Skocz do zawartości
IGNORED

wielkość kopułki (tweetera) a jakość dźwięku

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

... czy jest tu jakaś zalezność? jaka średnica głosnika wysokotonowego jest lepsza - optymalna? kiedyś ktoś pisał, że jak ma mniej niż 20 mm to lipa:( jaka jest prawda???

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Im mniejsza membrana, tym lepsze rozpraszanie, lepsza odpowiedź impulsowa, ale wyższy podział. Na ogół.

19mm kopułki mogą być stosowane w zestawach 3-drożnych i wyższych. Oczywiście, jeżeli głośnik średniotonowy możemy wysoko odciąć.

To tak ogólnie. Bo też dużo zależy od konstrukcji samego głośnika. Np. 19mm Hiquphon OW1 może być cięty niżej, aniżeli 29mm Morel. Pomimo, iż charakterystyki mówią co innego, to Morel nie lubi niskich podziałów.

Czyli nie lepszy czy gorszy, tylko dedykowany do danego rozwiązania.

W specyficznych warunkach (mocno wyboista droga,) Ferrari przegra z maluchem:-)

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Chyba nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi że wielkość gwarantuje to czego się oczekuje .

Zmieniałem ostatnio w aucie z dobrej klasy sony, ale malutkich i aluminiowych , na jedwabne ze 2 razy większe jedwabne. Już po zmianie pierwszego wysoko tonowego, różnica przeszła wszelkie oczekiwania. Nie grała jakoś głośniej, może z 1dB głośniej( i tak wyrównałem balansem), ale oferowała piękną przestrzeń, zróżnicowanie, powietrze.

Co do wpływu SAMEJ wielkości wysoko tonowego byłbym więc ostrożny w ocenie. To tak jak ocenianie jakie membrany głośników niskotonowych graja lepiej , czy papierowe, kompozytowe, nasączane, metalowe itd. najwięcej zależy od zwrotnicy. Zwłaszcza właśnie w przypadku głośnika wysoko tonowego , dla niego nawet obudowa nie ma takie go dużego znaczenia jak dla innych głośników.

myślałem, że kopułka 19 mm może być za mała w zestawieniu z niskośredniotonowym 180 mm głosnikiem, ale rozumiem, że to wszystko uzależnione jest od konstrukcji i przebadane pod względem akustycznym

chyba ciężko będzie zgrać 18-stkę z 19mm kopułką.

Jeżeli koniecznie chcesz 19mm kopułkę w tym zestawieniu to zainteresuj się Hiquphon-em.

Miałem ją połączoną z Vifą XT18WH. Grało to fajnie, ale z Morelem lepiej:-)

Innych 19 nie łączyłem, więc się nie wypowiem.

chyba ciężko będzie zgrać 18-stkę z 19mm kopułką.

Jeżeli koniecznie chcesz 19mm kopułkę w tym zestawieniu to zainteresuj się Hiquphon-em.

Miałem ją połączoną z Vifą XT18WH. Grało to fajnie, ale z Morelem lepiej:-)

Innych 19 nie łączyłem, więc się nie wypowiem.

ale ja nie chce produktu diy lecz gotowy od markowego producenta

no to sprawa jest łatwiejsza. Trzeba posłuchać, jak producent sobie z tym poradził.

Dlaczego...?

Jest wyraźniejsza i dobitniej pokazuje blachy. Posluchaj np. Focali

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Odbieranie wysokich tonów jest silnie zależne od wieku, pomijam upodobania i ewentualne uszkodzenia słuchu.

Generalnie jeżeli chodzi o mnie to wysokie jedynie ze wstęgi i po temacie :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość

(Konto usunięte)

Jest wyraźniejsza i dobitniej pokazuje blachy. Posluchaj np. Focali

Chyba nie jest to regułą...tak jak koledzy pisali wyżej, aplikacja...U mnie "szmacianka" gra blachy aż włos się jeży...zero piasku, każdy szmer...Ale ja mam "no name" perfekcyjnie zgrane z pomieszczeniem...I oczywiście dobre realizacje, gdzie te blachy "brzmią"... prog rock i wszelkie dzwoneczki, itp. cuda palce lizać...o metalu nawet nie wspominam...blachy z werblem "dają z liścia"...zabójcza prędkość...

Tez gram na jedwabnej jest ok, mniejsze ryzyko ze bedzie kuć w uszy. Jednak myśle, ze dobrze zaaplikowana metalowa kopułka lepiej sprawdzi sie przy talerzach. Seas ma w ofercie świetny przetwornik tego typu.

