Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór projektora i ekranu

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście jeśli dany model ma akceptowalną optykę , bo idealnej to chyba żaden nie ma.

Dokładnie, JVC ma znacznie lepszą optykę, do tego dochodzi problem z degradacją kontrastu w Sony który dotyka użytkowników po kilkuset godzinach oglądania (wystarczy poszukać "SXRD panel degradation"). Była też chyba migająca lampa w rybie ekonomicznym oraz problem z fokusem na całej powierzchni ekranu...

Dokładnie, JVC ma znacznie lepszą optykę, do tego dochodzi problem z degradacją kontrastu w Sony który dotyka użytkowników po kilkuset godzinach oglądania (wystarczy poszukać "SXRD panel degradation"). Była też chyba migająca lampa w rybie ekonomicznym oraz problem z fokusem na całej powierzchni ekranu...

... mam nalatane 1500 h i degradacji kontrastu nie widzę... natomiast to co widziałem na x500 i co mnie osobiscie sie nie podobało to obróbka obrazu w ruchu... sony jest płynniejszy i to takze zauwazył znajomy który z x500 do mnie podjechał.... nastepny bedzie u mnie jvc 4k ( oczywiście jak piter wytrzyma) pod warunkiem ze z tym input lagiem sobie poradzą.... mega kontrast to jednak przewaga jvc nad sony... ale na sony nie dam złego słowa powiedzieć :) ;) .... szczerze to testowalismy jvc ze 4 godzinki i nie mam jakiś większych uwag do hw55 poza wiekszym kontrastem w jvc...

...Migajaca lampa to przerabiałem , juz jest ok... co do fokusa to jest u mnie wzorowo...

U mnie w sony 55 oprócz tej nie równej dolnej linii również nie dostrzegam innej degradacji obrazu... ;-)

Jeśli chodzi o porównanie nowej 65, 320 i 520 to byłem widziałem i to nie sam a w kilka osób (nawet z tego forum kolega jeszcze był, którego serdecznie pozdrawiam) i powiem krótko jak coś to zmiana na 520 poniżej różnice tak mało znaczące ze szkoda kasy....

Gdyby mój proj stracił kontrast o połowę to raczej bym tego nie przegapił...tym bardziej że mam swoje ulubione pozycje filmowe na płytkach blu-ray które regularnie co 3-4 miechy oglądam... więc znam je na pamięć pod każdym względem...i moje oko wychwyciło by różnicę tym bardziej że mam już ponad 1500h lampę i proja a na avs niektórzy po 500 godzinach tracą połowę kontrastu (tak piszą i tak mierzą). ..czyli u mnie po tylu godzinach powinno być 1000:1 on/off.... :)

Nie jestem aż tak ślepy abym tego nie zauważył... chyba ;)

mam pytanie do pacman - zmieniałeś ekran czy dalej masz Adeo White 100"? I z jakiej odległości oglądasz, czy masz dedykowany pokój, jakie kolory ścian (jaskinia?) - pytam z ciekawości bo widzę że masz sprzęt pierwszej klasy (gratulacje!!!) i ciekawią mnie takie aspekty - lubię mieć porównanie jak oglądają i słuchają ludzie zarówno ze znakomitym sprzętem jak i budżetowym - wtedy mam jakieś pojęcie i rozeznanie czy jest sens u mnie kupować coś lepszego jak nie mam dobrych warunków lokalowych

pozdrawiam

mam pytanie do pacman - zmieniałeś ekran czy dalej masz Adeo White 100"? I z jakiej odległości oglądasz, czy masz dedykowany pokój, jakie kolory ścian (jaskinia?) - pytam z ciekawości bo widzę że masz sprzęt pierwszej klasy (gratulacje!!!) i ciekawią mnie takie aspekty - lubię mieć porównanie jak oglądają i słuchają ludzie zarówno ze znakomitym sprzętem jak i budżetowym - wtedy mam jakieś pojęcie i rozeznanie czy jest sens u mnie kupować coś lepszego jak nie mam dobrych warunków lokalowych

pozdrawiam

Ekran nadal ten sam (adeo reference grey), odległość to około 3,5m. Pokój jest dedykowany i całkowicie zaciemniony, pomalowany na ciemno szary kolor (prawie czarny). Jak wszystko pójdzie dobrze, w tym roku przeprowadzę się do większego pomieszczenia, wymienię wtedy ekran na 2.35:1.

