Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wymyślił HIGH END i komu ta dziedzina jest potrzebna

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz też im ,że wg. Ciebie dobory podzespołów i typologia urządzenia nie mają najmniejszego sensu bo na końcu i tak wszystkie urządzenia nie będą się niczym różnić poza obudową

Cytat proszę, gdzie ja napisałem że dobór podzespołów i topologia (nie typologia) :) urządzenia, nie mają najmniejszego sensu.

Cytat, albo czekam na sprostowanie.

Chcesz mnie oczernić i ośmieszyć, tyle tylko że tutaj kompletnie spudłowałeś bo akurat ja przy wyborze mojego ostatniego combo DAC/AMP zasugerowałem się koncepcją projektu, której rezultat w postaci bardzo dobrych analiz i pomiarów elektrycznych, jest zasługą optymalizacji projektu, doboru odpowiednich elementów, implementacji układów, sposobu prowadzenia ścieżek itp.

Innymi słowy, projektowanie metodą nie na słuch, a przy pomocy pomiarów i analiz.

W tym momencie Twój post to już taka lekka psychodela :)

Przecież napisałem Ci jak krowie na rowie, że jeżeli te teoretycznie istniejące lub nie istniejące konstrukcje DIY o których pisałeś, przy zachowaniu prawidłowych procedur technicznych były rozróżnialne po dźwięku, to przytaknąłem że w istocie musiało tak być.

Co Ci mam jeszcze napisać?

Rozumiem też, że takich testów konstrukcji DIY nie przeprowadzono, tzn może i przeprowadzono ale nic Ci o tym nie wiadomo - i zwyczajnie na świecie na potrzeby znalezienia jakiegoś technicznego argumentu, lekko sobie pofantazjowałeś? :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gdzieś są granice absurdu ale na tym forum dawno już je przekroczono.

Tak, ceny high-endu to często absurd a nawet skrajny absurd.

Zapytaj może w dziale DIY dlaczego konstruktor wzmacniacza czy dac-a wybrał akurat taki a nie inny kondensator , kość do dac-a czy lampę ?

Dział DIY też idzie z modą na voodoo. Nie umieją przetestować prawidłowo wpływu użytego kondensatora na dźwięk. To o czym tu rozmawiać ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gdzieś są granice absurdu ale na tym forum dawno już je przekroczono.

Tak niewątpliwie. W poziomie ignorancji technicznej

Ciebie to nie dotyczy.

Od 14 roku życia interesuję się kulturą tego regionu, przez ostatnie kilkanaście lat studiowałem ich metodykę działań w audio, nie wiem co by zmieniło w tym wszystkim postawienie nogi na wyspach.

Jesteś chory człowieku.

High-end'u w domu nie miałem, więc już nie będę za bardzo dolewać oliwy do ognia bo znowu zranię kilka audiofilskich serc, ale temat absurdów audio-voodoo (a już w szczególności jej świeżej formy PC Audio-voodoo) to będzie dla mnie pożywka do poprawy humoru jeszcze przez długo, długo :D

Masz tyle wspólnego z Japonią, co Basen Olimpijski z basenem podawanym pacjentom w szpitalu

Masz tyle doświadczeń w audio na wysokim poziomie, co wynajdziesz w necie ... zero własnych doświadczeń we własnym systemie ... idź poszukać zdjęci i opisów w necie jak co gra ... aby snuć swoje audio-opowieści o mchu i paproci.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Cytat proszę, gdzie ja napisałem że dobór podzespołów i topologia (nie typologia) :) urządzenia, nie mają najmniejszego sensu.

Cytat, albo czekam na sprostowanie.

Proszę bardzo :

Z kolei relacje z odsłuchów przy przy zastosowaniu prawidłowych procedur porównawczych (czyli te pozostałe 1%), póki co wykazało brak możliwości rozróżnienia sprzętów po dźwięku :)

Chcesz mnie oczernić i ośmieszyć,

Obawiam się ,że nie potrzebujesz mojej pomocy w tej kwestii.

Sam radzisz sobie nadzwyczaj doskonale ;)

High-end'u w domu nie miałem, więc już nie będę za bardzo dolewać oliwy do ognia bo znowu zranię kilka audiofilskich serc, ale temat absurdów audio-voodoo (a już w szczególności jej świeżej formy PC Audio-voodoo) to będzie dla mnie pożywka do poprawy humoru jeszcze przez długo, długo :D

Są absurdy, ale Ty wylewasz dziecko z kąpielą. Popadasz w inną skrajność. A to tylko dlatego, że nie sprawdziłeś sam jak to na prawdę jest.

