Skocz do zawartości
IGNORED

Merging - Nadac/ Horus/ Hapi

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

I na Totem Model 1 Signature.

Może warto posłuchać na kolumnach z przedziału cenowego tego szwajcarskiego urządzenia? W normalnej sytuacji byłoby to coś z przedziału cenowego przynajmniej 60-80 tyś PLN.

Moim skromnym zdaniem testy źródła w cenie kilka razy wyższej niż cena kolumn są mało wiarygodne. W takich testach zwykle pojawia się wrażenie NIrvany i wielkiego WOW...

Wiem, że w Polsce takie sytuacje się zdarzają - np. w pewnej gazetce pewien ,,recenzent" opisujący wrażenia z odsłuchu pre i wzmaka kosztujących łącznie ponad 200 tyś PLN testował je na 20 letnich monitorkach Dynaudio z serii Contour, IMO to skandal i żenada tak dla gazetki jak i dla ,,recenzenta".

Ty robisz swoje prywatne testy i możesz słuchać na czym tylko sobie zażyczysz ale jeśli już masz zamiar upubliczniać swoje wrażenia to warto by było ,,przytachać" jakieś kolumny z wysokiej półki. Są też w końcu i takie monitory, jak nie lubisz podłogówek...;-)

Merging testowany jest w dwóch systemach, także z pełnopasmowymi, dużymi kolumnami z przedziału cenowego, o którym mówisz. Poza tym słuchałem go jeszcze w dwóch innych systemach.

Masz pewnie trochę racji, ale nie do końca się z Tobą zgadzam. Z jednej strony system powinien być zrównoważony czyli zestawiony z elementów o podobnej klasie, z drugiej - lepiej słuchać na zestawionym, skończonym systemie, który zna się bardzo dobrze. Cena nie gra już takiej roli. Włączenie do niego kolejnego "obcego" elementu w postaci kolumn zamazałoby obraz.

Poza tym słuchamy muzyki, a nie sprzętu :-))))

Pozdrawiam Stempur

Moim skromnym zdaniem testy źródła w cenie kilka razy wyższej niż cena kolumn są mało wiarygodne. W takich testach zwykle pojawia się wrażenie NIrvany...

A co to za logika. Test jest na tyle wiarygodny na ile pelne jest podanie informacji na czym sie sluchalo i pisanie zgodnie z odczuciami. Opisy brzmienia tanich kolumn przez Elberotha tez mozna uznac za malo wiarygodne z takim podejsciem. Jak ktos chce maksymalnie miarodajnych wrazen to bierze klocek do wlasnego systemu, cala reszta to forumowe biadolenie.

moreno,

Nie martw się, systemy i głośniki dobre też będą a nie jakieś tam "popierdółki" Totemy czy ProAc-ki :-) Zamieszczam zdjęcia.

Ważniejsze moim zdaniem, że testowe systemy grają w pomieszczenia z mniej lub bardziej profesjonalnie, ale zrobioną akustyką.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2489-0-01511900-1470480424_thumb.jpg

post-2489-0-98239300-1470480435.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

I za ten wpis z przyjemnością Tobie dziękuję. Zabieram głos dopiero teraz, bo wydaje mi się, że opadło sztucznie napompowane ciśnienie. Właśnie dlatego tak mało piszę na forum, gdyż jakiekolwiek inne zdanie wywołuje falę ataków, a nie rozmów, a jedyne miejsce, gdzie czuję się trochę bezpieczniej jest wątek klubowy, ponieważ tam jestem u siebie. Stempur, czy cokolwiek innego niż napisałem, padło z moich ust podczas spotkania? Czy choć raz powiedziałem, że jestem mistrzem? Nie. Wyraziłem swoje odczucia na temat porównania dwóch źródeł w takim samym torze. Nigdy nie mówiłem i nie pisałem, że to jest złe urządzenie, tylko nie w mojej estetyce i co mi nie do końca odpowiada w takiej konfiguracji. Dlatego też staram się unikać testowania produktów z nadmuchaną bańką świetności, bo później z niczego rosną takie kwiatki. A jeśli już jakimś cudem do takowego zderzenia ma dojść, informuję dystrybutora lub producenta, że może być różnie, ale z pewnością nie będzie plucia, tylko pewne wnioski z artykulacją ich podłoża. Co ciekawe i pewnie nie wiecie, ale ostatnimi czasy o takie postawienie sprawy proszą mnie polscy producenci. Mało tego, mimo wyartykułowanej tutaj mojej marnej wiedzy na temat audio o skreślenie kilku testów prosił nas mailowo sam właściciel Gyphona. Ale co tam, ja się przecież nie znam, co zawsze wszystkim oznajmiam.

