Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z laserem KSS-150A

marianek84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabyłem niedawno odtwarzacz DENON DCD-860, miał mieć problemy z czytaniem więc pomyślałem - spoko zmienie laser i będzie śmigać. Zadowolony zamówiłem nowy laser i założyłem. Ale... Okazuje się to mniej proste bo przeskakuje na nowym laserze. Dla pewności sprawdzałem na innym praktycznie nowym laserze, też skacze. Skakanie objawia się następująco, gra ładnie aż do końca płyty, na ostatnich piosenkach zaczyna cofać o kilkanaście sekund, czasem wiecej. I tak w kółko, nie może dojść do końca płyty bo go wraca.

Jakieś sugestie?

Z góry dzięki.

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/128678-problem-z-laserem-kss-150a/

Nowego ale oryginalnego lasera nie trzeba kalibrować :)

Niestety po pierwsze czy CD ktoś grzebał ? Nie wiem czy masz servo analogowe (kupa potków na PCB) czy cyfrowe (nie ma potków), jeśli analogowe to pewnie jakiś szpec grzebał i rozgrzebał, czyli kręcił wszystkim i całkiem rozkalibrował. Trzeba wtedy mieć SM, Przyrządy, Wiedzę itd. ...

Druga sprawa to "oryginalność" laserów :) pewnie chinol więc cud ze w ogóle działa.

Dokładnie jak nikt wcześniej na płycie głównej nie grzebał, a poprzedni laser padł ze starości, a nowy jest ok nie mamy prawa przy niczym grzebać, bo wtedy to my jesteśmy psuje...

Grzebie się jak przed nami działał psuj - zawodowy, lub amator.

A co do laserów, znam takich co po 3 razy kupowali laser zanim trafili taki co działał - takie czasy panowie szlachta....

Peerki sa ustawione pod konkretny egzemplarz glowicy, po wymianie trzeba dostroic serwo, gdyby nie bylo takiej koniecznosci to producent wstawił by na stale rezystory ustalajace punkty pracy.

Poczytajcie sobie pierwsza lepsza serwisowke i procedure po wymianie glowicy. Jak ktos znajdzie zapis ,ze to plug and play to stawial polowke.

Trzeba wyregulowac servo, standard po kazdej wymianie glowicy

żadne servo tylko kąty nachylenia głowicy w stosunku do płyty.

objawy jak byk mówią o tym, gdyby servo było rozregulowane nie grałoby tak na początku jak i na końcu.

Odtwarzacz nie był grzebany, laser padł ze starości raczej. PR-ki ustawiłem mniej więcej tak jak były, dałem trochę rzadkiego smaru na ośkę silnika kręcenia płytą i jest lepiej. Nie wiem czy jest idealnie bo na taką opinię za wcześnie, potestuje i dam znać...

A laser zamienik bo co innego jest dostępne.

Gość rydz

(Konto usunięte)

gra ładnie aż do końca płyty, na ostatnich piosenkach zaczyna cofać o kilkanaście sekund, czasem wiecej. I tak w kółko, nie może dojść do końca płyty bo go wraca.

Nie bardzo wiem jak ci to wytłumaczyć ale spróbuję .

Po zamontowaniu lasera trzeba hm zrobić tzw naciąg , przesunąć go ręcznie na prowadnicy o jakieś 2-3 ząbki na trybiku , dopiero załadować płytę i uruchomić .

Trzeba wyregulowac servo, standard po kazdej wymianie glowicy

Wymieniłem kiedyś laser KSS-210 - A , absolutnie nie były potrzebne jakiekolwiek regulacje .

Ps . Marianek , jaki kupiłeś laser i od kogo ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

To Ci sie udalo :)

No widocznie tak , tym bardziej że robiłem to pierwszy raz w życiu , zajęło mi to jakieś 3 godż.

Edit , przyznać muszę że dokładny opis demontażu był konsultowany na priv i telefonicznie z forumowym Kolegą , bez jego pomocy być może nie dał bym rady .

Ps . teraz zwróciłem uwagę że zamiast KSS-210 - A który siedzi Denonie Kolega > marianek < zastosowal KSS - 150 - A , a po co ? się pytam .

Ps . teraz zwróciłem uwagę że zamiast KSS-210 - A który siedzi Denonie Kolega > marianek < zastosowal KSS - 150 - A , a po co ? się pytam .

Kolega marianek kupił taki laser jaki siedział w sprzęcie, czyli kss-150a. :)

Wiem że są zamienne z 210a. A kupiłem na aledrogo z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po kilku dniach odsłuchu i sugestiach z innych źródeł, dałem więcej smaru w tzw spindle motor i jest lepiej. Więc mogę zaryzykować stwierdzenie że skakanie to nie wina lasera i jego kalibracji, a luzu na osi silnika...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdzę ten stary laser dla pewności, ale na tym starym w ogóle nie było słuchania, skakało i trzeszczało od pierwszych sekund.

Teraz chowam zabawki bo czeka mnie przeprowadzka ale później chciałbym doprowadzić ten sprzęt do porządku.

Powiedźcie czy i gdzie mógłbym dostać taki silnik do kręcenia płytą? I czy jest szansa że pasował by z jakiegoś innego napędu cd lub dvd? Bo coś tam w gratach się poniewiera rozebrane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.