Skocz do zawartości
IGNORED

Który minidisk jako DAC

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Na które minidyski(modele) zwrócić uwagę w cenie do 100zl? Chciałem podłączyć dekoder kablówki do niego, czy wszystkie w cenie do 100 mają takie same wnętrzności? Czy brać obojętnie co...?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

https://www.audiostereo.pl/topic/128975-kt%C3%B3ry-minidisk-jako-dac/

Na które minidyski(modele) zwrócić uwagę w cenie do 100zl? Chciałem podłączyć dekoder kablówki do niego, czy wszystkie w cenie do 100 mają takie same wnętrzności? Czy brać obojętnie co...?

w studenckiej radiostacji były minidyski sony - grały detalicznie, płasko, sucho.

były też szpulowce (chyba węgierskie?) wielkości pralki automatycznej, które grały piękną miodną dociążoną średnicą.

najlepiej kup tani dac za pisiąt zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego ten magnetofon za drugie pisiąt zł (link mi się zapodział) i będzie git :)

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

w studenckiej radiostacji były minidyski sony - grały detalicznie, płasko, sucho.

były też szpulowce (chyba węgierskie?) wielkości pralki automatycznej, które grały piękną miodną dociążoną średnicą.

najlepiej kup tani dac za pisiąt zł

Ukryta Zawartość

i do tego ten magnetofon za drugie pisiąt zł (link mi się zapodział) i będzie git :)

mam już FIoo taishan D003 czy cos takiego. Znalazłem wątki, że te minidyski jako DACi biją go na głowę, więc chciałem spróbować...

Ukryta Zawartość

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

To rozwiązanie było dobre jakies 15 lat temu,gdzie DAC-ów było jak na lekarstwo. Dzisiaj to nie ma sensu.

To rozwiązanie było dobre jakies 15 lat temu,gdzie DAC-ów było jak na lekarstwo. Dzisiaj to nie ma sensu

Nie prawda:Mam mini disc sony MZ-Rh1 jest to przenośny hi-md najwyższy model i pozamiatał u mnie wszystkie przetworniki dac jakie posiadałem min forumowy wm8741 z analogówką od jara,

jako dac w połączeniu z konwerterem usb jarka-c nie ma konkurencji.

W planach przetwornik Pcm1704 i tu dopiero poczuje różnicę,reszta tanich daców przy tym mini discu to badziewie.

druga spawa że jest sporo niedowiarków bo ten mini disc jest bardzo trudno dostępny,i drogi,jest jeden obecnie na allegro ale koszt ok2500zł mam porównanie z sony DAT-DTC1000 bo takowy miałem,i mini disc gra zdecydowanie lepiej

Z tanich mini disców nie uzyskasz dobrego dzwięku,raczej taki sobie,jako dac proponuje zapolować na magnetofon DAT jaki kolwiek,lepiej sprawdzi się jako przetwornik,będz nagrywarkę cd-r też nie są najgorsze i można je wykorzystać jako dac.

Podpowiedzi z fiio jako dac to kpiny,już chyba wole te tanie mini disci:)

Następna sprawa,to nowe daci,:) np dac magic100-cena kpina-jakość dzwięku,bez szału,chyba wolał bym już sony dtc-57ES za300zł jak tego nowego magica nowego za 800

Zabiorę Płyty Hi-MD i tego MZ-RH1 na audio schow może uda mi się kogoś z pokoju diy poprosić o nagranie jakiegoś kawałka z dobrego Gramofonu,to jeśli ktoś będzie chciał posłuchać i pobawić się tym mini disciem to bedzie okazja.

"Który minidisk jako DAC"

Który rower jako hulajnoga?

Chcesz DAC - kup DAC.

Twoja odpowiedz jest bez sensu.

Facet szuka czegos taniego, zeby przerobic sygnal z kablowki.

Moze 100zl to wszystko co moze przeznaczyc.

Widziales gdzies jakis DAC do kupienia za taka kwote?

Twoja odpowiedz jest bez sensu.

A Ty co napisałeś sensownego?

Facet szuka czegos taniego, zeby przerobic sygnal z kablowki.

Facet szuka taniego DAC-a

Moze 100zl to wszystko co moze przeznaczyc.

