Skocz do zawartości
IGNORED

Granity pod sub. velodyne jest sens ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam, bo u mnie Audyssey "prosi" o ustawienie sub'ow na 75db (podlaczony mike), i dopiero wowczas kalibrowalem calosc w 8 pozycjach....Nalezy pamietac, iz czesto userzy mowia ze Audyssey to shit,ale duzo zalezy od maker'a amplitunera co i jak ogranicza z procesu kalibracji,aby ulatwic sobie topologie amplitunera.....

u Ciebie roznice w glosnosci moga wynikac z nierownej odpowiedzi pomieszczenia- odbicia...

A na subie ile masz vol ? U mnie musiałem zejść na 26, kalibrowałem na programie classic, potem po kalibracji dawałem program movies i podbijało do 31, muszę na tym programie zjechać na 26 może to coś pomoże w amplitunerze mam w zakładce audio włączoną regulację sub i mam na obydwa zero, tak w ogóle sprawdzałem u siebie granity i tak kolor czarny, grubość 6 cm, wymiary 48×48 cm z oszlifowaniem to pomnikarz krzyknął dobre 400 zł w internecie może z 50 zł taniej ale droga przesyłka, marmur jest trochę tańszy, jest duża różnica ?

Czy wy mówicie od podbiciu funkcji TONE BASS ON SW dB w amplitunerach czy samych kanałów bo się pogubiłem sam ja mam regulację od +10 ~` -10(tone)/+15~`-15(kanały).Ale jak czytałem w instrukcji zaleca się na 0 bo można uszkodzić głośniki podbiciem tone

Gość

(Konto usunięte)
u mnie po kalibracji jeden sub miał -7,5 DB a drugi -10 DB mimo, że stoją w takiej samej odległości i są tak samo ustawione

To oznacza, że nie kalibrujesz obu subów jednym sygnałem LFE, a tak miałeś zrobić. Najwyraźniej zignorowałeś najważniejsze zalecenie dotyczące kalibracji dwóch subów.

potem po kalibracji dawałem program movies

Do korekcji wprowadzonej przez Audyssey dodałeś ze 6dB podbicia przy 30-kilku Hz w trybie Movies. Nie dziw się, że coś może furkotać, skoro przy głośnym słuchaniu sub pewnie jest przeciążany. Szumy portu BR są najmniejszym z problemów, w najgorszym przypadku uszkodzisz głośnik. Moja rada - nie szukaj rozwiązań voodoo typu granity, a zacznij działać zgodnie ze sztuką.

Pisałeś wcześniej o tym ale jednak nie będę stosował przejściówek i puszczał sygnału 2 sub.lfe z jednego wyjścia jak amplituner ma je dwa, dzisiaj potestuje ustawienie te z kalibracji i po prostu tryb movie zniżę do 26 a w amplitunerze zostawię na zero DB, może to i voodoo ale na pewno nie zaszkodzi a i fajnie wygląda

Wkradł Ci się błąd ;) ... Velo 12 to głośnik 30cm... to zdecyduj sie czy miałeś velo 10 (25cm) czy velo 12 (30cm)... co do typowego furczenia z BR to mój eq-max12 też czasem za furczy z BR ale przy bardzo niskim zejściu i powtarzam b.rzadko, w sumie usłyszałem to furczenie może ze trzy razy...

Przepraszam rozpędziłem się. To była velodye 10. Kolega miał w ten czas b&w 30cm głośnik bez bassreflexu i przy niskim basie nic nie furczało. Zakładałem nawet wątek na forum ale to bylo z 6 lat temu :( Gdyby 25cm grała jak 30 to nikt by nie przepłacał. Przy niskich częstotliwościach zaobserwować można że membrana szaleje a dźwięku nie ma. Jest tylko pompowane powietrze i to własnie brumi.

Czasem trochę przeszkadza mi przy efektach z wiekszą ilością basu jak występuje efekt furczenia pomiędzy bass reflexem u dołu a podłogą, czy można to zniwelować ?

Ograniczyć niskie subsoniczne częstotliwości, których nie przetwarza subwoofer ten efekt pojawia się, gdy strojenie tunelu jest wyższe niż częstotliwości występujące w materiale filmowym wtedy pojawia się właśnie furkotanie, bo głośnik zachowuje się jak bez obudowy. Powodem może być też zbyt małej średnicy tunel, który jest wymuszony przez gabaryty samej obudowy subwoofera i przy większych głośnościach powietrze jest tłoczone bardzo szybko, ale na to już nie ma rady taka konstrukcja. Zatykanie i cudowanie ze skarpetami nie ma sensu, bo ograniczysz tylko efektywność w dolnych rejonach pasma, na które jest strojona obudowa. Ale dla pewności, że problem dotyczy samego tunelu przewróć subwoofer na bok i zobacz czy furkotanie występuje stricte między podłogą a tunelem, czy w samej obudowie. Jeżeli z subem na boku efektu nie będzie, to wystarczy dokupić wyższe nóżki, aby uzyskać większą przestrzeń podłoga - a tunel BR.