Pozdrawiam Jacek.

A już chodziły ploty, że specjalnie krytykujesz tego Daca , ponieważ odbierze Klientów innym dystrybutorom;))

moreno,

Nie martw się, systemy i głośniki dobre też będą a nie jakieś tam "popierdółki" Totemy czy ProAc-ki :-) Zamieszczam zdjęcia.

Ważniejsze moim zdaniem, że testowe systemy grają w pomieszczenia z mniej lub bardziej profesjonalnie, ale zrobioną akustyką.

Pozdrawiam Stempur

Stempur uważaj z basem żeby Cię nie wydmuchało z pokoju w końcu woofer aż 12cm, do tego metalowy seas na górze! Jednym słowem moje gratulacje. Chciałbym posłuchać Matrixa z tym seasem.

Stempur uważaj z basem żeby Cię nie wydmuchało z pokoju w końcu woofer aż 12cm, do tego metalowy seas na górze! Jednym słowem moje gratulacje. Chciałbym posłuchać Matrixa z tym seasem.

Szymon,

Jak tak dalej pójdzie to na tym forum będziesz rozmawiał już tylko sam ze sobą...

Trochę na "przekór":) i w Twoim stylu nie zamierzam Cię nawet banować, mimo jadu jaki w tym wątku wylewasz.

Choć dyskredytujesz wszystko i wszystkich, ubliżasz pośrednio lub bezpośrednio w większości swoich wpisów.

Ciekawe jest też zachowanie tutejszej "moderacji" w tym kontekście.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Szymusiu! Zapraszam do siebie! Szczegóły na priva. Naprawdę, przyjeżdżaj! (przy okazji racz napisać w swoim profilu na czym słuchasz, wklej fotki ze swojego pokoju, abyśmy mogli naprawdę zobaczyć Twoje pomieszczenie odsłuchowe i Twoje adaptacje akustyczne - bo doradzasz, a jakoś nie pokazujesz :-) Jeśli nie słuchałeś Matrixa, to naprawdę warto. W tej cenie to świetny DAC.

A przy okazji posłuchasz NADACA. Bo chyba z tym masz kłopot :-) Aż tak Cię boli, że go nie masz? No zobacz - ja, prosty i nędzy posiadacz 12 cm woferów mam, a Ty nie masz... No jak to możliwe?

Dobra, kończymy pogawędki z panem Szymkiem. Kolejne wpisy będą na temat, a o reszcie zapomnijmy.

Stempur

Korzystając z nieobecności rodziny i wolnego dnia posłuchałem sobie dzisiaj głośniej (!), prawie cały dzień Nadaca w moim systemie. Było to tak przyjemne, że zrezygnowałem nawet z wieczornego koncertu Grega Osby na Starówce.

Nadac gra podobnie do Hapi, choć z pewnością ma wiele użytkowych zalet ( w tym sterowanie), większą łatwość i przejrzystość konfiguracji i podłączania. O wyglądzie i obudowie nawet nie wspomnę. Po to też został stworzony.

Jest produktem na rynek domowych urządzeń audio. Dlatego też odpowiednio i trochę więcej kosztuje. :)

Dzięki porównaniu z Hapi jesteśmy w stanie ( w zasadzie tylko dla zaspokojenia ciekawości) lepiej wyodrębnić "jakość" samego transportu/ Ravenny AES 67 w tych urządzeniach. Jest to trudniejsze w przypadku Nadaca, bo słuchamy właściwie całości razem z dacem.

U mnie w systemie potwierdza się cały czas niesamowita przejrzystość, rozdzielczość, a przede wszystkim rzadko (właściwie nigdzie indziej w moich skromnych doświadczeniach) spotykane zrównoważenie tonalne/ brzmieniowe tego sprzętu.

Nigdy do tej pory nie słyszałem u mnie takiego zróżnicowania, bogactwa instrumentów, wokali i ich barwy. Tu widać jak na dłoni, że barwa to nie są często mylone z nią różne zniekształcenia, w tym nadmuchane harmoniczne znane z lamp, stopni w klasie A itp.

Barwa jest, lub jest jej mniej w samych instrumentach, w sposobie intonacji i gry, czy śpiewu. I w dobrych ich nagraniach oczywiście. Nie ma co na siłę dodawać jej w zakłamany sposób, - sprzętowo.

