Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 15tys

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

A wiesz za znam tu kilku forumowiczow ktorzy na haslo Wilson wcale nie sa tacy pelni zachwytow... tak jak pisalem wczesniej porownujac precisiony i sopry (tez 2 rozne polki) - jest cos w Precisionach co urzeka - zgoda ze nie sa tak uniwersalne - ale pewien rodzaj muzyki bedzie na nich (dla mnie) lepszym rozwiazaniem. Uwazam ze mozna stopniowac jakosci ale na nic przydaje sie uzywanie krotnosci do porownywania...

A wiesz za znam tu kilku forumowiczow ktorzy na haslo Wilson

Pewnie głównie jeden, który nie wiedział gdzie się w nie sieciówki wpina i znienawidził :-)

Sam posłuchaj i zwróć uwagę, że wspominałem o "największych". Giganty kontra maleństwa. Krotności różnic, ale jeśli tego nie słyszysz, to w sumie niczyj problem.

Pewnie głównie jeden, który nie wiedział gdzie się w nie sieciówki wpina i znienawidził :-)

Sam posłuchaj i zwróć uwagę, że wspominałem o "największych". Giganty kontra maleństwa. Krotności różnic, ale jeśli tego nie słyszysz, to w sumie niczyj problem.

Niech bedzie ze Twoja racja jest bardziej twojsza ;)

Nie rozumiemy sie po prostu - czasem ciezko jest cos wyjasnic przez internet :)

Tym sposobem zakupilem Dali Epicon 2

Też czekam na głębszy opis...a porównywałeś te Epicony 2 z Heliconami 300? Ciekawią mnie różnice, w sumie te dwie kolumny to sąsiedzi w cenniku Dali i jednocześnie ich najlepsze monitory. Co ciekawe wyższy model czyli Epicony są pozbawione wstęgi, która jest w Heliconach.

Pozdrawiam, Tomek.

Epicony 6 i 8 (czyli oczko ponad Heliconami 400 i 800) dla odmiany mają wstęgi, zastanawia mnie czym jest podyktowany ten brak konsekwencji ;)....

Glowny powod to na pewno ciecia kosztow i rozmiaru samego monitora, ktory do liliputow tez nie nalezy.

Wieza STEREO Technics :)

Starsze dali ikon monitory także miały wstęgę nowe opticony już nie. O ile przy tej klasie mogę się zgodzić że to pewnie cięcia kosztów o tyle w epiconach flagowych modelach tej firmy myślę ze nie patrzą na to.

Stawiał bym na bardziej zrównoważony dzwiek, może ktoś jednak dostrzegł że góra jest zbyt wyeksponowana w stosunku do reszty a przejście pomiędzy średnio niskim a kopułka źle zestrojone. Ciężko powiedzieć.

Wiele osób na pewno się zastanawiało po co montować dwa przetworniki które de facto są w stanie obsłużyć takie same pasmo lub bardzo zbliżone, i tu była większa zagadka.

No dobrze...do rzeczy...

Kupilem Dali Epicon 2. Jest kilka powodow dlaczego, ktore opisze i ktore sa zdecydowanie bardzo pozytywne...niestety jest tez jeden negatywny. Neat ultimatum XLS graja troche lepiej na moje ucho, sa lepiej zbalansowane tonalnie, ale nie mam ponad 20tys zlotych,zeby wydac na uzywane glosniki wiec odpuscilem (poki co).

Zacznijmy od poczatku czyli budowy samych epicon 2. Jak ktos ma problemy z zona to po otwarciu kartonu z glosnikami wszystkie spory o audio mina. WAF jest tu na wysokim poziomie  Glosniki sa solidnie zbudowane. Obudowa jest gruba, dbalosc o detale fantastyczna, lakier blyszczy sie jak psu... Zaciski z tylu dobrej jakosci a naklejka potwierdzajaca serie z recznym podpisem potwierdza dbalosc o szczegoly i jakosc produktu. Wykonczenie prawdziwie haj endowe. Zworki i wszystkie akcesoria zapakowane sa jak bizuteria od jubilera. Duzy plus od samego poczatku. Standy sa dosc niskie, ale wykonane nienagannie (tydzien czekalem na nowe z Danii). Wszystkie laczenia, sruby, nawet podkladka z pianko-gumy pod glosnik sa wykonane z niebywala precyzja. Niestety wyglad nie gra...