Tak mi się wydaje ze dobry subwoofer nie furkocze.no chyba że jest uszkodzony

Kombinowanie z przedluzeniami czegokolwiek nie ma większego sensu bo po co kupować subwoofer który trzeba samemu usprawniac by dzialal właściwie. ..

Zgadzam się z kolega wyżej kombinowanie(zatykanie skarpetkami,kondonami itp moim zdaniem mija się z sensem jak koledzy wyżej też to zauważyli) nic nie daję zwłaszcza jak kosztował dobry kilkaset "Władków" a jak ktoś boj się serwisu to nie ma problemu zwraca do sklepu i bez problemu oczywiście w danym terminie jak wykryję że coś jest nie halo ze sprzętem

Wiecie ale jak sub. miałem tylko jeden i stał z lewej strony bliżej ściany bocznej i tylnej po zewnętrznej stronie lewej kolumny przedniej to tego nie było a volume subabyło na 40, problem pojawił się gdy doszedł drugi sub i musiałem z nimi wyjechać bliżej miejsca odsłuchu, ustawiłem je po wewnętrznej stronie przodów przed stolikami ze sprzętem ze szklanymi półkami, tym suby oddaliły się od ścian tylnych i bocznych. Doszła też końcówka mocy, która teraz obsługuje 7 kolumn a wtedy robił to amplituner, który teraz tylko napędza suby - ma przez to większego kopa na suby ?

Gość

(Konto usunięte)
Wiecie ale jak sub. miałem tylko jeden i stał z lewej strony bliżej ściany bocznej i tylnej po zewnętrznej stronie lewej kolumny przedniej to tego nie było a volume subabyło na 40,

Sub w wolnej przestrzeni pokoju to realnie 9-12dB SPL mniej w stosunku do suba w narożniku, ale ponieważ masz dwa suby i nieco bliżej, to zmiana jest mniejsza, powiedzmy o 3-6dB. Taki spadek to 2-4 razy więcej mocy potrzebnej do osiągnięcia identycznej głośności w miejscu odsłuchowym. Dokładając do tego źle przeprowadzoną kalibrację i tryb Movies, mamy w najgorszym wypadku +15dB kolejnego podbicia. czyli ponad 30 razy więcej mocy dla konkretnych częstotliwości. Te wartości, choć teoretyczne (mam nadzieję dobrze policzone), są kolosalne. Twoje suby są z pewnością solidnie przeciążane przy głośnym graniu, czego efektem jest właśnie furczenie. Wiele też wskazuje, że jak pisał Malikali, są przeciążane w zakresie subsonicznym, ponieważ, o ile dobrze pamiętam, główny mod długości twojego pokoju to ~19Hz. Niewykluczone, że Audyssey mocno koryguje w tym zakresie, dokładając subom problemów.

Sub w wolnej przestrzeni pokoju to realnie 9-12dB SPL mniej w stosunku do suba w narożniku

W całym Twym poście mnóstwo cennych informacji i obliczeń, a jedynie powyższe zdanie pozwolę sobie nieco skorygować - bowiem subwoofer w narożniku podbijany jest trzema ścianami, czyli 9dB, a postawiony na podłodze, z dala od ścian, podbijany jest o 3dB - właśnie podłogą. Zatem ten wolnostojący zagra o 6dB ciszej. Ale że są dwa, to już różnice będą mniejsze, ale racja - mimo iż są dwa, to i tak będą potrzebowały znacznie więcej mocy niż jeden ustawiony w rogu.

Na jakim trybie oglądacie filmy jazz/classical ?

...używam trybów zgodnie z przeznaczeniem ...i wszystko śmiga jak na moje gumowe ucho wzorowo... czyli nic nie furczy , gdzie ma ruszyć nogawkami to rusza , a gdzie ma wytworzyć ciśnienie , wytwarza... :)

Ja mam takie pytanie czy jest duża różnica jak sub ma tryby albo ich nie posiada? bo o ile mi wiadomo głośnik suba produkuję duże zniekształcenie czy jest to aż tak widoczne czy jest tryb czy nie?

Czy w ślepym teście rozróżnilibyście jak by wam postawiono dwa suby jeden z trybami a drugi nie czy poprawnie byście wskazali który to który w danym systemie albo który lepiej zagra?

Dla mnie DSP z trybami za bardzo coś uwypukla albo podbija pamiętam jak miałem wieże Philpisa z różnymi trybami zawsze słuchałem bez trybu dsp na normal bardziej naturalniej wole brzmienie autentyczniej z reprodukcją

Dla mnie DSP z trybami za bardzo coś uwypukla albo podbija pamiętam jak miałem wieże Philpisa z różnymi trybami zawsze słuchałem bez trybu dsp na normal bardziej naturalniej wole brzmienie autentyczniej z reprodukcją

DSP używam tylko do korekty akustyki też nie lubię upiększeń uważam, że na niektórych filmach ta ścieżka LFE jest przesadzona i sztuczna, to po co jeszcze dokładać swoje :)

...czyli dla kazdego coś miłego.... ja niestety nie jestem "direct" lub "pur" ponieważ jak miałem możliwość zawsze korektor ustawiałem na kształt paraboli ( jeśli chodzi o muzykę)... a zwłaszcza lubię jak mi piaskiem po uszach daje...