Szkoda, że mimo otwartego zaproszenia, nikt z AS nie mógł wpaść posłuchać razem ze mną. Maruderów zapraszam ew. też na jutro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Szymusiu! Zapraszam do siebie! Szczegóły na priva. Naprawdę, przyjeżdżaj! (przy okazji racz napisać w swoim profilu na czym słuchasz, wklej fotki ze swojego pokoju, abyśmy mogli naprawdę zobaczyć Twoje pomieszczenie odsłuchowe i Twoje adaptacje akustyczne - bo doradzasz, a jakoś nie pokazujesz :-) Jeśli nie słuchałeś Matrixa, to naprawdę warto. W tej cenie to świetny DAC.

Szymon słucha na Loganach CLX napędzanych potworkami amplifona po stopięćdziesiąt tysięcy lamp na kanał, nie wie co to jest "diaphragm noise" czy rozjeżdżanie charakterystyk lamp w czasie ;-) W sumie to nie dziwne, że uderza w bas twoich kolumienek bo to i w jego kolumnach nie jest referencja :-) Czyli rozładowuje swoje frustracje na forum ewentualnie się dowartościowuje. Obiektywnie patrząc i bez złośliwości jego kolumny są niezłe, to akurat dość udane Logany, przestrzenne z energetycznym midbasem dipolowym, nie schodzącym nisko ale całkiem fajnym. Natomiast prawda jest taka, że nie jest to bas lepszy niż powiedzmy bardziej udanych podstawkowców np. dynaudio, jest po prostu inny. Bardzo trudno coś takiego zszyć z subem, chyba trudniej niż podstawkowce. Można jedynie dodać ultra niski bas. Płentując system Szymona jest typowo audiofilską kreacją, estetyka jak mój sprzed 15 lat (duża wstęga plus lampy w push-pullu). Zaletą jest to, że jest brak podziału jak w typowych kolumnach między mid a tweeterem i niezła kierunkowość horyzontalna jak na elektrostaty. Bardzo wyraziste 6-8kHz daje poczucie nadmuchanej przestrzeni, ponieważ echo i inne odbicia zarejestrowane na nagraniach są właśnie tam zlokalizowane.

Szymon ogarnij się. Masz wiedzę i doświadczenie ale przeginasz w stylu swoich wpisów bardzo często.

Globtrotr1 masz opinię na temat regulacji głośności jaką ma Nadac? zastanawiam s ie nad rozwiązaniem gdzie Nadac będzie bezpośrednio podłączony do końcówki.

To zdecydowanie najlepsze połączenie, zapewniające maksymalną transparentność, bez pośrednictwa kolejnych stopni. Regulacja działa w zakresie muted(-100)do 0dB. Skok co 1dB.

Po włączeniu urządzenia lub zmianie źródła sygnału ustawia się automatycznie dla bezpieczeństwa na poziomie -20dB.

Szymon, dzięki americono wiemy już, na czym grasz. Szacunek! Powiem tak: Nadac byłby zwieńczeniem Twojego systemu, kropką na "i", wisienką na torcie, creme de la creme całego toru audio. Musisz go mieć!

maxflo

Globtroter jest przeciwnikiem preampów, gra zawsze na systemach opartych na źródle i końcówce. Sam pewnie zaraz podzieli się opinią. Nadac ma bardzo dobrą regulację głośności, ja też steruje swoim Passem bezpośrednio z niego. Nie ma odchudzenie, wyszarzenia dźwięku. Wszytko jest OK.

Pozdrawiam Stempur

Szymon, dzięki americono wiemy już, na czym grasz. Szacunek! Powiem tak: Nadac byłby zwieńczeniem Twojego systemu, kropką na "i", wisienką na torcie, creme de la creme całego toru audio. Musisz go mieć!

Szymon ma Vivaldiego ... on ma już "wisienkę".

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dzieki, trzeba będzie przetestować, mam w teraz ARC RefDaca i nie mogę się doczekać nowej wersji ze wsparciem do plików DSD - ale kolejny rok i ani widu ani słychu:-). Może Nadać sprosta porównaniu i mojej tendencji do lampy

Dziękuję, zdjęcia mojego systemu na pewno znajdziesz, już je publikowałem. W razie czego pisz na pw to prześlę. Nadal jestem gotów na odsłuch u siebie w systemie. Trzeba tylko pokonać strach dystrybutora przed obiektywnym testem.

