Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do małego pokoju

Piotr Mołoniewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie wszystkich

Szukam najlepszego rozwiązania na zestaw grający do pokoju z telewizorem 50 cali. Nie jest za dużo miejsca dlatego trzeba coś kompaktowego dobrać. Zastanawiałem się głównie nad zestawem 2.1 ale inne jestem otwarty na wasze doświadczenie.

Budżet: ok. 2000 zł

Odległość telewizora od kanapy ok. 2 metry.

Meblościanka do której chce dopasować głośniki:

20160822_224737.jpg

Wymiary meblościanki:

image.jpg

Rozkład pokoju:

image.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/128783-kino-domowe-do-ma%C5%82ego-pokoju/

Fajne rozwiazanie kina domowego do malych pomieszczen:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam!!!

Ukryta Zawartość

A coś takiego:

WHARFEDALE DIAMOND 10.LCR

00product_ahxpnxr.jpg

Pod lub nad TV - oczywiście lepiej pod, a TV na jakiejś dodatkowej półeczce.

Amplituner :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (mam taki i wiem, ze ładnie gra)

Sub (sam go mam):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Jamo SUB210).

Mieścisz się w budżecie i jesteś szczęśliwym człowiekiem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja poleciłbym coś z Tannoy np: TANNOY HTS101 (ok 1600zł) lub TANNOY TFX 5.1 (ok 1300zł) + Onkyo TXNR 626 ( ok. 1200 zł) lub Pioneer VSX 329 (ok. 850 zł). Elementy wszystkie nowe. Lub używany Amp, lepszej jakości.

Podoba mi się ten pomysł. Zdecydowanie bardziej niż zestaw 5.1. Do 5.1 bym musial wiercić dziury w ścianie gdyż nie mam miejsca by stawiac na statywach satelitki plus przednie boczne dwa głośniki bym nie rozstrzelił ich odpowiednio. Teraz problem się robi z usytuowanie tej listwy głóśników. Jedyna opcja by pozostała taka by telewizor powiesić czyli to też łaczy sie z wierceniem w ścianie. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł by to ominąć.

Jaką ma wysokość ten amplituner? Mam 16 cm na zmieszczenie go.

Duże wymagania a budżet mały. Co do niskich amplitunerow to takowe posiada w ofercie marantz i Yamaha. Rozejrzyj się wśród nich.

Co do samych kolumienek to uważam że takie rozwiązanie jak wspomniane tannoy to dobra propozycja, masz do dyspozycji także cantony oraz tańsze magnat interior w tych cenach.

Taka listwa jak wharfedale da dobry dźwięk ale tylko z przodu. Chcesz pełne kino?

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jeśli jest coś naprawdę wartego uwagi mogę wyjść poza tą kwotę. Długo siedziałem w sprzęcie portable i mam Fiio x1 + słuchawki Sennheiser HD25 i jestem w tym zakochany, może jakoś pomoże ta informacja. Chciałbym mieć podobne wrażenia słuchowe jak na tym sprzęcie. Słuchawki kosztowały 750 zł więc może faktycznie za mała kwota jak na duży sprzęt podobnej klasy. Staram się właśnie uniknąć dużych modyfikacji w pokoju, dobry dźwięk z przodu mi wystarczy.

Jeśli dźwięk z przodu lepszej jakości ci wystarczy to idź w sprzęt pokroju klipsch r15pm. To aktywne monitory. Bez zewnętrznego wzmacniacza. Lub coś bardziej klasycznego czyli wzmacniacz pokroju Yamaha as 301 i kolumny magnat quantum 673. Jeśli bedziesz na tym oglądał filmy przydał by się także subwoofer.

Pozdrawiam

Zastanawiałem się dokładnie nad monitorami FOCAL Alpha 65 ale nie wiedzialem czy mozna je poziomo dać nad telewizor (pionowo nie wejdą), podobno jest to nie zalecane. Oczywiście również chciałem do tego subwoofer.

Przy tak ograniczonym miejscu.. nie prościej jakiś soundbar..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Prawda, najprościej, ale soundbar ma tylko jedną zaletę, jest kompaktowy, a dźwięk z niego zostawia wiele do życzenia. Rodzice teraz kupili Sony HT-RT5 i gra bardzo przykro a to sprzęt za ponad 2500 zł.

Onkyo fajna propozycja. Jeśli te dwa małe głośniczki dadzą radę odpowiednio ze średnimi tonami to byłbym za. Monitory lepiej by sobie poradziły w tym temacie (jakość dźwięku kosztem wielkości)?

