Skocz do zawartości
IGNORED

Supra, Dali, jakiś inny kabelek?

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

Franco Serblin ma konstrukcje całkiem, całkiem a nie spina miedziakiem za złocisza, więc coś ta twoja logika trochę hmmmm nie tego :-)

No bo jak do tak zacnego sprzętu podłączyć miedziaka za złocisza? Sam mam okablowanie Van den Hul'a :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No bo jak do tak zacnego sprzętu podłączyć miedziaka za złocisza? Sam mam okablowanie Van den Hul'a :-)

a więc czysta próżność, którą można usprawiedliwić estetyką :-)

dla mnie jasne, aczkolwiek osobiście nie identyfikuje się z takim działaniem :-)

pozostańmy wobec tego przy wytłumaczeniu "gorszy konstrukcyjnie sprzęt" :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

kumasz?

Kumam. Jednakże obiektywne odsłuchy wykonuję tylko i wyłącznie na żywo. Nigdy nie wyciągam opinii o sprzęcie audio na podstawie czegoś co zostało umieszczone w Internecie. I nie ma wtedy znaczenia że jest to profesjonalny sprzęt. Takie badania są po prostu nieobiektywne i nie mogą podlegać ocenie.

zabawne jest z kablami jeszcze to ze jak do sprzetu pro dołączone są jakieś firmowe niepozorne sznurki to często brzmią lepiej niż audiofilskie za gruby hajs

Jest jeszcze coś innego. Wielu zagorzałych audiofili chwali sobie ponad wszystko starsze sprzęty, z lat 80, czy 70-tych. Dla nich to prawdziwe wzorce jakości. I co ciekawe przeważająca większość z nich ma na stałe podpięty jako zasilający kabelek od lampki z ordynarną wtyczką :-)

jeśli są z internetu to ich pochodzenie jest owszem wątpliwe a plik który zamieściłem wykonałem sam

Nie obraź się, ale ty kolego też dla mnie jesteś z Internetu :-)

Jednakże obiektywne odsłuchy wykonuję tylko i wyłącznie na żywo.

klepiesz na forum już ponad 10 lat więc proponuję:

- weź pod pachę interkonekt najtańszy

- idź do jakiegoś dilera, który ma sprzęt referencyjny

- wepnij tego Twojego cincha

- włóż jakąś referencyjną płytę

- podmień potem na jakiegoś Cardas Neutral Reference

- weź na odsłuch kogoś neutralnie nastawionego z dobrym słuchem - nie sugeruj mu swojej ideologii

i pamiętaj, że to przygoda a nie krucjata :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Wrzucę coś co możecie uznać za prowokację, ale co mi tam...

Jakiś czas temu kupiłem fajne monitorki niszowej marki Guru Audio (nota bene rekomendowane przez NAIM-a dla swoich wybranych produktów).

Postanowiłem napisać do szefa firmy/konstruktora do centrali firmy, w sprawie doboru odpowiednio "szlachetnych kabli" i oto co otrzymałem w odpowiedzi:

Hi Stanislaw!

Guru speakers not at all sensitive to cables. Buy something cheap. We use the cheapest Supra cable when demoing and in the lab. Don’t buy expensive cables. If you want to spend money, buy a nice carpet or some art. :)

I’m glad you like the speakers!!!

Cheers,

Erik

Kupiłem 5 metrów Supry Classic zabananowałem i cieszę się muzyką, a na podłogę faktycznie kupiłem duży długowłosy dywan i zaczęło grać jeszcze lepiej ;)

Mądry człowiek Ci życzliwie doradził a faktem jest iż Supra wie co produkuje i robi pomiary, uczciwie wycenia swoje wyroby produkowane w Szwecji a nie klepie vodoo kocopołów.

Osobiście użytkuje Supra PLY 3.4 Wide i na tym koniec aczkolwiek żałuje iż kiedyś pozbyłem się ich najwyższego modelu Sword ale to dlatego iż za krótki był ... w szafie za to leżą i spoczywają sobie różne węże kosztujące x wielokrotność Supry PLY .

Mądry człowiek Ci życzliwie doradził a faktem jest iż Supra wie co produkuje i robi pomiary, uczciwie wycenia swoje wyroby produkowane w Szwecji a nie klepie vodoo kocopołów.

Osobiście użytkuje Supra PLY 3.4 Wide i na tym koniec aczkolwiek żałuje iż kiedyś pozbyłem się ich najwyższego modelu Sword ale to dlatego iż za krótki był ... w szafie za to leżą i spoczywają sobie różne węże kosztujące x wielokrotność Supry PLY .

Oby tak było, bo zamówiłem supry ply 3.4

Oby tak było, bo zamówiłem supry ply 3.4

Skręć je dobrze i zaciśnij w terminale a jeżeli potrzebujesz bananki to najlepiej zakręcane miedziane Supra combicon banana. Daj kablowi też pograć przynajmniej 20 godz. chociaż sam Tommy Jenving założyciel Supry twierdził iż nie bardzo uznaje "wygrzewanie kabli".

