Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sony WM-EX612. Rocznik zacny 1996 (na słuchawkach jest taka data, czyli już pełnoletni - może alkohol pić). Jeszcze czyściłem potencjometry głośności bo mi lekko skrzypiały, sprayem do nich. Plus czyszczenie ze śmieci i prochu. Choć dużo go nie było bo jak go kupiłem to przy wymianie paska już to robiłem.

Edytowane przez Dariusz_61729

zaprezentuję wam swoją wstępnie odnowioną szufladę, przepraszam ze z innego forum ale tam można robić prezentacje a tutaj zginie w tłumie.

I tak sobie porównywałem to wcale nie jest tak źle jak inni opisują, czasem zafascynowanie zachodem psychicznie uwarunkowywuje uszy, heheheh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nie będę tłumaczył dlaczego, bo sami widzicie tutaj wypisuje się na temat określonych modeli superlatywy a potem ceny rosną . . . . .a tak to będą uczestniczyć i korzystać tylko Ci którzy chcą poszerzać wiedzę, albo mają w tym kierunku zainteresowania długofalowe, a nie tylko tzw zabijak czasu albo bo taki jest teraz trend.

Nieważne, nie jestem właścicielem forum i nie moje zasady, razie czego jest teraz wystawiona na portalu i podaje linka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

A co za problem założyć konto, czytać i podnosić ceny? Rozumiem, że forum jest prywatne, ale bez urazy, link podany, a tam zonk. Nie zobaczymy nic.

Najważniejsze by ci pasował muzycznie i wizualnie. Bo tak rozumiem ten zakup?

A co za problem założyć konto, czytać i podnosić ceny? Rozumiem, że forum jest prywatne, ale bez urazy, link podany, a tam zonk. Nie zobaczymy nic.

Najważniejsze by ci pasował muzycznie i wizualnie. Bo tak rozumiem ten zakup?

Czasem kupuje się z sentymentu "za komuną " , jak se człowiek przypomni jakie kolejki były pod RTV heheheh

Wiem . Pamiętam , jak w 1987 stałem 3 godziny przed sklepem by kupić kasety Agfa LNX60. Dostałem 2 bo stałem z przodu. Ci z tyłu pewnie po jednej, a końcówka nie dostała nic. Tem miałem Hanię RMS, który po dwóch tygodniach się zepsuł bo padła elektronika wzmacniacza magnetofonu. Radio szumiało, że hej, głowica po kilku latach się starła. TAk. Pamiętam te czasy aż za dobrze.

Revox B710 z "falowaniem" dzwięku naprawiony.

Wystarczyło smarowanie silników. Pewnie zrobiłem to niefachowo , bo postawiłem Revoxa pionowo i zapodałem mu po 2 krople oleju na te teflonowe podkładki przeciwkurzowe ( czy można je odsunąć ?) , kilkukrotnie w ciągu kilku godzin kręcąc ośkami . Po 24 godzinach próba ,nagrywa i gra pięknie.

Czeka mnie jeszcze jutro wymiana kondensatorów zasilania , na pewno nie zaszkodzi

Dzięki wszystkim , którym chciało się napisać i wskazać potencjalne problemy

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Ukryta Zawartość

Aria sprawna wszystko ok , oddam za darmo, odbiór osobisty.

Ukryta Zawartość

post-31479-0-91558200-1521713319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładny zestaw Revoxa. A jak gra szpulowiec?

Na zdjęciu nie znalazł się jeszcze CD Revox 225

Co do szpulowca B77, to z dobrą taśmą bije jakością dzwięku wszystkie inne zródła

Edytowane przez winilowy

Mam aktualnie deck Sony TC-K361 i chcę go wymienić na coś lepszego. Mam okazję kupić Akai GX-6. Przeleciałem po internecie ale nie znalazłem opinii na jego temat. Drugą opcję jest też Akai GX-65MKII z tym że cena 50% większa niż za 6. Może się ktoś podzielić opinią na temat tych dwóch decków?

Którego byś nie kupił, to zdziwisz się, jaki dźwięk można wydobyć z kasety - oczywiście w oparciu o doświadczenia z Soniaka. Który kupić? Odpowiem Ci jako człek, który żadnego Akajca nie miał. Pierwsze - stan egzemplarza, mechanizm i głowice - podstawa. Tak, tak głowice! Mimo, że oba mają GX, to szczególnie w MkII zdarzały się wady powierzchni głowic. 65 ma HXPro, 6-tka nie. Gdyby proporcje cenowe były nawet odwrotne a stan obu egzemplarzy bardzo dobry, brałbym GX-6. Po prostu...

