Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  173 członków

Haiku-Audio Klub
IGNORED

Klub Haiku-Audio

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Pseudodrummer said:

czym to było nagrane?
image.thumb.png.900c374e0ed79ae37281c24f6b8237ef.png

A jak oceniasz wzmacniacz słuchawkowy w Iris Line?
A regulacja barwy?
Tak sie zastanawiam nad tym czy by nie kupić,bo nie wiem ile to wniesie dobrego?

nagrane było telefonem android i podłączonym do niego rejestratorem tascam DR-07X

regulacja barwy działa bardzo dobrze

wzmacniacz słuchawkowy - nie jestem wytrawnym znawcą, ciężko mi się wypowiadać. Na słuchawkach oglądam filmy w zaciszu domowym. Muzykę wolę bez.

31 minutes ago, bogus18 said:

Czy nie dobrze  by było   wypożyczyć przed  zakupem ? 

Posłuchać?  sprawdzić jak się nam sprawdzi we własnym systemie? 

Chcesz tak zrobić A polecam 🙂 pomogę posłuchać u siebie i podjąć właściwą decyzję. 

Pisz na pw. albo zadzwoń do mnie. 

zakup na odległość, zawsze można zwrócić w terminie 14 dni

wystarczy zachować pewną kulturę pracy ze sprzętem i go nie uszkodzić lub porysować

Edytowane przez czuguri
2 godziny temu, czuguri napisał:

Cześć, może się komuś przyda. Miałem okazje podłączyć do swojego Haiku 300B, przedwzmacniacz Haiku Iris Line.
Niestety w przypadku amplitunera niebędącego stricte końcówką mocy, mija się to z celem - wg mnie. Co chyba także świadczy bardzo dobrze o samych ampach Haiku.

a) pre out (potencjometr regulowany) + potencjometr max w ampie

https://www.dropbox.com/s/tkmedepglnu3brt/1a.wav?dl=0

https://www.dropbox.com/s/8n0shynd6uvuksx/2a.wav?dl=0

b) rec out + potencjometr regulowany w ampie (połowa)

https://www.dropbox.com/s/vhxa7bodzluoz0o/1b.wav?dl=0

https://www.dropbox.com/s/cxxd5h0xwxzw81x/2b.wav?dl=0

c) sam amp bez pre

https://www.dropbox.com/s/td1rykvjzobcyol/1c.wav?dl=0

https://www.dropbox.com/s/kmahufb0qitiv2o/2c.wav?dl=0

Czyli tak po prostu według Ciebie pre Iris nic dobrego do SEnsej 300b  nie dodaje?  

Sam noszę  się z zamiarem posłuchania we własnym systemie  Iris line ? 

Dla tego pytam ? 

5 minutes ago, bogus18 said:

Czyli tak po prostu według Ciebie pre Iris nic dobrego do SEnsej 300b  nie dodaje?  

Sam noszę  się z zamiarem posłuchania we własnym systemie  Iris line ? 

Dla tego pytam ? 

jeżeli komuś zależy na barwie - jak najbardziej dodaje

jeżeli komuś nie zależy na barwie - to ja różnicy nie słyszę w moim torze, co nie znaczy, że w innym będzie podobnie. To są już tak wyśrubowane tony, że trzeba sprawdzić samemu.

No i gwóźdź programu - to fakt, że moje haiku 300b, to nie jest stricte końcówka mocy. Posiada funkcjonalny potencjometr - to może mieć znaczenie. Niemniej, żeby to stwierdzić, trzeba byłoby go odłączyć, a to wymaga już ingerencji via Haiku Audio w Krakowie.

44 minuty temu, czuguri napisał:

jeżeli komuś zależy na barwie - jak najbardziej dodaje

jeżeli komuś nie zależy na barwie - to ja różnicy nie słyszę w moim torze, co nie znaczy, że w innym będzie podobnie. To są już tak wyśrubowane tony, że trzeba sprawdzić samemu.

No i gwóźdź programu - to fakt, że moje haiku 300b, to nie jest stricte końcówka mocy. Posiada funkcjonalny potencjometr - to może mieć znaczenie. Niemniej, żeby to stwierdzić, trzeba byłoby go odłączyć, a to wymaga już ingerencji via Haiku Audio w Krakowie.