Will66 czy ty zauważyłeś jakąś degradację kontrastu...?

moje oko nic tak drastycznego nie wyłapało; fakt że mało ostatnio oglądam...

Trochę poczytałem ten wątek na AVS i też jest sporo czeskiego gadania, niektórzy userzy tracą kontrast zaledwie po paruset godzinach....Nie wiem co o tym sądzić, może być typowa sraczka użytkowania z nową zabawką, którą też sam przeszedłem na początku:)))

To co ja mogę powiedzieć,a właściwie samego siebie powtórzyć: Sony w porównaniu do JVC wygląda trochę jak ubogi krewny: soczewka z chińskiego marketu, regulacja shift'a niczym w hinduskim Tato, krzywizny samego ekranu, rozmywająca się ostrość. W moim jeszcze w czasie kalibrowania, zauważaliśmy na czarnym ekranie przeciek światła w górnym lewym rogu- coś na wzór poświaty (ang. leak). Jedynym "zyskiem" Sony to lepsze 3D i lag, cała reszta to po prostu mass production. Zastrzegam IMHO - także nie denerwować się Panowie,ok?

To że sony jest powiedzmy gorzej wykonany co możemy stwierdzić w dotyku (bo wizualnie ok) to oczywista sprawa...ale sony to także tańszy produkt (30%).... pewnie zapakowali by elektryczne soczewki i wszystkie szklane ale wtedy musieliby wystawić cene jak za jvc... a jak wiemy wtedy nie był by konkurencyjny i znalazłby dużo mniej nabywców bo większość poszłaby w jvc przy tej samej cenie... sony zagrało marketingowo...

jak wspomniałem następna maszynka u mnie to jvc z natywnym 4k...tylko mam nadzieję że input lag poprawią i jednak jvc jest głośniejszy...ale tą głośność przeboleję ;) ...ale to są plany na za kilka lat kiedy 4k zejdzie na ziemię jeśli chodzi o ceny pj...

Druga sprawa jest taka że sony ze swoim hw zagarnął w większości rynki więc jest dużo więcej użytkowników i procentowo trafia się więcej można powiedzieć "sraczki" tych że userów którzy często mają nikłe pojęcie o projekcji i wypisują głupoty.... bo jak nazwać gości którzy mają białe pokoje i białe ekrany i mierzą kontrast i płaczą że jest nie ok... samo takie zestawienie świadczy o ich kompletnej niewiedzy...

Co do degradacji kontrastu w hw to sprawdzę to osobiście...kolega ma identyczny zestaw jak mój i dzwoniłem dzisiaj ma przelatane dokładnie 356h ...podjadę do niego i zobaczę... bo gdyby była degradacja kontrastu jak piszą na avs to różnicę ślepy zobaczy... w weekend jadę do znajomka z filmem m.in. "Underworld" i moje oko prawdę Wam powie... ;) a film ten to przeważnie ciemne sceny więc różnicę w czerni od razu wyłapę...tym bardziej że jego pj to 356h a mój to 1560h.... :)

Will66 czy ty zauważyłeś jakąś degradację kontrastu...? A Ty Risto miałeś także hw coś zauważyłeś ?

Ja miałem 20-tkę i chyba mmi się szkiełko trafiło :) Bo chyba chodziło o degradację w wyniku pogarszania się stanu plastikowych soczewek , czy się mylę?

moje oko wychwyciło by różnicę tym bardziej że mam już ponad 1500h lampę i proja

O połowę zapewne tak, ale konia z rzędem temu kto zauważy stopniowe pogarszanie. Oko i mózg nie zarejestruje takich zmian. Musiałoby to nastapić skokowo. Tak ostatnio miałem okazję naocznie zaobserwowac podobne zjawisko. HW 20-tka wydawała się fajnie czarna, przyszedł jvc i nagle zrobiła się bardzo mleczna. Potem kolega z forum przywiózł 15-tkę /słabsza od 20-tki z zakresie kontrastu zauważalnie/ po której zaświeciła znowu 20-tka i już była nie mleczna a powiedzmy w miarę czarna. Potem znowu jvc i dupa z czerni w HW 20:) Piszę o odczuciach subiektywnych, bo wiadomo projektory nic się nie zmieniły.

jvc z natywnym 4k...tylko mam nadzieję że input lag poprawią i jednak jvc jest głośniejszy.

