Skocz do zawartości
IGNORED

Polish jazz Polskich Nagrań-wielki powrót.

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr, trochę się zgadzam ale parafrazując Marka: Tu nie ma zmiłuj. Różne rankingi nie kłamią i najlepsze płyty z serii Polish Jazzu należą do najlepszych polskich płyt jazzowych w ogóle.

To dotyczy albumów: Astigmatic, Winobranie, Kuyaviak goes funky, Seant, Mainstream. Poza kilkoma pozycjami wydanymi przez ECM to są kamienie milowe i perełki polskiego jazzu w ogólności. Może coś pominąłem ale tak to jest , że te pozycje są szczytowymi osiągnięciami i jak na razie nic ich nie przebija. 

Nie chodzi mi nawet, że mamy różne gusta. To są albumy, które zapisały się w historii muzyki. Trudno dyskutować o racjach. Ktoś kto dyskutuje o muzyce poważnej nie podważa Chopina. Nasi ojcowie jazzu byli jedyni i to se ne vrati... 

13 godzin temu, Lech W napisał:

Ktoś kto dyskutuje o muzyce poważnej nie podważa Chopina. Nasi ojcowie jazzu byli jedyni i to se ne vrati... 

Chopina nie "podważają" również jazzmani - Andrzej Jagodziński Trio

"Chopin", Once more Chopin", "Sonata F-Moll" 

Jeszcze L. Możdżer,

...takiego Chopina lubię najbardziej, bo to jazzman był, tylko o tym wtedy nie wiedział.

Edytowane przez iro III

Poniżej można poczytać o innych wydawnictwach z serii Polish Jazz. Gratulacje dla redaktora W. Pacuła za przybliżenie muzyczne poniższych wydawnictw. Przede wszystkim pod względem brzmienia i porównania do wcześniejszych wydawnictw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Piotr, trochę się zgadzam ale parafrazując Marka: Tu nie ma zmiłuj. Różne rankingi nie kłamią i najlepsze płyty z serii Polish Jazzu należą do najlepszych polskich płyt jazzowych w ogóle.
To dotyczy albumów: Astigmatic, Winobranie, Kuyaviak goes funky, Seant, Mainstream. Poza kilkoma pozycjami wydanymi przez ECM to są kamienie milowe i perełki polskiego jazzu w ogólności. Może coś pominąłem ale tak to jest , że te pozycje są szczytowymi osiągnięciami i jak na razie nic ich nie przebija. 
Nie chodzi mi nawet, że mamy różne gusta. To są albumy, które zapisały się w historii muzyki. Trudno dyskutować o racjach. Ktoś kto dyskutuje o muzyce poważnej nie podważa Chopina. Nasi ojcowie jazzu byli jedyni i to se ne vrati... 
Dlatego napisałem "jedna z.."

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi-przemyślenia i zachwyty i właśnie zdałem sobie sprawę,że byłem na koncercie promującym płytę Kujawiak...Pamiętam jakby to było dziś solo kontrabasisty-Jarzembski i perkusisty Bartkowskiego.Piękny czas 10 letnich studiów....Stary już chyba jestem...

Cytat

Cytat

12 minut temu, andrzej analogowy napisał:

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi-przemyślenia i zachwyty i właśnie zdałem sobie sprawę,że byłem na koncercie promującym płytę Kujawiak...Pamiętam jakby to było dziś solo kontrabasisty-Jarzembski i perkusisty Bartkowskiego. Piękny czas 10 letnich studiów....Stary już chyba jestem...

Tylko pozazdrościć możliwości słuchania na żywo artystów Jazzowych z tamtego okresu 👌

I po raz kolejny. Póki nie zobaczę płyt to nie uwierzę. Po raz kolejny wydawca robi nas w bambuko. Co prawda płyta Z. Namysłowskiego jest w ofercie sklepów ale jakoś zapowiedź płyty PJ vol. 35 zniknęła z oferty. Dziwne to wszystko....

53 minuty temu, Lech W napisał:

zapowiedź płyty PJ vol. 35 zniknęła z oferty

Też to zauważyłem Lechu, przesunęli również termin premiery…żeby nie było jak z E.T 😉 dużo mówili ale nikt na oczy nie widział😂

2 godziny temu, Lech W napisał:

I po raz kolejny. Póki nie zobaczę płyt to nie uwierzę. Po raz kolejny wydawca robi nas w bambuko. Co prawda płyta Z. Namysłowskiego jest w ofercie sklepów ale jakoś zapowiedź płyty PJ vol. 35 zniknęła z oferty. Dziwne to wszystko....

Podobno w sprzedaży od 13 maja tego roku. Taka jest informacja np. w sklepie Fan.pl lub Serpent.pl 

Z tej serii będę jeszcze zamawiał. lecz później:

Young Power / Polish Jazz. Volume 72 oraz Adam Makowicz (jeżeli ukaże się 15 maja).

Z płyt z tej serii to wszystko co mnie interesuje, na chwilę obecna. Chyba, że będą inne wznowienia 👍

PS. Coś nie mogę przekonać się do Krzysztof  Zgraja - Laokoon. (po odsłuchach w Internecie). 

Edytowane przez mdavis
1 minutę temu, mdavis napisał:

Coś nie mogę przekonać się do Krzysztof  Zgraja - Laokoon. (po odsłuchach w Internecie).