To jest dziwne dla mnie. Mam techniczne wykształcenie, ale to chyba właśnie jest źródłem daleko idącej pokory wobec otaczających na zjawisk, a nie na odwrót.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Zauważ ,że na forum są koledzy , którzy sami budują / konstruują wzmacniacze więc chyba jakieś pojęcie o ich budowie mają ?

Skoro twierdzą ,że jeden kondensator czy lampa potrafi diametralnie zmienić dźwięk urządzenia to wytłumacz proszę jak można twierdzić ,że przy wyrównaniu głośności dwóch urządzeń o różnej typologii wykonania nie będzie słychać różnicy w dźwięku ?

A kto pisze, że nie będzie? Może być, a także może nie być. Na to pytanie daje odpowiedź test.

Już nawet w tym wątku napisałem, że wyrównanie poziomów głośności jest warunkiem koniecznym dla wiarygodnego wskazania różnic pomiędzy urządzeniami, a nie warunkiem, który powoduje, że urządzeń nie można odróżnić. Czy to takie trudne do zrozumienia?

Dużo osób powołuje się na tym forum na jakąś hipotetyczną wypowiedź, w której podobno stwierdzono, że wszysko gra tak samo. Nigdzie takiej wypowiedzi nie znalazłem Prosiłem o zacytowanie takiej. Bez rezultatu. Więc może, zanim się coś napisze warto dokladnie przeczytać wpis, na ktory się odpowiada. Bo inaczej mamy praktykę, z którą często można się tu spotkać, a mianowicie przypisywanie komuś słów, których nigdy nie wypowiedziano.

Dużo osób powołuje się na tym forum na jakąś hipotetyczną wypowiedź, w której podobno stwierdzono, że wszysko gra tak samo. Nigdzie takiej wypowiedzi nie znalazłem Prosiłem o zacytowanie takiej. Bez rezultatu. Więc może, zanim się coś napisze warto dokladnie przeczytać wpis, na ktory się odpowiada. Bo inaczej mamy praktykę, z którą często można się tu spotkać, a mianowicie przypisywanie komuś słów, których nigdy nie wypowiedziano.

Z kolei relacje z odsłuchów przy przy zastosowaniu prawidłowych procedur porównawczych (czyli te pozostałe 1%), póki co wykazało brak możliwości rozróżnienia sprzętów po dźwięku :)

Masz jeszcze coś do dodania ?

Proszę bardzo :

Tu jest konkreny przykład.

Proszę odpowiedzieć na pytanie czy zdanie:

"dobór podzespołów i topologia (nie typologia) :) urządzenia, nie mają najmniejszego sensu."

oznacza:

"relacje z odsłuchów przy przy zastosowaniu prawidłowych procedur porównawczych (czyli te pozostałe 1%), póki co wykazało brak możliwości rozróżnienia sprzętów po dźwięku"

Wydaje mi się, że jedno z drugim ma niewiele wspólnego.

Doświadczenia nie da się niczym zastąpić. Ja jestem nastawiony przyjacielsko, jak ktoś jest z Krakowa i chce do mnie zaglądnąć, to bardzo proszę. Nie ma innej drogi jak własne doświadczenie. Inaczej pisze się bzdury.

Masz jeszcze coś do dodania ?

Tak mam.

Przeczytaj uważnie:

"Wszystko gra tak samo"

i teraz:

"relacje z odsłuchów przy przy zastosowaniu prawidłowych procedur porównawczych (czyli te pozostałe 1%), póki co wykazało brak możliwości rozróżnienia sprzętów po dźwięku"

Pierwsze zdanie to autorytatywne stwierdzeni, że wszystko gra tak samo.

W drugim autor pisze, że z relacji z odsłuchów, w których zastosowano prawidłowe procedury porównawcze wynika brak możliwości rozróżnienia…. itd. Dotyczy to konkretnych przypadków, a nie jest ogólnym stwierdzeniem.

Czy oba te zdania mają wg Ciebie takie samo znaczenie?

Proszę bardzo :

W tym moim cytacie który wkleiłeś, napisałem:

"Z kolei relacje z odsłuchów przy przy zastosowaniu prawidłowych procedur porównawczych (czyli te pozostałe 1%), póki co wykazało brak możliwości rozróżnienia sprzętów po dźwięku :)"

Możesz mi pogrubić fragment tego stwierdzenia, mówiący o tym, że: dobór podzespołów i topologia (nie typologia) :) urządzenia, nie mają najmniejszego sensu?

