Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pewne jest jedno - nie są to złe magnetofony, choć z pewnością CT-S710 nie powinien brzmieć najgorzej. Każdy zagra nieco inaczej - kwestia preferencji, upodobań. Zapewne jak zawsze - na kilku oceniających, kilka opinii będzie się pokrywać, kilka innych diametralnie różnić. Bardzo ważne w tym wszystkim jest jedno - stan danego egzemplarza!

<br />Nie da się czyścić rolek. <br />

Da się, ale to wymaga długich i cienkich palców... albo trochę umiejętności i wysunięcia uchwytu szuflady z bolca. Ja już wyczaiłem jak można otworzyć szufladę akurat w moim, ale pewnie w deckach z RMM na środku da się. Mechanizm chowa się do środka, a kieszeń pozostaje otwarta. Deck jest oszukiwany, że kaseta jest w środku i podnosi mostek. Jak rolki zaczną się obracać można umyć rolki i głowicę. Trzeba być jednak ostrożnym i delikatnym. To prawda jednak, że Pioneer nie ułatwił użytkownikom czyszczenie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozumiem, ze chodzi Ci o CT-S820S. ;-)

Moim zdaniem: CT-900S - potem przerwa na małą czarną - a dalej CT-S710 i na końcu CT-S820S.

CT-900S w zasadzie zrobiono tylko po to aby umieścić w nim Dolby S stąd jego cena (jako nowego). Był jeszcze jeden taki model: CT-S810S. Pozycjonowany niżej niż 710. 900S gra dość mułowato i jest to jeden z najsłabiej brzmiących decków Pioneera. 820S gra dość jasnym dźwiękiem. Bardzo dobry jest 830S. 710-tka z kolei to bardzo udany magnetofon i mocno niedoceniany. Model niżej od 910 w hierarchii Pioneera.

Mam od jakiegoś czasu CT-S820S, więc uzupełnię opis. Nie liczył bym na ekstazę dźwiękową. Ergonomia dostateczna, brzmienie mało nasycone- blade. Ciężko z niego wyciągnąć jakieś super rezultaty. Nie da się czyścić rolek. Magnetofon jest tylko poprawny.

Moim zdaniem jest bardzo przyzwoity. Może masz uszkodzony egzemplarz bo wszystko mógłbym o nim powiedzieć ale nie to, że jego brzmienie jest mało nasycone. Mój egzemplarz (jak cała ta seria) grał dość jasnym dźwiękiem.

900S to starszy model. Nie wiem czy będą grać podobnie. Zależy też czy lubisz wielkie wyświetlacze i kieszeń po lewej czy mniejsze a kieszeń na środku. Moja 740S działa moim zdaniem świetnie. A po ustawieniu kalibracji BLEXD nagrywa jaśniej i dokładniej. Kalibrator w Pioneerach działa naprawdę dobrze. Choć nawet bez, na lepszych kasetach, potrafi nagrać dobrze lub bardzo dobrze.

900S jest zupełnym przeciwieństwem brzmieniowym 740S.

<br />900S jest zupełnym przeciwieństwem brzmieniowym 740S.<br /> <br /> <br />
Stąd pewnie też jego cena na aukcjach jest niższa i popularność mniejsza niż innych modeli, nawet starszych z końcówki lat 80.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak naprawdę, to cholera wie. Kupiłem go od jakiegoś czarodzieja, który przykręcał do niego jakieś deski. Ślizgał się też idler i szwankowały czujniki rodzaju taśmy, oraz był dość brudny, ale tak naprawdę to same pierdoły z którymi uporałem się dawno temu. W każdym razie nie mogę powiedzieć, żeby był teraz uszkodzony, czy w jakiś sposób zaniedbany. Jedyna rzecz, której nie rozkminiłem do końca, to serwisowa regulacja kalibracji. Wchodziłem w te ustawienia z ciekawości, ale nic mi to nie mówi. Nie mam gwarancji, że ktoś tam czegoś nie przestawił...

