Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy na 211

dlmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pomóżcie. Piszę w imieniu znajomego (starszy człowiek i nie bardzo lubi się z komputerem :) ) który poszukuje do swojego wzmacniacza lampowego nowych kolumn. Wzmacniacz to dość słaby mocowo singel ended 2x13W w klasie A na lampach 211. Pomieszczenie w jakim będzie grał zestaw ma około 30m2. Muzyka głównie jazz, blues, trochę starego rocka. No takie granie jak lubią 60-latkowie :) . Warunek mają to być kolumn podłogowe i żadnych aktywnych wynalazków czy subów. Budżet to 10-12k. Czy mogą być używki nie wiem nie pytałem ale załóżmy że nie są wykluczone.

Do tej pory odsłuchał miedzy innymi :

• moje Minas Anor Studia 16 Hertz,
  • Monitor Audio Silver 10,
  • Dalli Opticon 6,
  • Dalli Zensor 5 AX
  • Sonus Faber Venere 2,5.

Ja byłem tylko przy odsłuchu Minas Anor i te głośniki bardzo mu się podobały ale jak twierdzi bas był w jego odczuciu lepszy w Sonus Faberach. Gdyby Minas Anor zagrał dołem jak Sonus Faber temat był by zamknięty a tak szuka dalej. Ja ze swojej strony nie bardzo wiem co mu jeszcze zaproponować bo nie słuchałem zbyt wielu kolumn obecnie dostępnych na rynku. Co możecie zaproponować z uwzględnieniem podanych parametrów ?

https://www.audiostereo.pl/topic/127034-kolumny-do-lampy-na-211/

Słyszałem wzmacniacz na takich lampach z kolumnami Opera Baroque15

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto popytać o włoskie Zingali

Ukryta Zawartość

W tych pieniądzach będzie ciężko o coś naprawdę fajnego.

Jest jeszcze duży monitor Xindaka.

W nieco innych pieniądzach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budżet to 10-12k.

W tym budżecie - zapomnij, no chyba, że właściciel weźmie się za ewentualne samodzielne budowanie.

Szukacie czegoś co powinno mieć efektywność co najmniej 100 dB, n.p. Altec VOT, Klipschorn w ewentualnie coś na głośnikach Lowthera.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

A wymienione na początku, to jakieś cudowne twory?

Minas Anor i cała powyższa lista jakoś grała, to może warto sprawdzić te Proac? Są ludzie zadowoleni z tych kolumn w połączeniu z niezbyt mocnymi lampami.

Nie mówię o serii Response czy też oznaczonej literką D.

Wymagania są postawione wysoko, słaba lampa + 30m2, ale rynek niestety jest ograniczony i jakiegoś super odkrycia bym się nie spodziewał w poszukiwaniu kolumn. Potrzebne będą jakieś kompromisy. Czyli pogodzenie się z tym, że przy takich założeniach nie będzie to najlepszy dźwięk jaki można uzyskać.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Pioneer HPM100 grają bajecznie na górze wstęga na dole 30cm bas skuteczność bodaj 95dB idealne do tej lampy cena około 2.5 tyś czasem trafić można na fajny zadbany egzemplarz. Wada to wiek rocznik około 77 kto ich słuchał wie o czym pisze

Z nowych to Studio16Hertz na specjalne zamówienie budżet jest wystarczający

A wymienione na początku, to jakieś cudowne twory?

Minas Anor i cała powyższa lista jakoś grała, to może warto sprawdzić te Proac? Są ludzie zadowoleni z tych kolumn w połączeniu z niezbyt mocnymi lampami.

Nie mówię o serii Response czy też oznaczonej literką D.

Wymagania są postawione wysoko, słaba lampa + 30m2, ale rynek niestety jest ograniczony i jakiegoś super odkrycia bym się nie spodziewał w poszukiwaniu kolumn. Potrzebne będą jakieś kompromisy. Czyli pogodzenie się z tym, że przy takich założeniach nie będzie to najlepszy dźwięk jaki można uzyskać.

