Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, slaaawek napisał:

Dziękuję. A czy jeszcze coś ewentualnie?

Ja kupiłem taki konkretnie GX75, rozglądałem sie za Sony z serii ES, ale są okropnie drogie. kupiłem z niemiec na ebay, niestety okazał sie być zepsuty, odesłałem bo kupiłem od firmy, wiecej nie próbowałem bo podobne przygody przechodizłem przy kupnie DAT. Niestety z moich doświadczeń (CC i DAT) wychodzi na to, ze Sony są niezbyt trwałe 🙂 bo ja miałem przyjemność z kilkoma zepsutymi. Wiadomo, ze to nie reguła tylko mój pech.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 3.01.2025 o 19:53, slaaawek napisał:

Dziękuję. A czy jeszcze coś ewentualnie?

Opierając się na Twoich wymaganiach to bym jeszcze dodał - szukaj czegoś z lat 90-tych (końcówka) bo będą najmłodsze. Natomiast to wszystko to elektronika i mechanika, która się zużywa.

Ja bym jeszcze dodał to, że warto kupić coś, do czego jeszcze można dostać oryginalne części (NOS) takie jak np rolki czy silniki, paski.

Np do Technicsa RS-B905 wciąż pojawiają się na aukcjach oryginalne rolki.

Pilnie poszukuję głowicy nagrywającej do Tandberga 330 lub 440.

Jeśli ktoś posiada uszkodzone te modele nie do naprawienia to chętnie je odkupię.

Edytowane przez Uszyk

Cześć

Może ktoś z kolegów ma doświadczenie z magnetofonem sony tc-h 1700 z miniwieży.

Chciałby go jakoś uruchomić bez jednostki głównej .Wymyśliłem że wstawię do środka trafo

z odpowiednimi napięciami,czy to może się udać?

Teoretycznie pewnie sie da, kwestia zasilania ale i wyjść/wejsc, widzę wszystko w nim na taśmie. Sam jestem fanem małych decków, jak czasem takich szukam to sporo jest z wież midi na taśmach, jak Ci się uda to podpiąć klasycznie to się pochwal bo jestem ciekaw tematu. U mnie mała Yamaha KX-10 już chyba dożywotnio, razem z CD z kompletu jako transport do wzmaka.

Witam

Jaki deck jednokieszeniowy w przedziale do 500zl będzie najlepszą opcją jeśli chodzi o dźwięk i dostępność ewentualnych części ?  Zastanawiam się nad Denonem DRM 700. Magnetofon ma jedynie służyć do odtwarzania . Planowany zakup na polskich znanych portalach internetowych 

Kontynuując wątek regulacji RS-B905. Narzędzia już są, porobiłem sobie próbne pomiary aby oswoić się ze sprzętem.

Dodatkowo porównałem sobie wskazania miliwoltomierza w oscyloskopie z multimetrem UT-61E+

Wskazania częstotliwości pokrywają się Rigol-TU61E-NAK T100 i W/F

Tabela porównawcza  - pole czerwone poza deklarowanym zakresem UT-61E, źródło sygnału - generator sygnału z laptopa poprzez kartę Sound Blaster X G6 (nie jest to perfekcyjne źródło sygnału ale takie mam). Dla każdego napięcia generator kalibrowany do wskazań z Rigola

Na szczęście bawię się z blisko 40 letnim magnetofonem, a nie rakietą kosmiczną więc mi starczy dokładności 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zakupy_serwis.jpg

RSB905_speed_test_tape.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.01.2025 o 18:26, Piter258 napisał:

Witam

Jaki deck jednokieszeniowy w przedziale do 500zl będzie najlepszą opcją jeśli chodzi o dźwięk i dostępność ewentualnych części ?  Zastanawiam się nad Denonem DRM 700. Magnetofon ma jedynie służyć do odtwarzania . Planowany zakup na polskich znanych portalach internetowych 