Odbieranie wysokich tonów jest silnie zależne od wieku, pomijam upodobania i ewentualne uszkodzenia słuchu.

Generalnie jeżeli chodzi o mnie to wysokie jedynie ze wstęgi i po temacie :)

:D

Ja mam wasze kopulki w "pupie" i tez tyle w temacie..

Od kilku lat est sraka wirowa z kopulkami i wysokimi, natarczywymi i klujacymi-ale przy tym od tych kilku lat, kazdy ma jazde na szczegolowa gore ;D

Ja nie mam takich problemow.. Moze niebawem bedzie nawet lepiej..

aha

Macie swiadomosc,ze radzicie sobie wzajemnie wobec przeczytanych iformacji powszechnie?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Gość

(Konto usunięte)

:D

Ja mam wasze kopulki w "pupie" i tez tyle w temacie..

Od kilku lat est sraka wirowa z kopulkami i wysokimi, natarczywymi i klujacymi-ale przy tym od tych kilku lat, kazdy ma jazde na szczegolowa gore ;D

Ja nie mam takich problemow.. Moze niebawem bedzie nawet lepiej..

aha

Macie swiadomosc,ze radzicie sobie wzajemnie wobec przeczytanych iformacji powszechnie?

O czym do nas gadasz?

No właśnie, co Cie ugryzło? Seae 27tdfc to moim zdaniem ideał universalny, do ostrej muzy metalowy kolega. Dobrze zgranej wstegi nie słyszalem a chciałbym :-) Czy to prawda, że wstega ma bardzo ograniczony promień?tzn. trzeba siedzieć na vis?

Beryle i diamenty. Nic lepszego dotąd nikt nie wymyslil.

Mowa o Usher?

O czym do nas gadasz?

nie do was.

No właśnie, co Cie ugryzło? Seae 27tdfc to moim zdaniem ideał universalny, do ostrej muzy metalowy kolega. Dobrze zgranej wstegi nie słyszalem a chciałbym :-) Czy to prawda, że wstega ma bardzo ograniczony promień?tzn. trzeba siedzieć na vis?

Tym razem ja mam problem z docelowa interpretacja :), ale kompletnie mi to nie przeszkadza :D

Pozdrawiam

Łukasz z usmiechem i lza :)...

Pamietajcie, ze forum nie nalezy do formy spelnien ego... A na szcunek pracuje sie latami.. Czy to co napisalem jest ok?

Pamietajcie!

Mili dla wszystkich.. Warto!-tego nikt wam nie zabierze!

Tak mnie naszlo to napisalem. Npisalem bo myslalem. Mysle wiec jestem.

Potrzebuje luzuuuu w tym watkuuuuu

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Kiedyś na Forum napisałem, że jedwab może zagrać jak metal, a metal jak jedwab...

Dostałem sporo lajków... ;-)

Dużo zależy od tego jak zawieszona jest membrana.

Co z tego, że kopułka metalowa, skoro o charakterze decyduje jakieś szmaciane zawieszenie...

Do tego dobra metalowa może mieć mniej artefaktów wynikających z fal rozpływających się po membranie (sztywność) i pozornie mniej generować "śmiecia". Bywa tak właśnie, że metalowe mniej kłują po uszach...

Beryle i diamenty. Nic lepszego dotąd nikt nie wymyslil.

Nic droższego, czy lepszego to już nie jest takie pewne. Dużo zależy, tak jak napisał Grzegorz, od zawieszenia membrany. Miałem kiedyś Yamahy NS590 z berylową kopułką i jakoś nie przypadła mi ona do gustu. Oczywiście nie była to wina berylu. Beryl w NS1000M (kopułka średnia i wysoka) podobał mi się choć dźwięk z nich bywał czasem zbyt agresywny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

z toku dyskusji założonego przeze mnie tematu wynika więc, że nie wielkość ( w mm), a rodzaj oraz zawieszenie kopułki jest ważniejszym czynnikiem w końcowym brzmieniu... czy dobrze rozumuję? :)

z toku dyskusji założonego przeze mnie tematu wynika więc, że nie wielkość ( w mm), a rodzaj oraz zawieszenie kopułki jest ważniejszym czynnikiem w końcowym brzmieniu... czy dobrze rozumuję? :)

