Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 15tys

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie monitory słuchałeś jeszcze tak dla porównania bo sam szukam cos nowego dla sie ale nie chce wydać aż tyle ,

Z podobnych wielkoscia to Neat ultimatum xls, Tannoy dc8, Audiovector sr1 arette, Kef reference 1. Najlepiej chyba neat graly na moje ucho. Zbalansowane tonalnie, naturalne, dobry, mocny bas choc brak im bylo ciepla Dali. Dali na mocnym drugim miejscu tuz za neat. Kef momentami troche zbyt "piskliwe" gorne tony, Tannoy bez wypelnienia dobrego na dole (choc niby nizej schodza niz Dali), Audiovector ogolnie slabe, dziwny dzwiek, nieangazujacy.

Kurde wlasnie sie Neat ultimatum xls na ebay pojawily na aukcji... :) zaraz moze te dali oddam :P

Wieza STEREO Technics :)

Chyba jednak zostana ze mna na dluzej :) Wczoraj jeszcze udalo mi sie ich posluchac kilka godzin jak wszyscy poszli spac... Bowie brzmial tak, jak nigdy. Wybornie, Morricone rowniez. Moze i sa lepsze kolumny na rynku (bardziej naturalne i grajace wiekszym dzwiekiem), ale te daja mi niebywala frajde ze sluchania.

sam szukam cos nowego dla sie ale nie chce wydać aż tyle ,

Wypożycz i przetestuj Impuls Audio Alize. Niektórzy wolą od 2-krotnie droższych Proaców.

Szybkie, wyrównane, kontrolowane, równe, niski "punkt otwarcia"

Powinny się wygrzewać ok. 30h - wtedy bas pokazuje pełną krasę, wcześniej jest słaby.

Tylko piecyk powinien być ciut mocniejszy,

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Hubert o to przecież chodzi żeby mieć frajdę że słuchania.

I tak jesteś już w grupie audio maniaków którzy nie przestaną upgrejdowac, zmieniać swojego systemu. :) To tylko kwestia czasu abyś nawet z czystej ciekawości zmienił na coś innego.

W sumie czy to uleczalna choroba? :)

Pozdrawiam

Hubert o to przecież chodzi żeby mieć frajdę że słuchania.

I tak jesteś już w grupie audio maniaków którzy nie przestaną upgrejdowac, zmieniać swojego systemu. :) To tylko kwestia czasu abyś nawet z czystej ciekawości zmienił na coś innego.

W sumie czy to uleczalna choroba? :)

Pozdrawiam

Walsnie wybajerowalem kilka tysiecy wiecej i organizuje kolejne odsluchy :) Ale poki co nie mowie co, zeby nie zapeszac :P

Paragony sa tylko do mojego wgladu :) Moja dziewczyna wszystkie wydatki na hi-fi przelicza na pary butow od Louboutin'a, wiec lepiej nie ryzykowac dalszych wydatkow :)

Ok...robie dogrywke, bo nie chce wymieniac kolumn za kilkanascie miesiecy...

Kupilem PMC twenty 26. (Troche duze do mojego pokoju, ale to ma byc glosnik grajacy docelowo w kilka metrow wiekszym pomieszczeniu)

Jak PMC 26 bedzie klapa to wezme fact 8 na odsluchy do domu. Jak to nie wypali to moze pokaze sie cos innego na ebay. Jest Cremona M do wziecia ponizej mojego budzetu. Jak wszystko bedzie nuezadowalajace to wracam do neat ultimatum, bo to poki co najlepszy dzwiek :)

Wrazenia z kolejnych domowych odsluchow opisze jak przyjda kolumny a to moze byc dopiero po moim urlopie.

Kupilem PMC twenty 26. (Troche duze do mojego pokoju, ale to ma byc glosnik grajacy docelowo w kilka metrow wiekszym pomieszczeniu)

Sam byłem bliski ich kupienia ale w rezultacie wziąłem 24-ki. 26-tki były lekko po wyżej mojego budżetu i trochę bałem ich ich mniejszej skuteczności. No ale jeżeli chodzi o PMC i moje wieloletnie doświadczenie z kolumnami to te grają najlepiej z tego co miałem i testowałem w swoich warunkach.

