Skocz do zawartości
IGNORED

Supra, Dali, jakiś inny kabelek?

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Zwracam się z prośbą o małą poradę na temat kabli głośnikowych. Rozglądam się za kablem za około 50zł/mb. Głównie chodzi mi po głowie kabel Supra ply. Ciekawi mnie też kabel Dali SC RM230C. Ktoś zna te kable? Nie ma o dali żadnych informacji nigdzie. Obecnie z braku laku męczę starego klotza. Przez pare miesięcy miałem rozsławione na forum QEDy Ruby. One grały prawie ok. Fajny zwarty dół. Dobrze dociążony dźwięk. Trochę za bardzo dowalały basem ale uszło, bo kontrola była dobra. To co mi się najbardziej podobało w QEDach to, że nie podbijały góry ale... ją wyostrzały, a to z kolei zdyskwalifikowało qeda.

W zasadzie szukam czegoś co mi będzie grało w stylu Ruby ale bez wyostrzenia. Fajnie jak by było mniej basu.

https://www.audiostereo.pl/topic/128750-supra-dali-jaki%C5%9B-inny-kabelek/

Jeśli Supra to polecam model RONDO 2x 2.5mm

Zaokrągli Ci górę, ociepli dźwięk. Generalnie na tle Klotza będzie zupełnie inna kultura grania.

Suprę PLY miałem dwa razy w zestawie NAD326BEE + CA DAC Magic Plus + Tomanek,

ale nie przypadła mi do gustu i wróciłem do Rondo :-)

Jeśli chodzi o bas popracuj nad akustyką pokoju odsłuchowego i będzie dobrze.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie jak by było mniej basu.

Powinieneś więc nie szukać kabla danej marki, a raczej takiego o mniejszym przekroju, zgodnie z zasadą zmiennych rezystancji przewodnika.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z opisów Chord Clearway wydaje się ciekawy, ale czy średnica 2,08mm to nie za mało? potrzebuję dość długie odcinki tego kabla, w dodatku gram na podłogówkach z impedancją nominalną 6ohm i sięgającą najniżej (według opisu) 5.4 ohm.

Mam to gdzieś jaki gruby jest kabel, byle nie odbijało mi się to na jakości dźwięku.

Jednakże od grubości kabla zależna jest jakość i ilość niskich tonów. Zamiast kombinować z markami i producentami należałoby iść tą drogą.

Jednakże od grubości kabla zależna jest jakość i ilość niskich tonów. Zamiast kombinować z markami i producentami należałoby iść tą drogą.

Mam inne doświadczenia. Sam miałem wiele kabli u siebie, droższych i tańszych. Mam też DALI RM230C i dalej się go nie pozbyłem. W swojej cenie to dobry wybór.

Krzyśku Klotzy które masz jakie reprezentują brzmienie? Kabelka szukasz cały czas do RP 260?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Porównywałem z qedem ruby i jest dużo łagodniejszy choć jaśniejszy. Niedługo porównam z suprą. Za dużo głośnikowych nie przerobiłem to ciężko mi jednoznacznie określić. Teraz mam Elac f6

Wrzucę coś co możecie uznać za prowokację, ale co mi tam...

Jakiś czas temu kupiłem fajne monitorki niszowej marki Guru Audio (nota bene rekomendowane przez NAIM-a dla swoich wybranych produktów).

Postanowiłem napisać do szefa firmy/konstruktora do centrali firmy, w sprawie doboru odpowiednio "szlachetnych kabli" i oto co otrzymałem w odpowiedzi:

Hi Stanislaw!

Guru speakers not at all sensitive to cables. Buy something cheap. We use the cheapest Supra cable when demoing and in the lab. Don’t buy expensive cables. If you want to spend money, buy a nice carpet or some art. :)

I’m glad you like the speakers!!!

