Skocz do zawartości
IGNORED

Wydania płyt BD/UHD

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to prawda że wydania płyt BD/UHD na rynku USA/Canada/Azja jest jakościowo lepszy niż w PL i EU bo spotkałem się z tym twierdzeniem na forach i nawet na torrentach.org w komentarzach był poruszany ten temat.Czy ktoś z was porównywał wydania z USA i EU czy tak naprawdę jest w rzeczywistości czy w EU dostajemy gorszej jakości materiał?

https://www.audiostereo.pl/topic/127281-wydania-p%C5%82yt-bduhd/

U nas na pewno są gorsze wydania, mówię o naszym konkretnie kraju, będąc jakiś czas temu w anglowni zakupiłem lepsze wydanie bo nie dość , że na DVD to z dodatkowym krążkiem na CD , u nas znalazłem to tylko na CD wiec już na naszym kontynencie są różnice w wydawanych płytach. Zza wielkiej wody nie kupowałem.

Mi tam o dodatki nie chodzi bo ja osobiście z nich nie korzystam dla mnie liczy się tylko film ale chodzi mi o Video próbkowanie Kbps jak jest podawane niby za oceanem i w Azji jest lepszy niż w EU czy ktoś może to potwierdzić? Mam wydania z Anglii Harry Pottera w BD i w jakości obrazu nie odróżniam różnicy między PL a Angielskim bo testowałem oba wydania Insygnia Śmierci Cz.I,II,Czara Ognia i Książę Półkrwi

Gość

(Konto usunięte)

Najbardziej pokazowy przykład kompletnego lekceważenia polskiego klienta to polskie wydania BD sagi Gwiezdne Wojny. Części 1-6 mają oryginalną ścieżkę dźwiękową jedynie w DTS i to o żenującym bitracie. Część 7 jest wydana nieco lepiej, ale i tak w formacie stratnym DTS-HD HRA (nie mylić z bezstratnym DTS-HD MA). Użytkownicy wydań zachodnich i USA cieszą się oczywiście DTS-HD MA w maksymalnym, dostępnym bitracie. Zdarza się także, że wydawcy wprowadzają fundamentalne zmiany w lokalnych wydaniach, mocno ingerujące w odbiór filmu. Przykładem jest wydanie BD filmu "Szpieg" (Tinker Taylor Soldier Spy), który w PL obraz ma formacie 16:9 (telewizyjnym), a w wydaniu US 2.40:1 (kinowym).

Jeśli chodzi o obraz to chyba nie....Albo bardzo rzadko...

Ale jeśli chodzi o dźwięk to ale biłbym po pysku i patrzył czy równo puchnie...

PL jest traktowane gorzej niż 3 świat. 7.1 w pl to rzadkość jak jednorożec (albo ja mam pecha)

Mi co prawda angielski nie przeszkadza - jestem dwujajeczny, ale wkurza mnie takie traktowanie ponad 30 mln państwa w centrum Europy...

Pomijając iż płyty BR w Polsce są..... droższe - czego ja już nie rozumiem, znaczy rozumiem - kalekie państwo, ale też mnie wścieka...

Mi tam o dodatki nie chodzi

ale tu nie chodzi o dodatki chociaż też , za granicami są o wiele lepiej wydane płyty i ja podałem tylko muzyczne wydania, wtedy nie byłem zbytnio zainteresowany kupowaniem filmów z tylko angielską i innymi oprócz naszej ( o dziwo ruska zawsze się znalazła) ścieżkami dzwiękowymi ale już samo wydanie płyt było o niebo lepsze niż u nas w kraju a jeśli chodzi o format dzwięku jeśli zapodana była ścieżka w DTS-ie to był to DTS z bitrate jaki obowiązywał , jeśli DD to to samo u nas natomiast rzadko można było spotkać film z tym pierwszym formatem, zazwyczaj był to DD i to 2.0 Lektor. Natomiast jeśli chodzi o BD to jesteśmy gorzej traktowani niż Chiny a za GW tak jak "mówisz" Kolego

Ale jeśli chodzi o dźwięk to ale biłbym po pysku i patrzył czy równo puchnie...

bo ten niemiecki HD MA we wcześniejszych częściach woła o pomstę

czy w EU dostajemy gorszej jakości materiał?

poruszając sprawę z pierwszego mojego postu chciałem zwrócić uwagę na to, że nie my jako Europa dostajemy gorsze wydania ale my jako Polska dostajemy gorszy materiał niż np Niemcy, Holandia, Francja, WB co zaznaczyłem, ze juz w samej europie są podziały zresztą nic dziwnego.