I to znaczy że minidisc będzie lepszy??? Bo co, dali lepszy dac i napęd magneto-optyczny w prezencie???

Widziales gdzies jakis DAC do kupienia za taka kwote?

Tak, widziałem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie prawda:Mam mini disc sony MZ-Rh1 jest to przenośny hi-md najwyższy model i pozamiatał u mnie wszystkie przetworniki dac jakie posiadałem min forumowy wm8741 z analogówką od jara,

jako dac w połączeniu z konwerterem usb jarka-c nie ma konkurencji.

W planach przetwornik Pcm1704 i tu dopiero poczuje różnicę,reszta tanich daców przy tym mini discu to badziewie.

druga spawa że jest sporo niedowiarków bo ten mini disc jest bardzo trudno dostępny,i drogi,jest jeden obecnie na allegro ale koszt ok2500zł mam porównanie z sony DAT-DTC1000 bo takowy miałem,i mini disc gra zdecydowanie lepiej

Z tanich mini disców nie uzyskasz dobrego dzwięku,raczej taki sobie,jako dac proponuje zapolować na magnetofon DAT jaki kolwiek,lepiej sprawdzi się jako przetwornik,będz nagrywarkę cd-r też nie są najgorsze i można je wykorzystać jako dac.

Podpowiedzi z fiio jako dac to kpiny,już chyba wole te tanie mini disci:)

Następna sprawa,to nowe daci,:) np dac magic100-cena kpina-jakość dzwięku,bez szału,chyba wolał bym już sony dtc-57ES za300zł jak tego nowego magica nowego za 800

Zabiorę Płyty Hi-MD i tego MZ-RH1 na audio schow może uda mi się kogoś z pokoju diy poprosić o nagranie jakiegoś kawałka z dobrego Gramofonu,to jeśli ktoś będzie chciał posłuchać i pobawić się tym mini disciem to bedzie okazja.

Nagrywanie materiału z gramofonu na MiniDisc nazwałbym profanacją :)

A Ty co napisałeś sensownego?

Facet szuka taniego DAC-a

I to znaczy że minidisc będzie lepszy??? Bo co, dali lepszy dac i napęd magneto-optyczny w prezencie???

Tak, widziałem.

Ale moze jemu zalezy takze na posiadaniu mini disca, skoro o niego pyta.

Jak by chcial samego daca, to by napisal, ze szuka daca a nie minidisca.

No chyba, ze ja zle zrozumialem pierwszy post.

Stratna kompresja 5:1 stosowana w ATRACach nie była idealna - prostowano to charakterystyką DAC-a.

Wykorzystywanie takiego DAC-a dla 100% PCM niesie ze sobą podbarwienia - tyle teorii.

Nagrywanie materiału z gramofonu na MiniDisc nazwałbym profanacją :)

"Po czym wnosisz"?

Owszem, to głupota słuchać z MD, gdy obok ma się winyl. Ale do metra lub na spacery? Nie ma nic lepszego.

Próbowałem kiedyś spacerować z gramofonem, ale igła przeskakuje:-)

"Po czym wnosisz"?

Owszem, to głupota słuchać z MD, gdy obok ma się winyl. Ale do metra lub na spacery? Nie ma nic lepszego.

Próbowałem kiedyś spacerować z gramofonem, ale igła przeskakuje:-)

To chyba wygodniejszy jest iPod ?

Send from IOS with Tapatalk

Ale moze jemu zalezy takze na posiadaniu mini disca, skoro o niego pyta.

Jak by chcial samego daca, to by napisal, ze szuka daca a nie minidisca.

Szukam samego DACa-a, że wyczytałem na forum, że minidyski są lepsze od wcześniej zaproponowanego FIOO dlatego chciałem wypróbować, także za propozycje za tyś to sobie znajdę sam ale nie teraz..Mówiłem 100 max 200, jeśli nie opłaca się to poproszę o odpowiedzi. Na razie wykosztowałem się na sprzęt, więc chciałem coś po taniości, następna inwestycja może za rok...

Mam i iPoda i dwa ajchony, ale dźwięku z nich uszy moje znieść nie mogą (mimo najróżniejszych słuchawek a mam ich sporo par).