Jest i na francuskim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

W związku z tym, że zależy Ci głównie na odtwarzaniu, rozważyłbym zakup jakiegoś Pioneera z systemem Flex. Jest to automatyczny odpowiednik Play Trim znany z Yamahy lub NAD (mam też UHERa z tą funkcją). Ja mam Pioneer CT-W 606 DR, czyli najprostszy z "cyfrowych" analogów i bardzo sobie chwalę ze względu na wyrównany czynnik cena-jakość. Odtwarzam na nim starsze i nowsze kasety, żelaza i chromy, również te nagrane bez dolby na różnych deckach i mam powtarzalną jakość dzięki wspomnianemu Flex i cyfrowej redukcji szumów. Oczywiście nie mówię tu o audiofilskich odsłuchach, ale od dawna magnetofony służą mi do codziennego tła muzycznego i cieszą oczy. A jeśli koniecznie musisz mieć 3 głowice to wspomniany UHER okazał się bardzo dobrym zakupem, zaskoczył naprawdę przyjemnym dźwiękiem. Jest to model UCT-370 CR.

Edytowane przez jarozi
Uzupełnienie tekstu

Ja mam Pioneer CT-W604 RS kupiony osobiście w drugiej polowie lat 90-tych. Ma FLEX ale też i Super AutoBLE XD oraz Dolby B, C, S i HX Pro. Zaraz ktoś napisze, że to szajs bo dwukaseciak i zbyt tani żeby dobrze grał... Mam też dwukaseciaka Sony, który gra gorzej od Pioneer-a ale w kieszeni odtwarzającej ma potencjometr do regulacji predkosci przesuwu taśmy. Ot taka ciekawostka.

Godzinę temu, cFREEpo napisał:

Ktoś miał do czynienia z takimi deckami Sony:

TC-K570 i TC-K490?

Wyglądają bardzo podobnie. K490 jest chyba młodszy.

490 jest młodszy i prostszy. Następcą 570 był 590. Fajny deck, ale po latach wszystkie switche do wymiany, bo głupieje sterowanie mechanizmu.

Witam

Ja z soniakami (magnetofonmi) mam same złe doświadczenia, z jednym CC  i trzema-czterema DAT-ami

Pomyśl o danonku:

Ukryta Zawartość

Technics

Ukryta Zawartość

Onkyo

Ukryta Zawartość

Pioneer

Ukryta Zawartość

Nie zwracałem uwagi na dolby, bo ja nie uzywam. Skoro tylko do odtawarzanie, to moga być dwie głowice i magnetofon bez kalibracji taśmy, bo ta działa tylko podczas nagrywania.

A w zasadzie przed nagrywaniem sie jej uzywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.01.2025 o 22:52, przemak napisał:

Oscyloskop nie na wiele się przyda niestety. Jest niezbędny do ustawienia skosu, ale to można nawet darmowym oprogramowaniem zrobić. Nie wszystkie cyfrowe oscyloskopy mają x-y niezbędny do tego celu (mój tani bateryjny nie ma) więc sprawdź. Natomiast miernik... niestety multimetr nie za bardzo. Mogą mieć napisane wszystko, ale na 1kHz się kończą. To powinien być miliwoltomierz m. cz. Najlepszy nieprzerwanie od pół wieku jest V640 (nawet ciekawy jesna allegro), ale może być klon innego klasyka (są też jednokanalowe) albo coś używanego. 

Ukryta Zawartość

Dokładnie UNI-T UT61E+ mierzy poprawnie do 10kHz (wg specyfikacji).

Ratunkiem jednak będzie Rigol DHO802, który poprawnie zmierzy Vrms w paśmie akustycznym.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24
2 godziny temu, mirek24 napisał:

Dokładnie UNI-T UT61E+ mierzy poprawnie do 10kHz (wg specyfikacji).