Rozumiem, że regularnie go czyścisz i przeprowadzasz demagnetyzację głowic. A jak działa Super Auto Ble? Są jakieś słyszalne różnice?

Stąd pewnie też jego cena na aukcjach jest niższa i popularność mniejsza niż innych modeli, nawet starszych z końcówki lat 80.

Dla mnie 740S jest lepszy. Z tego okresu najlepszy i dziś niedoceniany był 830S. Może śmiało konkurować ze swoimi poprzednikami. A cyfra 9 w oznaczeniu 900S to jakaś pomyłka.

I też jakbym miał szukać i wybierać pomiędzy 820 i 830 to wybrałbym tę 830. Niestety ceny powalają. Na Ebayu powyżej 1200-1300 zł.

Czy w 830 były już Flex instalowany? Bo 820 tego nie ma.

P.S.Jest, bo patrzyłem na ftoki i jest.

Edytowane przez Dariusz_61729
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I też jakbym miał szukać i wybierać pomiędzy 820 i 830 to wybrałbym tę 830. Niestety ceny powalają. Na Ebayu powyżej 1200-1300 zł.

Czy w 830 były już Flex instalowany? Bo 820 tego nie ma.

P.S.Jest, bo patrzyłem na ftoki i jest.

No jest jest. Ja nie używam nie dlatego, że nie mam (959). Dla mnie jest zbędny a z serii z kasetą na środku najbardziej lubię 910 i 920S ze wskazaniem na tego drugiego. CT-95 dyskwalifikują głowice FTA które są mało trwałe.

i szwankowały czujniki rodzaju taśmy, oraz był dość brudny, ale tak naprawdę to same pierdoły z którymi uporałem się dawno temu.

Jak czyściłeś czujniki? Rozebrałeś i mechanicznie czy też bez fizycznej ingerencji tylko chemią?

Interesuje mnie ten konkretny przypadek w Pioneerze - tam chyba te czujniki są inaczej zbudowane (i nie są chyba też łatwo dostępne) niż w np. popularnych modelach Technicsa - nie wiem czy warto się do nich dostawać i je rozbierać (mając na uwadze ich potencjalne uszkodzenie) czy też pozostać przy chemii (nie wiem na ile jest skuteczna przy tych czujnikach)...

Discomaniac71 a jednak czasami tu zaglądasz. Znam cię z bardziej archiwalnych wpisów na tym forum. Z opisu Twojego profilu wnioskuję że nie lubisz swojego nick i chyba zerwałeś już z upodobaniami muzycznymi sprzed lat o których pisałeś parę lat temu.

Ja jednak ciągle wspominam z sentymentem muzykę z lat 80-tych. Jako gówniarz nagrywałem na jakimś magnecie mono audycje Wojciecha Fabiańskiego , który puszczał głównie Italo Disco. Mój gust ewoluował potem też w innym kierunku mimo to nie zapomniałem o New Romantic i Synth Pop.

Ja piszę do Ciebie ponieważ szukam usilnie płyt Cd z Italo boot mixami. Mam tylko wersję znalezioną w necie w formacie mp3. Czy to w ogóle wyszło na CD?

Pozdrawiam

Z innego tematu

Czy te kasety są coś warte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sido
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Discomaniac71 a jednak czasami tu zaglądasz. Znam cię z bardziej archiwalnych wpisów na tym forum. Z opisu Twojego profilu wnioskuję że nie lubisz swojego nick i chyba zerwałeś już z upodobaniami muzycznymi sprzed lat o których pisałeś parę lat temu.

Ja jednak ciągle wspominam z sentymentem muzykę z lat 80-tych. Jako gówniarz nagrywałem na jakimś magnecie mono audycje Wojciecha Fabiańskiego , który puszczał głównie Italo Disco. Mój gust ewoluował potem też w innym kierunku mimo to nie zapomniałem o New Romantic i Synth Pop.

