Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C356BEE do Klipsch R-26F - dobry wybór ?

PietrekBM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie jak w temacie. Zaciekawiły mnie testy i recenzje tego wzmacniacza. Chciałbym trochę podnieść poziom mojego systemu, chociaż i z obecnego jestem dosyć zadowolony. Czy w porównaniu z moim obecnym Pioneer A-405R, poprawa jakości dźwięku z tego NADa będzie zauważalna lub znacząca? Zależy mi na dobrej dynamice i basie w szczególności. Ważny też jest '' zapas prądowy '' jaki (moim zdaniem) zapewnia mi mój Pioneer. Reszta toru to:

- Klipsch R-26F

- CD Yamaha CDX-590

- Karta Asus Xonar Essence STX

Pokój: 15 m2 (umeblowany)

Muzyka: Metal, oprócz tego metal, a poza tym metal (thrash, doom, death, black - od lat 80-tych po najnowszy).

Chętnie poznam opinie kolegów, czy NAD C356BEE zgra się z moimi Klipschami?

I jeśli to możliwe poproszę o namiary, gdzie w Warszawie można by go posłuchać? Bo w ofercie kilku największych salonów jakoś nie mogę go namierzyć (albo niedokładnie szukam).

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Nad się sprawdzi i sprosta Twoim oczekiwaniom. W asusie za niedużą kasę możesz wymienić op-ampy co daje dość znaczące zmiany.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Dzień dobry.

Zamiana Twojego wzmacnuacza na NAD C356 BEE wniesie bardzo dużą poprawę brzmienia, będzie to znacznie bardziej spójne, lepiej wypełnione, bardzo dynamiczne brzmienie. Oczywiście taka konfiguracja pozostawi charakter brzmienia kolumn, czyli bardzo otwarty, koncertowy, dynamiczny charakter z wyeksponowanymi skrajami pasma. Jeśli jednak takie brzmienie lubisz, z pełną odpowiedzialnością rekomenduję taki zestaw.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

OK. To decyzja raczej zapadła. Pozostaje jeszcze posłuchać w w/w zestawieniu lub z kolumnami zbliżonymi. Jeśli chodzi o OP-AMPY w Asusie, to sprawa też jest warta uwagi chociaż czytałem parę różnych ( za i przeciw ) opinii na temat różnicy w brzmieniu. Na razie mało jestem zorientowany co jak, jakie op-ampy, jak wygląda wymiana, jaka kasa itp.

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Witam. Widzę, że posiadasz kartę asus xonar STX. Czy mógłbyś napisać czy są jakieś większe różnice w stosunku do Twojego odtwarzacza Cd?

Trochę nie na temat , ale bymbył bardzo wdzięczny za odpowiedź ;)

Pozdrawiam...

Witam. Widzę, że posiadasz kartę asus xonar STX. Czy mógłbyś napisać czy są jakieś większe różnice w stosunku do Twojego odtwarzacza Cd?

Trochę nie na temat , ale bymbył bardzo wdzięczny za odpowiedź ;)

Pozdrawiam...

Są różnice i to spore moim zdaniem. Zdecydowanie na plus dla odtwarzacza. Wydaje mi się, żę Yamaha gra większą dynamiką, mocą i szczegółami. Jeśli chodzi o Asusa, to akurat w moim przypadku na pewno też stratę powoduje odległość połączenia (kablem jack 3,5 - 2xRCA) między urządzeniami, bo aż 5 metrów.

Jeżeli chodzi o opampy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warte przeczytania i sprawdzenia co u Ciebie siedzi, bo jak zwykłe JCR-y to warto wymienić.

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Jeżeli chodzi o opampy

Ukryta Zawartość

Warte przeczytania i sprawdzenia co u Ciebie siedzi, bo jak zwykłe JCR-y to warto wymienić.

Ciekawy i sporo rozjaśniający zagadnienie artykuł dla rozpoczynających zabawę opampami (czyli także mnie). Okazuje się, że wcale nie jest to takie straszne. Szczególnie, że w przypadku Xonara odbywa się to prawie bezinwazyjnie ( lutowanie ).

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Byłem. Posłuchałem. .... Nie zdecydowałem się.

Odsłuch NAD C356 odbył się na podłogówkach PSB Imagine X2T i CD NAD C546BEE. Niestety w tophifi nie ma kolumn Klipsch. Sprzęt do odsłuchu zacny, jednak... No właśnie. W żaden sposób nie jestem w stanie stwierdzić jak ten wzmacniacz zagrałby w moim zestawieniu. Ogólne wrażenia, bardzo pozytywne. Jest moc, energia to napewno. Każdą gitarę słychać wyraźnie, wokale wyeksponowane. W moim odczuciu to zestawienie wyraźnie gra mocniej środkiem. Ale...no właśnie. Zacząłem wyczekiwać i wysłuchiwać tego opisywanego w recenzjach monumentalnego basu. I nie powalił na kolana. Podkręcenie poziomu basu nie dało tego oczekiwanego efektu. Brakowało mi w ogólnym brzmieniu tego tzw. '' mięcha ''. Do metalu brzmienie to było trochę za suche. Wzmacniacz dobry, ale jednak najbardziej komfortową sprawą byłoby przesłuchanie go w mojej konfiguracji. Bo tu nie byłem do końca pewny czy słuchałem bardziej wzmacniacza, CD, czy kolumn?

Zatem poszukiwanie brzmienia trwa nadal. Jeżeli koleżeństwo miałoby jakieś sugestie i propozycje to bardzo proszę o wpisy. Mój kolega miał Cambridge Audio Azur 840A i zdecydowanie poleca. Twierdzi, że ten wzmak to jeden ogromny kawał ''mięcha''. A jutro podepnie pod moje kolumny swojego MISTRAL ADS MT-34. Kto wie, może lampa to jest rozwiązanie?

No...To tyle. Dzięki.

Możliwe, że problem leży w ustawieniu kolumn, przy Klipschu prędzej bym uwierzył, że basu jest za dużo ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Słuchanie 356 z psb i opisywanie do grania klipscha nie ma sensu. Po pierwsze klipsch znacznie inaczej wykorzystuje moc przesylana do niego. Wypozycz go i sprawdź w swojej konfiguracji.

Do klipscha lampa jak najbardziej. Tu śmiało mogę polecic.

Pozdrawiam

Jeżeli byłeś na Nowogrodzkiej to tam niestety akustyka sali odsłuchowej pozostawia wiele do życzenia, wypożycz tego Nada do domu i dopiero wtedy zobaczysz jak zagra. Miałem dokładnie to samo z Nad'em 326, na odsłuchu było cienko, a w domu było bardzo dobrze. Top HiFi wypożycza sprzęt za kaucją.

Byłem na Andersa ( obsługa OK ). Nie znam sali na Nowogrodzkiej. Ale jeśli wypożyczają, to widzę że jest to jedyne i trafne rozwiązanie. Dzięki za podpowiedź.

PietrekBM i jak miałeś okazję posłuchać tego NADA na Klipschach czy może co innego wybrałeś? Tez szukam wzmacniacza do Klipsch i właśnie do takiej muzyki stąd bardzo ważna jest dla mnie Twoja opinia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.