Zastanawiam się po kiego grzyba ludzie ładują się w SETy po kilka/kilkanaście watów a potem próbują cokolwiek z tym zrobić aby było jako-tako.

Potem pozostają małe składziki jazzowe, śpiewające babeczki i fortepian solo bo nic innego nie da się na czymś takim odtworzyć.

I stąd legendy o cieple lampy, zaokrąglonym basie, łagodnej lampowej górze, etc.

Moc ma znaczenie.

To wielkie oszustwo branży, która wmówiła przez ostatnie lata ludziom, że moc wzmacniacza nie jest istotnym elementem przy dobieraniu systemu audio. Te legendy o lampowych watach albo o watach klasy A, które ponoć są lepsze niż wszystkie inne biedne waty.

Jeżeli idzie się w SETa to wtedy gdy chcemy uprościć cały tor bo taką akurat mamy koncepcję na dźwięk.

Minimalistyczne zwrotnice lub ich brak, papierowe i wysoko-efektywne głośniki w wielkich skrzyniach lub w tubie, gramofon, TDA1540...

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Wiem że łatwo nie będzie. Gość ma ten wzmacniacz już dobre parę lat i do tej pory grał na jakich starych JBL-ach z lat 90-tych. Co do efektywności to oczywiście minimum 92-95db. Z moimi MA Studia 16Hz jakoś to dawało radę więc może jest nadzieja że da się coś dopasować o w miarę dużym dźwięku do tych 30m2.

Zgadza się.

"Jakoś to dawało radę" i nic więcej.

Swego czasu miałem Goodmansy Triaxiom 1220 (efektywność w zależności od źródła informacji - od 98 do 101 dB) napędzane SET 300B w 28m2.

I było tak sobie.

Po podłączeniu Jadis Orchestra na EL34 Goodmansy dostawały skrzydeł.

Szukasz dużego dźwięku za w miarę znośne pieniadze, zastanów się nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

post-58524-0-04998000-1461610184_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można jeszcze popytać na Tajwanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba zestaw do kino-teatru ;)

Raczej nie, to projekt DIY pewnego nawiedzonego niemieckiego konstruktora-handlowca z przed dekady, ktory probowal sprzedawac jako APERTA...nie musze dodawac ze okazal sie niewypalem.

To dosyc przekombinowana odgroda w calosci oparta na glosnikach Saba Greencone, czyli papierowych szerokopasmowcach z lat 50 tych. Problem polega na tym ze w tym wypadku duze owalne basowce sa cholernie trudne do dostania, sredniotonowe ovale nie wiedziec po co w ukladzie d´apollito i gwizdek saby. Z robocizna i materialem zapewne z 1000 euro...moim zdaniem w tej cenie taki projekt mija sie z celem, ale moze sie myle..

To chyba zestaw do kino-teatru ;)

Żartujesz, to bardzo stonowany system.

Popatrz na to:

KlangfilmBionor_Updated_5.jpg

SET na 211 powinien sobie z tym poradzić a przy okazji jest szansa na duży dźwięk.

Natomiast jeżeli rozmiar cię przeraża to jest jeszcze coś takiego:

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzlatour.gif

ab31e5eb3b576c7497434d9dda4a7450.jpg

można jeszcze popytać na Tajwanie:

Ukryta Zawartość

To wygląda ciekawie. Pomijam znajomego ale sam się tym zaciekawiłem. No ale patrząc po gabarytach i wadze sprowadzenie tego do Polski będzie kosztowało majątek nie wspomnę o odsłuchu którego nie da się zrobić.

Co do ceny też nigdzie nie znalazłem i dealerów też nie widać. To produkt który chyba istnej tylko na lokalnym rynku i to też w kategoriach niszowych :(

Ukryta Zawartość

Trzeba było kupić PP na KT88.