Ja piszę do Ciebie ponieważ szukam usilnie płyt Cd z Italo boot mixami. Mam tylko wersję znalezioną w necie w formacie mp3. Czy to w ogóle wyszło na CD?

Pozdrawiam

Z innego tematu

Czy te kasety są coś warte?

Witaj. Kasety z OLXa są moje. Mam jeszcze mnóstwo innych. Jak jesteś z Krakowa - zapraszam. Jest tego mnóstwo. Niektóre całkiem dobre.

Nie odszedłem nigdy od muzyki lat 80-tych choć słucham zupełnie czegoś innego. Bogdania Fabiańskiego znam osobiście. Podobnie jak Jerzego Rowińskiego z którym pracowałem i wielu innych. Nick pochodzi z czasów audycji które przez 12 lat prowadziłem w pewnej krakowskiej stacji radiowej. Forumowicz Gebels przysyłał do mojego programu remiksy do disco mix clubu. ;-) Jest tu też kilku innych moich sluchaczy. Dawne czasy ;-)

A co do Italo Boot Mixów to wyszły już bardzo dawno. Swoje kupowałem w Niemczech około 1998 roku. Od czasów mojej audycji ukazały się także hiszpańskie Max Mixy. Wtedy tylko na winylach. Niedawno kupiłem płytę z okazji 30-lecia Max Mixów z nowym remiksem i kilkunastoma nagraniami. Na 3 płycie były sample jakimi posługiwał się Mike Platinas - autor Max Mixów.c1drb4gb3l1i.jpg

Dzieki koledzy za odpowiedzi, 710 zostaje w drugim zestawie.

Potrzebuję coś naprawdę dobrego dobrać do pierwszego, musze się zatem za 830S lub 910/920 rozejrzec.

Mam jeszcze na oku Akai GX75/95 lub któreś sony ES (750, 870 itp)

Jak sie one mają do tych pionków?.

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Discomaniac71

Bardzo przepraszam za błąd. Tak chodziło o Pana Bogdana Fabiańskiego, zmieniłem mu imię na Wojciech może dlatego że mam sentyment i szacunek również do Pana Wojciecha Manna. Jerzego Rowińskiego też kojarzę ale jakoś tak nie bezpośrednio z jakiejś konkretnej audycji czy rodzaju muzyki. Zazdroszczę Ci że ich znasz.

Co do płyt z Italo Boot Mixami to raczej nie występują one obecnie w obrocie wtórnym. Gdybyś kiedyś zdecydował się je sprzedać lub znał kogoś kto ma i chce się pozbyć to daj znać.

Nad kasetami się jeszcze zastanowię. Resztę wymiany zdań przerzućmy ewentualnie na prv bo co prawda muzyka, redaktorzy, cd itd. mają związek z magnetofonami ale nie bezpośredni.

Ps. Nie wiedziałem że te kasety są Twoje. To był po prostu zbieg okoliczności. Musze zagrać w totka

Edytowane przez sido
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzieki koledzy za odpowiedzi, 710 zostaje w drugim zestawie.

Potrzebuję coś naprawdę dobrego dobrać do pierwszego, musze się zatem za 830S lub 910/920 rozejrzec.

Mam jeszcze na oku Akai GX75/95 lub któreś sony ES (750, 870 itp)

Jak sie one mają do tych pionków?.

910 i 920S są lepsze od 830S. 920S jest zwany małym CT-95. Wszystkie są lepsze od Akai GX 75/95. Mechanicznie Akai jest świetne i bardzo trwałe. Dźwiękowo przeciętne. Polecam Sony TC-K990ES. Jest znakomite.