Gdzieś czytałem wypowiedź kogoś z jvc-a i twierdzą że nie mają aspiracji tworzenia projektora dla graczy, to by wyjasniało czy będzie lepszy input lag, no al etylko krowa nie zmienia poglądów. A już rs49 nie słyszę podczas projekcji , fakt jest trochę od ucha i na low lamp.

no cóż, zaczyna wyglądać na sporą listę przypadłości tej kategorii produktu Sony......łatwiej chyba wyliczyć co jest ok:))

Tak z zupełnej ciekawości próbowałem z Mr. Google znaleźć cokolwiek o problemach JVC- niestety, wygląda na to, że ten typ ma zero przeszłości kryminalnej:)

oddam w dobre ręce, mało używany, w idealnym stanie;)

Nawet gdyby stopniowo hw uciekał z kontrastem to wg avs po tylu godzinach miałbym 30% tego kontrastu co nowy proj a taką stratę nawet stopniowo bym wychwycił bo sceny filmów były by gorsze o 70% i wyglądałyby jak z kilka klas niższego proja lcd ... ale żeby być pewnym jutro odwiedzam kolegę i sprawdzę jak to wygląda... napewno obraz u niego będzie troszkę jaśniejszy bo w końcu moja lampa to już troszkę ma...

no cóż, zaczyna wyglądać na sporą listę przypadłości tej kategorii produktu Sony......łatwiej chyba wyliczyć co jest ok:))

Tak z zupełnej ciekawości próbowałem z Mr. Google znaleźć cokolwiek o problemach JVC- niestety, wygląda na to, że ten typ ma zero przeszłości kryminalnej:)

oddam w dobre ręce, mało używany, w idealnym stanie;)

Przypadłości napewno są dwie....migająca lampa (u niektórych) i łuczek na dole lub gòrze ekranu (często spotykane)... ale degradacja paneli sxrd to tak jak wspomniałeś "czeskie gadanie".... :)

Wracając do tematu.

Właśnie przesiadłem się z Sony HW55 na jvc RS500, wcześniej miałem już kilka projektorów i moim zdaniem masz dwie drogi: albo chcesz zmieścić się w budżecie i wtedy kupujesz MagicScreen plus Benq'a, nawet model W1070. Widziałem go i uważam, że za te cenę jest rewelacyjny.

Druga droga to dołozenie mniej wiecej 50% zakładanego budżetu i kupno Sony HW65 (na 40/45 bym się nie decydował ze względu na brak automatycznej przysłony i zdaje się zbyt skokowa regulacje Reality Creation, a są to bardzo ważne funkcje).

Jeśli to twój pierwszy projektor to poszedlbym "tańszą" drogą, a jak już się trochę odnajdziesz w temacie to będziesz zmieniał na lepsze ;)

Pozwolicie że pomarudzę i podrążę temat degradacji paneli w HW... musicie mi wybaczyć bo w końcu uraziło to mój portfel ,że wydałem dyche na proja bubel ;) :) ...

...przeczytałem jeszcze raz test hw55 "BY Maciej Koper" na HDTV i komentarze pod testem... i testowany proj miał ponad 700h a kontrast on/off był nadal około 6500:1( tryb lampy "low)( bez dynamicznej przysłony, z przysłoną miał 32000:1) zmierzony przez Maćka , gdzie na avs po tylu godzinach kontrast im spadał o połowę i mieli po 2000 do 3000:1...porównujac to do testu (i pomiarów Maćka) nowego hw65 z nowiutką lampą ( 20h) który miał około 7000:1 on/off ( tryb lampy "low") to ten hw55 tak bardzo nie stracił na kontraście tym bardziej że lampa jest już z niemałym przebiegiem i uciekła troszkę z jasnością co powoduje zmniejszenie kontrastu w każdym projektorze napędzanym lampą... przy nowej lampie ten hw55 miałby spokojnie większy kontrast... ale nie odpuszczę i jutro fatyguję się do kolegi na testy naoczne... :) ...

