Skocz do zawartości
IGNORED

DAC WM8804/PCM5102

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

czy mógłbyś napisać jakie i gdzie stosować kondensatory, bo na mojej płytce na razie w kluczowych miejscach hurtem jakieś standardowe

Jak sam do tego dojdę to przedstawię swój projekt :) Elementy to jedno ... a layout płytki to drugie :)

Zamówienie tego wynalazku od chińczyków nie jest najszczęśliwszym posunięciem :)

Ten dac bez odpowiednich modów jest bardzo przeciętny. Natomiast po modach robi się dobry, choć lekko zaokrągla górne pasmo, co dla jednych będzie wadą, a dla drugich zaletą. Pewnie brzmienie można dostroić do swoich preferencji zmianą opka. Szwagier ma i przerabialiśmy pacjenta wg porad gościa z diyaudio.com

A którego DACa możecie polecić? Najlepiej z możliwością rozbudowy o moduł XMOS.

Coś od Weilianga?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wreszcie ..... mam to o co chodziło , a to za sprawą ad8022 - powiem Wam z całkowitą odpowiedzialnością za swoje słowa,

opampy BB można wyrzucić kosza, one nie mają żadnego startu do Analoga, u mnie taka kolejność:

1. bezapelacyjnie AD8022, cudo !!!!!

2. ad 825 - uniwersalny, kulturalny , ogólnie bardzo dobry , bez wad, ale bez "czaru",

3. ad 8066 - u mnie za dużo wyższego basu z dali grand , ale w systemach o dźwięku "odczudzonym" będzie super,

4. muses 8820 - bardzo dobry , ale do "płaskich"systemów, bo działa jak kontur i może po dłuższym czasie męczyć

BB grają pierwszym planem, dźwiękiem o zubożonej mikrodynamice, z wyraźnym brakiem smaczków i ograniczonej przestrzeń w głąb - opa637 nie słuchałem więc się nie wypowiadam, największy zawód to opa627 - dobry, ale kompletnie nie wart swojej ceny.... za co te zachwyty ??? nie wiem , poprawny i tyle , nie słuchałem też LM-ów oprócz LM833 , ale mnie nie ciągnie, na razie odkrywam muzykę na nowo dzięki ak4396 i AD8022 !!!!! wrzeszcie słyszę P500 i grandy

coż poradzić jeśli to gra, słucham i słucham i bez wątpienia tak dobrego dźwięku jeszcze nie miałem, sporo ostatnio czytałem i napotkałem wpisy,że różnice brzmienia opampów to urojenia, jak ktoś jest głuchy , to może tak uważać

te różnice na odpowiednio dobrym sprzęcie są wyraźne i nie ma co dyskutować

mam jeszcze ad8620 i w weekend go wypróbuję dla spokoju ducha, a ad8022 zamówiłem 15 szt. :-)

Bedziesz łączył szeregowo? Jeśli jeden daje tak fantastyczne rezultaty, to kilka jeden za drugim może być jeszcze lepiej ;)

8620 jest bardzo przejrzysty. W stosunku do muses nie ma tego napompowiania, które daje ten drugi. Trochę bardziej na chłodno gra 8620.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

szeregowo nie , ale mam klika miejsc ,gdzie wlutuję ad8022

na razie to mój faworyt, czas upływa , a moje odczucia co do niego się nie zmieniły, ale muszę jeszcze pograć,

bo dość często to, co początkowo zachwyca po czasie męczy lub rozczarowuje - natomiast z ak4396 jest odwrotnie

im dłużej go słucham tym bardziej mnie zachwyca , już nie mogę sie doczekać na ak4490

>Bogdan

Jak rozumiem eksperymenty robisz na AK4396. Jaki projekt/schemat używasz ? Nie bardzo nadążam za Tobą :)

Nawet po pierwszym wpisie chciałem kupić tego DACa na PCM5102, który kosztuje nieduże pieniądze. Wstrzymałem się i czuję że dobrze zrobiłem. Teraz okazuje się że AK4396 jest już na topie i PCM5102 idzie w odstawkę. W temacie przewija się też objawienie z opampami gdzie AD8022 "zniszczył" wszystkie BB ;) Jutro to będzie już inny DAC i inny WO. Nie pierwszy tego typu temat i nie ostatni...też nie nadążam xD.

skyrocket co Cię dziwi ??? na tym polega odkrywanie i postęp , przecież możemy sobie wmawiać że 5532 i tda1543 to szczyt , ale mi na pewno nie o to chodzi - zawsze wypowiadam się na podstawie wiedzy , którą posiadam, jak nie poznałem czegoś lepszego , to podoba mi się to co aktualnie dla mnie jest najlepsze - parę dni temu pcm5102 był znakomity, bo tani prosty i dobry, ale potem odkopałem ak i go pomęczyłem i uzyskałem lepszy rezultat - nie widzę nic w tym dziwnego

W temacie przewija się też objawienie z opampami gdzie AD8022 "zniszczył" wszystkie BB

Nie co w tym dziwnego. Mnie np BB nigdy nie zachwyciły.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

ogólnie to bardzo fajna kombinacja, ja słucham na 5142, ale nie dajcie się zwieść, za wyjściem musi być jakiś bufor, np dwa fet w układzie white caatoda, lub diamond bufor

W temacie przewija się też objawienie

Tego typu twierdzenia delikatnie pisząc są niezbyt madre. Bogdan ma rację, ponieważ żaden układ DAC czy opamp nie pracuje samodzielnie, a osiągnięty efekt jest sumą wprowadzanych zmian.

Nikt tu nie doznaje objawienia nt. najlepszego na świecie podzespołu, tylko ty filtrujesz wypowiedź poprzez pryzmat jakichś-tam własnych przemyśleń, oczywiście poza oceną pozostawiam to, czy są one mądre czy też nie.

ale nie dajcie się zwieść, za wyjściem musi być jakiś bufor, np dwa fet w układzie white caatoda, lub diamond bufor

Litości. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie obciążał niskoprądowego wyjścia, a co do samego rozwiązania, no cóż... Porada tyle warta co pre na nuvistorach z odstępem sygnał-szum ~130dB, czy też twierdzenie z uporem maniaka że 1704 to czyste R2R. Plus wiele, wiele innych z tego gatunku, ale jak wszyscy znamy z autopsji forum przyjmie każde dobrodziejstwo :/

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.