Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki system audio zbudować ? Czy ma to być mix domowo estradowy , czy czysty system domowy .

Gość Piwo Jasne

Rekomendowane odpowiedzi

To ty twierdzisz, że lepiej gra jak jest większa moc ustawiona... - wzmak może mieć 500W, a optymalnie będzie grał do 100W np...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To ty twierdzisz, że lepiej gra jak jest większa moc ustawiona... - wzmak może mieć 500W, a optymalnie będzie grał do 100W np...

Co? Co to za bzdury? Jak zwykle brak zrozumienia czytanego tekstu!!!

Moim zdaniem to kolejna nieprawda. Jest wręcz odwrotnie. Wzmacniacze najlepiej pracują, grają w pewnym swoim zakresie mocy. Czym mocniejszy wzmacniacz tym ten zakres jest dalej, przy większej mocy i tym gorzej gra przy małym wzmocnieniu.

Najlepszy zakres pracy wzmacniacza to tak od ok 1/3 mocy do może 2/3 mocy. Tak na ucho. Gdy wzmacniacz jest słaby to często wychodzi poza swoje 2/3 mocy. Ale gdy jest zbyt mocny to jeszcze nie dochodzi do 1/3 mocy, a już jest za głośno.

200-400W dla klasy A? To chyba do sali 400m2. Nie masz pojęcia co to jest 300W w klasie A.

Sly, nie czujesz się jak piłkarz, który w trakcie jednego meczu zmienia dla niepoznaki koszulki i strzela tam, gdzie akurat bramka jest pusta zamiast walczyć o wynik swojej drużyny? Ja rozumie, że istnieją transfery i takie tam, ale aby tak ciągle w trakcie jednej rozgrywki? Nie masz wrażenia, że trochę to jak chorągiewka? :) Wprawdzie spryt liska do czegoś zobowiązuje, ale może nadszedł czas na zmianę avataru :) ?

Oj nie nerwój się tak Slaj - tylko żartowałem :)

Co do tematu - jaki niby jest sens takie połączenia? Kolumny jak i cała reszta mają nagłaśniać spore miejsca - czy potrzebne jest aż takie rozwiązanie? Nie mówię, że to coś złego...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

przy wzmacniaczach lampowych dźwięk tego głośnika był potężny i wcale nie trzeba było dużych mocy żeby nagłośnić dużą salę . Wystarczyło 50 watów.

Nic w tym się nie zmieniło - dalej możesz kupić 12 - cali o mocy 110 W lub ten sam głośnik o mocy 35 W...

Jak myślisz który po cichu zagra lepiej ?

https://www.jensentone.com/mod_series/mod_12_110

VS

https://www.jensentone.com/mod_series/mod_12_35

ps.

Nic nie działa ani cytowanie ani bezpośrednia odpowiedż / dopiero na sczycie strony potrafię dodać taki oto koślawy post...

Sly, nie czujesz się jak piłkarz, który w trakcie jednego meczu zmienia dla niepoznaki koszulki i strzela tam, gdzie akurat bramka jest pusta zamiast walczyć o wynik swojej drużyny? Ja rozumie, że istnieją transfery i takie tam, ale aby tak ciągle w trakcie jednej rozgrywki? Nie masz wrażenia, że trochę to jak chorągiewka? :) Wprawdzie spryt liska do czegoś zobowiązuje, ale może nadszedł czas na zmianę avataru :) ?

A tak dokładnie o co Tobie chodzi?

• Moderatorzy

Co? Co to za bzdury? Jak zwykle brak zrozumienia czytanego tekstu!!!

Najlepszy zakres pracy wzmacniacza to tak od ok 1/3 mocy do może 2/3 mocy. Tak na ucho. Gdy wzmacniacz jest słaby to często wychodzi poza swoje 2/3 mocy. Ale gdy jest zbyt mocny to jeszcze nie dochodzi do 1/3 mocy, a już jest za głośno.

oczywiście rozmawiamy o mocy, a nie o ustawieniu potencjometru? tak tylko pytam żeby się upewnić

-----------------

200-400W dla klasy A? To chyba do sali 400m2. Nie masz pojęcia co to jest 300W w klasie A.

Przede wszystkim duży pobór mocy z sieci. Bo oczywiście pisanie o watach w klasie A i innych watach, rzekomo"słabszych" w innych klasach to typowa audiofilska bajka.

Ucho nie jest dobrym przyrządem pomiarowym.

Nie rozumiem Was. W moim Technicsie mam czystą klasę AA i nic się nie grzeje, żadnych wentylatorów, daje 100W a gra szałowo :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Moderatorzy

--->daris666

Panie, bo techniks z najlepszych lat firmy, teraz już takich nie robio!