Stoi na półce🎶 Mi się podoba, może zrób drugie podejście po jakimś czasie…

Godzinę temu, tied napisał:

Stoi na półce🎶 Mi się podoba, może zrób drugie podejście po jakimś czasie…

Raczej tak. Choć przyznaję nie lubię brzmienia fletu w muzyce 🥲

6 minut temu, mdavis napisał:

Raczej tak. Choć przyznaję nie lubię brzmienia fletu w muzyce 🥲

Posłuchaj dokonania Hearbie Manna może zmienisz zdanie😉

Z Open to dobra decyzja. Namysłowski wszystko co wydał w serii jest wartościowe. Urbaniaka bojkotuję za jego głupią wypowiedź o Polakach chociaż to dobry artysta. 

No i nie możesz nie mieć Astigmatic bo to wisienka na torcie całej serii....

Godzinę temu, Lech W napisał:

No i nie możesz nie mieć Astigmatic bo to wisienka na torcie całej serii....

Tą pozycję tez zamówię 😊

16 minut temu, mdavis napisał:

Tą pozycję tez zamówię 😊

Jak nie masz to w pakiecie domów Polisk Jazz Quartet vol 3 i Mieczysław Kosz vol 25👍

7 godzin temu, mdavis napisał:

Choć przyznaję nie lubię brzmienia fletu w muzyce 🥲

Czyli nie lubisz Juthro Tull, Focus, Herbie Mann, Yusef Lateef, Hubert Laws, Eric Dolphy, Nicole Mitchell, The Moody Blues, Dave Liebman...???

Flet, jak każdy inny instrument - zależy kto gra, jak gra i w jakich okolicznościach gra. Ale rozumiem niechęć do dżwięków fletu - po prostu nie podoba się i już! Ja jednak uważam, że flet jest oryginalnym instrumentem i jest na przykład piękną kombinacją w duecie z gitarą...??? A jeszcze jak gra flecistka, to już w ogóle orgazm. Ale rozumiem nie lubienie, więc wszystko spoko przyjmuję i doceniam szczerość.

Parker's Mood

3 godziny temu, Chicago napisał:

Czyli nie lubisz Juthro Tull, Focus, Herbie Mann, Yusef Lateef, Hubert Laws, Eric Dolphy, Nicole Mitchell, The Moody Blues, Dave Liebman...???

Dokładnie tak 👍 Podobnie jak redaktor Mann nie lubi w muzyce brzmienia trąbki, ja uwielbiam 👌

Zdanie i gust Manna redaktora mnie nie kręci, ale kilka rzeczy Manna Herbiego kręci mnie jak najbardziej 😉

Parker's Mood

2 godziny temu, Chicago napisał:

Zdanie i gust Manna redaktora mnie nie kręci, ale kilka rzeczy Manna Herbiego kręci mnie jak najbardziej 😉

Dobre 👍😊

W dniu 3.05.2022 o 19:52, tied napisał:

Też to zauważyłem Lechu, przesunęli również termin premiery…żeby nie było jak z E.T 😉 dużo mówili ale nikt na oczy nie widział😂

Posiadając już tę płytę , pozbawiony jestem stresu oczekiwania.;)

W dniu 5.05.2022 o 06:12, mdavis napisał:

Dokładnie tak 👍 Podobnie jak redaktor Mann nie lubi w muzyce brzmienia trąbki, ja uwielbiam 👌

Z mojego doświadczenia to nie spierał bym się z Markiem. W jazzie nie możemy się zamykać na cokolwiek bo wiele jeszcze razy ta muzyka nas może zaskoczyć i to co na początku odrzucaliśmy, po pewnym czasie nas zaskoczy i zauroczy. 

Co do wznowień to ja jakoś już nie wierzę , że w maju się coś ukaże. Na tydzień przed premierą zapowiadaną jest zero informacji i nawet okładek płyt się nie publikuje. Odpuszczam ten temat i sprawdzę na jesieni czy coś nowego jest czy nie ma w serii. Będę miał czy nie nowego/starego Makowicza nie jest aż tak ważne jak to , że skupiłem się na dyskografii Paula Motiana. Winter & Winter to super wytwórnia. Płyty już są wydane i nikomu łaski nie robi.

"Stresu oczekiwania" więc nie mam i nie wiem co to jest...

Edytowane przez Lech W
16 minut temu, Lech W napisał:

Co do wznowień to ja jakoś już nie wierzę , że w maju się coś ukaże. Na tydzień przed premierą zapowiadaną jest zero informacji i nawet okładek płyt się nie publikuje. Odpuszczam ten temat i sprawdzę na jesieni czy coś nowego jest czy nie ma w serii

Będę monitorował. Jak się ukarzą dam znać 👌

13 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Czasami ten " stres oczekiwania " może być ekscytujący . Byle nie za długo.

Miałem taki stres, jak całe lata czekałem na wznowienie, na cd, Young Power.

Winyl mam od dnia premiery.

3 minuty temu, jezz napisał:

Miałem taki stres, jak całe lata czekałem na wznowienie, na cd, Young Power.

Winyl mam od dnia premiery.

Widzę z Waszych wypowiedzi, że Young Power warto mieć a nie mam i nie słuchałem. Następną pozycją będzie wobec tego ten krążek właśnie. 

Godzinę temu, Lech W napisał:

skupiłem się na dyskografii Paula Motiana. Winter & Winter to super wytwórnia. Płyty już są wydane i nikomu łaski nie robi.

Mnie ostatnio zafascynował George Duke i jego muzyka z lat 70-tych. 

Namysłowski - Open przesłuchany. Muza fajnie wpada do ucha. Jedynie zastrzeżenia co do masteringu. Bardzo cicho brzmi ta płyta. Pod względem miksu na równi z Janusz Muniak. Moim zdaniem 2 najgorsze wznowienia pod względem masteringu, które posiadam z tej serii. Jednak muzyka wynagradza wszystko 👌

• Pokaż nowe odpowiedzi