Mam wydania z Anglii Harry Pottera w BD i w jakości obrazu nie odróżniam różnicy między PL a Angielskim bo testowałem oba wydania Insygnia Śmierci Cz.I,II,Czara Ognia i Książę Półkrwi

Polskie wydanie Insygni Śmierci jest ok na BD. Porównanie oczywiście na projektorze na sporych calach więc byłoby widać. Ale mogę Ci wymienić na szybko z kilkadziesiąt pozycji które jakościowo są raczej kpiną z klienta gdzie jakość jest zbliżona do DVD. Mówię cały czas o projekcji bo na TV różnice nie są aż tak widoczne.

Ja porównywałem na Plazmie panasa G20 42 cala i na trzech różnych palyerach BD i Na tych filmach nie widziałem różnicy .Na projkach sie nie wypowiem bo nie Porównywałem.Powiedz mi jakie projekcjech sa kpią na BD bo mam spora kolekcje od polskich dystrybutorów filmów na BD wymień tytuły?Ale ciekawi mnie oczywiście wydania z USA i UE czy ktoś porównywał dany film ?

Na TV nie razi to tak bardzo , chodzi o tor video oczywiście bo różnic w wydaniach ścieżek dźwiękowych nie komentuje. Na 65 calach jest jeszcze znośnie z większością BD , sprawa zaczyna wkurzać kiedy rzucany jest obraz na ekran typu 300 cm w podstawie. Dla przykładu jednak można wydać BD w świetnej jakości jak choćby Exodus, czy naprawdę nieźle Hobbit. Nawet na 300cm obraz jest super ostry, nie ma żadnego mydła. Ale choćby kupiona niedawno trylogia 13-tka Ocean'a to żart, lub czas jakiś temu wydanie LOTR. Takie wydania powinno się oddawać.

Na TV nie razi to tak bardzo , chodzi o tor video oczywiście bo różnic w wydaniach ścieżek dźwiękowych nie komentuje. Na 65 calach jest jeszcze znośnie z większością BD , sprawa zaczyna wkurzać kiedy rzucany jest obraz na ekran typu 300 cm w podstawie. Dla przykładu jednak można wydać BD w świetnej jakości jak choćby Exodus, czy naprawdę nieźle Hobbit. Nawet na 300cm obraz jest super ostry, nie ma żadnego mydła. Ale choćby kupiona niedawno trylogia 13-tka Ocean'a to żart, lub czas jakiś temu wydanie LOTR. Takie wydania powinno się oddawać.

...potwierdzam.... "Exodus" , jakościowa uczta dla oka... chociaż nie mam 300cm w podstawie ale ten tytuł to super ostrość, żadnego ziarna i te kolory , zwłaszcza zbliżenia twarzy..... szkoda że wszystkie tytuły na BD tak nie wygladają...
  • 3 tygodnie później...

Cóż.. DTS eng (jak na DVD) i DTS-HD MA niemiecki w StarWars na polski rynek to już klasyka. Dlatego w ostatniej chwili wstrzymałem się z zakupem. Szkoda... Lepsze wydaje się MKV, bo można różne ścieżki audio oraz subs uzyskać (czego nie omieszkałem zrobić na własne potrzeby - kontener mkv to nie problem). Swego czasu miałem chrapkę na trylogię LOTR, ale ktoś mi uprzejmie doniósł, że tłumaczenie w napisach jest tragiczne, więc też odpuściłem. Trudno, jeśli ktoś mnie po macoszemu traktuje, to nic od niego nie kupię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.