A dla tych którzy nie wiedzą: odkręcając potencjometr we wzmacniaczu klasy A, nie zwiększamy jego mocy, tylko PRZESTAJEMY TŁUMIĆ sygnał wejściowy, tj. ze źródła czyli CD, phono itd. Natomiast moc takiego wzmacniacza ustalamy BIASem czyli prądem spoczynkowym. Czyli reasumując: grając z potencjometrem na godz 8. wzmacniacz ma 100% mocy, na godzinie 12. ma 100% mocy, odkręcony na maksa ma 100% mocy (jedynie co może być przesterowany już), a podłączony do prądu, włączony i nawet bez podpiętego sygnału i z potencjometrem ustawionym na minimum również ma 100% mocy - która po prostu puszczana jest w komin, tj. zamieniana na energię cieplną. Nawet jeśli wzmacniacz ma układ autobioas to również ustawienie potencjometru nic nie ma do mocy... Dlatego wcześniej pytałem, czy na pewno wszyscy uczestnicy tej rozmowy widzą różnicę między mocą, wzmacniacza, a położeniem gałki volume ;-)

Neommaut --> rozumiesz już? :D balance jak ustawisz w lewo to masz 100% mocy, jak w prawo to też 100% mocy - też mi zajęło parę dobrych lat nim zrozumiałem... ;-)

-----------------

Od zawsze siedziałem w klasie A a teraz przeszedłem do AA i to co piszesz jest prawdą :)

Neommaut --> rozumiesz już? :D balance jak ustawisz w lewo to masz 100% mocy, jak w prawo to też 100% mocy - też mi zajęło parę dobrych lat nim zrozumiałem... ;-)

Oooo, no już czaję :)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Piszesz tak jak byś grał całą mocą . Teraz końcówki mocy nie ważne czy to klasa A czy AB grają naprawdę lepiej niż nasze unitrowskie wzmacniacze do których większość z nas była przyzwyczajona . Nie robiłem badań czy lepiej gra końcówka 1000 watowa przy 400 watach czy przy 1000 zwłaszcza w mieszkaniu .

Nie robiłeś badań jak to określiłeś, ale wcześniej napisałeś, że bardzo mocny wzmacniacz lepiej zagra przy cichym słuchaniu. To skąd ten wniosek?

A dlaczego mocny wzmak ma zagrać źle przy cichym słuchaniu - to też dziwny wniosek?

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Nie robiłeś badań jak to określiłeś, ale wcześniej napisałeś, że bardzo mocny wzmacniacz lepiej zagra przy cichym słuchaniu. To skąd ten wniosek?

Miałem całą gamę unitrowkich cudeniek stąd ten wniosek. Mam 700 watową końcówkę mocy i przy gałce ustawionej na połowę wysterowania o mało nie straciłem szyb w oknach , a poza tym mam sąsiadów tak że testy powyżej 20 do100 watów nie wchodzą w grę . Te unitrowskie nie dość że szumiały to potrafiły uszkadzać kolumny nawet przy małych mocach . Brak kontroli sygnału na wejściu.

Tramwaj zjeżdża na niewłaściwe tory nie związane z tematem w tej części forum .

Jaki system audio zbudować ? Czy ma to być mix domowo estradowy , czy czysty system domowy .

Taki jest temat tej części forum . Jeśli chcemy porozmawiać o klasach wzmacniaczy to załóżmy wątek "klasy wzmacniaczy"

Starajmy się nie zmieniać tematu tego wątku bo zaczyna robić się z tego wątku groch z kapustą . Zaraz zapewne przerzucimy się na temat odtwarzania plików .

Z przeróżnych wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych jakie miałem u siebie wnioski mam takie, że słabe wzmacniacze w ogóle nie radzą sobie z wysterowaniem kolumn, ale te mega mocne przy cichym, domowym słuchaniu teź grają gorzej niź przy np połowie swojej mocy. Najlepiej wypadały u mnie wzmacniacze średnio mocne.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Z przeróżnych wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych jakie miałem u siebie wnioski mam takie, że słabe wzmacniacze w ogóle nie radzą sobie z wysterowaniem kolumn, ale te mega mocne przy cichym, domowym słuchaniu teź grają gorzej niź przy np połowie swojej mocy. Najlepiej wypadały u mnie wzmacniacze średnio mocne.

