Skocz do zawartości
IGNORED

Co wpływa na brzmienie? Ujęcie liczbowe

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Jak było jeszcze gorzej, to trzeba było na nowo, od początku całość zmiksować, a nie sprzedawać mi, czyli konsumentowi, takiej jakościowej kupy<br />

nalezy pamietac o tym, ze praca realizatora, pomijam jego skill i jakosc pracy, jest przez kogos oplacana. Dzisiaj wszystko opiera sie na budzecie lub krocej: kasie. Czesto nie czasu na poprawki, bo po prostu nie ma na juz na to kasy- chyba ze ktos bedzie skrecal po godzinach, za darmo... Czasami wynika to z przyczyn czysto technicznych, kiepski material i kto ten material zamawia wg konkretnych oczekiwan. No i realizator i jego upodobania, nawyki,itd. itp.

No gadamy ogólnie, więc uśredniam. Nie wiem jak to określić, łatwiej pisać o czymś "przeciętnym". Dźwięk z podstawek jest ogólnie "lżejszy", bardziej eteryczny, bardziej do bliskiego pola i łatwiej zniwelować problemy z bliskością ścian, oczywiście z wyjatkami jak Chario Delphinus itp.

Z Twojego opisu wynika, że piszesz głównie o rozciągnięciu pasma w dół. Przeciętna kolumna podstawkowa, schodzi płyciej z basem (np. 50 Hz @-3dB) od przeciętnej kolumny podłogowej (np. 40Hz @ -3dB). Tylko teraz trzeba wziąć pod uwagę, że są kolumny podstawkowe, schodzące tak nisko jak typowe podłogówki, a czasem nawet niżej i viceversa. Oczywiście szersze zejście pasma w dół, może prowadzić do wejścia w zakres, gdzie dane pomieszczenie ma akurat jakieś podbicie (np. jeśli pomieszczenie ma ostre podbicie przy 40Hz, to typowa podłogówka to nieźle wzbudzi, a typowy monitor nie ... zwracam uwagę na słowo TYPOWY).

Do czego zmierzam: generalizowanie, że podłogówka do 12m kw. się nie nadaje, a monitor tak, jest błędem, bo:

- dobrze wytłumione pomieszczenie 12mkw., zoptymalizowane akustycznie (pułapki basowe), lepiej poradzi sobie z niskim basem, od kiepskiego większego pomieszczenia (np. 24m kw. bez ustrojów akustycznych, będzie gorsze od 12m kw. z ustrojami)

- nisko schodzący monitor zejdzie tak nisko, jak typowa podłogówka (czyli i tak można wejść monitorem w "trudny zakres" częstotliwości)

bo po prostu nie ma na juz na to kasy

Nie ma usprawiedliwienia na takiego bubla. Poza tym jestem zdania, że nie kasy i nie czasu tam zabrakło.

wg mnie na małej powierzchni lepiej sprawdzą się podstawki, tak co do zasady

Wg. mnie też ... tylko wynika to z innych wzgl. niż bas - przynajmniej dla mnie. ... i słowo "powierzchni", którego użyłeś, jest tutaj trafne, bo przy pokoju 60m kw można nagłaśniać powierzchnię 4m kw.

Może nieco rozwinę, po co są podłogówki, a po co monitory:

Podłogówki, generalnie duże kolumny, z duzymi głośnikami i wieloma drogami, mają praktycznie zawsze możliwość wytworzenia większego SPL przy danych THD, od małych kolumn i z tego powodu lepiej nadają się do nagłaśniania dużych powierzchni (np. całego pokoju 60m kw, a nie tylko jego wycinka).

Monitory z kolei, są w stanie zrobić zwykle bardziej punktowe źródło dźwięku (mała odległość między gwizdkiem a basem), dzięki czemu nie słychać, że góra pasma dochodzi z większej wysokości niż bas, pomimo słuchania z odległości ucho-kolumna np. 1,2m.

Generalnie najlepiej pod wzgl. skupienia wypadają kolumny z współosiowymi głośnikami i np. takie KEF Q1 są rewelacyjne do bardzo bliskiego pola (nie ma rozbicia źródeł z których pochodzi dźwięk, nawet z bardzo małej odległości odsłuchu)

Gość numik

(Konto usunięte)

Z Twojego opisu wynika, że piszesz głównie o rozciągnięciu pasma w dół. Przeciętna kolumna podstawkowa, schodzi płyciej z basem (np. 50 Hz @-3dB) od przeciętnej kolumny podłogowej (np. 40Hz @ -3dB). Tylko teraz trzeba wziąć pod uwagę, że są kolumny podstawkowe, schodzące tak nisko jak typowe podłogówki, a czasem nawet niżej i viceversa. Oczywiście szersze zejście pasma w dół, może prowadzić do wejścia w zakres, gdzie dane pomieszczenie ma akurat jakieś podbicie (np. jeśli pomieszczenie ma ostre podbicie przy 40Hz, to typowa podłogówka to nieźle wzbudzi, a typowy monitor nie ... zwracam uwagę na słowo TYPOWY).

Do czego zmierzam: generalizowanie, że podłogówka do 12m kw. się nie nadaje, a monitor tak, jest błędem, bo:

- dobrze wytłumione pomieszczenie 12mkw., zoptymalizowane akustycznie (pułapki basowe), lepiej poradzi sobie z niskim basem, od kiepskiego większego pomieszczenia (np. 24m kw. bez ustrojów akustycznych, będzie gorsze od 12m kw. z ustrojami)

- nisko schodzący monitor zejdzie tak nisko, jak typowa podłogówka (czyli i tak można wejść monitorem w "trudny zakres" częstotliwości)

Nie ma usprawiedliwienia na takiego bubla. Poza tym jestem zdania, że nie kasy i nie czasu tam zabrakło.