MD jest według mnie - the best. Brzmienie w miarę ok, płytki małe tanie i lekkie. Nie przeciążam ich muzyką - ot dwa albumy na płytkę. I jest fajnie.

A MD jako dac?

A co to jest dac i po cholerę?:-)

Stratna kompresja 5:1 stosowana w ATRACach nie była idealna - prostowano to charakterystyką DAC-a.

Wykorzystywanie takiego DAC-a dla 100% PCM niesie ze sobą podbarwienia - tyle teorii.

W żadnym wypadku mini disc podczas wciśnięcia pauzy i stosowania go jako dac "nic nie kompresuje" sygnał jest w takiej samej jakośći jak z orginału,kompresja stratna powstaje dopiero podczas zapisu na płytkę mini disc.

Nie wszyscy wiedzą jak działają odtwarzacze mini disc

osobiśćie uważam że dobry mały mini disc jako dac jest bardziej poręczny i gra całkiem przyjemnie,nowe daci w większości są mało muzykalne,sterylne,do tego sa sporych rozmiarów,mało tego często zintegrowane z jakimis gównianymi wzmacniaczami słuchawkowymi na beznadziejnej jednej kostce OPa Jrc,ew od biedy w lepszym wykonaniu na kośći TPA6120 co też jest kiepskie,a stosowanie jako dac do niczego toto się nie przydaje.

Pod kablówkę taki chodżby Mz-501 będzie bardzo dobry,miałem i grał ładnie,jest malutki można go sobie położyć na dekodeze tv,i bez zbędnych kabli,można zastosować akumulatorek,i nie musimy podłaczać mnóstwa wtyczek.

W moim mini discu MZ-RH1 jest zastosowany dac AKM

W żadnym wypadku mini disc podczas wciśnięcia pauzy i stosowania go jako dac "nic nie kompresuje" sygnał jest w takiej samej jakośći jak z orYginału,kompresja stratna powstaje dopiero podczas zapisu na płytkę mini disc.

DAC jest zestrojony pod stratną kompresję ATRAC - maskuje jej niedoskonałości w czasie odtwarzania z płytek.

Podczas dekodowania "normalnego, pełnego" PCM jest on ubarwiany sygnaturą tego strojenia. Teraz jaśniej?

osobiśćie uważam że dobry mały mini disc jako dac jest bardziej poręczny

W jaki sposób midni disk w roli dac jest bardziej poręczny od DAC ???

nowe daci w większości są mało muzykalne,sterylne,do tego sa sporych rozmiarów,mało tego często zintegrowane z jakimis gównianymi wzmacniaczami słuchawkowymi

Sprzęt za stówkę grać nie będzie, nie czarujmy się. Mini disc jest jeszcze gorszy bo kupa dodatkowych elementów których tam w gratisie nikt nie wsadził oraz stratna kompresja w stosunku do red book.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

mini disc jako dac nic nie kompresuje,kompresje powstaje dopiero w momencie zapisu na płycie,,chcecie porównać SONY MZ-RH1 do jakiegoś daca diy? na starcie sony go rozwalił wm8741

zresztą MZ-RH1 ma PCM a nie atrac więc nagrywa w formacie bezstratnym na HI-md nie wiele osób miało do czynienia z MZ-RH1 i raczej już coraz mniej będzie go miało,bo nie ma go w Polsce a jak jest to cena przekracza 2000zł a na ebay 1500euro co moim zdaniem jest chore,ale ja mam w bardzo dobrym stanie ten model i nie mam zamiaru go sprzedać,może kiedyś jak ktoś dobrze zapłaci.

