.

Zaś taśmy TDK, BASF i inne - po jakimś czasie - 20, czasem 30 minut - zapętlają się. Na prawej rolce (???).

Też tak się dzieje z taśmami, które dopiero z folii odpakowałem. Fuck:-

Magnetofon fajny, Kobiecinka lubi...

Jest szansa, by poratować człeka?

Dzięki. A! Na metalowych - też gniecie.

Panowie, Basf TP IV Metal Maxima - kto produkował te taśmy? Wyciągnąłem właśnie z folii. To moja trzecia taka kaseta. W szafce czeka jeszcze dziesięć takich do nagrania ;-)

maxima.JPG

Chcesz komuś zaimponować?

Takich kaset (folia) jest od cholery.

I ciut jeszcze.

Po pięćdziesiąt centymów.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie czuję takiej potrzeby aby komukolwiek zaimponować. Zadałem pytanie jakich zadaje się miliony na forum internetowym które przecież do tego służy. Masz z tym jakiś problem?

Kasety Basfa miały kiedyś różne nośniki w sobie. Był That's (CR II Studio) i był Maxell (TP II). Byłem ciekaw kto opracował TP IV która zachowuje się jak taśmy japońskie. Nie zaś jak niemieckie (kwestia normy pod którą były produkowane).

Ale gniecie ci wszystkie czy np. 60 nie, a 90 i większe już tak? Bo z tego co wiem do produkcji kaset firmowych używano kaset C-60 lub o podobnej długości. A one maja grubsza warstwę i mniej sa podatne na wciąganie. Mnie np. nie przyjmuje walkman Sony kaset 110. Są tak cienkie, że mi gnie taśmę jak autorewers przeskakuje na stronę B. Przy kasetach 60, 90 i 100 to nie występuje.

//Takich kaset (folia) jest od cholery.//

No nie wiem. BASFów Metal TP jest niewiele. Mam jedną i udało mi się ją niemal wyszprpać na aukcji. Ale gra wyśmienicie. Wysoko, szczegółowo. Jednak jest delikatna i cienka, przez co np. nieszczęsny Walkman mi nie przyjmuje jej.

I jest to najlepsza z BASF-ów jakie mam. Bo żadna chromówka nawet nie może dorównać chromówkom japońskim.

Edytowane przez Dariusz_61729
  • Pokaż nowe odpowiedzi