Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 3000/+500 + adapter aptx

Michał_57964

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

jestem aktualnie na etapie poszukiwania wzmacniacza oraz kolumn stereo do salonu około 30m^2. Muzyka jaką słucham na codzień to trip-hop, chill out, electro,indie rock. Planuję słuchać głównie z serwisow streamingowych typu Deezer/Spotify( zarówno z komputera jak i z telefonu), czasami włączyć jakąś płytę z komputera. Z racji, że nie lubi kabli walających się po podłodze planowałem do zestawu dokupić adapter bluetooth Philips AEA2700

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W związku z tym adapterem myślałem, że warto mieć wzmacniacz z DACiem(póki co nie chcę wydawać na zewnętrzny DAC). Myślicie, że to dobra opcja?

Wzmacniacz na jaki zwróciłem uwagę i jest polecany w sklepach to:

Mitchell & Johnson SAP-201V - posiada wbudowany DAC

Ponadto:

Yamaha A-S501 - również posiada

NAD C326 BEE - ten nie posiada DACa

Jeśli chodzi o kolumny to cały czas myślałem o zakupie Pylon Pearl 25, ale dostałem informację w sklepie, że Mitchell & Johnson SAP-201V ma za mała moc do bardzo dobrego wysterowania tych kolumn.

Też macie takie zdanie? Jeśli tak to jakie kolumny by sie nadały? Szukam raczej w nowym sprzęcie i póki co nie byłem na odsłuchach.

Jakie zestawy byście doradzili?

Pozdawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/127546-stereo-do-3000500-adapter-aptx/

To zależy Ci na optyku(DAC) we wzmacniaczu, czy nie ?

Wybór między Yamahą as501, a Nad'em 326to dziwny wybór, łączy je cena ? W cenie do 1700zł masz jeszcze kilkanaście wzmacniaczy z różnym brzmieniem, także z wejściem optycznym, lub bez.

Co do tych kolumn to zależy z jakim wzmacniaczem będą grać i co sam lubisz. Moim zdaniem są przeciętne w swej cenie i trzeba by faktycznie osobiście na odsłuchu do nich dobrać wzmacniacz, zresztą do każdego wypada tak zrobić. Nic trudnego jak musisz kupić nowe zabawki.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zwróciłbym uwagę na wzmacniacz Yamaha A-S501 (http://q21.pl/yamaha-a-s501.html) bądź Onkyo A-9050 (http://q21.pl/onkyo-a-9050.html) które połączyłbym ze wspomnianymi przez Ciebie kolumnami Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html). Takie połączenie zapewni Ci dynamiczny, swobodny dźwięk, zestaw bez problemu nagłośni Twój salon.

Spójrz proszę na bardzo dobry, sprawdzony odbiornik bluetooth - NuForce BTR-100 (http://q21.pl/nuforce-btr-100.html). To urządzenie, działające w 100% stabilnie, nie wprowadzające degradacji dźwięku.

Mitchell&Johnson SAP-201V to bardzo dobry wzmacniacz, jednak najlepiej sprawdzający się w spokojnych gatunkach muzycznych - jazz, blues. NAD C326 BEE natomiast to bardzo dobra propozycja w kwestii brzmienia, natomiast nie ma przetwornika. Cała przewaga brzmieniowa wzmacniacza niestety zostanie zdystansowana przez ograniczenia jakościowe przetworników w odbiorniku bluetooth. Chyba że pomyślisz o zakupie zewnętrznego przetwornika, ewentualnie odbiornika bluetooth z dobrym przetwornikiem, np. Musical Fidelity V90-BLU (http://q21.pl/musical-fidelity-v90-blu.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i budżet polecam dwie elektroniki Onkyo 8150 które zapewni Ci funkcyjność o którą Ci chodzi oraz NAD 326BEE który zagra nieco lepiej z lepszą kontrolą i podstawą basową.

Co do kolumn to elektroniki polecam zamiast Pylonów kolumny Magnat Quantum 675 lub nieco droższe modele 677. Pylony są stosunkowo równe, Quantumy dadzą więcej emocji z odsłuchów.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dzięki za odpowiedzi, tak jak napisał Q21, żeby miało to sens to muszę kupić wzmacniacz z DACiem, w innym wypadku przetwornik w odbiorniku popsuje dźwięk. Nie chcę kupować odbiornika bluetooth z dobrym DACiem. Więc podsumowując rozpatruje tylko wzmacniacze z DACiem, mam juz mniej wiecej poglad, teraz musze sie we Wroclawiu umowic na jakies odsluchy. A jakie jeszcze kolumny w moim budzecie byscie polecili poza Pylonami?