Jak chcesz coś kompaktowego i dobrze brzmiącego to weź Tannoy są to zestawy instalowane przez firmy i są opisywane w prasach u ludzi po odsłuchu w domach po instalacjach i są chwalone nic lepszego w kompakcje nie dostaniesz

Chyba się skończy na soundbarze plus subwoofer widzę... plus ewentualnie amplituner. Najmniejsza ingerencja w pomieszczenie.

Macie drodzy słuchacze propozycje? WHARFEDALE DIAMOND 10.LCR póki co chyba najlepiej wygląda.

Tak do 3 tys zł.

Słuchacze,

Postanowiłem że wezmę WHARFEDALE DIAMOND 10.LCR. Dam podstawkę pod telewizor i się wszystko ładnie zmieści. (ok. 1100 zł)

Teraz potrzebuje amplituner i subwoofer.

Amplituner najchętniej bym wziął używany, subwoofer myślę że również. Niestety jestem totalnie zielony w tym temacie.

Kolega jaamar1 dał wyżej propozycję:

Amplituner: MARANTZ SR4600 - ok 580 zł

Subwoofer: JAMO SUB 210 - ok 540 zł

Coś byście zmienili w tej propozycji?

Amplituner koniecznie musi mieć mniej niż 16 cm wysokości.

Z używanych subwooferów szukaj magnatów i tannoy zagrają lepiej od tego jamo.

Nie wiem jakiej funkcjonalności oczekujesz od amplitunera ale do 600 zł wybór jest. Z tym że nie koniecznie niskie wysokosciowo.

Pozdrawiam

W końcu poszedł wybór do 5.1. Jakoś zamieszczę te kolumny. Znalazłem kontakt do osoby która załatwia używki z UK.

Zamówiłem Sony ss-la300ed

Amp Sony 3200es

Subwoofer Sony wms835

Myślałem nad Pascalami 835 Sony, słuchałem i grają znakomicie, ale la300 podobno jeszcze lepiej grają stąd wybór.

Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze! Dam znać jak wrażenia z zestawu który przyjdzie.

Amplituner koniecznie musi mieć mniej niż 16 cm wysokości.

Czyli ten parametr okazał się jednak nieistotny..?

..a był wymieniany cały czas jako warunek..hmm..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Tak, okazało się że mogę półkę niżej zamontować i się robi dodatkowe miejsce. Bardzo chciałem tego uniknąć, ale wszystkie porządne ampy mają powyżej tej wysokości, a że znalazłem za super cenę tego ampa to musiałem coś wymyślić.

Trzeba wziąć pod uwagę fakt, iż amplituner musi mieć czym oddychać. Pewnie masz to na uwadze?

Jeżeli nie - to będzie to miało wpływ na jego temperaturę pracy - może się przegrzewać.

• 2 tygodnie później...

Nareszcie wszystko doszło

Amplituner Sony STR-DA3300ES

Głośniki Sony SS-LA300ED

Subwoofer SONY WMS835ED

Jak na razie spędziłem ok 4 godzin na ich ustawianiu i z każdą godziną grają coraz lepiej. Potrzeba czasu na to.

Głośniki mają niezły tweeter, wysokie tony są bardzo przyjemne. Średnie tony mogłyby być lepsze, ale myślę że od takich membran nie można za wiele wymagać. Niskie są słabsze od średnich, ale od tego mamy subwoofer.

Subwoofer gra przyjemnie nisko i dość mięsiście, lecz ma momenty że wchodzi w dudnienie co już nie jest pożądane. Może nóżki pod niego trochę pomogły. Moc ma mega dużą i dla przeciętnego słuchacza w zupełności wystarcza.

Amplituner ma mnóstwo fajnych ustawień, dzięki którym można ustawić głośniki w miarę łatwo i z dużą precyzją. Mega dużo wejść dzięki czemu podłączymy wszystko co w domu się znajduje. Sam podłączyłem telewizor, komputer i dekoder i wszystko hula. Można uzyskać bardzo fajny efekt przestrzenny z dużą dokładnością dźwiękową, lecz brakuje im tej mocy i barwy.

Za głośniki używane wydałem 1350 zł i myślę że w tej cenie są bezkonkurencyjne. Nic lepszego się nie znajdzie.

Amplituner kosztował 900 zł co równiez myślę że bedzie ciężko go przebić

Subwoofer kosztował 200 zł i jakość/cena również jest mega dobra.

Cały sprzęt jest bardzo porządnie wykonany. Każdy głośnik waży 4.5 kg, co mówi o klasie. Bardzo ładnie prezentują się w salonie.

PS. Sąsiedzi mnie znienawidzą ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.