No dobrze sly w takim razie mam jakiś tam zestaw domowy ze wzmacniaczem w klasie a , o średniej mocy powiedzmy 100 watów kolumny z górnej półki jakościowej pokój 50 m^ . Gra to dobrze nawet bardzo tylko mało dynamicznie na niskich tonach , źle odwzorowuje koncert na żywo , dajmy na to orkiestry symfonicznej . Jaki zestaw estradowy do niskich częstotliwości byś mi polecił ? . Tamto zostaje i gra na stałe , nie mam zamiaru pozbywać się tego . To jest przykład . Aha , największe średnice membran w tych kolumnach "domowych" to 25 cm po dwa góśniki na kolumnę.

Po 1- uważam, że akurat na sam bas klasa A wypada bez rewelacji. Duźo lepiej wypada mocna klasa AB z duźym DF.

Po 2- nie polecę nic estradowego, bo te sprzęty nie przekonują mnie swoim graniem...choć...i to na koniec.

Po 3- do 50m2 można mieć 4x 15 cali zamiast 4x 10 cali. To jest juź dość duźy pokój.

Po 4- można zamówić moduły basowe z szybkimi 15-kami i zasilić je oddzielną, mocną klasą AB.

Po 5- a jeśli koniecznie ma być coś z rynku Pro, to rzuciłbym uchem na moduły basowe firmy Meyer Sound. Mają kilka modeli 15 cali, 18 cali itd.

Jest w W-wie dystrybutor.

Można postawić sobie coś takiego i przy werblu będą wyskakiwały źle umocowane klepki parkietu a bas będzie zwijał dywan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Można postawić sobie coś takiego i przy werblu będą wyskakiwały źle umocowane klepki parkietu a bas będzie zwijał dywan.

post-19223-0-71773300-1469608877_thumb.jpg

Do tego to Altusy wystarczą...

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Do tego to Altusy wystarczą...

Jak to ma być zgodne z tematem to głośnik od Bambino wystarczy .

post-19223-0-71773300-1469608877_thumb.jpg

Jeśli chodzi o trzymanie się tematu to wystarczy młot pneumatyczny .

Średnio mocne, mocne, słabe.... cóż to za określenia? Wnioski może i słuszne, ale trzeba jasno powiedzieć, że moc i brzmienie niewiele mają wspólnego, bo brzmienie nie zależy tylko od samej mocy - jest wiele innych zmiennych , które mają na to wpływ.

Takie uogólnienia jak powyżej są bez znaczenia. O wzmacniaczach można napisać książkę (niejedną zresztą już napisano), a parę takich zdań jak powyżej tworzy jedynie stereotypy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Na ich podstawie powstają potem bajki audiofilskie.

Średnio mocne, mocne, słabe.... cóż to za określenia?

Ależ bumie, określenia są prawidłowe. Sam często z nich korzystam degustując trunki :)

Mogę smakiem określić moc ... No to słuchem też można :) :)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Ależ bumie, określenia są prawidłowe. Sam często z nich korzystam degustując trunki :)

Mogę smakiem określić moc ... No to słuchem też można :) :)

Średnio mocne, mocne, słabe.... cóż to za określenia? Wnioski może i słuszne, ale trzeba jasno powiedzieć, że moc i brzmienie niewiele mają wspólnego, bo brzmienie nie zależy tylko od samej mocy - jest wiele innych zmiennych , które mają na to wpływ.

Takie uogólnienia jak powyżej są bez znaczenia. O wzmacniaczach można napisać książkę (niejedną zresztą już napisano), a parę takich zdań jak powyżej tworzy jedynie stereotypy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Na ich podstawie powstają potem bajki audiofilskie.

Na pewno napiszę habilitację zakładając ten wątek . Na początku tego wątku towarzystwo jakoś trzymało się tematu . Zazwyczaj tak jest . Jasiu daj mi młotek . Jasio bierze nożyczki i mówi . Panie majster , przyniosłem panu młotek .

Po użyciu wzmacniacza dużej mocy efekty są takie same jak po mocnym trunku?

To by tłumczyło pewne opinie, które można tu spotkać ....

:D

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Po użyciu wzmacniacza dużej mocy efekty są takie same jak po mocnym trunku?

To by tłumczyło pewne opinie, które można tu spotkać ....

:D

Zależy jakiej mocy "jak dużej" . Może to być wizyta wściekłych sąsiadów , albo wizyta u szklarza .

Szklarzowi to by się pasek przydał :)

Na pewno napiszę habilitację zakładając ten wątek . Na początku tego wątku towarzystwo jakoś trzymało się tematu .

Po trzech podstronach ????

Jak dojdzie do 400 to może :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.