Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz zamiast Marantz PM7001 do 2 tys zł.

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę wymienić PM7001 na coś, co się trochę szybciej rozkręci, bo przy wieczornym słuchaniu przy głośnościach "rodzinnych" (tak, żeby odsłuch nie stał się dla domowników uciążliwy) ten wzmacniacz gra jednak chyba przeciętnie.

Konkretnie, przy wieczornym odsłuchu dźwięk jest płaski, brak wyczuwalnej przestrzeni, bas słaby i bez dynamiki, soprany słyszalne, ale to wszystko jest kompletnie bez polotu.

Gdy da mu się trochę mocy (ale już na tyle głośno, że muzyka jest za głośna dla małych dzieci) to odsłuch staje się przyjemnością, fajny dobrze zrównoważony i przestrzenny dźwięk. basy zwarte i dynamiczne, wokale na odpowiednim planie, choć nadal chyba to nie jest najlepszy wzmak do wokalu, soprany zaczynają być dobrze umiejscowione, hi-haty chodzą pięknie, to samo z saksofonami, trąbkami itd.

Wczoraj odsłuchiwałem wzmacniacz stereo wchodzącej (?) na rynek krakowskiej firmy Resonus, a porównałem go z Marantzem PM7001, testowane na kolumnach Magnat 607 (3-drożne z bass reflexem z tyłu, moc nominalna: 200W, wymiary: 196x1090x335 mm, impedancja 4-8 Ohm (czyli ile? ;-) )).

Początkowo winiłem kolumny, które na moje pomieszczenie wydawały mi się za duże (salon 3x6m) połączony z otwartą kuchnią 4x3m, to wszystko otwarte przejściem o wymiarach 2x2.5m na przedpokój), ale okazało się, że te kolumny grają wyśmienicie ze wspomnianym wzmacniaczem Resonusa, zarówno przy poziomach rodzinnych jak i odsłuchowych.

Oczywiście najprostszą opcją będzie kupienie tego wzmacniacza, choć wydaje mi się, że cenowo znacznie przekracza budżet (na razie mam tylko nieoficjalne informacje o cenie).

Co moglibyście polecić godnego zainteresowania? Na wzmacniacz (może być używany, ale w stanie idealnym) mogę przeznaczyć ok. 2000zł. Najchętniej Marantz, bo mam inne klocki tej firmy, ale nie jest to warunek konieczny.

akurat stary pm-78 wg mnie wcale słabo nie gra na cicho, kolega pisał o pm7001, dużo zależy też od kolumn, ich efektywności, rownomiernosci przenoszenia pasma itp.

Może Nad c372,za ok1400-1500 zł,duża moc,spora podaż używanych,dobry stosunek cena jakość,duża poprawa w stosunku do marantza pm-78

PM7001 ma 2x70W, nie potrzebuję jeszcze więcej mocy, potrzebuję, żeby wzmacniacz grał równiej na niższych mocach.

PM7001 ma 2x70W, nie potrzebuję jeszcze więcej mocy, potrzebuję, żeby wzmacniacz grał równiej na niższych mocach.

Jeżeli bas ma byc juz przy niskich głośnościach, mocy musi byc zazwyczaj więcej. To idzie w parze. Bynajmniej tego nauczyło mnie doświadczenie.

?👈

Skoro marantz to szukaj pm80 II, tylko nie zaden SE albo zwykly, musi byc koniecznie II.

Chociaz za 2 i mniej mozna znalezc wiele lepszych wzmacniaczy.

Czy PM-75 będzie też dobrym wyborem i zbliży się do oczekiwanych przeze mnie rezultatów?

to w końcu ma być nowy czy stary ten wzmak? pm75 o ile pamiętam nie ma regulatorów barwy, przy cichym odsłuchu mogą się przydać, ja polecę pm78, używany przeze mnie w pracy, pobił tam, zwłaszcza na basie, takie tuzy jak denki 1055, 1500r i 1500ae.

zostanie Ci tysiak w kieszeni, chyba że poluj na coś drozszego np matantza pm-17.

to w końcu ma być nowy czy stary ten wzmak? pm75 o ile pamiętam nie ma regulatorów barwy, przy cichym odsłuchu mogą się przydać, ja polecę pm78, używany przeze mnie w pracy, pobił tam, zwłaszcza na basie, takie tuzy jak denki 1055, 1500r i 1500ae.

zostanie Ci tysiak w kieszeni, chyba że poluj na coś drozszego np matantza pm-17.