Discomaniac71

Bardzo przepraszam za błąd. Tak chodziło o Pana Bogdana Fabiańskiego, zmieniłem mu imię na Wojciech może dlatego że mam sentyment i szacunek również do Pana Wojciecha Manna. Jerzego Rowińskiego też kojarzę ale jakoś tak nie bezpośrednio z jakiejś konkretnej audycji czy rodzaju muzyki. Zazdroszczę Ci że ich znasz.

Co do płyt z Italo Boot Mixami to raczej nie występują one obecnie w obrocie wtórnym. Gdybyś kiedyś zdecydował się je sprzedać lub znał kogoś kto ma i chce się pozbyć to daj znać.

Nad kasetami się jeszcze zastanowię. Resztę wymiany zdań przerzućmy ewentualnie na prv bo co prawda muzyka, redaktorzy, cd itd. mają związek z magnetofonami ale nie bezpośredni.

Ps. Nie wiedziałem że te kasety są Twoje. To był po prostu zbieg okoliczności. Musze zagrać w totka

Jerzy Rowiński zaprosił mnie kiedyś do współprowadzenia swojej audycji gdzie przedstawiałem swoją płytotekę i opowiadałem o audycjach które prowadzę. Jak się o mnie dowiedział ? podobno słuchacze mu donieśli ;-) Mojego radia można było posłuchać w sieci (2004). Pan Jerzy jest autorem programu Studio Stereo Zaprasza i wielu innych legendarnych audycji. Prowadził także słynne niedzielne Piosenki na Życzenie. Program doczekał się reportażu w telewizji.

Co do płyt z Italo Boot Mixami to raczej nie występują one obecnie w obrocie wtórnym.
- no trochę na allegro jest i vinyle i cd choć szału nie ma.
<br />- no trochę na allegro jest i vinyle i cd choć szału nie ma.<br /> <br /> <br />
Bo też disco, zwłaszcza w latach 80 nie było aż tak popularne w Polsce. Ogólnie elektornika i pochodne były mało popularne. Każdy zna J.M. Jarre'a, ale jakbyś zapytał przypadkowego przechodnia w wieku 40+ i miał wymienić kogoś jeszcze, to raczej zrobiłby wielkie oczy.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bo też disco, zwłaszcza w latach 80 nie było aż tak popularne w Polsce. Ogólnie elektornika i pochodne były mało popularne. Każdy zna J.M. Jarre'a, ale jakbyś zapytał przypadkowego przechodnia w wieku 40+ i miał wymienić kogoś jeszcze, to raczej zrobiłby wielkie oczy.

Nie do końca. Sam jestem w tym wieku. Mnóstwo ludzi zna się bardzo dobrze na muzyce lat 80-tych. To dla takich jak my regularnie do Polski przyjeżdzają gwiazdy muzyki disco lat 80-tych. John McInterney - wokalista Bad Boys Blue - mieszka w Polsce od lat. Fred Ventura i Ken Laszlo bywają nad polskim morzem. Bywa także Fancy, Scotch i Savage. Dzięki Klubowi 80 Rafała Lachmirowicza światło dzienne na płycie CD ujrzała bestsellerowa pierwsza płyta Savage - Tonight. W domu u Zanettiego poszukał szpul z innym materiałem i ukazała się druga płyta Savage'a która formalnie nigdy nie wyszła. Klub 80 wydał także album Numero Uno i wiele innych płyt. Wydaje własne składanki, remiksy itp. Muzyka dyskotekowa lat 80-tych żyje nadal. ZTX wznowił składanki The best of Italo Disco dodając New Generation. Nie wszystkie utwory są dobre ale wiele jest ciekawych. Nadal nagrywają Eddy Huntington, Ryan Paris czy wspomniani wcześniej Fred Ventura i Ken Laszlo. Ostatnia płyta Laser Dance jest znakomita. Mój kumpel spotkał się w Amsterdamie z Erikiem van Vlietem tuż przed jej premierą. Sam niedawno pytałem Patty Ryan o jej plany płytowe. Nie można nie wspomnieć o Rosji. Wydają znakomite i rzadkie płyty pod marką ESonCD. Organizują od lat koncerty.