Ja mam końcówkę haiku na el34
Ciekawe jak Iris by zargało z nią?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ja mam końcówkę haiku na el34
Ciekawe jak Iris by zargało z nią?

Nic tylko sprawdzić?  

Mnie mocno ciągnęło do takich prób.  Mam Haiku Audio Sol ll SE to pierwowzór na moje zamówienie i może robić jako  końcówka mocy bo ja nam do regulacji głośności drabinkę rezystorową Dact . Dodając dowolne pre  Jest pozycja w ustawieniach gdzie  można wtedy z regulacji głośności korzystać z pre .

Sprawdzałem z innymi pre ( nie Iris Line) i było ciekawie. 🙂 Jeśli miałbym zdecydować się na takie połączenie to chcę do pary pre od Haiku Audio. 

Na dziś trochę para zeszła bo kupiłem jako drugi wzmacniacz lampowy .  I jak chce lampy w torze to mam jak tranzystor w klasie A lub jak głośniej to AB to mam .

Tak czy inaczej posłuchał bym Irisa Line u siebie?  Może wtedy miałbym 2 w jednym?  Plus wzmacniacz słuchawkowy?  

Kto wie jak trafi się okazja spróbuje?  

Pozdrawiami życzę udanego polowania na swojego króliczka 😉

• 3 tygodnie później...

Witajcie 🙂

Stałem się niedawno posiadaczem Brighta MK3 po pewnych modyfikacjach wprowadzonych przez Pana Wiktora. Wymienione zostały m.in. podstawki lamp na ECC83. Obecnie zaaplikowane są podstawowe lampki JJ.

Jakie lampki ECC83 byście polecili żeby wejść na wyższy poziom grania? Philips Miniwatt czy Telefunken?

Przy okazji chyba gdzieś mignęła mi informacja, że na forum jakiś kolega ma dobre źródełko właśnie z lampami ECC83 😁

Witajcie 🙂

Stałem się niedawno posiadaczem Brighta MK3 po pewnych modyfikacjach wprowadzonych przez Pana Wiktora. Wymienione zostały m.in. podstawki lamp na ECC83. Obecnie zaaplikowane są podstawowe lampki JJ.

Jakie lampki ECC83 byście polecili żeby wejść na wyższy poziom grania? Philips Miniwatt czy Telefunken?

Przy okazji chyba gdzieś mignęła mi informacja, że na forum jakiś kolega ma dobre źródełko właśnie z lampami ECC83 😁 

Edytowane przez przjan88

Sorry, ale idziesz trochę po śladach innych w temacie tych lamp. Sam równiez tak zrobiłem uważając, ze jak podstawowe to pewnie słabo to gra i trzeba jakieś lepsze i będzie lepiej. W ten sposób wydałem kilkaset złotych, a obecnie gram na tych JJ.

Daj tym lampom trochę czasu, przynajmniej z miesiąc a później zdecyduj.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

W audio często sie to sprawdza.

Pozdrawiam

Kolega słusznie prawi ,

Masz nowy wzmacniacz! Po przeglądzie i sprawdzeniu u Mistrza i producenta . To nobilitacja ,rekomendacja .

Nie znasz ? nie wiesz jak gra ? I juz szukasz czegos wiecej ? Po woli sprawdz? Czy tego oczekiwałś? 

Jak nie idź dalej. 

Daj mu szansę. 

Posłuchaj  pozdrawiam .

Koledzy dobrze radzą, na Twoim miejscu właśnie tak bym zrobił. Pograj, posłuchaj 2-3 miesiące i wtedy (lub wcześniej) będziesz wiedzieć czy czegoś Ci brakuje i jakich zmian oczekujesz w brzmieniu? Czy orientujesz się ile czasu już grały lampki JJ zaaplikowane do Twojego wzmacniacza?

Panowie macie racje, że przed jakąkolwiek zmianą lamp dłużej osłucham się. Na tą chwilę do samego brzmienia nie mam uwag

Wspomnianych JJ kiedyś słuchałem w przedwzmacniaczu gramofonowym klonie ANK i jak pamiętam trochę ostro grały. Dlatego przede wszystkim chciałem dowiedzieć się z jakimi lampkami Wy gracie

W moim egzemplarzu z technicznych rzeczy, które zostały zmienione vs pierwowzór:

- modyfikacja podstawek na ECC83,
- wymienione zostało gniazdo zasilania na Furutech FL-03
- zmiana bezpiecznika głównego na Padis/Furutech
- zastąpienie wewnętrznych przewodów zasilających na Furutech Alpha
- zamontowanie nowych terminali głośnikowych Viborg BP603 z czystej miedzi,
- zastosowanie nowych przewodów głośnikowych solid core Neotech SOCT-12 UP OCC

Modyfikacje przeprowadzone zostały ok 2 lat temu za kadencji poprzedniego właściciela.
Z tego co wiem grał na głównie na lampach Philips Miniwatt, Mullard oraz FullMusic.