Odsluch...Po zamontowaniu glosnikow na standach firmowych i podlaczeniu kabli, ktore ladnie chowaja sie w standy zapuscilem Diane Krall... Czego tu sie spodziewac po malych podstawkach zastepujacych Tannoy Precision 6.4...liczylem na spojnosc dzwieku i lepsza jakosc przekazu (wiecej szczegolow). I nagle wszystko runelo z pierwszym taktem, ktory wrecz mnie zabasowal  (wciaz mialem pelno pudel od glosnikow i standow porozstawianych w pokoju i ogolne zagracone wszystko). Na chwile przystanalem, zeby spojrzec jak poruszaja sie membrany. Banan na twarzy byl kwestia chwili. Mocny, punktowy, dobrze kontrolowany i miesisty bas wydobyl sie z tych malych glosnikow niczym z klasowego suba. Tak dobrego basu jeszcze u mnie w domu nie bylo! Kobieta jeszcze nie zaczela spiewac a ja juz postanwilem usiasc i zostawic ten bajzel do posprzatania na pozniej. Kilka sekund i mamy pelna skale dzwiekow...i juz wiem, ze to jest glosnik dla mnie. Dzwiek „na zywo” plynie przez moj pokoj. Dzwiek jest spojny, rytmiczny i dynamiczny. Co najwazniejsze dla mnie pelny, misisty i krystalicznie czysty. Lekko wycofana srednica nawet nie przeszkadza, bo jest podana w sposob bardzo „uprzejmy”, cieszacy ucho. Stanowi dobre polaczenie miedzy wyeksponowanymi wysokimi dzwiekami i wyrazistym basem. Wlaczam MJ...”Thriller”....MJ idzie przez moj pokoj, otwiera dzwi i zaczynamy. Dzwiek odrywa sie od glosnikow, jest wyrazisty, troche cieplawy, przejrzysty. Nie mam cienia watpliwosci, klasa glosnika jest na wysokim poziomie. Dire Straits...”Money for Nothing”...uwielbiam perkusje na poczatku. To jest moj kawalek do testow rytmiki, dynamimki, szybkosci. Slucham...w precision bylo idealnie...tu tez...slysze wszystko jak na dloni. Zadnego zamulenia, dzwieki wyodrebnione, ale spojne jako calosc. Nie ma sie do czego przyczepic. Box odchaczony. Ted Nugent...troche metalu nie zaszkodzi. Prawdziwy pokaz szrpidructwa. Fenomenalne brzmienie. Mocno, z zebem, ktorego brakowalo Tannoyom. Dzwiek bardziej wypelniony jak przy lampie, ale z charakterem. Na koniec troche klasyki. Yo-yo Ma. Muzyka niczym miod dla Kubusia Puchatka. Czysto, naturalnie, a zarazem tak „tlusto”. Dzwiek wypelnia pokoj. Zmieniam rozstawienie glosnikow i kat. Chwila moment i juz gra...proste jak budowa cepa. Nie trzeba dni, zeby znalezc optymalne ustawienie. Zajelo mi to jakies 60 sekund. Mialem kilka kabli, ale najlepiej brzmialy z chord signature (byly najdrozesz, ale za krotkie, wiec musialem je sprzedac). Reszta kabli to budzetowka... Zworki chorda tez nie pasuja do terminali kolumn...trudno...sprzedajemy.

Ogolnie kolumny zrobily fenomenalne wrazenie na mnie od samego poczatku. Tzw efekt „WOW” utrzymywal sie a nawet poziom wzrastal w miare sluchania. Kolumny na pewno potrzebuja mocy. I to sporo. Ale Tucana bez problemu sie nimi zajela. Wydaje mi sie, ze kolumny mimo, ze graja bardzo dobrze, muzykalnie to sa lekko „przebarwione” u gory. Nie jest to nic zlego, bo dodaje frajdy ze sluchania, ale znajac mnie po jakims czasie moze mnie to zmeczyc. Do tego czasu zamierzam jednak utopic sie w muzyce i przede wszystkim poprawic akustyke pokoju. Udalo mi sie namowic moja dziewczyne na dyfuzory  Teraz pozostaje dobrac kable...poeksperymentuje troche z roznymi markami (atlas hyper 3.0 juz wiem, ze nie sa dla mnie) a jak nic nie znajde to worce do chord signature. To swietny kabel i swietne glosniki! Zdjecia wstawie pozniej. 

Dzięki Hubert za szeroka recenzję. Widać że jednak wymiana przypadła Ci do gustu. Ciekaw byłem zmiany z dużych jakby nie patrzeć podłogowek na średnie monitory.