Wzmacniacz może być nowy, używany, młody, stary, jednym słowem jakikolwiek, byle jego stan techniczny i wizualny był idealny;-)

Dobrze, żeby miał pilota, ale nie jest to priorytet (bo z kanapy mam do niego ok 2m, jakoś podejdę ten kawałek)

PM-17 czytałem na forum, że lepiej wygląda niż gra, nie wiem jak on się ma do PM-75, 78, czy nawet PM-7001.

Cenowo widzę, że PM-78 jest bardzo zbliżony do 7001, pewnie dlatego, że 7001 jest dużo nowszy. Czy jakościowo będzie odczuwalna różnica na plus przy 78, czy to raczej niuanse na poziomie autosugestii? Różnicę między 7001 a Resonusem na niskich natężeniach dźwięku słychać wyraźnie.

z kolei jak do 2 tys to dobry będzie denon 2000r albo marantz pm16 (ale strasznie rzadki okaz), rafal735r będzie miał coś więcej do powiedzenia ;)

testowane na kolumnach Magnat 607 (3-drożne z bass reflexem z tyłu, moc nominalna: 200W, wymiary: 196x1090x335 mm, impedancja 4-8 Ohm (czyli ile? ;-) )).

Czy te wspomniane na testach Resonusa kolumny to waśnie twoje posiadane? Impedancja podana od 4 do 8 zależy od odtwarzanego pasma, generalnie Magnat lubi prąd, a impedancja w chwili odtwarzania basu może schodzić włąśnie do 4ohm, a więc jak pisał rafal735r wzmacniacz w miarę mocny, przynajmniej w miarę wydajny prądowo.

pm7001 nie miałem, rafal pisze że jest gorszy od tamtej serii pm68, 78, 7000, 7200, 8000.

Albo celuj w pm8000, to następca pm78, trochę droższy ale nowsza ładniejsza linia.

Czy te wspomniane na testach Resonusa kolumny to waśnie twoje posiadane? Impedancja podana od 4 do 8 zależy od odtwarzanego pasma, generalnie Magnat lubi prąd, a impedancja w chwili odtwarzania basu może schodzić włąśnie do 4ohm, a więc jak pisał rafal735r wzmacniacz w miarę mocny, przynajmniej w miarę wydajny prądowo.

Kolega posiada kolumny Resonus (monitory) oraz wzmacniacz tej firmy. O wzmacniaczu niewiele można powiedzieć, bo nie są podane żadne parametry.

Ja mam Magnat Quantum 607 i PM7001. W ostatnie weekend testowałem swoje Magnaty właśnie z tym wzmacniaczem Resonus (wspomniane monitory w moim pomieszczeniu (ok 30m2) giną zupełnie co jest raczej normalne (grają super w pokoju 12m2)).

Poszukałbym Denona PMA 1560, a to że inna marka niż Marantz i nie pasuje do reszty klocków bym się nie sugerował lub przejmował. Dynamiczny, duża moc, niski, szybki i kontrolowany bas i do 2000 zł można go dorwać.

cena 2000 za niego to mocno przeholowana, jego poprzednik 1520 z dacem na pokładzie i ponoć lepszy brzmieniowo schodzi w granicach 1000. To są już ćwierćwiekowe sprzęty

Chodziło o posiadane kolumny, a więc 607, to spora konstrukcja, w testach jej nie znalazłem. Jednak modele podobne np. 605, czy 557 mają niską impedancję w okolicach 4 ohm, a 557 nawet do 3 ohm, więc lubią i potrzebują prądu ze wzmacniacza.

Gdzieś czytałem że 7001 mimo podobnej mocy co model nowszy 7004 to gra szczuplej w basie. Widać ten model nie zgrywa się też z Magnatem, który ma basu raczej sporo.

Gdzieś czytałem że 7001 mimo podobnej mocy co model nowszy 7004 to gra szczuplej w basie. Widać ten model nie zgrywa się też z Magnatem, który ma basu raczej sporo.