Nie mam informacji ile JJ przegrały godzin.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

1 minutę temu, przjan88 napisał:

Panowie macie racje, że przed jakąkolwiek zmianą lamp dłużej osłucham się. Na tą chwilę do samego brzmienia nie mam uwag emoji846.png

Wspomnianych JJ kiedyś słuchałem w przedwzmacniaczu gramofonowym klonie ANK i jak pamiętam trochę ostro grały emoji2373.png Dlatego przede wszystkim chciałem dowiedzieć z jakimi lampkami Wy gracie emoji846.png

W moim egzemplarzu z technicznych rzeczy, które zostały zmienione vs pierwowzór:

- modyfikacja podstawek na ECC83,
- wymienione zostało gniazdo zasilania na Furutech FL-03
- zmiana bezpiecznika głównego na Padis/Furutech
- zastąpienie wewnętrznych przewodów zasilających na Furutech Alpha
- zamontowanie nowych terminali głośnikowych Viborg BP603 z czystej miedzi,
- zastosowanie nowych przewodów głośnikowych solid core Neotech SOCT-12 UP OCC

Modyfikacje przeprowadzone zostały ok 2 lat temu za kadencji poprzedniego właściciela.
Z tego co wiem grał na głównie na lampach Philips Miniwatt, Mullard oraz FullMusic.

Nie mam informacji ile JJ przegrały godzin.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To trochę zmienia sytuację?  

Czyli to  robił poprzedni właściciel.  ( modyfikacje )  

Tak czy inaczej  na początku posłuchaj sobie . Jak miałbyś ochotę na inne granie to wtedy może lampy to zmienią.  

Wiatam 

Posiadam wzmacniacz haiku sol II od samego początku wzmacniacz podczas grania „ strzela „ , dźwięk ten potrafi pojawic się nawet po jego wyłączeniu i odłączeniu od sieci. Spotkał się może ktoś z czymś takim?
Ostatnio podczas szukania nowych kolumn zabierałem haiku do kilku salonów i tam zjawisko nie występowało. Zauważyłem tez, ze po odłączeniu kabla antenowego od dekodera/routera jest tego dużo mniej lub wcale

58 minut temu, michal1010 napisał:

Wiatam 

Posiadam wzmacniacz Haiku  Audio  sol II od samego początku wzmacniacz podczas grania „ strzela „ , dźwięk ten potrafi pojawic się nawet po jego wyłączeniu i odłączeniu od sieci. Spotkał się może ktoś z czymś takim?
Ostatnio podczas szukania nowych kolumn zabierałem haiku do kilku salonów i tam zjawisko nie występowało. Zauważyłem tez, ze po odłączeniu kabla antenowego od dekodera/routera jest tego dużo mniej lub wcale

Jestem właścicielem HAIKU AUDIO SOL ll SE i  takie zjawisko jak po włączeniu wzmacniacza do sieci  słychać pyknięcie (uderzenie )w kolumnach  "  sam w czasie grania  wzmacniacz jest bezgłośny zero szumu, burmu ,przydźwieku ! Czy to we wzmacniaczu czy w kolumny  . 

Ale jeśli o takie zjawisko  chodzi ?

To i włączając  wzmacniacze lampowe ( nie wszystkie ) taki e dźwięki  się zdarzają  . TO kwestaja dużej pojemności  kondensatowów

Pozdrwawiam 

Edytowane przez bogus18

To napewno we wzmacniaczu nie w kolumnach, ciężko to opisać przypomnia dźwięk jaki nieraz wydaje czajnik elektryczny po zagotowaniu wody po jakimś czasie słychać charakterytyczny klik z tym ze tu dźwięk jest troche wyższy 

9 minut temu, michal1010 napisał:

To napewno we wzmacniaczu nie w kolumnach, ciężko to opisać przypomnia dźwięk jaki nieraz wydaje czajnik elektryczny po zagotowaniu wody po jakimś czasie słychać charakterytyczny klik z tym ze tu dźwięk jest troche wyższy 

Jak Nowy to na gwarancji do sprawdzenia.  A jak nie to tak czy inaczej dzwoń do Pana Wiktora Krzaka do Firmy. Będziesz miał pomoc z pierwszej ręki. 