• 1 rok później...

mini disc jako dac nic nie kompresuje

Nie mogę się zgodzić z tą teorią, przynajmniej w przypadku niektórych MD. Posiadam MDS-JE330 i oczywiście serwisówkę do niego. Z analizy tego dokumentu jak i schematu wyraźnie wynika, że sygnał z wejścia TOSLINK przez inwerter jest podawany do kości CXD2654R, która jest kodekiem ATRAC, konwerterem częstotliwości, DSP, pamięcią itp. Sygnał trafia do układu scalonego do bloku Atrac Encoder/Decoder, a stamtąd do bloku Digital Audio I/F i jako sygnał DADT idzie do osobnego układu scalonego A/D,D/A CONVERTER, którym jest uDA1341T, a stamtąd opuszcza urządzenie jako sygnał analogowy. W innym modelu było podobnie. Nie analizowałem modeli z serii QS Sony.

mini disc jako dac nic nie kompresuje,kompresje powstaje dopiero w momencie zapisu na płycie

Nie mogę się do końca zgodzić. Mam dwa MD, jeden z nich to MDSJE330 i z analizy schematu wynika, że sygnał biegnie następująco:

1. wejście optyczne,

2. inwerter SN74HCU04,

3. Kość Atrac CXD2654R do bloku ATARC ENCODER/DECODER, jeśli to konieczne SAMPLING RATE CONVERTER i dopiero do DIGITAL AUDIO I/F,

4. Sygnał cyfrowy opuszcza ATACa i trafia do uDA1341T, który jest AD/DA CONVERTERem.

Po analizie treści serwisówki jestem przekonany, że w tym modelu sygnał cyfrowy jest kompresowany zanim będzie przetworzony na analogowy. Nie mam schematu serwisowego do MZRH1, ale to urządzenie przenośne. Ma wbudowany mikrofon więc jest tam osobny przetwornik A/D AK5356VN (zawiera także przedwzmacniacz mikrofonowy). Zmienia sygnał liniowy jak i z mikrofonu. Ale to z analogu na cyfrę. Nas interesuje jego funkcja DAC, czyli odwrotna. Tutaj obróbką sygnału zajmuje się CXD2681-001GG, który (tu Cie rozczaruję) jest procesorem DSP. Zajmuje się on wszystkimi sygnałami (tymi przyjętymi z konwertera ADC, z wejścia optycznego i z płyty MD-oczywiście po zdekodowaniu w układzie serwo). Układ ten po obróbce sygnału wysyła go do wzmacniacza słuchawkowego, na wyjście liniowe i do serwa zapisującego. Śmiem więc twierdzić, że nawet ten wysoki model wśród urządzeń przenośnych kompresuje sygnał z wejścia cyfrowego, zanim wydali je po analogu. To wynika ze schematu.

Skoro Sony w stacjonarnych deckach (przynajmniej tych, które analizowałem) używa jednej kości cyfrowej do obróbki sygnału, to tym bardziej robiło to w walkmanach. Nie wiem jak to jest w ES, ale w niektórych QS sygnał jest tylko resamplowany i wydalany przez konwerter DAC.

Mini Disc obrabia sygnał cyfrowy do postaci dla niego użytkowej (skompresowanej) i dopiero go konwertuje lub wysyła do serwa zapisującego. Inne rozwiązanie (osobny DAC i dopiero ATRAC) pokomplikowałoby płytki drukowane i podrożyło produkcję, a księgowy liczy każdy cent. Twoje wrażenia odsłuchowe mogą jednak świadczyć o tym, że ten model ma świetnie dobrane podzespoły, więc gra dobrze. To tyle. Na koniec zapraszam do samodzielnej analizy schematu, jest dostępny w sieci.

Zabrałem głos, bo krąży wiele mitów związanych z MiniDiskiem. Ja sam używam 30ES zamiast karty audio do komputera, a wiadomo, radio internetowe, YT to transmisja poddana kompresji. Nieskompresowanych plików słucham z CD, magnetofonu i płyty winylowej. Sprawdziłem dla siebie po napisaniu tego posta jak wygląda to z 30ES, tam DSP najpierw zajmuje się próbkowaniem sygnału i posyła go do bloku ATRAC i jednocześnie do przetwornika DAC, czyli na wyjściu analogowym mamy nieskompresowany sygnał z wejścia cyfrowego. Czyli mógłbym cieszyć się FLAC z komputera bez pośrednictwa ATRAC. Drugi MD stoi w sypialni i to jest właśnie JE330, czasem łącze go do notebooka (oba urządzenia przez konwerter asynchroniczny USB do TOSLINK).

Uważam, że zabierając głos w takiej materii należy wpierw przeanalizować schemat i dostępne materiały producenta, a potem snuć teorie o przechodzeniu sygnału przez urządzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.