Skocz do zawartości
IGNORED

Ciemno, ciemno, ciemno... Poszukuję mroku!

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

A było tak: coś mnie podkusiło, żeby zmienić wzmacniacz i w poszukiwaniu dynamiki, wymieniłem Baltlaba Epocę 3 na starego Krella KAV 300i. Zmiana przyniosła pożądany efekt- moje Vienny dostały niezłego kopa i w końcu grają bas, o jaki mi chodziło.

Oczywiscie nie może być do końca idealnie i wraz z dobrze prowadzonym dołem, dostałem dosyć krzykliwą, ostrą górę. I tutaj następuje pytanie: czy macie dla mojego Shure'a M91ED, który i tak jest bardzo muzykalną, cieplusią wkładką, jakąś ciemno brzmiącą alternatywę? Tak, ciemna, ale nie kluchowata z przeładowaną średnicą.

Grado?

Wkładka miałaby się spasować z Technicsem SL 1210 M5G i iFi iPhono.

Pozdrowienia!

Wg mnie brzmienie grado jest wyrównane w całym paśmie, na pewno jest więcej góry niż w Shure m97xe. Kiedyś miałem wzmacniacz Exposure i na krzykliwą górę pomógł kabel sieciowy Wireworld Stratus. Góra staje się kremowa bez jazgotu. pzdr

• Redaktorzy

Pobawilbym sie VTA, o ile masz mozliwość regulacji wysokosci ramienia. Obniż o 1mm, potem o 2mm i sluchaj. Gory powinno być mniej, ale dociażysz niskie tony. Mozna pobawic sie rowniez sila nacisku. Ona ma duzy wplyw na kat VTA i SRA.

Jak długi masz przewód gramofonowy do pre phono? Jesli ma ponad 1m to niedobrze. Pojemnosc przewodu podbija gorne pasmo.

Jeśli nie lezy Ci to brzmienie z analogu, to trzeba zmienic wkladke na lepsza ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Krell to Hi-end,nie ma mowy o krzykliwej ostrej gorze,szczególnie z twoimi kolumnami,ja uzywam Krella z róznymi Usherami,ktore góry maja jeszcze wiecej i nic nie kłuje w uszy,zadbaj o akustykę,pewnie masz pusty pokój jak to dzisiaj w modzie bywa.Aha i jescze jedno,Krell to taki wzmak co sztucznie nie ubarwi i dzwieku i jak podlaczysz do niego hoojowy sp[rzet to On to od razu pokaze.Jezeli decydujesz sie na wzmak klasy Krella to zrodlo tez powinno byc Hi-End inaczej lepiej kupic Nada czy Denona - tam sa gałki do krecenia.

Pobawilbym sie VTA,

Kiedyś już poruszaliśmy ten temat. VTA mam na 0 i chyba za Twoją radą kupiłem grubą matę.

Jeśli nie lezy Ci to brzmienie z analogu, to trzeba zmienic wkladke na lepsza ;)

Ja już lepszą miałem (Goldring 1042) i zmieniłem gorszą- chcę słuchać muzyki, a nie prowadzić laboratorium. :)

Jak długi masz przewód gramofonowy do pre phono?

Oryginalny Technicsa- metrowy.

zadbaj o akustykę,pewnie masz pusty pokój jak to dzisiaj w modzie byw

Nie wydaje mi się, żeby w mojej sypialni było pusto. Próbowałem wkleić fotkę, ale nie ogarniam tej funkcji na forum.

No brakuje mi w tym dźwięku kremu... :(

chcę słuchać muzyki, a nie prowadzić laboratorium. :)

Brawo!

Poruszył ktoś może sprawę prephono?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Kiedyś już poruszaliśmy ten temat (...)

Margin, jest zapewne wiele anologowych torów audio w Polsce w których nie słychać zmian VTA ani VTF. Nietety to boli i to znak, że system jest po prostu słaby. Sam kiedyś tak miałem i nieważne jak miałem ustawione - grało słabo, gorzej niż z MP3. Troszk przesadzam, bo zmiany VTA bło słychć, ale były to zmiany rzędu 15-20% w tsunku ego co mam obecnie. Zmieniło się to jak wywaliłem 80% systemu i wstawiłem inne klocki. Rzeczywistość bywa brutalna, złaszcza dla osób ambitnych, zmotywowanych chcących lepszego, pełnego i soczystego brzmienia z czarnej płyty. Czasami lepiej jak ktoś chluśnie w twarz wiadrem zimnej wody niż będzie klepał Cię poplckach, że jest zajefajnie i że te złe dni brzmieniowe same miną. Nie miną i sam o tym dobrze wiesz.

Jeśli u siebie nie odczuwasz zmian VTA/VTF to znaczy że masz nieprawidłowo złożone źródło analogowe i trzeba zrobić zmiany.

Piszesz, że nie chcesz "prowadzić laboratorium". Skoro nie chcesz, to nie będziesz miał grania. Szczerze współczuję Ci, bo wiem jaki to ból jak nie gra tak, jak człowiek by tego chciał. Jeśli chcesz o tym pogadać, to możesz przedzwonić do mnie. To dużo łatwiejsza forma wymiany zdań niż klepanie postów po forach.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Czy w swojej wkładce masz oryginalną igłę czy zamiennik?

Niestety w Polsce nie da się kupić oryginalnej igły. Używam Wamatowego zamiennika.

Zmieniło się to jak wywaliłem 80% systemu i wstawiłem inne klocki.

Nie bardzo wiem, co w swoim systemie mógłbym wywalić. Być może błędem było pozbywania się Baltlaba, bo z nim gramofon dogadywał się fantastycznie. Brakowało tylko (i aż) dobrego pulsu.

Piszesz, że nie chcesz "prowadzić laboratorium".

Powiedziałem to w kontekście sygnatury Goldringa- dla mnie ta wkładka gra zbyt sterylnie.

Jeśli chcesz o tym pogadać, to możesz przedzwonić do mnie.

Z przyjemnością pomarudzę w słuchawkę. Odezwę się w PW, po weekendzie.

Dziękuję!

wymieniłem Baltlaba Epocę 3 na starego Krella KAV 300i.... dostałem dosyć krzykliwą, ostrą górę. I tutaj następuje pytanie: czy macie dla mojego Shure'a M91ED, który i tak jest bardzo muzykalną, cieplusią wkładką, jakąś ciemno brzmiącą alternatywę?

krell kst100

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.