Ratunkiem jednak będzie Rigol DHO802, który poprawnie zmierzy Vrms w paśmie akustycznym.

pozdrawiam

Może być, jak ktoś nie ma multimetru, to tak, ale jak ktoś ma, to ten unit kosztuje tyle ile miliwoltomierz m cz. A mieć V640 to jednak jest coś 😉

nagrywamy.com

Przez kilka lat słuchałem kaset na SONY TC-K570. Niestety deck postanowił, że się nie uruchomi.

Mogę go reanimować, ale może lepiej kupić coś co działa na ten moment i będę miał zmianę.

Mam do wyboru następujące modele:
Technicsy:
RS-B18 DBX
RS-B355
RS-B305
RS-B25
RS-BX404
M02
M5

SONY TC-K490
PIONEER CT-520
Grundig CF-5000

Proszę o podpowiedź, z którego zrezygnować od razu, a który posłuży jakiś czas do słuchania. Zakładając, że są w przyzwoitym stanie.

2 godziny temu, cFREEpo napisał:

Proszę o podpowiedź, z którego zrezygnować od razu, a który posłuży jakiś czas do słuchania. Zakładając, że są w przyzwoitym stanie.

Twoje załozenie jest błędne 🙂 Te urządzenia maj ok. 30-40 lat nikt tego nie wie. To niestety jest loteria. Postaraj sie kupic jak najmłodszy egzemplarz, najlepiej od firmy bo masz zagwarantowany zwrot, no i taki, który ci sie podoba, bo imho to ma cieszyć tez oko.

Edytowane przez Jacchusia

15 minut temu, Jacchusia napisał:

Twoje załozenie jest błędne 🙂 Te urządzenia maj ok. 30-40 lat nikt tego nie wie. To niestety jest loteria. Postaraj sie kupic jak najmłodszy egzemplarz, najlepiej od firmy bo masz zagwarantowany zwrot, no i taki, który ci sie podoba, bo imho to ma cieszyć tez oko.

Zdaję sobie sprawę, że to jest loteria.

Bardziej chodzi o to, żeby ktoś z doświadczeniem w temacie spróbował podpowiedzieć, żeby nie brać jakiegoś modelu bo np. już jako nowy był słabo zrobiony albo jego komponenty są słabej jakości. A z drugiej strony może jeden z wymienionych przeze mnie czymś się wyróżnia etc., etc.

7 godzin temu, Jacchusia napisał:

Te urządzenia maj ok. 30-40 lat

Niektóre nawet więcej. Jeśli nie chcesz żadnego ze wspomnianych przeze mnie wcześniej, to spójrz np. na Pioneer CT-S 530. Ma dość prosty i popularny mechanizm, więc mniejszy problem z paskami i rolkami. Poza tym system FLEX, o którym również pisałem i jest w miarę młody. Może być problem z wyświetlaczem - one się z czasem wypalały, ale jeśli kupisz z jasnym wyświetlaczem, a później zamontujesz wyłącznik sieciowy, np. na przewodzie zasilającym deck, taki od lampki (ja to zrobiłem), to będzie dobrze. Chodzi o to, że wyłącznik magnetofonu nie odłącza całkowicie zasilania (standby) i wyświetlacz jest częściowo pod napięciem.

Godzinę temu, jarozi napisał:

Niektóre nawet więcej. Jeśli nie chcesz żadnego ze wspomnianych przeze mnie wcześniej, to spójrz np. na Pioneer CT-S 530. Ma dość prosty i popularny mechanizm, więc mniejszy problem z paskami i rolkami. Poza tym system FLEX, o którym również pisałem i jest w miarę młody. Może być problem z wyświetlaczem - one się z czasem wypalały, ale jeśli kupisz z jasnym wyświetlaczem, a później zamontujesz wyłącznik sieciowy, np. na przewodzie zasilającym deck, taki od lampki (ja to zrobiłem), to będzie dobrze. Chodzi o to, że wyłącznik magnetofonu nie odłącza całkowicie zasilania (standby) i wyświetlacz jest częściowo pod napięciem.