Mam aktualnie deck Sony TC-K361 i chcę go wymienić na coś lepszego. Mam okazję kupić Akai GX-6. Przeleciałem po internecie ale nie znalazłem opinii na jego temat. Drugą opcję jest też Akai GX-65MKII z tym że cena 50% większa niż za 6. Może się ktoś podzielić opinią na temat tych dwóch decków?

Od niecałego roku mam Akai GX 65. Z początku w porównaniu z Onkyo Ta 2570 mechanizm wydawał mi się plastikowy i niesolidny. Miałem też mały problem ze stabilnością prowadzenia taśmy. Po zlikwidowaniu tego problemu sprzęt bez napraw służy mi ciągle (odpukać) . Na głowicy nie widać śladów zużycia. Mechanizm działa solidnie i zmieniłem o nim zdanie. Wrażenia ze słuchania i nagrywania bardzo pozytywne, Lubię jego dźwięk. Wyświetlacz bardzo mi się podoba. Szkoda tylko że nie można skalibrować czułości taśmy no ale to możliwe tylko w wyższych wersjach. Generalnie mogę polecić. Oczywiście wszystko zależy od tego jaki stan trafisz. Z Akai GX - 6 nie miałem do czynienia. Na zdjęciach nie podoba mi się ale może gdybym miał na żywo to byłoby inaczej.

Z Akaia jak już to 75 ma sens jeśli to ma być główny sprzęt nagrywający, 65-tce trochę do niego brakuje.

Jest jeszcze 67, mam taki. Oceniam go jako bardzo podobny do 65 (też mam), dodatkowo ma kalibrację czułości taśmy. Dla mnie oba nagrywają i odtwarzają bardzo ładnie.

Wojtek

Jest na pewnym portalu do kupienia 75MKII. Czy może któryś z kolegów go sprzedaje?

Jeszcze pytanie odnośnie Sony TC K_361. Bywa że w momencie kliknięcia na przewijanie w prawo magnetofon odtwarza zamiast przeiwjać. Po zastopowaniu i ponownym wciśnięciu, mocniej, przewijanie działa. Nie chce mi się wierzyć że taki objaw mogą dawać styki. W magnetofonie wymieniłem paski i rolkę ale to chyba nie ma nic do rzeczy.

Jest szansa że źle złożyłeś mechanizm w okolicy sterowania - ten mały pasek

ewentualnie płytka sterująca i styk

Edytowane przez Bilbo

361 odtwarza wtedy dzwiek czy jest cisza? Jesli nie ma dzwieku, to siknik sterujacy zle wbija funkcje i elektronika przrwija ale mechanizm wszedl w odtwarzanie. J.

Przy odtwarzaniu nie było dźwięku. Jak na razie, odpukać, nie powtórzyło się to.

Do kolegi Bilbo: będę o tym pamiętał. Jeżeli będzie się to powtarzało to rozbiorę jeszcze raz mechanizm.

Edytowane przez LDZ

LDZ, czasem po wymianie pasków, mechanizm na początku potrafi fikać , ja tak miałem przedwczoraj w kopiarce 545, wymieniłem paski i też zamiast revers wrzucił przewijanie, ale poi paru próbach uspokoił się, druga kieszeń reagował poprawnie.

Przy remoncie mechanizmu warto od razu wyczyścić styki - czujniki kasety, zwłaszcza jak deck długo nie pracował, albo jak się kupuje z wystawek .

LDZ, czasem po wymianie pasków, mechanizm na początku potrafi fikać , ja tak miałem przedwczoraj w kopiarce 545, wymieniłem paski i też zamiast revers wrzucił przewijanie, ale poi paru próbach uspokoił się, druga kieszeń reagował poprawnie.

Przy remoncie mechanizmu warto od razu wyczyścić styki - czujniki kasety, zwłaszcza jak deck długo nie pracował, albo jak się kupuje z wystawek .

Tak jak pisałem deck działa bez zarzutu. Deck jest mój od nowości a stał długo nieużywany. Odzyskał "drugie życie" dzięki koledze któremu pozazdrościłem że kupił sobie Technicsa i sam zająłem się naprawą swojego.

Edytowane przez LDZ

Witam

Czy ktoś miał styczność z firmą Elmaraudio z Piotrkowa Trybunalskiego zajmują się serwisem sprzętu audio i sprzedażą części elektronicznych.

Proszę o informację.

mam ozdobę saloonu od dzisiaj, marzyły mi się wskaźniki i otwarta kieszeń od dawna . . . .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

• Pokaż nowe odpowiedzi