Z resztą, kolega Bum1234 zadał jeszcze bardziej precyzyjne pytanie, na które odpowiedź z Twojej strony sam oczekuję :>

Jeżeli chodzi o oczernianie mnie, to akurat Ty w taki niewinny sposób tego "nie robisz" ;)

To tak samo jak ja niewinnie "nie śmieję się" z audiofilskich kabli ethernet itp.

Sam rozumiesz.

Chcesz mnie oczernić, czy podyskutować na poziomie?

Bo jak próbujesz mnie ośmieszyć, to ja zmienię nastawienie w rozmowie z Tobą i z czasem w wyniku moich postów będziesz albo podirytowany, albo zdegustowany, albo w jakiś tam inny sposób popsujesz sobie humor.

Kombinujesz z tym karykaturowaniem mnie jak koń pod górę.

Wpierw jakieś moje cytaty w sygnaturce.

Później cytaty kompletnie wyrwane z kontekstu.

Z pewnością stać Cię na więcej ;)

Podpowiem: argumentem technicznym zamkniesz mi usta bardzo skutecznie.

Szermierką słowną i próba ośmieszenia nic nie zdziałasz.

Tracisz tylko czas.

Masz tyle doświadczeń w audio na wysokim poziomie

Mam, gdyż właśnie skończyłem nawijać napiszę przez ostrożność, być może najbardziej zaawansowany transformator zasilający, jaki kiedykolwiek powstał na naszej planecie.

Możesz tylko pomarzyć sobie o jakości dźwięku z dowolnego urządzenia, do jakiego zasilania zostanie użyty.

Gdyby nie prawo autorskie jego fotografia wywróciłaby Twój świat do góry nogami, nie tylko Twój oczywiście.

Jak dojdziesz już w hi end do ściany, wydasz dowolne sumy na sprzęt, a nadal towarzyszyć Ci będzie niedosyt, będziesz chciał lepiej, wtedy przypomnij sobie o 747, do tego momentu..baw się dobrze i żyj w zadowoleniu i zdrowiu.

zero własnych doświadczeń we własnym systemie .

Ustaw się w kolejce do lekarza zaraz za Sly 30.

Doświadczenia nie da się niczym zastąpić. Ja jestem nastawiony przyjacielsko, jak ktoś jest z Krakowa i chce do mnie zaglądnąć, to bardzo proszę. Nie ma innej drogi jak własne doświadczenie. Inaczej pisze się bzdury.

Wszystko zależy co nazwiemy doświadczeniem. Niestety mam wrażenie, że większość opisywanych tu testow i porównań, świadomie lub nieświadomie jest skonstruowana w sposób tendencyjny. Celem jest wykazanie słuszności swojego zdania, bez oglądania się na takie rzeczy jak np. powtarzalność eksperymentu.

Rozumiem, że można uznać taki zarzut za czepianie się, ale jeśli chce się formułować wnioski przydatne dla wszystkich, to powinny być oparte na w miarę obiektywnych kryteriach, bo inaczej nie ma to żadnego sensu.

Można pisać o własnych wrażeniach, ale nic z nich nie wynika poza opisem. Często powstają z takich relacji absurdy, takie jak np, rzekomy wpływ bezpiecznika na brzmienie.

Wskocz do zagadek muzycznych - tam jest dużo materiału do wdrożenia!

czytam zagadki, fajny wątek, wysoki poziom, ale za słaby jestem, nie nadążę z wyszukiwaniem :-)) - jak postawiłem u siebie Tidala to słucham wyszukiwarką - jeszcze teraz lato i inne zainteresowania...

Mam, gdyż właśnie skończyłem nawijać napiszę przez ostrożność, być może najbardziej zaawansowany transformator zasilający, jaki kiedykolwiek powstał na naszej planecie.

Jestem wbity w ziemię, zmiażdżony, całkowicie. Wobec powyższego faktu proponuję zamknąc forum na 3 lata, abyśmy wszyscy zdążyli ochłonąć.

Za mało danych, ważna jest długość, warunki prowadzenia, opcje, typu oddzielne żyły do rodzajów sprzętu etc

Długość od skrzynki do podwójnego gniazdka ściennego ok. 7-8 metrów, raczej jedna linia, chyba, że lepiej poprowadzić dwie różne - ale jakie i dlaczego?

Kable wpuszczone w ścianę, jeśli jakiś dodatkowy sposób prowadzenia będzie korzystny, mogę tak zrobić, wszelkie sugestie służące polepszeniu jakości mile widziane.