Cheers,

Erik

Kupiłem 5 metrów Supry Classic zabananowałem i cieszę się muzyką, a na podłogę faktycznie kupiłem duży długowłosy dywan i zaczęło grać jeszcze lepiej ;)

zdrowe podejście producentów :)

z naszego punktu widzenia niewiadomo czy sie cieszyc czy płakać :D

Nawet jeśli już wywaliliśmy kupę kasy na drogie kable, to i tak tylko się cieszyć.

Cieszyć i zacząć słuchać muzyki, a przestać nasłuchiwać co też w kablach piszczy ;)))

Cieszyć i zacząć słuchać muzyki, a przestać nasłuchiwać co też w kablach piszczy ;)))

wyczuwam sceptycyzm i zachęcam do przednich zabaw ...

2 miesiące temu też byłem w tym miejscu :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

wyczuwam sceptycyzm i zachęcam do przednich zabaw ...

2 miesiące temu też byłem w tym miejscu :-)

Ja za to w twoim miejscu byłem jakieś 10 lat temu, wierzyłem w recenzje i opisy posiadaczy przeróżnych kabli. Powoli i systematycznie zacząłem sprawdzać ich wpływ na systemy, i po przekopaniu mnóstwa kabli doszedłem do miejsca, w którym jest Erik czy kolega stach_s

Tak więc jak widać wszystko jest względne, i sami nie wiemy, gdzie tak naprawdę jesteśmy :-)

Ja za to w twoim miejscu byłem jakieś 10 lat temu, wierzyłem w recenzje i opisy posiadaczy przeróżnych kabli. Powoli i systematycznie zacząłem sprawdzać ich wpływ na systemy, i po przekopaniu mnóstwa kabli doszedłem do miejsca, w którym jest Erik czy kolega stach_s

Tak więc jak widać wszystko jest względne, i sami nie wiemy, gdzie tak naprawdę jesteśmy :-)

Warto tu jeszcze raz zaznaczyć, że wspomniany wyżej Erik to założyciel Guru Audio i konstruktor doskonałych głośników Guru Junior czy Guru Audio QM10

Dodam, że podobne wskazówki jak Erik udzielali ludzie zawodowo związani z Rotelem ( w UK), że sprzęt ten nie jest wrażliwy na jakiekolwiek okablowanie, gdyż jest idealnie skonstruowany :-)

widocznie bozia obdarzyła mnie lepszym słuchem

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

wrzucałem już nagranie na sprzecie pro ktory jest wolny od wszelkich wad audiofilsko-konstrukcyjnych i jasno z niego wynikało że podmiana kabla słyszalnie wpływała na dzwiek - te zmianę mozna uslyszeć na głosniku z laptopa

Słuchanie i ocena kolumn czy porównywanie sprzętu (wzmacniaczy czy odtwarzaczy) - na laptopie :-))))))))))

To mnie zawsze zadziwiało, i zadziwiać długo zapewne będzie .........

nie zrozmiałes - ta roznica byla zarejstrowana na sprzecie pro i słychac te roznice nawet na glosniku laptopa

czyli podmianka kabli została zarejestrowana profesjonalnym sprzętem nagraniowym i dwa nagrania porównane ze sobą

Albo gorszym - konstrukcyjnie, sprzętem :-)

Franco Serblin ma konstrukcje całkiem, całkiem a nie spina miedziakiem za złocisza, więc coś ta twoja logika trochę hmmmm nie tego :-) ...

Nic na siłę, jak Ci nie robi różnicy kabelek to się ciesz a diengi wydawaj na coś innego :-)

maxresdefault.jpg

Słuchanie i ocena kolumn czy porównywanie sprzętu (wzmacniaczy czy odtwarzaczy) - na laptopie :-))))))))))

To mnie zawsze zadziwiało, i zadziwiać długo zapewne będzie .........

przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem - Biniek napisał, że porównanie odbyło się na sprzęcie profesjonalnym - łącznie z rejestratorem

natomiast wynik porównania w postaci pliku NAWET odtwarzany na laptopie pozwala wychwycić różnicę

kumasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.