Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantz 14s1.

bachx

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

PM14 ogolnie troche slaby piecyk do podlogowek... ale jak sluchasz klasyki to bedzie ok. Napewno szukaj wsrod kolum z wysoka "rzeczywista" czuloscia dB.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Potwierdzam napisane powyżej.

Ale można dobrać taki zestaw, że będziesz zachwycony z brzmienia.

Ja swoich nie polecam bo jeżeli jedna z nich była po roku w serwisie to nie będę ich zachwalał.

Ten sprzęt z wieloma kolumnami podłogowymi zagra naprawdę bardzo dobrze.

Tannoy to bardzo dobre kolumny, w tym do muzyki klasycznej i jazzu. Mają piękna barwę, świetna scenę i grają dynamicznie, oraz maja naturalny dźwięk. Marantz plus Tannoy to bardzo dobre połączenie.

Na ubiegłorocznym Audio-show Zestaw marantz grał z kolumnami Dali. Bardzo podobało mnie się to połączenie.

"Jednym z najciekawszych systemów prezentowanych na parterze Sobieskiego było połączenie kolumn DALI z najnowsze serii Opticon z systemem Marantza - odtwarzaczem SA 14S1 Special Edition i wzmacniaczem PM 14S1 Special Edition. Tak naprawdę źródłem dźwięku był laptop z muzyką przygotowaną przez pana Kena Ishiwatę. Z połączenia japońskiej elektroniki i duńskich kolumn wyszedł zestaw o bardzo uniwersalnym, wszechstronnym brzmieniu z rewelacyjną przestrzenią."

Tannoy do klasycznej I Jazzu sie nadaja. Do Twojego zestawu jednak celowalbym w serie precision. Dc6t to glosnik za 30% ceny Twojego cd playera...Rozwazylbym tez Spendory A6R albo cos z ich klasycznej serii. Trochej bardziej pelny dzwiek jesli ktos taki lubi, scena troche gorsza.

Wieza STEREO Technics :)

A dlaczego nie Dali Opticon np. 5 lub 6? To zawsze było zrównoważone brzmienie,

a co bardzo istotne - nie trzeba sprzedawać nerki ;-)

Najważniejsze - nadal miękka kopułka, uzupełniona wstęgą co moim zdaniem

dla klasyki jest nieocenione. Naturalność instrumentów z twardych kopułek jest

możliwa do uzyskania, ale komplet głośników tej jakości do kompletu kolumn

kosztuje tyle co jedna kolumna...

Ogólnie więc poszukiwał bym Audio Physic, Spendor, ATC, ProAc z miękką kopułką.

Ale to MOJE zdanie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli dla Ciebie "blacha" to Zildjan albo Paiste - to tytan, a piszę to jako były perkusista.

Jeśli dla Ciebie "blacha" to dęte ( czy blaszane czy drewniane - a szczególnie drewno takie jak saxofony )

to kopułka tytanowa jest do utylizacji, bo nie tylko nie odda oddechu,

powietrza z ich barwy, ale przewali barwę wszystkich smyczkowych,

doda seplenienie i z całą pewnością nie jest naturalna;

choć niektórzy nazywają to eufemicznie - "ma swój charakter".

A tak w ogóle, to tytan odda Ci Paiste'a, ale robi to tak, jakbyś sam siedział na stołku perkusisty,

a nie tak, jak słyszy ją Dude siedzący przy czwartym stoliku od kapeli. Lubię dobrze słyszalne blachy,

ale wiele lat temu doświadczyłem tytanu Paradygma, który początkowo mnie "uwiódł" ;-)) to dziś bym użył

zwrotu "zwiódł na manowce". Korzystajam teraz na co dzień z Vify XT.

Dla MNIE to inny poziom doznań; szczególnie na muzyce akustycznej...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do słuchania takich wyczynów twarde kopułki są pewnie w sam raz.

Ale już Return to Forever z Moreirą nie bardzo; nie był tam frontmanem,

a fortepian akustyczny też nie jest specjalnością tytanu, alu czy ceramiki,

bo o muzyce na instrumentach "z epoki" to już w ogóle nie ma o czym gadać...

A sam słucham różnie - od Purcella i Haydna po Prince'a i Aerosmith czy SRV.

Ale jak piszesz - co kto lubi.

Tannoy do klasycznej I Jazzu sie nadaja. Do Twojego zestawu jednak celowalbym w serie precision.

w 25 metrach precision 6.4 czy bezpieczniej 6.2 ?

czy różnica między nimi jest tylko po stronie basu?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

6.4 maja lepiej kontrolowany bas i "wiecej" dzwieku. Roznice male, ciezko doradzic co u Ciebie lepiej zagra. Ja mam 6.4 w 17m (!!!), bo kolumny z bass reflex z tylu mi pobukiwaly (akustyka kiepska). W Twoim pomieszczeniu obydwa egzemplarze powinny sie sprawdzic jesli poeksperymentujesz z ustawieniem kolumn.

Nie oczekuj jednak pelnego, glebokiego dzwieku. To nie te kolumny. Tu na pierwszym miejscu jest dobra scena z lekkoscia przekazu, dzwiek zdecydowanie naturalny bez ocieplen. Troche brak wypelnienia na basie (choc Marantz tu moze pomoc). Z bardziej ocieplonych glosnikow (jesli ktos lubi) to w tej polce spendor A6r.

Na 6.4 jak wlacze yo-yo Ma plays Ennio Morricone to ciezko przestac sluchac. Diana Krall, czy np muzyka z "Gladiatora" tez brzmia bardzo dobrze. Niestety najwiecej wciaz zalezy od realizacji samej plyty cd. A sa takie, ktorych sluchac sie nie da z powodu jakosci nagrania np Amy Winehouse "Back to black" tragedia.

Wieza STEREO Technics :)

Skoro budżet pozwala to lepiej iść w wyższa serię rubicon niż opticon. Choć wiadomo jeśli przy odsłuchu różnica będzie minimalna nie ma sensu iść w droższe rozwiązania. Obstawial bym mimo wszystko jako faworyta tannoya. Albo definition albo precisionach 6.4.

Pozdrawiam

Nie oczekuj jednak pelnego, glebokiego dzwieku. To nie te kolumny...

Może ktoś słuchał i ma porównanie:

Czy precisiony 6.4 grają "mniejszym" dźwiękiem od np Focali Chorusów 816v ?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Nie wiem, co to znaczy mniejszym dźwiękiem. Natomiast same precisiony ze źródłem i wzmacniaczem tudzież kablami naturalnymi i neutralnymi zagraja prawidłowo. Czyli detaliczne, bez utraty muzykalności, wciągająco, dzwiecznie, że świetna scena.

Xatt dokładnie co oznacza mniejszym? Jeśli masz na myśli nisko schodzący bas wyraźna wyższa górę czyli w skrócie takie pierwsze wow jak się słucha to tak, zagrają mniejszym dźwiękiem niż focale.

Choć może nie o to ci chodziło?

I nie o to chodzi w prawdziwym odsluchu?

Pozdrawiam

To zypelnie inne granie. Ja mialem okazje sluchac chorusow 816vw i prwcisionow 6.2 na jednej sesji odsluchowej. Krotko mowiac do jazzu i spokojniejszej muzy tylko Precision - focal byl jak wsciekly pies przy slodkim brzmieniu Tannoya.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.