Mam do wyboru 5 topowych transportów i kilka ciekawych monosów w tym SETa140 na 833 i WM300. Jeden to SE na jednej lampce, drugi PP na 24 lampach mocy na kanał.

Szymon słucha na Loganach CLX napędzanych potworkami amplifona po stopięćdziesiąt tysięcy lamp na kanał, nie wie co to jest "diaphragm noise" czy rozjeżdżanie charakterystyk lamp w czasie ;-) W sumie to nie dziwne, że uderza w bas twoich kolumienek bo to i w jego kolumnach nie jest referencja :-) Czyli rozładowuje swoje frustracje na forum ewentualnie się dowartościowuje. Obiektywnie patrząc i bez złośliwości jego kolumny są niezłe, to akurat dość udane Logany, przestrzenne z energetycznym midbasem dipolowym, nie schodzącym nisko ale całkiem fajnym. Natomiast prawda jest taka, że nie jest to bas lepszy niż powiedzmy bardziej udanych podstawkowców np. dynaudio, jest po prostu inny. Bardzo trudno coś takiego zszyć z subem, chyba trudniej niż podstawkowce. Można jedynie dodać ultra niski bas. Płentując system Szymona jest typowo audiofilską kreacją, estetyka jak mój sprzed 15 lat (duża wstęga plus lampy w push-pullu). Zaletą jest to, że jest brak podziału jak w typowych kolumnach między mid a tweeterem i niezła kierunkowość horyzontalna jak na elektrostaty. Bardzo wyraziste 6-8kHz daje poczucie nadmuchanej przestrzeni, ponieważ echo i inne odbicia zarejestrowane na nagraniach są właśnie tam zlokalizowane.

Szymon ogarnij się. Masz wiedzę i doświadczenie ale przeginasz w stylu swoich wpisów bardzo często.

Spłodziłeś długi wpis niestety na próżno. Ma on niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Nigdy nie widziałeś na oczy moich monobloków ani kolumn. O słuchaniu nawet nie wspomnę.

Jeśli chcesz się popisać elokwencją to wrzuć foty swojego systemu, będzie przynajmniej coś na temat. Koledzy już wkleili i widać jaki poziom reprezentują. Teraz czas na Ciebie!

Te brednie o wyrazistym przedziale 6-8khz i "echu i innych odbiciach" to jest istna kompromitacja.

Od razu widać, że nigdy nawet nie stałeś przy takiej konstrukcji.

Na temat Szymona systemu znalazłem to;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , post-63276-0-67184400-1470662003.jpg , post-63276-0-52505500-1470662026.jpg

Na twój americano tylko tyle ;

System:

Bezkompromisowe kolumny głośnikowe DIY mojego autorstwa,

Źródło: Simaudio Moon 180 Mind z zasilaniem SBooster BOTW P&P ECO (transport plików hi-res + serwis Tidal sterowany z Ipad).

Amplifikacja: wzmacniacz True-Digital wysokiej mocy połączony cyfrowo ze źródłem kablem AES/EBU 110 Ohm (z pominięciem poprzedzającej konwersji D/A - A/D).

Okablowanie Wireworld zasilające, Belden cyfrowe, Chord głośnikowe.

Pomyłki można wybaczyć młokosowi ale człowiekowi który się chwali 30-to letnią przygodą z audio. W tym wieku to już chyba pora na głębszą refleksję nad sobą. Zmarnowałeś 30 lat. Wybacz.

Jak ludziska pójdą Twoją wizją budowania systemu to za chwile w zakładce HI-End zagoszczą na stałe Radmory.

Bez urazy . Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Na temat Szymona systemu znalazłem to;post-63276-0-06708800-1470661944.jpg , post-63276-0-67184400-1470662003.jpg , post-63276-0-52505500-1470662026.jpg

Na twój americano tylko tyle ;

System:

Bezkompromisowe kolumny głośnikowe DIY mojego autorstwa,

Źródło: Simaudio Moon 180 Mind z zasilaniem SBooster BOTW P&P ECO (transport plików hi-res + serwis Tidal sterowany z Ipad).

Amplifikacja: wzmacniacz True-Digital wysokiej mocy połączony cyfrowo ze źródłem kablem AES/EBU 110 Ohm (z pominięciem poprzedzającej konwersji D/A - A/D).

Okablowanie Wireworld zasilające, Belden cyfrowe, Chord głośnikowe.

Pomyłki można wybaczyć młokosowi ale człowiekowi który się chwali 30-to letnią przygodą z audio. W tym wieku to już chyba pora na głębszą refleksję nad sobą. Zmarnowałeś 30 lat. Wybacz.