To prawda, Magnaty Quantum (przynajmniej linia 60x) mają solidny, ale nieprzesadzony bas, ale jak napisałem w pierwszym poście 7001 gra z nimi świetnie, ale trzeba go dobrze rozkręcić, natomiast na głośnościach wieczorowych jest bardzo płasko. Te same Magnaty napędzane Resonusem na głośnościach wieczorowych mają bardzo dynamiczną charakterystykę.

jednak przy mocniejszym wzmacniaczu prawdopodobieństwo że zagra dobrze cicho jest o wiele większe jak przy słabszym...

Dla mnie Denony mają fajniejszy bas, szybszy z kopem. Marantz trochę przymula. PM75 jeszcze bardziej i ma regulacje tonów.

?👈

chyba to kwestia biurowej akustyki, bas z Denonow był taki słaby, a jak podbiłem to kartonowy, z Marantza jest głęboki niski aż meble drżą :)

w domu już z basem Denona jest ok, jest taki jak piszesz.

Co ciekawe miałem kiedyś marantza pm7200 i kompletnie mi nie podszedł, za ciemny, mało góry itp, przegrał z kretesem z denkiem 1500r, teraz pm78 ma wszystko, góra i średnica w dużej ilosci, piękna przestrzeń i pojawił się naturalny bas.

Czyżby te wzmacniacze mimo wszystko coś różniło, czy to tylko kwestia mojego wyrobienia sluchowego z czasem i różnicy akustyki pomieszczenia ?

cena 2000 za niego to mocno przeholowana, jego poprzednik 1520 z dacem na pokładzie i ponoć lepszy brzmieniowo schodzi w granicach 1000. To są już ćwierćwiekowe sprzęty

Za 1000zl to jakis szrot byl pewnie.

PM80 II jest wyraźnie lepszy od 75 czy 78

Normalna cena jak za PMA 1520. Na licytacjach taniej schodzily. Co jak co, ale mialy też fajnego DACa na czterech PCM 56 lub 54, już nie pamiętam.

?👈

Normalna cena jak za PMA 1520. Na licytacjach taniej schodzily. Co jak co, ale mialy też fajnego DACa na czterech PCM 56 lub 54, już nie pamiętam.

Mówimy o PMA 1520 czy 1560? 1520 (1520AE) wygląda na sprzęt dość młody, aktualnie oferowany w sprzedaży, 1560 to model starszy (z tego co widzę to używki chodzą w okolicach 1500-2000zł).

pm75 o ile pamiętam nie ma regulatorów barwy,

PM75 i 80 - miałem.

PM75 - lepszy i ma regulację barw, ale kto by jej używał.

Ma też wbudowany DAC - ale kiepskawy.

Żywy, ciepły dźwięk. Świetna scena i dynamika jak za sprzęt za 1000 zł.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

A jak lubisz mniej detaliczne ale bardziej ciepłe i energiczne granie popatrz za używanym Nad C356 BEE - zmieścisz się w budżecie.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Przejrzałem forum pod kątem opinii o niektórych starszych modelach Marantza, które są zdobywalne w rozsądnym czasie i pieniądzach i uszeregowałem je od najlepszego/najwyższej klasy z pominięciem kwestii budżetu (co jest akurat dość kluczowe), no ale chciałem mniej więcej uszeregować wzmacniacze i celować w konkretny przedział w oparciu o budżet:

1. PM14
  2. PM16
  3. PM17
  4. PM68 = PM7000
  5. PM78 = PM8000
  6. PM80
  7. PM82 = PM80MKI
  8. PM75

Nie jest to lista ani kompletna ani jednoznaczna (bo czasem pisano, że PM75 jest wyżej od PM80, a czasem odwrotnie).

PM17 nie cieszy się chyba dobrą opinią w stosunku do jego ceny, celowałbym w PM16, ale trudno go kupić.

Nie wiem jak się w tej liście plasują nowsze modele PM7003, PM7004, PM7005, PM8003 itd i czy warto je rozważyć zamiast szukać klasyków z listy powyżej.

tylko dlaczego pm78/pm8000 znajduje się poniżej pm68/pm7000 tego za Chiny nie rozumiem :) Powinno być odwrotnie.

jedyna wada pm78 to że grzeje się dużo mocniej od Denonów, Rafał, też tak miałeś?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.