Wielkość nigdy nie będzie końcowym wyznacznikiem brzmienia w funkcji danego odbiorcy i jego preferencji brzmieniowych. Używam w jednym moim systemie kopułek tekstylnych 34 mm i blachy z nich są na granicy genialności. To oczywiście tylko moja opinia o tych głośnikach, inni mogą mieć inną. W drugim systemie mam tytanowe kopułki 25 mmm i blachy nie są tak realistyczne jak z tych tekstylnych dużych. Trudno przy głośnikach ocenić jakość dźwięku bez oceny konkretnego modelu na ucho. Również z tych w/w NS590 blachy były mniej realistyczne niż z tych tekstylnych mimo że to były beryle.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Redaktorzy

Lech36, a jakie zrodlo dzwieku podpinales do NS590? Ja ich uzywam i nie mysle o ich wymianie. Blachy jak marzenie. Uwazam ze tekstylna kopulka nie jest w stanie dorownac berylowi. Warunek jest jeden - dobre zrodlo dzwieku.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Przetwornik el-ak jakim jest głośnik ma za zadanie dostarczyć założoną energię fali akustycznej o określonej częstotliwości, w miarę z minimalnymi zniekształceniami...

Energia ta jest zależna m.in. od ilości powietrza "pompowanego" w jednostce czasu.

Woofer nie musi mieć dużej średnicy aby pompował dużo powietrza, wystarczy duży skok "tłoka" (membrany)...

Na to powołują się zwolennicy pierdziawek z 12 cm wooferami w BR twierdzący, że chwycili króliczka ;-)

Wiadomo jednak, że nie da się dowolnie zwiększać skoku membrany. Gdzieś jest kompromis.

Sztywność membrany, nieliniowość zawieszenia rodzą problemy.

Na szczęście ze wzrostem częstotliwości wielkość "tłoka" maleje dla oddania tej samej energii akustycznej. Wówczas pozornie łatwiej o wszystko. Pozornie.

Szczególną formą tłoka jest membrana kopułkowa. Nie dość, że promieniuje stosunkowo szeroko to do tego może być sztywna.

I nadal są zasady, większa średnica to mniejszy skok.

Gdzieś leży granica związana z wymaganą energią. Jeśli nie trzeba jej dużo wystarczają kopułki o małej średnicy i małym skoku.

Wielkość kopułki oczywiście stanowi o górnej granicy pasma przetwarzanego efektywnie; 5 cm spokojnie sięgnie do pasma ponadsłyszalnego.

a jak się ma wpływ np. wilgotności powietrza w pomieszczeniu na głośnik papierowy czy jedwabny...? nie szkodzi "chłonięcie" wilgoci przez rodzaj materiału z którego są wyprodukowane głosniki ???

Lech36, a jakie zrodlo dzwieku podpinales do NS590? Ja ich uzywam i nie mysle o ich wymianie. Blachy jak marzenie. Uwazam ze tekstylna kopulka nie jest w stanie dorownac berylowi. Warunek jest jeden - dobre zrodlo dzwieku.

Źródła dźwięku były różne Thorens TD160 z ramieniem Lustre i wkładką Dynavektor Karat (MC), ten sam Thorens (u innego kolegi) ramieniem SME 3009 i tą samą wkładką, Dual CS 728 z wkładką Shure MM (nie pamiętam modelu), CEC BD2000 z wkładką Ortofona MM, CD Philips 204 i 101. Uf, ale zmuszasz mnie o ruszenia pamięcią z dawnych świetnych lat ;-). Te NS590 stały też obok NS1000M w bezpośrednim porównaniu. Pisałem już kiedyś o tym. Potem wyeliminowały je dwudrożne aktywne kolumny DIY z głośnikiem tekstylnym 25 mm. Oczywiście to tylko mój gust. Kto inny może to inaczej odbierać.

• Redaktorzy

Dzięki za odpowiedz. Mam tylko nadzieje ze nie byly grzebane, bo takie grzebanie wiecej zlego niz dobrego moze przyniesc.

BTW co to za kolumny z tymi tekstylnymi kopulkami w Twoim pierwszym systemie? Moze kiedys uda mi sie ich posluchac i zmienic zdanie co do materialow do budowy kopulek. Who knows...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

ponowię pytanie:

a jak się ma wpływ np. wilgotności powietrza w pomieszczeniu na głośnik papierowy czy jedwabny...? nie szkodzi "chłonięcie" wilgoci przez rodzaj materiału z którego są wyprodukowane głosniki ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.