Gram na lampie trioda 845 o mocy 22W więc musiałem starannie dobrać głosiki i jak na razie PMC spełniają moje oczekiwania :)

Czyli sprawa epicon 2 już przesądzona? :)

Czekam Hubert na nową relacje do do pmc. Opis po epiconach był obszerny. Tu powinno być to samo. Oraz porównanie do precision 6.4

Pozdrawiam

Czekam Hubert na nową relacje do do pmc. Opis po epiconach był obszerny. Tu powinno być to samo. Oraz porównanie do precision 6.4

Pozdrawiam

Co moge jeszcze dodac o epicon vs tannoy to to, ze scena w tannoyach bardzo szeroka byla, ale ucinala sie powyzej pewnej wysokosci (ok 1.5m). byla tez swietna w miejscu odsluchowym ale znacznie gorsza w innych miejscach. Dali ma troche wezsza scene, ale jest rowna na wszystkich wysokosciach I dosc rownomiernie slychac ja z roznych miejsc w pokoju. Jest troche cofnieta w porownaniu do tannoy. Dobra kolumna I na pewno warta odsluchu w tej cenie.

To z pmc bedziesz mial scene od podlogi do sufitu i hektary w glab

Sprawdzimy, sprawdzimy :) Zobaczymy jak sie zgraja z Tucana. Poki co walka w domu, bo dziewczynie kolor sie nie podoba :P

To z pmc bedziesz mial scene od podlogi do sufitu i hektary w glab

Pozdrawiam

Sluchalem fact 8. Bardzo dobry, ulozony dzwiek. Precyzyjny, punktowy, neutralny. Balans tonalny wywazony tak, by nie eksponowac specjalnie zadnych czestotliwosci. Dzwiek wybrzmiewal rewelacyjnie. Scena szeroka, tak jak biniek napisal.

Na odsluch poszly PMC 26... I wrocilem z nimi do domu :)

Ogolnie jak mam byc szczery to jestem zawiedziony wykonaniem tych kolumn. Kolumny, ktore kosztuja £6000 a z tylu naklejka sie odkleja, podstawki sa z tandetnego materialu, ktory wyglada jakby zaraz mial sie rozpasc. Sruby ledwo sie wkrecaja... Kurcze lipa... Ale ten dzwiek... Troche mniej precyzyjny niz fact, ale o ile bardziej przestrzenny, swobodny. Moc, czy tez "sila" glosnika jest niesamowita. Dzwiek jest naturalny ale nasycony, wybitny! Porownujac do Dali czy tannoy to jest przepasc dzwiekowa. Czytalem tu, ze PMC bucza, ze komponenty sa kiepskiej jakosci itd...nie jestem inzynierem, ale te kolumny brzmia wybitnie.

Wiecej opisze w niedziele :) Mam jeszcze 3 kable do testowania. Dokupilem chord epic i qed genesis silver spiral...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gratulacje :)

mi po dwóch latach z pmc trudno sie przesiasc na coś innego bo jest wrazenie ze inne kolumny mają popsuty tweeter :)

ps. ja podłaczyłem do swoich kable głośnikowe Percon kosztujące 12zł/m - to jest mega opad szczeny jak one pasują do PMC - miałem różne droższe i żadne nie zabrzmiały lepszą średnicą i niskim pełnym basem

to jest moje odkrycie roku

Ja też uważam że PMC to klasa i jak na razie nie znalazłem (nie słyszałem) nic co by zagroziło im w cenie do 20k. Ciekaw jestem jak Twenty 26 grają w porównaniu do moich Twenty 24.

Congrats:)

W jakim metrażu u Ciebie grają .26 ?

Fakt, ze seria twenty5 jest mocno poprawiona w stosunku do twenty i wykonanie tez staranne...Lepsze podstawki, itd.

Słuchałem ostatnio twenty5.23 i miałem szerokiego banana:) dźwięk ktory mi wpadł od razu do ucha. Miałem tez u siebie w pomieszczeniu do kd (19m2 adoptowane) i rownież banan: rożny materiał muzyczny i nie mogłem sie właściwie do niczego przyczepić.....

Czekam na odsłuch tej samej serii .24 bo chce zobaczyc jak wypadną w ich samych warunkach.

Jak dla mnie bardzo wciągający dźwięk; ot usiąść ze szklana scotcha i po prostu słuchać

dobra cena za PMC 26, 4495£

Ukryta Zawartość

Drogo :) Za £3900 moglem ex demo fact 8 kupic dzis. 26 kupilem taniej. Moje doswiadczenia/negocjacji z fanthorpes nie sa zbyt dobre. Za Dali dawali mi £2000 w rozliczeniu za nowe glosniki, po dwoch dniach £1700 jak wyslalo mi pelna oferte...a sami sprzedaja za £3000 :) Ostatni raz tam dzwonilem, szkoda czasu. Ogolnie "twenty" to najnizsza seria PMC, taka budzetowka, wiec nie ma co sie dziwic, ze na czyms oszczedzaja.