Świetne w muzyce elektronicznej (zwarty bas, wyrazista i nieagresywna góra) są Cabassy:

http://sklep.rms.pl/cabasse-tobago-mt31-kolumny-podlogowe-2szt

Ewentualnie, bardziej wyważone Polkaudio:

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

Pozdrawiam,

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość numik

(Konto usunięte)

jeszcze stx electrino 250 bym rozważył z kolumn. Ok granie za małe pieniądze co pozwoli zaoszczędzić na wzmaka. Ze wzmaków do takiej muzy raczej nad lub onkyo niż yamaha. DAC na pokładzie są tam słabe. Posłuchaj Dayensa Ampino, NAD 326, BC Acoustique, Rotela, Atolla in 50 se, Myryada. Do tego wyczekaj na allegro jakiegoś fajnego DAC za 5-6 stów (wyjściowo 1500-2000) i będziesz miał dobrze ;)

Witam do Pylon Pearl 25 mimo wszystko poleciłbym albo Nad-a 326 albo BC Acoustique ex 222.1, Yamahy do tych głośników bym nie dawał. Brak dac-a to na prawdę nie jest problem, zawsze na początek możesz kupić FiiO D03 Taishan za 129 zł. I dla tego lepiej dobrać odpowiedni wzmacniacz i nie sugerować się tym czy ma dac-a czy nie, tylko jak gra.

Mnie póki co najbardziej ciągnie w stronę Onkyo A-9050. Do niedawna moim faworytem był BC Acoustique ex 222.1, ale nie jest już nigdzie do kupienia w PL. Mam Fiio E10, ale chyba ten przetwornik C/A wbudowany w wzmacniacz są dużo lepszy. Czy się mylę?

DACi we wzmacniaczach za niewiele ponad 1 tys zł , nie mają wewnątrz nie wiadomo jakiej klasy DACa. Owszem jest ( czy może być) subtelna różnica, ale jak podepniesz odtwarzacz CD i raz odsłuchasz łącząc je kablem RCA, a potem optycznym. Jednak są to niuanse i ktoś może preferować połączenie dobrym kablem RCA.

Zresztą Tobie pewnie jest on bardziej potrzebny do podania muzyczki i sygnału audio z TV, a więc nawet jakby ten dac był super hiper to z byle gó...na miodku nie zrobi.

I dla tego lepiej dobrać odpowiedni wzmacniacz i nie sugerować się tym czy ma dac-a czy nie, tylko jak gra.

Też wolę wzmacniacz który mi pasuje kiedy gra, niż jakiś tylko dlatego, że ma DAC optyczny, czy coaxialny.

Oczywiście wybór tych z wbudowanym DAC jest powoli coraz większy, ale szału z dużym wyborem jednak niema. Jak już wolisz takie bajery to kup amplituner stereo typu Yamaha rn 500, masz dodatkowo USB więc nie musisz kombinować z muzyką z telefonu po bluglucietooth.

Polecam Onkyo A-9050 dziś byłem na odsłuchu tego wzmacniacza zawodowe dynamiczne brzmienie, potem przelaczylismy na amplituner stereofoniczny onkyo ale to już o wiele gorzej zagrało.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Oo to dzięki za odpowiedź, bo dziś myślałem, czy lepiej wziąć A-9050 czy TX -8150, a nie mam mozliwości odsłuchu obu sprzętów :) Myślę jeszcze nad Mitchell&Johnson SAP201V. Jutro idę na odsłuch tego wzmaka z Pylonami 25

Pamiętaj, że Sapphire 31 grają inaczej w stosunku do Pearl 25. Spróbuj mimowszystko posłuchać Nad-a C326 i Onkyo do porównania. Oceń sam, ja Onkyo nie słuchałem. Odnośnie głośników polecam jeszcze tannoy dc6t, możesz je już kupić za 2200 zł (w Anglii nowe kosztowały na wyprzedaży 300-349 funtów więc jest kilku sprzedających a Polska cena to około 3700 zł wzwyż) i dla mnie grają zupełnie w innej lidze. Jakbyś był z okolic Lublina to zapraszam na odsłuch.