Jak ludziska pójdą Twoją wizją budowania systemu to za chwile w zakładce HI-End zagoszczą na stałe Radmory.

Bez urazy . Pozdrawiam.

Rafał...jaki Ty znawca hiendu się zrobiłeś...ho ho... :-))) bez urazy ;-)))

(........................................)

Żenua...

Zwracam waszą uwagę, że (przynajmniej wg mnie) nie stan posiadania i towarzysząca temu skrajna chełpliwość łączy naszą brać w tym fajnym hobby.

Nie to stanowi o prezentowanym tu "poziomie", zwłaszcza, jak widać, kultury osobistej wśród miłośników muzyki.

Krytykowanie sprzętu innych, a często pośrednio ich stanu posiadania jest zwyczajnie żałosne.

Bufonadzie i jej adwokatom mówię więc stanowczo-nie! :)

Na szczęście w audio stan posiadania, widziane na zdjęciu, bądź nie urządzenia nie determinują faktycznej, finalnej jakości dźwięku, a z pewnością wielorako pojmowanego "poziomu" ich właściciela.

Panowie,(...)

Ptaszki ćwierkają, że Azjaci modą nas zarażają:

Z wyglądu pięknie

Z wpisów bogato

A z dźwięku...

szkoda słów

na to.

;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

o tym że pieniądze nie grają nie raz przekonał się każdy z nas - jak jest synrgia to i system dość tani zagra tak że kapcie spadają i szkoda prestawać słuchać

Jeśli chodzi o synergię to ok ale z taniego systemu nic się nie wyciśniesz choćbyś pękł. Z gówna bata nie ukręcisz jak już tu pisano po wielokroć. Zapamiętaj to sobie zanim bzdury będziesz dalej powielał. Krytykowanie systemu Szymona przez co poniektórych z tym co mają to chyba jakiś żart. Jego podejście to pełen profesjonalizm co do doboru sprzętu, świetnie dobranego okablowania i bajecznie profesjonalnej adaptacji akustycznej w porządnej wielkości pomieszczeniu o czym inni tu zebrani mogą tylko pomarzyć i ślinić się z zazdrości. Dobrze byłoby by zdradził sekrety rozwiązań zasilania bo tego nie widać na zdjęciach a na pewno są w pełni profesjonalne.Jeśli chodzi o osobowość i charakter, sposób patrzenia na nasze bardzo skomplikowane i pełne pułapek hobby to ma dużo z Starego Audiofila i taki ktoś potrzebny jest każdemu forum.

Doświadczeni koledzy dziękuję za miłe słowa. Na zazdrość jestem uodporniony. Konstruktywną krytykę niezwykle cenię, niestety coraz trudniej o takową. Ciężko polemizować z właścicielem kolumny wbudowanej w ścianę, słuchaczem z referencyjnym transportem w postaci laptaka, lub streamera z kartą muzyczną za 100zł w środku i biblioteką w postaci Tidala. To osoby, które najwyraźniej pomyliły zakładkę hi-end i start. Łatwo takich delikwentów wychwycić bo za żadne skarby nie wkleją zdjęć posiadanych systemów, dziwne bo przecież to duma każdego z nas.

Odnośnie okablowania to przypomnę iż, posiadam 3 osobne linie zasilające podpięte do wydzielonego licznika. 2 linie do końcówek mocy i jedna do pozostałego sprzętu o małym poborze. Kable z litej miedzi 4mm2 i 2,5mm2 (bez ekranu), puszczone pod podłogą w odległościach około 1m od siebie.

Monobloki są zasilanie z dedykowanych listew pasywnych Amplifona a reszta z Gigawatta PC 4 Evo. Wszystkie kable zasilające to flagowe w swym czasie Transparenty Powerlink MM i MM2. Zasilam nimi również elektrostaty.

Powracając do tematu proszę o informację czy istnieje możliwość odsłuchu rzeczonego Merginga i na jakich zasadach.

Czy zdaniem kolegów, którzy go słuchali cała siła nie leży przypadkiem w protokole przesyłu danych? Miałem kilka przetworników na Sabre i wszystkie w mniejszym lub większym stopniu posiadały słyszalny wpływ tej kości.

Najbardziej interesuje mnie barwa, płynność, wypełnienie i dociążenie dźwięku. Globtroter1 napisz jak się powyższe mają do "Pucziniaka". Miałem ten player u Siebie przez kilka tygodni i znam jego możliwości. Będę miał punkt odniesienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.