Nowy Ryan Paris:

Nowy Eddy Huntington:

Łza się w oku kręci... Fred Ventura w duecie z Kenem Laszlo

Kupowałem kiedyś kasety z taką muzyką. Niestety, z tego materiału wiele nie pozostało (a raczej nic - z Tidala mam Scotch i Mike Mareen jest też Ken Laszlo i jeszcze kilku innych). Ale wspomnienia tak. Pisząc o tej małej popularności, bo prócz mnie w szkole średniej mało kto to słuchał, a na hasło LASERDANCE, wielu zaśmiewało się głośno. Kto w dobie punka i MEtalliki słuchał disco pokroju Pet Shop Boys czy właśnie włoskiej odmiany tej muzyki? Nawet moja zona jej nie słucha i jak puszczam swoje kasety to wychodzi do sypialni ;-)

P.S. ale żeśmy zeszli z tematu.

910 i 920S są lepsze od 830S. 920S jest zwany małym CT-95. Wszystkie są lepsze od Akai GX 75/95. Mechanicznie Akai jest świetne i bardzo trwałe. Dźwiękowo przeciętne. Polecam Sony TC-K990ES. Jest znakomite.

OK, dzieki za odpowiedz...zaczynam polowanie ;)

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Żeby scalić nasze wypowiedzi z tematem głównym - magnetofon powiem tak:

Dzięki magnetofonom i kasetom ItaloDisco, Dicso lat 80 i w ogóle muzyka z lat 80-tych wciąż żyje, bo wówczas CD były jeszcze bardzo drogie i nie każdego było stać a tak to chociaż decka krajowego i mnóstwo kaset bez praw autorskich można było tanio kupić.

Tak na marginesie - lata 81-90 to tak naprawdę prawidłowo mówiąc lata dziewięćdziesiąte ale potocznie mówi się "lata osiemdziesiąte" bo ósemka z przodu.

Tak przynajmniej gdzieś w audycji językowej słyszałem.

Tak na marginesie - lata 81-90 to tak naprawdę prawidłowo mówiąc lata dziewięćdziesiąte ale potocznie mówi się "lata osiemdziesiąte" bo ósemka z przodu.

Jak w takim razie nazwać lata 91-00 ?

Coś nie tak z tymi latami.

Rok osiemdziesiąty pierwszy, drugi itd., czyli lata osiemdziesiąte. Poprawnie też brzmi "dekada lat 80-tych", ale trzeba pamiętać, że to IX, a nie VIII dekada XX wieku. Bo rok 1985 to XX wiek, a nie w XIX.

Proste, nieprawdaż? ;-)

Edytowane przez ke_raj
<br />Polecam Sony TC-K990ES. Jest znakomite.<br />
A co powiesz o TC-K909ES? To jest następca 990 jak mniemam? Już z Dolby S. Edytowane przez Dariusz_61729
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A co powiesz o TC-K909ES? To jest następca 990 jak mniemam? Już z Dolby S.

Najbardziej nieudana seria Sony ES. Bardzo dobry jest 6 ES i 7 ES.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

3ES i 5ES? Wiem, że 6ES jest świetna, ale te ceny. 7ES to już bardzo rzadki model. Mało kto jest chętny na odsprzedaż.

Tylko 6 i 7 ES.

Cześć.

Miło się czyta discomaniac71 Twoje wypowiedzi o latach 80-tych, o muzyce disco, Italo disco, całej tej otoczce towarzyszącej tej muzyce.

Nagrywaliśmy na magnetofony, czekając na min. takie audycje, często nawet sami sobie miksowaliśmy piosenki, tworząc swoje składanki (pewnie nie tylko my)

Już to kiedyś gdzieś pisałem, (i pewnie Ameryki nie odkryję) że muzyka ( przynajmniej dla mnie) zaczęła się w latach 70-tych, trwała w 80-tych, poprzez większość lat 90-tych i koniec.