Pozdrawiam 

2 godziny temu, bogus18 napisał:

To i włączając  wzmacniacze lampowe ( nie wszystkie ) taki e dźwięki  się zdarzają  . TO kwestaja dużej pojemności  kondensatowów

A własnie,czy są przekaźniki na wyjściach głośnikowych w Haiku?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

20230214_181133.thumb.jpg.bd46d933a536bb299814ceab69c42bb3.jpgNie ma .Nie rozbierałem ale nie słychać żadnych stuków .  Przynajmniej w moim ? ale ja mam Custom Works .Pierwowzór Sol ll SE. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18

Ja mialem Sol II i mam I 
pykniecie po wlaczeniu jest , potem totalna cisza.

Może coś się z masą niedobrego dzieje. Spróbuj lepiej poukladac kable, usunąc krzyżowanie się ich, moze cos ze zrodla sieje? moze interkonekty? róznie bywa w tej zabawie

warto tez sprawdzic faze w gniazdku 

• 2 tygodnie później...

Posiadam Haiku Sol II se i bedac blisko wlaczonego wzmacniacza slysze jego buczenie ( transformator).  W kolumnach cisza. Jak jest u Was ? Jak rozwiazac ten problem?

Edytowane przez Krisat
16 minut temu, Krisat napisał:

Posiadam Haiku Sol II se i bedac blisko wlaczonego wzmacniacza slysze jego buczenie ( transformator).  W kolumnach cisza. Jak jest u Was ? Jak rozwiazac ten problem?

Ten model HAIKU AUDIO  a i inne wzmacniacze Pana Wiktora Krzaka ktore mialem przjemość słuchać są tak zrobione że są "bez głośne"😉 tz. same z siebie nie buczą ? brzęczą . Nie słychać ich pracy . 

Może coś z siecią? Lub wina sprzętu który masz podłączony? 

Na początek? 

Odłącz wszystko , tz. kolumny i całą resztę od wzmacniacza . 

Albo podłącz wzmacniacz do innego gniazda w innym pomieszczeniu.  BEZ reszty systemu i sprawdź czy coś słuchać? ( ze wzmacniacza? Czy też buczy? brzęczy ? 

Pozdrawiam 

• 4 tygodnie później...

Ja nie bo to świetny wzmacniacz za te i duużo większe pieniądze 🙂 

Słuchałeś już ?  czy dopiero masz zamiar ? Z czym chcesz połączyć ?  Jakiego repertuaru słuchasz ? 

Pozdrawiam

56 minut temu, bogus18 napisał:

Ja nie bo to świetny wzmacniacz za te i duużo większe pieniądze 🙂

Domyślam się, że tak jest po tych wszystkich pozytywnych opiniach 🙂

Niestety nie słuchałem. Swoją drogą nie wiem czy wypożyczyłbym jeszcze w jakimś salonie. Zresztą wolałbym nabyć go z drugiej ręki.

Jutro wypożyczam do posłuchania na weekend SOL 3 (używany, od pierwszego właściciela). Chociaż nie wiem czy idealnie wpasuje się w mój odsłuchiwany repertuar. Słucham głównie soul, blues, jazz. Sporadycznie rocka.

Wzmacniacz grałby ze Snell’ami J/IV.

Shnell Fajne kolumny ! choć tego modelu nie słuchałem  . Wypożyczyć można w Salonach  AudioOn lub w Q21. Szczególnie pierwszy podpowiem . To tylko kwestia czy mają ten model aktualnie u siebie.  Może Haiku Audio Bright ten częściej się trafia na rynku wtórnym. To hybryda i coś jeszcze  lampami można dopasować pod własny system .

Od wczoraj mam na odsłuchach SOL 3. Z oceną się jeszcze wstrzymam, ale mam pytania bardziej techniczne.

Czy to normalne, że podczas włączania wzmacniacza jest „pyknięcie” w kolumnach? Czy u Was też minimalnie słychać transformatory?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.