.

Pozwolicie że pomarudzę i podrążę temat degradacji paneli w HW... musicie mi wybaczyć bo w końcu uraziło to mój portfel ,że wydałem dyche na proja bubel ;) :) ...

...przeczytałem jeszcze raz test hw55 "BY Maciej Koper" na HDTV i komentarze pod testem... i testowany proj miał ponad 700h a kontrast on/off był nadal około 6500:1( tryb lampy "low)( bez dynamicznej przysłony, z przysłoną miał 32000:1) zmierzony przez Maćka , gdzie na avs po tylu godzinach kontrast im spadał o połowę i mieli po 2000 do 3000:1...porównujac to do testu (i pomiarów Maćka) nowego hw65 z nowiutką lampą ( 20h) który miał około 7000:1 on/off ( tryb lampy "low") to ten hw55 tak bardzo nie stracił na kontraście tym bardziej że lampa jest już z niemałym przebiegiem i uciekła troszkę z jasnością co powoduje zmniejszenie kontrastu w każdym projektorze napędzanym lampą... przy nowej lampie ten hw55 miałby spokojnie większy kontrast... ale nie odpuszczę i jutro fatyguję się do kolegi na testy naoczne... :) ...

.

Czekamy na test, trochę mnie zmartwiliście, ja szukam proja z drogiej ręki i nie ukrywam, że chodzi mni po głowie hw55 ale teraz trochę to ryzykowne po tym co piszecie.

Wracając do tematu.

Właśnie przesiadłem się z Sony HW55 na jvc RS500, wcześniej miałem już kilka projektorów i moim zdaniem masz dwie drogi: albo chcesz zmieścić się w budżecie i wtedy kupujesz MagicScreen plus Benq'a, nawet model W1070. Widziałem go i uważam, że za te cenę jest rewelacyjny.

Druga droga to dołozenie mniej wiecej 50% zakładanego budżetu i kupno Sony HW65 (na 40/45 bym się nie decydował ze względu na brak automatycznej przysłony i zdaje się zbyt skokowa regulacje Reality Creation, a są to bardzo ważne funkcje).

Jeśli to twój pierwszy projektor to poszedlbym "tańszą" drogą, a jak już się trochę odnajdziesz w temacie to będziesz zmieniał na lepsze ;)

Kup raz , a porządny sprzęt . Wymiana na wyższy model niesie za sobą straty finansowe .

Przed zakupem widzialem w akcji Sony 55 i JVC x500 . Zdawałem sobie sprawę , że kupując 55 za jakiś czas będę myślał o wymianie . Bo jakość i forma pokazania obrazu bez JVC jest wspaniała .

Ale jeżeli ma być , to tylko ciekawostka , dodatek do audio ( bo chyba jesteś bardziej audio niż video ) , to olej to i szukaj używanej Sony 55 lub Optoma 83 (na podobnym poziomie ) .

@darekguma już wcześniej napisałem jakie dwie wady ma hw55. ...dla niektórych są to może aż dwie ale dla mnie tylko dwie...

Jvc to napewno niesamowite maszynki ale niestety w nich konieczna jest profesjonalna kalibracja a to rodzi następne koszta (niemałe) , sony po wyjęciu z pudełka jest ok i kalibracja jest niekonieczna....Wczoraj pooglądałem troszkę swój "bubel" i nie czuję potrzeby zmiany ;) .... ale wiem że ona nadejdzie bo tak już jest jak zaczniemy to hobby... :) i nie interesuje mnie czy sony ma którąś z soczewek plastik fantastik bo ostrość ma rewelacyjną za sprawà RC i kolory niesamowite i mówię to po obcowaniu z x500...szczerze, to obawiałem się że jak zobaczę u mnie x500 to zapragnę zmiany ale ufffffffff , jedynie przez chwilkę po odjeździe kolegi z jvc brakowało mi jego czerni, ale cóż nie można mieć wszystkiego przynajmniej z moim portfelem... bo to że jvc rysuje obraz bardziej miękko to wiedziałem od zawsze bo oglàdałem już wcześniej projekcje m.in. z X55...