Tylko że Ruby jest bardzo sztywny a PLY z bardzo cienkich drucików miedzianych zrobiony a co za tym idzie niesamowicie elastyczny ale należy pamiętać iż przy wielorazowym wkręcaniu w terminale można tych drucików trochę pogubić , dlatego też zastosowałem u siebie bananki combicon.

daj znaka jak porównasz - też mi trochę przeszkadza wyostrzenie moich ruby :)

Leżą u mnie też Ruby w ori pudełku na fabrycznej konfekcji Qed , odcinki 3 metrowe ... Pójdą na licytacje.

Ogólnie co do ruby to ich wyostrzenie spowodowało, że się ich pozbyłem. W dodatku odniosłem wrażenie, że Klotz przekazuje więcej szczegółów na średnicy niż Ruby. Ruby tną, szczególnie dotkliwie to słychać po uderzeniach w talerze, głównie hi-haty.

To, że sztywny był Ruby to nie miało znaczenia, bo mam miejsce na ich ułożenie, ale Ruby też miało bardzo cienkie te druciki, że jak za mocno dokręciłem to się odcinały od kabla. Miękkie kable chyba trzeba lekko dokręcać, bo się łatwo odkształcają. Najgorsze, że bardzo szybko końcówki czarniały. Niby wysokiej jakości miedź, a takie numery. Klotz do tej pory mi nie czarnieje na końcówkach.

Niby wysokiej jakości miedź, a takie numery. Klotz do tej pory mi nie czarnieje na końcówkach.

PLY za to jest ocynowany i takich numerów nigdy nie będzie tylko nie słuchaj "speców" co zaraz powiedzą iż wlasnie ocynowanie to zło itd.

Zresztą zamówiłeś ,wepniesz i sam będziesz miał porównanie

Chłopaki, nie rozkręcajcie się, proszę :-)

Ale dlaczego nie ??? ;-))

Ja na przykład właśnie wpadłem na pomysł abyśmy założyli na forum poddział DYWANY, to przecież bardzo często pomijany w dzisiejszych wnętrzach element, który przecież znacząco wpływa na poprawę akustyki.

I tak na przykład tematy:

- dywany do 1.000 zł

- jaki dywan

- dywany o długości włosia do 2,5 cm

- turecki, chiński czy z IKEI?

- i obowiązkowo - dywanowy Hi-End

Ale dlaczego nie ??? ;-))

Ja na przykład właśnie wpadłem na pomysł abyśmy założyli na forum poddział DYWANY, to przecież bardzo często pomijany w dzisiejszych wnętrzach element, który przecież znacząco wpływa na poprawę akustyki.

I tak na przykład tematy:

- dywany do 1.000 zł

- jaki dywan

- dywany o długości włosia do 2,5 cm

- turecki, chiński czy z IKEI?

- i obowiązkowo - dywanowy Hi-End

A może lepiej założyć poddział "głupkowate wypowiedzi"

A może lepiej założyć poddział "głupkowate wypowiedzi"

Z całym szacunkiem (bo nie piję do Ciebie), ale znaczna część wszystkich postów mogłaby tam zostać przeniesiona ;))

znaczna część wszystkich postów mogłaby tam zostać przeniesiona ;))

Twoje wszystkie.

Zaraz po podłączeniu supry dźwięk wydał mi się trochę przymulony w stosunku do klotza ale basu przybyło i to dużo. Góry było mniej odrobinę. Różnice były minimalne. Gdy przesłuchałem kilka płyt to dźwięk się zmienił. Kable potrzebują jednak trochę pograć żeby było tak jak powinno.

Dźwięk w stosunku do klotza: Basu dużo więcej. Jest sprężysty, lepszy ale to może być to o czym pisał sittek, czyli większa średnica kabla. Klotz 2,5mm średnicy przy moich długich odcinkach nie wyrabiał. Dźwięk ma też dużo lepszą dynamikę. Jest drive. To też może być efekt zwiększenia średnicy kabla. Góra zrobiła się bardziej dźwięczna. Jest jej odrobinę mniej. Supra ma dużo bardziej szczegółową górę niż Klotz i jest odrobinę ciemniejszym kablem, jednocześnie dźwięk jest bardziej przejrzysty. Słychać w muzyce trochę więcej detali. Zadowolony jestem z zakupu.

Ja na przykład właśnie wpadłem na pomysł abyśmy założyli na forum poddział DYWANY, akustyki.

Chętnie zmienię branżę i wejdę w ten dywanowy interes, pod warunkiem że wszyscy kupujecie wyłącznie u mnie.

No i... nie za 1k. Za 1k, to ewentualnie dywanik łazienkowy. ;)

Z całym szacunkiem (bo nie piję do Ciebie), ale znaczna część wszystkich postów mogłaby tam zostać przeniesiona ;))

Nie wszystkie, ale trochę by się znalazło. ;)

Co do tanich kabelków - nie odradzam eksperymentów, ale inwestujecie w Furutech U-2T i macie spokój na lata.

Co do tanich kabelków - Furutech U-2T i macie spokój na lata.

W czym lepszy od np. takiego Ruby?

Dorzuce swoje trzy grosze, mialem q. ruby, zastapilem go na supre ply 2.0 i na tym kabelku ten temat zakonczylem. Wady - ten firmowy kolor hehe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dorzuce swoje trzy grosze, mialem q. ruby, zastapilem go na supre ply 2.0 i na tym kabelku ten temat zakonczylem. Wady - ten firmowy kolor hehe.

Wygląda jak gumka od majtek
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.