Dzięki za odpowiedzi. Postaram się poszukać NADa oraz Magnat Quantum 675.

Problem z NADem, jest taki, że potrzebny byłby mi do niego dodatkowy przetwornik, co wiąże się ze sporym dodatkowym kosztem.

Ja dziś jak usłyszałem różnice między amplikiem a wzmakiem, to się teraz przymierzam do zakupu wzmacniacza, bo po co mi te wszystkie dodatkowe pierdoly kosztem dźwięku. Mam na celowniku dwa modele ten Onkyo 9050 i Nada 326Bee, ale chyba będzie Onkyo Ponieważ ma wejścia cyfrowe, a muze puszczam z kompa, bo do nada bym musiał kartę dźwiękowa zakupić

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Ja mam Klipsch RP 250 one same w sobie są bardzo dynamiczne i ostre, dlatego będę musiał posłuchać tego połączenia w salonie.

planowałem do zestawu dokupić adapter bluetooth Philips AEA2700

Jeśli będziesz miał pecha, to ten Philips będzie na obu wyjściach cyfrowych zamieniał kanały.

Na forum znajdziesz dodatkowe informacje na ten temat.

bardzo dobry, sprawdzony odbiornik bluetooth - NuForce BTR-100

To jest urządzenie OEM, które można nabyć sporo taniej jako np. Renkforce.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Po co się upierasz przy wzmaku z przetwornikiem, skoro ten przetwornik będzie niemal taki sam jak w np w tym nuforce co było wcześniej proponowane.

Mam bluelino za około 400 zł i tam jest całkiem dobry przetwornik w środku. Biorąc pod uwagę ze sygnał przez bluetooth jest trochę pościnany to skup się na tym co ważne czyli na dobrym wzmaku i odpuść sobie przetwornik.

Długi okres czasu bazowałem u siebie na wzmaku, kolumnach i adapterze z Bluetooth i miałem radochę ze słuchania muzyki. Jak zacząłem kombinować z lepszymi dacami, źródłami, kolumnami to czar prysł i wyszły niedostatki adaptera, okrojona góra itd itd. Więc nie rób sobie sam pod górę i sprawdź jak gra przetwornik w adapterze.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Coraz bardziej skłaniam się żeby faktycznie olać ten przetwornik wbudowany i najwyżej innym razem dokupię zewnętrzny. Byłem ostatnio posłuchać kolumn Pylon Pearl 25 ze wzmacniaczem Mitchell&Johnson i nie brzmiało to za dobrze, tak jakby, "bez emocji". Później posłuchałem tych kolumn ze wzmakiem Atoll IN100SE i dźwięk był piękny, bez porówniania lepszy niż w Mitchellu, niestety ten Atoll to trochę nie moja półka cenowa. Póki co przymierzam się do Pearlów z NAD C326, to polecany zestaw, a ja nie bardzo mam gdzie posłuchać, do Pabianic mam dość daleko

Nubert Nupro A300.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Już mniej więcej wiem, jak chce rozwiązać problem streamowania muzyki. Mam raspberry pi i postawie na nim jakiś odtwarzacz sieciowy, do tego planuję dokupić jakiegoś DACa. Myślałem o Cambridge Audio Dac Magic 100. Do tego postanowiłem kupić wzmacniacz bez wejść cyfrowych, myśle nad BC Acoustique EX-322.1 albo NAD-C326. Macie może jakieś inne propozycje DACa? Myślicie, że ma to szanse dobrze zagrać? :)

Możesz do raspberry pi podłączyć np Audiophonics Sebra dac (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w zależności, którą masz wersję. CA Dam Magic 100 lub plus to też dobre rozwiązania i będą działały z R Pi. Możesz sobie postawić np runeaudio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A myślicie, że lepiej wziąć tańszy wzmak NAD C326 z droższymi kolumnami(Maks 2500 za parę, np Monitor Audio MR6), czy może droższy wzmak NAD C356 z Pearl 25? Na ten moment rozważam te dwa wzmaki + BC Acoustique EX-322, którego się troche boję ze względu na pogłoski na temat awaryjności sprzętu tej fimy. Macie może jakieś polecane zestawy w tym budżecie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.