Wymiary salonu:

Długość: 9 m

Szerokość 3,70 m ( odległość od ściany z oknem do regału, inna część pokoju: 4,20 m

Odległość od kolum przednich, stolików ze sprzętem do punktu odsłuchu: 4 m

zakladam ze jak ustawiales owe 75 db na KAZDYM z sub'ow osobno(?) to mike do kalibracji byl w miejscu odsluchu??

zakladajac, ze stoliki ze sprzetem stoja na przedniej scianie i maja ca. 50 cm glebokosci, to Twoje miejsce jest w dziurze pierwszego modu po dlugosci (ca. 4,5 metra)+ dziura po szerokosci + ca. po wysokosci, a dalej drugi na 38 hz, itd, itd. Nie znam Twojego ukladu pokoju i jak w koncu jest z set up'em na sub'ach i w ampli.

Pomijajac sprawy konstrukcyjne sub'ow i kalibracji, to jezeli mike do kalibracji siedzi w dziurze na kanapie w miejscu odlsuchowym to nie slyszac powrotu sygnalu testowego kalibracji moze podbijac wartosc sygnalu kompensujac.

A jak sub'y chodza na owym programie Classic?-tez "furkocza"??

Ja zmienilbym miejsce sub'ow, skoro nie mozesz po przekatnej przod/tyl- na przednie rogi lub po srodku kazdej bocznej sciany i skalibrowal i ocenil......

Mówie o programie w subie, w moim Velodyne są do wyboru 4 i jakiś muszę wybrać z tyłu Crossover mam na direct, jak robiłem kalibrację mikrofon stał w miejscu odsłuchu, niestety jedyne miejsce na dwa suby to te co teraz

Położyłem na bok obydwa suby, wrzuciłem program classic - na wyświetlaczu suba 26, puściłem kawałek z efektem basem nisko schodzącym i niestety dalej furczy jeden i drugi sub nawet jak leżą na boku, jednak posłucham rady i zrobię kalibrację z dwoma subami na jednym wyjściu na przejściówce

Gość

(Konto usunięte)
W całym Twym poście mnóstwo cennych informacji i obliczeń, a jedynie powyższe zdanie pozwolę sobie nieco skorygować

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Masz rację, rzeczywiście pominąłem podłogę. Natomiast nie mogę się zgodzić z twoimi obliczeniami zysku SPL. O ile pamiętam, to gdy odległość przetwornika od płaszczyzny jest odpowiednio mała (<1/8 długości fali), to zysk (teoretyczny) wynikający z dwukrotnego ograniczenia przestrzeni rozchodzenia się fal niskich częstotliwości wynosi +6dB. Przy ograniczeniu przestrzeni o połowę, fale promieniowane dookólnie przez przetwornik niskotonowy zostają skierowane do wewnątrz tak ograniczonej przestrzeni, co daje dwukrotne zwiększenie mocy akustycznej czyli +3dB SPL. Kolejne +3dB SPL to zysk energetyczny głośnika wynikający z obciążenia go dwukrotnie większą masą powietrza. W praktyce, po uwzględnieniu konstrukcji głośników, skończonych wymiarów pomieszczeń i strat, realny zysk to 3-4dB na każdą płaszczyznę. Zatem zamiast teoretycznych +18dB SPL mamy +9-12dB SPL. Piszą o tym m.in. tu i tu

+ dziura po szerokosci +

Tak rozumianej dziury po szerokości nie ma. Przy dwóch subach mody nieparzyste (1-sze, 3-cie, itd.) są znoszone. A ustawienie subów symetrycznie w węzłach drugiego modu kasuje i ten problem. Polecam lekturę Loudspeakers and Rooms for Multichannel Audio Reproduction by Floyd E. Toole

Tryb Movies w EQ Max 12 działa tak:

- filtr subsoniczny 25 Hz

- 37 Hz podbite o 3 dB

Ja używam wyłącznie trybu Jazz/Classical (Reference), gdzie filtr subsoniczny to 15Hz, a żadna częstotliwość nie jest podbijana. Nic nie furkocze, nic nie sapie, nic nie owijam i nie zatykam.

Tak rozumianej dziury po szerokości nie ma

a jaka jest? jak te dziure/null'a nalezy rozumiec?

pstryk, klik i wszystkie mody wylaczone po szerokosci... skoro suby odciete na 80hz, to 2 i 3 mode tylko dla szerokosci jest powyzej.Ustawione wyzej na odcieciu beda lokalizowane. Ponadto wszelkie kalkulacje sa dla pomieszczen prostokatnych, symetrycznych, a dyskutowany przypadek takim do konca nie jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.