I powtórzę jeszcze raz...interesuje mnie co widzę a jak to zostało osiągnięte to już mniej ważne. ..liczy się efekt finalny w postaci obrazu....to w nawiązaniu do plastikfantastik i RC...;).

Uważam także że pj jvc są dla dojrzałych w temacie hobbystów którzy przeszli jakąś drogę ewolucji swojego kina. ... bo jak ktoś zakupi jako pierwszy swój proj taką maszynkę to nie doceni jej potencjału i tego co produkuje bo nie będzie miał rozeznania i porównania jak inne klasy pj rysują obraz... a oglądanie projektora z takim kontrastem natywnym to wielka przyjemność ale docenią ją tylko Ci którzy coś lizneli w temacie... :)

@darekguma już wcześniej napisałem jakie dwie wady ma hw55. ...dla niektórych są to może aż dwie ale dla mnie tylko dwie...

To, że Twój ma tylko te dwie wady, nie znaczy, że inny też tak będzie miał. Poczytaj sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , co Sony twierdzi o problemie fokusa w swoich projektorach. A to, z tego co czytałem, też jest znany i dość powszechny problem.

Jak miałem problem z Optomą (131X z tego co pamiętam), gdzie też był znany problem z ostrością, to serwis bez gadania wymienił optykę.

Chociażby z powodu takiego podejścia do klienta, osobiście nie kupiłbym Sony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pacman wypowiadam się na podstawie mojego egzemplarza bo nie mam w zwyczaju wypowiadać się w temacie którego organoleptycznie nie zbadałem... i dzisiaj dokładnie przyjrzę się drugiemu hw55. ...

... a to co wypisują zmanierowani od dobrobytu na avs to mnie nie interesuje bo wiem co widzę u siebie...i dałem Ci przykład degradacji paneli po 700h (pomierzony przez Macieja)...który mówi zupelnie coś innego niż "znafcy" na avs... ale i tak jadę dzisiaj aby zamknąć gębę inernetowym "znafcom"... i potwierdzić to co widzę...i uspokoić siebie... ;)

A co podejścia sony do klienta to chyba nie jest tak źle jak po wymianie kilku maili przysłali mi nową oryginalną kompletną lampe...

Ja nie uważam że sony jest ach i och ale w cenie w jakiej go nabyłem (delikatnie poniżej 10k zł) uważam że nie ma konkurencji jeśli chodzi o możliwości tech tego modelu w cenie poniżej 10kzł... nie ukrywam zależność cena/jakość dla mnie gra rolę...

...czyli mam się uważać za szczęściarza że mój hw ma tylko dwie wady... :)

Ale tu na forum jest więcej takich szczęściarzy jak ja... a to o czymś świadczy...

A co do pisania na forach to różni piszą różne rzeczy...ja mając plazmę grałem na konsoli aż furczało i nie użyczyłem żadnego wypalenia na panelu...a poczytaj ile osobom coś tam się powypalało , a najczęściej był to powidok który znikał po chwili, powiedzmy :) ...

Pacman wypowiadam się na podstawie mojego egzemplarza i dzisiaj dokładnie przyjrzę się drugiemu... a to co wypisują zmanierowani od dobrobytu na avs to mnie nie interesuje bo wiem co widzę u siebie...

Czyli jak u Ciebie jest ok, to problemu generalnie nie ma i co oni tam chcą na tym avs?

Ale tu na forum jest więcej takich szczęściarzy jak ja... a to o czymś świadczy...

To co ja mogę powiedzieć,a właściwie samego siebie powtórzyć: Sony w porównaniu do JVC wygląda trochę jak ubogi krewny: soczewka z chińskiego marketu, regulacja shift'a niczym w hinduskim Tato, krzywizny samego ekranu, rozmywająca się ostrość. W moim jeszcze w czasie kalibrowania, zauważaliśmy na czarnym ekranie przeciek światła w górnym lewym rogu- coś na wzór poświaty (ang. leak).