Congrats:)

W jakim metrażu u Ciebie grają .26 ?

Fakt, ze seria twenty5 jest mocno poprawiona w stosunku do twenty i wykonanie tez staranne...Lepsze podstawki, itd.

Słuchałem ostatnio twenty5.23 i miałem szerokiego banana:) dźwięk ktory mi wpadł od razu do ucha. Miałem tez u siebie w pomieszczeniu do kd (19m2 adoptowane) i rownież banan: rożny materiał muzyczny i nie mogłem sie właściwie do niczego przyczepić.....

Czekam na odsłuch tej samej serii .24 bo chce zobaczyc jak wypadną w ich samych warunkach.

Jak dla mnie bardzo wciągający dźwięk; ot usiąść ze szklana scotcha i po prostu słuchać

U mnie pokoj maly, bo tylko 17m, ale bedzie wiekszy w przyszlym roku. Twenty5 maja stopki podobnie do fact. Nie mialem czasu ich posluchac, ale co sie rzuca w oczy to, ze kosztuja wiecej nowe 26 niz fact 8... Moje 26 kupilem po przeczytaniu for anglojezycznych. Tu u nas malo sie pisze o tych kolumnach...podobnie jak o Leema Acoustics a szkoda wielka. Dali graly efekciarsko, ale mialy dziure na srednicy i to chyba najbardziej mnie bolalo przy dlugim odsluchu. Rzucilo mi sie to w uszy, ale myslalem, ze nie bedzie to problemem...jednak za te pieniadze chce sie troche wiecej dostac. Stad zmiana.

gratulacje :)

mi po dwóch latach z pmc trudno sie przesiasc na coś innego bo jest wrazenie ze inne kolumny mają popsuty tweeter :)

ps. ja podłaczyłem do swoich kable głośnikowe Percon kosztujące 12zł/m - to jest mega opad szczeny jak one pasują do PMC - miałem różne droższe i żadne nie zabrzmiały lepszą średnicą i niskim pełnym basem

to jest moje odkrycie roku

Ja też uważam że PMC to klasa i jak na razie nie znalazłem (nie słyszałem) nic co by zagroziło im w cenie do 20k. Ciekaw jestem jak Twenty 26 grają w porównaniu do moich Twenty 24.

Moj "kablowy" faworyt to poki co chord signature. Swietne, ale drogie, dlatego szukam tanszych :) Tweeter bardzo przyjemny, ale srednica robi w tych glosnikach najlepsza robote. Jeszcze duzo sluchania przede mna...mam kilkanascie plyt testowych... Jedna nie zagra i bede znowu zmienial :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Przyszedl czas podzielic sie wrazeniami z odsluchow PMC.

Jak juz napisalem wczesniej wykonczenie kolumn pozostawia wiele do zyczenia. Niektore elementy sa tandetne, jak wspomniane przeze mnie podstawki, kolce, odklejajace sie naklejki. Wedlug mnie to wielki blad tak doswiadczonej firmy zajmujacej sie produkcja glosnikow od wielu lat. Jestem pewien, ze przez sam wyglad zrazaja do siebie tlumy klientow. Podstawki I kolce sa tak badziewne, ze chyba napisze do PMC zeby mi przyslali nowe od twenty25 26 o ile pasuja.

Dzwiek inny niz Dali. Mniej efekciarski, bez "podbic" i uwypuklen. Nie ma tez dziury na srednicy, ktora odkrylem po klkunastu dniach. Bas nie jest wyeksponowany, jest prowadzony rowno z reszta pasma. Schodzi dosc nisko, ale nie zakloca odbioru srednich i wysokich tonow nawet w moim pomieszczeniu, ktore jest dosc male jak na takie kolumny. Jest dociazony I dobrze wybrzmiewa, nie ciagnie sie. Bas jest troche zaokraglony, nie jest agresywny, tak bym opisal cale kolumny. PMC graja zrellaksowanym dzwiekiem, bardzo dobrze wypelniaja pomieszczenie dzwiekiem, inaczej niz Tannoy, ktore mialy szeroka scene, tu bardziej idzie ona w glab I we wszystkie strony. W Tannoy od pewnej wysokosci byly znaczne roznice w dzwieku.

Srednica podkresla charakter kolumn. Jest naturalna, zachowawcza, bezpieczna. Nie rzuca wszystkiego pod nogi, raczej zaprasza by wsluchac sie w nia glebiej co jest bardzo mile zwlaszcza przy dlugich odsluchach.

Wysokie tony sa smukle, dopieszczone, ale nie podkrecone. Wszystko jest zachowane w granicach neutralnosci z odrobina cukru. Sa aksamitne, delikatne, przedstawione w przyjemny sposob, nieofensywny.