Wg. mnie też ... tylko wynika to z innych wzgl. niż bas - przynajmniej dla mnie. ... i słowo "powierzchni", którego użyłeś, jest tutaj trafne, bo przy pokoju 60m kw można nagłaśniać powierzchnię 4m kw.

Może nieco rozwinę, po co są podłogówki, a po co monitory:

Podłogówki, generalnie duże kolumny, z duzymi głośnikami i wieloma drogami, mają praktycznie zawsze możliwość wytworzenia większego SPL przy danych THD, od małych kolumn i z tego powodu lepiej nadają się do nagłaśniania dużych powierzchni (np. całego pokoju 60m kw, a nie tylko jego wycinka).

Monitory z kolei, są w stanie zrobić zwykle bardziej punktowe źródło dźwięku (mała odległość między gwizdkiem a basem), dzięki czemu nie słychać, że góra pasma dochodzi z większej wysokości niż bas, pomimo słuchania z odległości ucho-kolumna np. 1,2m.

Generalnie najlepiej pod wzgl. skupienia wypadają kolumny z współosiowymi głośnikami i np. takie KEF Q1 są rewelacyjne do bardzo bliskiego pola (nie ma rozbicia źródeł z których pochodzi dźwięk, nawet z bardzo małej odległości odsłuchu)

ależ drogi Kyle`u, ja specjalnie zastrzegłem, że to "generalizacja" i sam wspomniałem, że są podstawki trudniejsze od podłogówek i podłogówki fajne nawet na małe powierzchnie. Ale gdy ktoś zaczyna przygodę ciężko wejść we wszystke niuanse, ja nawet nie wiem, czy autor wie jak ciężko "ogarnąć" Chario Delphinus, mimo że jest podstawką. Więc dałem ogólną odpowiedź, z sugestią, że są jednak "wyjątki".

Nie wiem na ile autor jest przygotowany na upchanie ustrojów do takiej klitki i czy jego ewentualna partnerka właśnie nie zaczyna wtedy pakować jego walizek ;).

A w kwestiach podstawka / podłogówka dochodzą inne tematy - życiowe, jak zwierzaki, dziecko, ułożenie pokoju. Ja mam wprawdzie 19m2, ale mam też psa, a kolumny musiałem ustawić niedaleko od balkonu. Kabel idący w górę po prostu odpada z tych względów, odrzuciłem więc nie tylko podstawki, ale również podłogówki z terminalami zbyt wysoko.

Więc te nasze pasje trzeba jakoś życiowo "kompromisować" ;). Moja sugestia była więc taka - w warunkach autora zacząłbym od szukania podstawek, bo to daje większe szanse na w miarę szybkie powodzenie, z podłogówkami musiałby się pomęczy bardziej.

I nie przypadkowo wspominałem o Dali Zensor 5 - one mają pewne wady i ograniczenia, ale w ich cenie, na taką powierzchnię....są wg mnie całkiem przyjemne (specjalnie to przemyciłem) ;)

To już 3 temat w tym dziale. I jak widzę komentarze się powtarzają. Proponuję przegladnac poprzednie tematy.

Pozdrawiam

Właśnie. Np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale tam chodziło o wpływ realny, a tu chodzi o ujęcie liczbowe.

Czym większy ten procent to wpływ realny większy więc chodzi o to samo ale jeszcze wakacje, sezon ogórkowy, a poza tym przecież wiadomo ( parafrazując znany dialog) że lubimy te tematy które już znamy.. :)

Autor przeciera oczy ze zdumienia ile postów się tu pojawiło. Nie sądziłem, że narobię tyle kaszany, zwłaszcza, że już pojawiły się ze 2 posty o tym,że tematu nie powinno być.

Nie wypada nowicjuszowi trolować, nie taki był mój zamiar. Ot miałem pogląd taki, że mając załóżmy 2 000 zł w jakiś sensowny sposób należałoby je rozłożyć - być może nieprecyzyjnie się wyraziłem?

Mam nadzieję, że zwolennicy czystości forum wybaczą mi moje faux pas. Ale jednocześnie muszę przyznać, że temat i tak dzięki kilku osobom zawiera bardzo wartościowe merytoryczne informacje - nawet ci, który zboczyli z tematu bardzo wzbogacili moją wiedzę i mam nadzieję, że innych czytających również.

Gość

(Konto usunięte)

Co do procentów...Tak się nie da...po doświadczeniach w moim salonie Wiem, że w audio nie ma reguł...żeby zestawić idealnie system trzeba mieć wiele szczęścia...

Mam nadzieję, że zwolennicy czystości forum wybaczą mi moje faux pas.

Ci, jak ich nazywasz...zwolennicy.... niech się zajmą własnymi czterema literami...nikt ich do czytania Twojego wątku nie zmusza...

Pozdrawiam serdecznie i dalszego rozwoju w audio życzę...

zastapily je wysmiewane m-audio

:-) ... I tu mogę wielu na tym "Szanownym forum" (pozdrowienia dla Pana moderatora V... ) przysłowiowe "wiadereczko zimnej wody na główkę wylać"...i śmiać to ja się mogę...i te wszystkie ceny, klasy i marketingowe bzdety między bajki włożyć...

• 1 rok później...

a co wynika z tych pomiarow ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.