To nie tak że problemu nie ma ...tylko niektórzy wyolbrzymiajà niektóre problemy do rangi usterki i do tego jeszcze źle je definiując...dałem przykład z wypalaniem plazm..a to nie były wypalenia tylko powidoki w większości wypadków. ...

A co do wypowiedzi will66 i ubogiego krewnego to ma racje ale zauważ ile ten ubogi krewny jest tańszy...także pisałem o tym...a mimo to daje rade chociaż nie u wszystkich bo na avs jest wysyp "bubli" od sony ;) , a gro tych "specjalistów " piszących nie potrafi proja ustawić ... czytając tamte problemy wychodzi na to że nie da się tego hw oglądać... a jednak will66 i ja i wielu innych mniej zmanierowanych od nadmiaru kasy i szukających dziury w całym cieszy się znakomitą projekcją jak na ten przedział cenowy...

Napiszę jeszcze raz cena hw55 jest dużo niższa niż jvc500 ... a tak dokładnie licząc to wtedy hw55 mnie kosztował 9800 pln-ów a za x500 musiałbym położyć 13tyś plus okulary 3D sztuk 2 i kalibracja i już wychodzi spokojnie 1,5 kzł więcej... czyli cena różni się z grubsza 40%... a to nie mało przynajmniej dla mnie biednego Polaka... ale na zachodzie i na avs są sami "znafcy" i oblatani w temacie i wieszają biały ekran w bialym salunie i mierzą kontrast (degradację paneli)i szukają problemów z ostrością.... ;)

Drażni mnie takie powoływanie się na jeden czy dwa portale które rosną do rangi wyroczni ...bo jak już coś na avs napisali to to musi być prawda...a tam jest tyle samo jeszcze większych ignorantów jak na naszych forach nie mających bladego pojęcia o tym co piszą...

A co do wypowiedzi will66 i ubogiego krewnego to ma racje ale zauważ ile ten ubogi krewny jest tańszy..

No widzisz, i tu wkraczam ja ze swoją ofertą ;) na którą odpisałeś:

... a daj przykłady w czym bije ten jvc te soniaki pomijajac kontrast,

No to Ci dałem ;) Np. tym, że o JVC złego słowa nie można powiedzieć :)

I bardzo dobrze że o jvc nic złego nie ma bo to oznacza ,że nie poszli na kompromisy jak sony aby sprzedać swój produkt...i dlatego także uważam że jest on (jvc) dla dojrzałego odbiorcy ( który doceni tą bezkompromisowość ) z większym portfelem niż przeciętny zjadacz kupujący sony hw ;) .... :) ...

Wybór ekranu padł na MS110''.

Teraz projektor. Na arenie pozostał epson tw-6600 vs. coś DLP.

Do projektora aż tak bardzo się nie przywiązuję, bo i tak jest kwestią czasu wymiana na 4k.

Czy jest ktoś w okolicach Katowic/Tychów posiadający wyżej wymieniony projektor i byłby w stanie zaprezentować za dobre piwko?

Wysłano z Commodore 64

----------------

i dlatego także uważam że jest on (jvc) dla dojrzałego odbiorcy ( który doceni tą bezkompromisowość ) z większym portfelem niż przeciętny zjadacz kupujący sony hw ;) .... :) ...

Ale zasobność portfela nie powinna miec znaczenia dla akceptacji bubla. Nie piszę o degradacji paneli bo nie wiem jak jest, ale o optyce i krzwywiznach w wyświetlaniu obrazu. Mnie takie kompromisy w wykonaniu producenta g... o obchodzą i nic nie przekona mnie że w towarze za 10 tyś zł jest soczewka plastikowa za dolara zamiast za 10- czy 20 bo zaraz producent musiałby podnieśc cenę o 3 tyś. Jak kupujesz samochód nieważne czy dasz pół miliona czy 40 tysięcy oba mają jechać prosto. I nikt nie mówi że mnie nie stać to kupuję samochód który trochę ściąga w prawo.

Niestety myślę że kompromisy już standardowo serwowane przez producentów to jedno a kłopoty finansowe od lat sony powodują że idą po bandzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.