Co do gory pasma też miałem pewne obawy bo to jednak inne granie niż tannoy.

Bardzo się cieszę że wybrałeś dobrze :) życzę długo spędzonych chwil w upojeniu muzycznym.

Ogolnie kolumny zrobily fenomenalne wrazenie na mnie od samego poczatku.

Wydaje mi sie, ze kolumny mimo, ze graja bardzo dobrze, muzykalnie to sa lekko „przebarwione” u gory. Nie jest to nic zlego, bo dodaje frajdy ze sluchania, ale znajac mnie po jakims czasie moze mnie to zmeczyc.

Hah, cieszę się. ;) Zależy co rozumiesz pod pojęciem podbarwienie. Mnie osobiście sucha neutralna góra i męczy i nudzi.

Mnie osobiście sucha neutralna góra i męczy i nudzi.

Neutralna to nie sucha, tylko własnie neutralna.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Co do ustawienia Dali tez sa dziwne...producent zaleca ustawic je prostopadle do sciany (normalnie pod katem sie ustawia). Dla mnie najlepiej graja lekko tylko skrecone do miejsca odsluchowego. Scena szeroka...gleboka. Super. Chociaz precision wcale gorsze nie byly pod tym wzgledem. Pod tym wzgledem tannoy to klasa sama w sobie za te pieniadze...Cala reszta na korzysc Dali.

Scena szeroka...gleboka. Super. Chociaz precision wcale gorsze nie byly pod tym wzgledem. Pod tym wzgledem tannoy to klasa sama w sobie za te pieniadze...Cala reszta na korzysc Dali.

No tak ale na tej półce cenowej u Tannoya to są Definition DC8.

Ja mialem podobne odczucia po zmianie na Definition - moze z wyjatkiem tego co i jak slychac w gornych rejestrach - tutaj jest wciaz aksamit ale duzo wiecej szczegolow :) - mi akrat taki aksamit odpowiada :)

No tak ale na tej półce cenowej u Tannoya to są Definition DC8.

Cienkie te glosniki byly jak barszcz... Zero wypelniena, zero dociazenia. Juz wczesniej ich sluchalem I teraz nawet pod uwage ich nie bralem. Podstawki tannoy bym nie kupil.

Cienkie te glosniki byly jak barszcz... Zero wypelniena, zero dociazenia. Juz wczesniej ich sluchalem I teraz nawet pod uwage ich nie bralem. Podstawki tannoy bym nie kupil.

Tak zapytałem, bo ja podstawkowych w ogóle nie znam, ani odsłuchu nie planuję :)

Tzn...nie rozum tego w ten sposob, ze to kiepski glosnik, bo scene np buduje przepieknie (podobnie jak podlogowki precision), ale w porownaniu do epicon byly znacznie gorsze. Tyle, ze ich cena tez jest znacznie nizsza niz Dali z tego co pamietam.

Podlogowki graja dobrze, ale brak miejsca u mnie :) za cene £1500-bo za tyle mozna je kupic od dilera, to najlepsza podlogowka w tej cenie.

Huberto jak wybierlalbys sie kiedys do Londynu - przynajmniej w przeciagu kolejnych 6 miesiecy - to wlec - posluchasz Definition ale podlogowek ;)

Czym je napedzasz?

Podlogowki graja dobrze, ale brak miejsca u mnie :) za cene £1500-bo za tyle mozna je kupic od dilera, to najlepsza podlogowka w tej cenie.

Czym je napedzasz?

Ti raczej za £2500 - MF 5Si do napedzania.

Ti raczej za £2500 - MF 5Si do napedzania.

Myslalem, ze starsza wersje masz. Tej nowej nie sluchalem.

Sprobuj ich posluchac z czyms mocniejszym. Jestem pewien na 100%, ze uslyszysz znaczna roznice na plus w dynamice i kontroli.

Jeśli któryś z szacownych forumowiczów miałby chęć to zapraszam. For fun ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myslalem, ze starsza wersje masz. Tej nowej nie sluchalem.

Sprobuj ich posluchac z czyms mocniejszym. Jestem pewien na 100%, ze uslyszysz znaczna roznice na plus w dynamice i kontroli.

Mysle ze roznice usluszalbym przy jakiejs malej elektrowni :) - te 150W potrafi calkiem niezle rozruszac membrany no i dosc spory prad MF tez produkuje :) - ale pewnie jak wrzucilbym jakies monobloki to roznica by byla - ale nie mam takich aspiracji - na razie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.