Kolumna raczej zaprasza do odsluchu niz podaje nam muzyke na talerzu. To zupelnie inne granie niz Dali, neat, spendor czy Tannoy. Bas jest bardzo ciekawy. Niby miekki, czasem wybrzmiewa chwile, ale nie ciagnie sie i gra precyzyjnie. Oczywiscie spasowanie zwrotnicy kolumny 2 droznej i 3 droznej to inna para kaloszy i tu slychac, ze punktowosc w np Dali byla lepsza, ale nie na tyle, by bic glowa o parapet. Wydaje mi sie, ze wlasnie przez malo ofensywny charakter kolumny te male braki sa zrekompensowane w 100% przez balans tonalny i ogolna prezentacje muzyki. Trzeba tez pamietac, ze PMC to niemala kolumna i potrzebuje troche watow.

Za ta cene mozna miec bardziej analityczne granie. To nie podlega dyskusji. Ale ja takiego grania nie lubie. Mozna miec tez kolumne, ktora wyglada lepiej...ale wyglad nie gra. Wciaz mimo wzrostu funduszy trzeba isc na ustepstwa. Jednak boxy, ktorych PMC nie odhacza sa dla mnie malo wazne ( glownie wyglad). Co cieszy najbardziej w tych kolumnach to latwosc wypelniania dzwiekiem pomieszczenia i barwa dzwieku, ktora bardzo mi odpowiada. Nie czytajcie braku analitcznosci jako gubienie szczegolow, albo ciagnace sie jak flaki z olejem granie. PMC ma wszystko wywazone. W zakladce hi-end jest temat "co zrobic, zeby bylo tlusciej" ...ja kupilem PMC I jest tlusto :)

Fact 8 gra bardziej szczegolowo/punktowo, ale traci w innych aspektach. Neat ultimatum graja bardziej sucho...nie sa suche, ale blizej im do tego niz PMC. Neat wciaz bedzie na mojej liscie glosnikow do kupienia, ale to dopiero jak kupie dom z wiekszym pokojm, bo podlogowki neat ultimatum u siebie bym nie wcisnal. Bas by mnie zabasowal. Zostaja jeszcze focal utopie, ktorych nie ma gdzie posluchac (starszych modeli np. Alto be itp...) a szkoda, bo tez chcialbym porownac jak one graja.

Bylem ostatnio w Bydgoszczy I chcialem posluchac kilku kolumn. Poszedlem do Tophifi umowic sie na odsluchy nowych B&W serii 800, ale sprzedawca wydarl sie i wystraszyl moje dziecko, ze az plakac zaczelo, wiec szybko sie zwinalem z tego sklepu. Mam nadzieje, ze w innych sklepach jest lepsza obsluga.

Ciekawe sa Twoje spostrzezenia - i bardzo pomocne przy wybore kolumn... ale i wzmacnacza bo podejrzewam ze gdyby tem PMC napedzal moj MF dzwiek bylby jeszcze bardziej zrelaksowany. Z tego co pamietam to Leema jest dosc neutralna ale z delikatna przewaga na jasna strone mocy podczas gdy MF ocenilbym jako neutralny ale sklaniajacy sie ku cieplejszemu graniu. Pewnie PMC to dobry wybor do Twojego wzmaka. Jesli chodzi o focale to tutaj mialbys duzo wiecej analitycznosci i mniej relaksu. Pamietam jak sluchalem Sopry - tak wlasnie brzmialy - dynamicznie i dosc szybko z bardzo jasna gora - chociaz nie wydzierajaca sie ale super analityczna i szczegolowa. Bas byl bardzo sprezysty - zadnej relaksacji nie prezentowal ale za to dobra dynamike :) - jak dla mnie bylo go akurat. Moj obecny system zapewnia bas troche bardziej zrelaksowany i w zaleznosci od repertuaru jest go w sam raz albo ciut za duzo - ale moje ustawienie nie jest nawet dostateczne jesli chodzi o akustyke wiec mysle ze to jest glowna przyczynamoich doznan.

pozdro!!!

Awiatek, wlasnie tego slowa mi brakowalo "sprezysty", by opisac dokladniej dzwiek tych kolumn. Mysle, ze z 6500i zagralyby tez swietnie. A i mocy by bylo pod dostatkiem.

Awiatek, wlasnie tego slowa mi brakowalo "sprezysty", by opisac dokladniej dzwiek tych kolumn. Mysle, ze z 6500i zagralyby tez swietnie. A i mocy by bylo pod dostatkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.