A już po 1998 roku, to juz nic ciekawego nie było, nie ma nawet co co wspominać.

Pana Bogdana Fabiańskiego czy Tomasza Beksińskiego i innych nie znałem, ale ich głos cały czas gdzieś mi został.

Nawet może mam ich głosy gdzieś na moich starych kasetach. Zdarzało się jak wiecie nagrać czasem głos prowadzących program w radiu. Czytałem gdzieś, że ktoś ma nagrana nawet całe, niektóre komentarze przed "puszczaniem", albo po wybrzmieniu płyty w radiu.

Teraz jest "Wieczór Płytowy" w pr.III. Też daje radę. Mimo wszystko, ma coś z tamtych lat.

Tak Sony 990ES może nie mam, ale mam 950ES. I mogę powiedzieć, że jest genialny. Super maszyna.

Co do Pioneera CT-900S nie mogę się z Tobą jednak zgodzić.

Mimo, iż go nie mam, uważałem, że jest on wysoko w hierarchii Pioneerów. Może się mylę?

Ogólnie jest chwalony. Jakoś nie słyszałem wiele inaczej.

Gdzieś widziałem też opis tego co ma. min ten deck na "pokładzie", porównanie chyba do CT 939 MKII, ale nie mogę tego już znaleźć w internecie.

Było to bodajże z jakiegoś fachowego pisma audio z przed laty.

Będę jeszcze przy okazji tego szukał.

Wiele było tam argumentów, za, nawet w porównaniu do super decka, wyśmienitego CT-939 MK II.

<br />Już to kiedyś gdzieś pisałem, (i pewnie Ameryki nie odkryję) że muzyka ( przynajmniej dla mnie) zaczęła się w latach 70-tych, trwała w 80-tych, poprzez większość lat 90-tych i koniec<br />

A ja wręcz przeciwnie. Właśnie teraz po zakupie nowych decków i odkryciu Tidala mam możliwość odsłuchu nowoczesnej muzyki z ostatnich lat. I moim zdaniem jest sporo wykonawców, którzy potrafią tworzyć muzykę na miarę XXI wieku. Wręcz zdziwiłem się dlaczego pozostałem w latach końcowych XX wieku, skoro w XXI tak dużo się dzieje. Ale trzeba szukać. Słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. To prawda, że to już inna muzyka, inaczej tworzona. Ale dla nas 40-50 latków dzisiejsi 20 latkowie, którzy tworzą świat muzyki mogą być niezrozumiali. Może to tak jak dla naszych rodziców nasza muzyka mogła być niezrozumiała. I tak jak dla naszych dziadków muzyka naszych rodziców też mogła być niezrozumiała. Pamiętam jak w latach 80 mój dziadek krzywił się jak mój ojciec odtwarzał na swoim szpulowcu Grundiga z oczkiem nagrania z lat jego młodości. Czyli taka reakcja to nic nowego. Ja staram się otwierać na nowoczesną elektronikę, pop czy nawet dance. Ma u siebie na kasetach i Foo Fighters i Joe Goddarda i Lost Frequencies czy Robina Schultza. Takie zboczenie.

A ja wręcz przeciwnie. Właśnie teraz po zakupie nowych decków i odkryciu Tidala mam możliwość odsłuchu nowoczesnej muzyki z ostatnich lat. I moim zdaniem jest sporo wykonawców, którzy potrafią tworzyć muzykę na miarę XXI wieku.

Możemy się trzymać złomu magnetofonowego ale trzymanie się starej muzyki to już po prostu starość

Dzieje się bardzo dużo, trzeba tylko samemu szukać i nie liczyć, że coś przypadkiem wpadnie w ucho

J.

• Pokaż nowe odpowiedzi