Skocz do zawartości
IGNORED

Triangle Esprit Antal EZ ?

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów

Obecnie gram na zestawie NAD c356, c546 i kolumnach Klipsch RP260. Kontynuując moje poszukiwania nowych kolumn dziś trafiłem do jednego z salonów w celu odsłuchania Polk Audio rti a7. Dziwnym zbiegiem okoliczności ostania para tychże kolumn właśnie się sprzedała i nie miałem okazji ich posłuchać. W sumie to miałem ochotę wyjść ale sprzedawca mi zaproponował żebym posłuchał Dali Icon i Paradigm Monitor. Więc posłuchałem, a co tam...

Było to podpięte do wzmacniacza Marantza z serii 7000. Icony absolutnie nie moje brzmienie. Po paru sekundach nie chciało mi się ich słuchać. Paradigmy trochę sypnęły ostrością na górze ale nie jakoś problemowo. Gorzej, że miały mocno cofniętą średnicę i to je zdyskwalifikowało. Pare sekund i podziękowałem. Jak mi balans tonalny nie odpowiada to mi się nawet nie chce słuchać, bo i poco?

Z tyłu stały jeszcze Focale Aria 946. Jakiś czas temu posłuchałem Arii 926 i wydały mi się ciekawe. Ogólnie sypnęło blachami dużo bardziej niż w Paradigmach. Bas bardziej wyrównany z resztą pasma. Arie nie mają tego typowego podbicia na basie dla większości kolumn podobnie jak model 926, ale ta góra. Dajcie spokój z Focalami. 5 tysięcy bym za nie nie dał, a już na pewno nie zamienił bym Klipschów na Arie.

Sprzedawca podpiął m jeszcze Triangle Esprit Antal EZ. Tu od razu super. Średnica wyrazista, góra mimo tego, że gwizdek siedzi w małej tubce nie cięła. Balans tonalny mi się spodobał. Fajnie wyciągają detale na wierzch. Ogólnie spodobały mi się. Są bardzo wciągające.

Problem z tym, że nie posłuchałem ich z cięższą muzyką typu Metallica, Rammstein i nie wiem jak dają sobie rady z takim materiałem. Pomijam już fakt, że Matantz koło wzmacniaczy z wyczynowym basem nawet nie stał. Tu moje pytanie odnośnie tych kolumn. Jak radzą sobie one z muzyką wymagającą szybkiego basu i w połączeniu ze wzmacniaczem grającym bardziej dynamicznie, bo Marantz raczej nie zaprezentował ich basu w pełnej okazałości. Ktoś ich słuchał z czymś cięższym? Metalu słucham mało, głównie rock z poprzedniej epoki, ale klipsche przyzwyczaiły mnie do wybitnego basu.

https://www.audiostereo.pl/topic/127841-triangle-esprit-antal-ez/

Triangle Esprit Antal to bardzo dobra konstrukcja, jednak dedykowana bardziej do spokojniejszych gatinków muzycznych, dodatkowo najlepiej współpracuje ze wzmacniaczami o gęstym, dobrze dociążonym brzmieniu.

Z Twojego opisu sugerowałbym koniecznie posłuchać dwóch polskich konstrukcji - Pylon Audio Diamond 25 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-25.html) oraz trochę łagodniejsze Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). Pylon Audio to także otwarty, dynamiczny, szybki przekaz. Audio Academy to bardziej zrównoważone brzmienie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To możę być jeszcze jedna bardzo ciekawa kolumna, która pojawi się w sprzedaży w najbliższym czasie - Audiovector QR3 (http://q21.pl/audiovector-qr3.html). Kolumny bedą kosztowały prawdopodobnie około 7 tys. zł., może okazać się to najlepszy wybór. Zapraszam w najbliższym czasie na odsłuchy, kolumny będą u nas dostępne już przy pierwszej dostawie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam, sam się nad nimi zastanawiam, też mam NADa 356 i może jutro będę je słuchał. Obecnie mam KEF R300 i dla mnie są rewelacyjne (mam w pokoju odsłuchowym 15m2) i tak chciałem coś zmienić w salonie bo mam tam malutkie Tannoy DC4T Signature, ale ciągle zastanawiam się jeszcze nad KEF R-700, jakby grały jeszcze lepiej od R300 to może jednak KEF. Jak mi się je jutro uda posłuchać Triangle to dam znać o moich wrażeniach w stosunku do moich R300. O tyle fajnie, że odsłuch byłby w domu prywatnym z dobrą akustyką.

Dajcie spokój z Focalami

Podepnij je do czegoś lepszego i wtedy wrzuć sobie nawet to. Będzie i selektywność i drive i wykop mimo, że płyta nie jest super zrealizowana.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie będzie. Focale są przejrzyste ale własnie ludzie podłączają gówno do nich i potem nieświadomie obarczają winą kolumny. To wina dziadowskiego pieca a nie samych kolumn.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Właśnie z kolegą skończyliśmy odsłuch innego kolegi Antali Tylko niestety nie Espritów, tylko Antal EX. i cóż dla mnie zawód. Być może powinny grać z lampą a nie NAD-em. Góra trochę nie dla mnie trochę cięła po uszach. Małe wypełnienie średnicy no i barwa jakoś ogólnie mi nie pasowała. Mam nadzieję, że Esprity EZ grają lepiej, bo jeżeli nie to odpuszczam sobie Triangle. Porównywałem z KEF R300 i KEF XQ20. Oba Kefy, dla mnie i kolegi, grały lepiej (nam się bardziej podobały) pomimo, że to monitory i o wiele mniejsze, oczywiście nie dawały takiej głośności jak Antal EX ale mi chodziło o samą jakość grania i barwę i tu niestety Kef mi bardziej odpowiada (Muzyka słuchana Dire Straits, Yello, Pink Floyd. Lorde, Chris de Burgh) i chyba pomyśle o R700.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.