Problemu by nie było.

Znajomy ma już ponad 60 lat i co najmniej od początku lat 90-tych gra na wzmacniaczu typu samoróbka na lampach 211. Wiem tyle że sam go nie zrobił ;). Pewnie było by mu łatwiej zmienić wzmacniacz niż głośniki ale żaden PP a przynajmniej żaden w rozsądnej cenie nie zagra tak jak lampa 211. Z resztą głośnik które ma (JBL nie pamiętam symbolu) tez mocno ograniczają jego tor. Już podpięcie do tego jego SE moich Minasów było rewelacją. Jak grała reszta kolumn nie słyszałem ale to i tak było zapewne lepiej niż na tym co gra obecnie.

sprawdzcie te bodnary to moze byc strzał w 10

Nie ma ich nikt w W-wie. W sklepach też nie odsłuchasz. Trzeba by jechać na Śląsk. Osobiście słuchałem Horntonów i Hornrefleksów ale było to z fatalną amplifikacją więc nie wypowiem się o tych głośnikach. Po prostu nie sadzę że to co słyszałem jest tym co mogą te głośniki pokazać z odpowiednim wzmacniaczem.

Znajomy ma już ponad 60 lat i co najmniej od początku lat 90-tych gra na wzmacniaczu typu samoróbka na lampach 211. Wiem tyle że sam go nie zrobił ;). Pewnie było by mu łatwiej zmienić wzmacniacz niż głośniki ale żaden PP a przynajmniej żaden w rozsądnej cenie nie zagra tak jak lampa 211. Z resztą głośnik które ma (JBL nie pamiętam symbolu) tez mocno ograniczają jego tor. Już podpięcie do tego jego SE moich Minasów było rewelacją. Jak grała reszta kolumn nie słyszałem ale to i tak było zapewne lepiej niż na tym co gra obecnie.

Trochę pokręcone to rozumowanie.

Wydawać 12 kzł do wzmacniacza- samoróbki?

Poza tym skąd wiesz, że żaden PP nie zagra jak SET 211?

Słuchałeś wszystkich wzmacniaczy PP?

Stawiam dolara przeciw orzechom, że taki Luxman u-38 albo fajnie odnowione Dynaco mogłyby dać sporo do myślenia w takim porównaniu.

Panowie nie wiem czy jego stary SE zagra gorzej niż dobry PP z resztą napisałem że dobry co zapewne znaczy i drogi PP może zagrać lepiej. Człowiek prosił o pomoc w wyborze kolumn a nie wzmacniacza. Nie wiem może ma do niego sentyment i nie myśli o wymianie. Może nie miał okazji posłuchać czegoś lepszego?

no wiadomo ze nie ma co na siłe a sam jakbys ocenił ten wzmak na Twoich kolumnach porównując do tego na czym grasz i grałeś? myslisz że warto do niego kupować kolumny za 12k? moze go jakoś delikatnie nakierować czy coś

Panowie nie wiem czy jego stary SE zagra gorzej niż dobry PP z resztą napisałem że dobry co zapewne znaczy i drogi PP może zagrać lepiej. Człowiek prosił o pomoc w wyborze kolumn a nie wzmacniacza. Nie wiem może ma do niego sentyment i nie myśli o wymianie. Może nie miał okazji posłuchać czegoś lepszego?

A ten 211 to przypadkiem nie jest 845? ; )

A ten 211 to przypadkiem nie jest 845? ; )

Nie 211 to inna lampa niż 845. Ja ma wzmacniacz na 845 i nie narzekam. Moje MA graja z nim bardzo dobrze. Z reszta mój ma 22W a to już jest moc która wystarcza do wysterowania paru średnio sprawnych głośników. Poza tym jeżeli ja będę na coś zmieniał to czekam na nowe obiecane konstrukcje Studia 16Hz. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.