Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony glosnik w Jamo Concert 8. Poszukac nowych czy naprawa?

luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Pare dni temu nabylem Jamo Concert 8. Sprzedawca zamiescil lichej jakosci zdjecie i w opisie zasugerowal ze usterka nalezy raczej do kosmetycznych ale po otwarciu paczki wyglada to na troche wiecej niz "luszczenie sie glosnika". Mam wiec dylemat czy odeslac je z powrotem czy nie bo nie przeplacilem za nie i wydaja sie grac rowno ale nie wiem czy w jakiejs bliskiej przyszlosci nie zrobi mi sie tam po prostu dziura. Gdyby tak szanowani forumowicze rzucili okiem na fotki i cos doradzili. Bylbym bardzo wdzieczny.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32282-0-01140900-1465331267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy na ile okazyjnie kupiłeś. Zobacz na cenę seasa excella w tym rozmiarze. Może da się kupić jednego i wymienić u dobrego magika membranę (podejrzewam że może być to excell robiony pod zamówienie, niekoniecznie z takim samym napędem/zawieszeniem co sprzedaje seas, trzeba byłoby porównać 1:1. Ale membrana podejrzewam ta sama)

Ale tak szczerze, to jeśli optycznie ci nie przeszkadza, spróbowałbym zabezpieczyć tę membranę jakimś lakierem żeby dalej nie korodowała i zapomniał o temacie.

Oczywiście pod warunkiem że kupiłeś w pieniądzach okazyjnych, bo jak w normalnej cenie rynkowej, to odsyłaj.

Ja mam niemile doswiadczenia z takimi uszkodzeniami.

Pusc sobie 20Hz z generatora przy sporej mocy, to uszkodzenie bedzie slychac a z czasem moze dojsc do zalamania membrany.

Kupilem za ok 1 800PLN czyli chyba nie az tak okazyjnie zeby sie bawic w wymiane. Musialbym kupic nowy glosnik i wyslac komus a to juz koszta dosc spore. Zakladajac ze znalazbym podobny glosnik. Kiedys bawilem sie w naprawe okazyjnie kupionych ale uszkodzonych wzmacniaczy i wyszedlaem na tym dobrze do tylu wiec nie mam zbyt dobrych doswiadczen w tej materi. Patrzac na sruby odnosze wrazenie ze caly glosnik byl juz wyjmowany. Kurcze szkoda bo koloumny w zasadzie w idealnym stanie i graja tez niezle.

Ps Po ile takie Concert 8 teraz chodza? Tak zebym mial punkt odniesienia.

Swoje sprzedałem za 2400zł jakiś rok temu. Miały unikalny szary kolor frontu i ogólnie były w idealnym stanie.

Twoje żeby zrobić z sensem trzeba by kupić parę midbasów od Jamo patrząc po nr seryjnych kolumn, bo jak parantula podawał było kilka wersji tych średniotonowców.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Z tego co wiem to siedzą w nich seas Excel w pierwszej wersji o średnicy kosza 17cm.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Wyguglałem tlenek magnezu - wygląda jak biały proszek. Podobnie jest z alu, a membrana jest pewnie ze stopu tych dwóch. Po mojemu w oparciu o foto wygląda mi to na korozję. Ciekawy przypadek byłby.

Swoje sprzedałem za 2400zł jakiś rok temu. Miały unikalny szary kolor frontu i ogólnie były w idealnym stanie.

Na co je wymieniles jesli mozna wiedziec?

Byłem wtedy mocno zafascynowany Acoustic Energy Aegis One które miałem od kilku lat. Kupiłem JC8, bo posłuchałem u znajomego JC11. Niestety u mnie JC8 nie zagrały lepiej, bo miałem za słabą elektronikę do nich i tylko obnażyły jej wady.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

To korozja?

Bingo. Tak to korozja. Dostalem maila z Seasa. Zaraz nastepnego dnia :) Pisza ze korozja jest wynikiem kobinacji roznych temperatur, wilgotnosci i rozwinela sie z biegiem czasu pod ich wplywem. Nie da sie tego naprawic. Zostawic tak jak jest. Nie powinno to miec wplywu na jakosc dzwieku."

"The damage on the cone is corrosion. This happen to the magnesium cone over time, temperature variations and humidity variation.

There is nothing to do to repair. Just leave it as it is. This should not affect the sound.J."

Bingo. Tak to korozja. Dostalem maila z Seasa. Zaraz nastepnego dnia :) Pisza ze korozja jest wynikiem kobinacji roznych temperatur, wilgotnosci i rozwinela sie z biegiem czasu pod ich wplywem. Nie da sie tego naprawic. Zostawic tak jak jest. Nie powinno to miec wplywu na jakosc dzwieku."

"The damage on the cone is corrosion. This happen to the magnesium cone over time, temperature variations and humidity variation.

There is nothing to do to repair. Just leave it as it is. This should not affect the sound.J."

Czy wpływu na dźwięk nie ma to chyba tylko po pomiarach mógłbyś się przekonać.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Pewnie masz racje. Mam miejsce gdzie by to mogli zrobic ale szczerze powiedziawszy to mi sie nie chce tej kolumny taszczyc na plecach bo to kawalek. Nie mowiac o kosztach bo mi tego za darmo nie zrobia.

najgorsze jak korozja będzie postępowała ....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Seas napisal ze maja stare/nowe woofery za 100E plus vat,wysylka itd. i ze jeden styknie, nie trzeba pasujacej pary. Kiedy zapytalem czy korozja nie bedzie postepowac to nie dostalem zadnej na to odpowiedzi. Dziwne

Ciekawy przypadek. Ja bym nic nie robił z tym. Kolumny nie żona, a jak zrobi się dziura na wylot, to można wymienić głośnik. Do tego czasu audiofilska nerwica spowoduje pewnie zmianę kolumn.

Magnez jest bardzo aktywnym chemicznie metalem. Znacznie bardziej aktywnym niż np. żelazo. Mechaniczne uszkodzenie zewnętrznej warstwy zabezpieczającej (jakiegoś lakieru) i nieszczęście gotowe.

Dlatego pisałem żeby to lekko podlakierować i w ten sposób zabezpieczyć.

Jasne. Wpływu na dźwięk nie będzie miało żadnego.

Wewnątrz ciapnąć mazidłem solidniejszym, od zewnątrz - poszukać odpowiedniej akrylowej farbki (znajdziesz prawie wszystkie kolory w sklepach dla modelarzy) i słuchać.

Bo kolumny fajne.

Jak naprawdę tak chętnie się odkryty magnez utlenia i reaguje to koniecznie trzeba pacnąć lakierem, a te farbki modelarskie są dobre bo rzadkie i dobrze się nałoży bardzo cienką warstwę.

Grunt to umieszaj idealnie podobny odcień i nie będzie już razić z daleka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.