Często powstają z takich relacji absurdy, takie jak np, rzekomy wpływ bezpiecznika na brzmienie.

To jedno, ale bardziej zastanawiające są recenzje/opisy dźwięku tego samego urządzenia, przez dwóch autorów - opisy które mało kiedy się pokrywają.

Czemu nikt tego nie skomentuje?

Czemu nie skomentujecie mojej relacji z wpływu na dźwięk kabelka do słuchawek za 310 pln?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co się tym razem wydarzyło, że nie słyszałem tego, co usłyszał autor audiofilskiej recenzji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie problem nie leży w testach.

Problem leży w tym że aby usłyszeć np. różnicę w kablach trzeba dysponować sprzętem który pozwoli te różnice usłyszeć :)

To proszę zdefiniować parametry i warunki jakie musi spełniać sprzęt, by to różnicę można było usłyszeć. Prosze również o podanie wielkości zmian, jakie przez kable są wprowadzane - np. w formie podania w dB odchyłek charkaterystyki częstotliwościowej po zastosowaniu jakiegoś konkretnego kabla.

Gość

(Konto usunięte)

Jestem wbity w ziemię, zmiażdżony, całkowicie. Wobec powyższego faktu proponuję zamknąc forum na 3 lata, abyśmy wszyscy zdążyli ochłonąć.

też nie mogę znaleźć szczęki jak czytam ,że to trafo ma byc hi-endem

Jestem wbity w ziemię

Czy jesteś sobie w stanie wyobrazić, że można ponad dekadę pracować nad rozwiązaniem technicznym ?

Czy możesz sobie wyobrazić, że ludzie całymi latami kontynuują swoje kariery, aby na końcu coś podobnego stworzyć ?

Obawiam się odpowiedzi na take pytania.

Zostałeś z tyłu po prostu, nie jesteś już na topie, stąd sposób reakcji.

Zajmuję się innowacjami, bycie przed konkurencją to dla mnie codzienność chleb powszedni, to po prostu tylko szara rzeczywistość.

Panowie, chillout.

Zaraz zacznie się kolejna klasyczna dla audiostereo.pl gównoburza, polecą hejty, punkty karne albo i bany :)

To tylko hobby :)

Zaraz Ci udowodnią, że nie masz nawet domu ;)

:)))))

Ja w ogóle łączę się z tym forum z matrixa :D

Ciężko mi uwierzyć, że przy takich kosmicznych zmianach o jakich czytam przy audiofilskich recenzjach wrażeń odsłuchowych sprzętu X i Y, kilka cm kabla, dodatkowe gniazdko i przełącznik zdegraduje sygnał do takiego poziomu, że te kolosalne zmiany zostaną spłaszczone i znikną całkowicie ;)

Trochę to nielogiczne, bo czytałeś na pewno o różnicach wprowadzanych przez malutki bezpiecznik, małe zakończenia kabli, czy gniazdka, a to o czym piszesz jest wielokrotnie większe - ale Tobie ciężko uwierzyć, że będzie miało wpływ (w postaci degradacji, oczywiście) na dźwięk ...

"Wszystko gra tak samo"

brak możliwości rozróżnienia

Skoro brak jest "możliwości rozróżnienia" pisząc wprost "brak jest różnic" to co to wg. Ciebie oznacza ,że różnice są ale tak na prawdę ich nie ma ?

Jak coś jest nie do odróżnienia to jednak różni się od siebie ?

Trzymając w rękach dwa identyczne przedmioty i patrząc na nie , nie widzimy różnicy ale tak na prawdę one są - wystarczy zgasić światło ?

Daj już sobie spokój bo albo udajesz ,że nie rozumiesz albo co gorsze naprawdę nie rozumiesz co napisał kol. BeatX.

I nie manipuluj wypowiedziami innych dla swoich przyziemnych celów wmówienia komuś ,że nie rozumie Waszych intencji na tym forum.

Ale wie o niej więcej niż taki sam koleś, który tam nigdy nie był, też nie zna języka i za przeproszeniem gówno widział.

Może tak być, ale nie musi. Kwestionowanie, nawiasem mówiąc "wyrafinowanym" językiem, różnych sposobów zdobywania wiedzy wskazuje na mocno ograniczone horyzonty myślowe.

. 7-8 metrów

To umożliwia, po prostu wręcz narzuca w sposób oczywisty, aby skorzystać z rozdzielności względem urządzeń.

ale jakie

Srebrna linka dla źródła, miedziana linka 8N dla przedwzmacniacza, lity drut miedziany audioquest dla stopnia mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.