akurat to nie ja chcę kupic, ale ok 🙂 Ten Pioneer jest nowy o takich właśnie pisałem, tyle że wyświetlacze tej firmy są własnie znane z tego, ze się wypalają (w CD też takie można spotkać) Imho najlepszy i najbezpieczniejszy bedzie jakiś Technics, Akai. Jam mam Akai GX 75, w  wyższych modelach zaletą jest DD i Akai szklane głowice, ale to nie jest budżet który chce wydac zainteresowany.

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

akurat to nie ja chcę kupic

Oczywiście, tylko Cię zacytowałem, ale trochę niezręcznie nie zaadresowałem mojego postu do @cFREEpo😁. Notabene, zjawisko wypalonych wyświetlaczy w późnych Pioneerach jest częste, ale nie powszechne. Mój 606 DR jest tego najlepszym przykładem.

• 2 tygodnie później...

Amatorski serwis Technicsa RS-B905 cd 🙂

Mechanika zrobiona (umycie, wymiana rolek, przesmarowanie, demagnetyzacja), czeka na elektronikę. Potencjometry od Bias/Rec cal oczyszczone, sprawdzone na mierniku - działają bez dziwnych skoków wartości.

Okazało się przy uważnej analizie płytek, że część kondensatorów jest wylana - niesławne fiolety Matsushity. Padły najmocniej 10uF przy układach Dolby i DBX. Wymieniłem wszystkie fiolety na Nichicony KL (0.68uF) i FG (0.33uF i 10uF)

Ukryta Zawartość

20250129_214427.jpg

RSB-905_potent.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Macio4ever
  • 2 tygodnie później...

Krótkie info odnośnie kaset testowych GennLab. NIE polecam.

Kaseta Speed/W&F ma bardzo duży WF własny i zawyża odczyty z decka 2-2,5 krotnie vs oryginał Panasonica. Wymiana obudowy na inną nic nie daje.

Kaseta kalibracyjna odpowiednik Panasonica - jest także bardzo słaba. W oryginalnej obudowie jest duże przesunięcie fazowe na sygnale 8kHz (do skosu) - zdjęcie nr 1. Po wymianie na budowę Maxell XLII-S przesunięcie jest zniwelowane (zdjęcie nr 2), natomiast sam sygnał nie zachęca do kręcenia śrubkami.

315Hz wygląda more-less OK

Podsumowując - szkoda kasy.

Ukryta Zawartość

GennLab_Maxell_obudowa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Macio4ever
  • 2 tygodnie później...

Witajcie. Podjąłem decyzję o likwidacji mojej kolekcji magnetofonów i nie tylko. Niestety latka mi lecą a moja sytuacja mieszkaniowa po śmierci drugiego rodzica będzie niepewna. Dlatego jeśli czegoś potrzebujecie, to piszcie na PW. Odbiór osobisty będzie mile widziany. Pozdrawiam.

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

@Jacchusia a jaki polecisz magnetofon do 1000zł? Magnetofon nie musi nagrywać, może być jednokasetowy.

Jak najnowszy, najlepiej bez pasków czyli DD.

Z obecnie dostępnych na allegro:

Ukryta Zawartość

AKAI DD+GX(szkalne głowice)

Albo któryś z tych Technicsów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ew. ten Kenwood bo w maire nowy, a raczej w miarę nie stary 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało się opanować mechanikę RS-B905, w załączeniu wynik pomiaru (oryginalna kaseta Panasonic QZZCWAT). Paski oryginalne, nowe oryginalne rolki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@jarozi prawdę mówiąc napaliłem się na tego Akai z linku @Jacchusia. Jak mi się nie uda kupić tego z allegro to rozejrzę się w Niemczech, bo pojawiają się serwisowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi