Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, zwrotka też jest inna. W sumie to słuchałem aż trzech strojen. Pierwsza była chyba oryginalna z S3 zrobiona na szybko żeby tylko nakreslic w która stronę iść. Potem jeszcze dwie, ale Bogdan już ma chyba opanowane strojenie najwyższej serii. 

?👈

No i decyzja zapadała. Zamówiłem 2 Excele E0042. W czwartek wieczorem będę je montował do kolumn. Już nie mogę się doczekać ?

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

7 minut temu, rafal735r napisał:

No ciekawe czy sama podmiana bez zrobienia na nowo zwrotki będzie OK. Raczej nie wyciagniesz wszystkiego itd. 

No też mnie to ciekawi. Korespondowałem kiedyś z panem Bogdanem w tej sprawie i wg. niego warto użyć lepszych komponentów w zwrotnicy przy takiej podmiance ale nie jest to mus. Zawsze zwrotnice w razie co mogą być kolejnym krokiem upgrade jeśli będzie mi tego trzeba. Sam to polutuję więc takie podmianki to nie problem.  W sumie to na górze nie chcę nic zmieniać. Góra jest bardzo dobrze zestrojona, wiec podział pasm pomiędzy głośnikami i tak chciałbym mieć taki jak mam. 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

3 godziny temu, sebgla napisał:

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Sam jestem ciekaw i trzymam kciuki. Szkoda, że nie znamy charakterystyk BMN od producenta. Przydałaby się wiedza jaką częstotliwość podziału przyjął konstruktor. Tu masz potrzebny kalkulator do policzenia wartości C i L. W kolumnach jest zwrotnica dwuelementowa I-go rzędu (6dB/Oct) i warto pokombinować na "słuch" posiłkując się kalkulatorem. Porównując zastosowane głośniki są różnice ale w tym przypadku i tak doświadczalnie trzeba dobrać elementy.

SEAS CA18RNX vs SEAS EXCEL E0042-08S

Częstotliwość rezonansowa Fs            35 Hz  vs  40 Hz

Rezystancja cewki                                      5,8R vs 6,3R

Indukcyjność cewki                                 1,2mH vs 0,43mH

Efektywność                                             88,5dB vs 87,5dB

Zalecane pasmo                             35Hz – 3kHz vs 30Hz – 3kHz

Qts                                                                  0,31 vs 0,34

Cena (2szt)                                              674 pln vs 1788 pln

Na koniec napisz wrażenia i czy warto uwzględniając koszty widziane przez pryzmat uzyskanej jakości :) 

Na pewno dam znać. Pan Bogdan twierdzi, że już sama wymiana głośników wniesie sporą poprawę.  Liczę więc na to ? W weekend będzie wielkie testowanie. 

W dniu 5.11.2019 o 13:51, sebgla napisał:

Na pewno dam znać. Pan Bogdan twierdzi, że już sama wymiana głośników wniesie sporą poprawę.  Liczę więc na to ? W weekend będzie wielkie testowanie. 

Małe sprostowanie do tego co napisałem. Po ponownym kontakcie z panem Bogdanem okazało się, że nie do końca się dobrze zrozumieliśmy i przy wymianie głośnika na Excel trzeba też zmienić zwrotnicę.  Zatem to będzie mój kolejny krok. 

Fakt jest natomiast taki, że po podłączeniu Excela E0042 (nawet bez zmiany zwrotnicy) od razu słychać jego potencjał. Różnica jest wręcz kolosalna jeśli chodzi o przestrzeń, stereofonię. Słyszę dźwięki, których dotychczas nie słyszałem lub były bardzo ukryte w tle. Nie wypowiem się co do basu póki co, gdyż głośniki grają zaledwie kilka godzin. Niech się ładnie wygrzeją przez weekend.  Słysząc to wszystko od razu podjąłem decyzję, że chcę wykorzystać pełnię możliwości tych głośników i dlatego decyzja o zmianie również zwrotnicy, co będzie oznaczało pełny upgrade do klasy Beszele. Już teraz jestem pewien, że taki upgrade ma naprawdę sens. 

fota.jpg

Dodam jeszcze jedno. Bez zmiany zwrotnicy słychać potencjał głośników, słychać jak dużo da się z nich wyciągnąć. Jednak nie można tego uznać za finalny krok. Dźwięk momentami jest za ostry i potrafi męczyć. Więc finalny upgrade musi być całościowy włącznie z wymianą zwrotki.  

Fajny, jak za ta cene gra na prawdę fajnie i dobrze wygląda. Może skusilbym się na jakąś fajną końcówkę na test. Wpadla mi w oko RB-1552 MKII. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

7 godzin temu, sebgla napisał:

dlatego decyzja o zmianie również zwrotnicy, co będzie oznaczało pełny upgrade do klasy Beszele. Już teraz jestem pewien, że taki upgrade ma naprawdę sens. „

Czy Beszele to najwyzszy set z BMN? 

co do zwrotnic i ich znaczenia. Pamietam jak przyjechał do mnie klient po Vandersteen, ktore mialem doslownie 2 dni. Byl zauroczony dzwiekiem, cale szczescie nie slyszal BMN, w przeciwienstwie do mnie;-) wtedy tez mi powiedzial ze w domu ma kolumny DIY, robione na wzor czego, nie pamietam czego, na wysokich modelach SEAS, ale mowil ze to totalnie nie gra, bo ów człowiek, ktory mu to zrobil, spieprzyl zwrotnice. Same kalkulatory to nie wszystko, powiedzialbym nawet ze to nic. Najwazniejsze jest ucho, doswiadczenie, wyczucie tematu, niuanse, a suche liczby z kalkulatorow to ułamek. Dlatego też teoretycznie te same skrzynki z tymi samymi przetwornikami w rekach osoby co wie co robi i w rekach osoby ktorej sie wydaje ze wie co robi daja diametralnie rozne efekty.

dlatego tez po pierwszym spotkaniu z BMN, mialem watpliwosci, kupilem VDST, wtedy od razu stwierdzilem ze  BMN, ma potencjal trzeba tylko zmienic to co mnie draznilo. Teaz jest bardzo dobrze, po pol roku ciagle. Hce sie ich sluchac.

druga sprawa to odsluch, jesli mialbym robic upgrade, to wolalbym zamowic kolumny do testow, np Beszele i testowac je naprzemiennie z tymi co mam, bo ostatnio przekonalem sie ze ze to jedyne wyjscie kiedy to testowalem moje na sprzecie sasiada na jego ARCAM z jego kef R900, wnioski byly totalnie rozne wzlecem tego co uwazalem wczesniej, kiedy to z pamieci staralem sie po powrocie do domu stwierdzic w czym moje byly gorsze/lepsze niz Jego.

To może ja pochwalę się ostatnim upgrade'm, który przeprowadził Pan Bogdan w moich Beszele 2, czyniąc je jednocześnie nowym modelem Beszele 2 Pro. Różnice dotyczą zwrotnicy, zastosowanej elektroniki oraz nowych terminali głośnikowych - akurat u mnie są to miedziane terminale marki ETI Research.

spacer.png

Jest to kolejny krok do góry jeśli chodzi o szeroko pojętą jakość dźwięku. Główne zmiany dotyczą prowadzenia linii basowej oraz holografii, która o dziwo, weszła na jeszcze wyższy poziom aniżeli w modelu Beszele 2. Zależało mi na przesunięciu całego balansu tonalnego delikatnie w dół i udało się. Dźwięk nadal pozostaje jasny, ale jasność ta jest niezwykle przyjemna, nie ma jakichkolwiek ostrości, które czasem pojawiały się na gorzej zrealizowanych nagraniach. Pojawiło się większe poczucie sceny 3d, dźwięk bardzo wyraźnie odrywa się od kolumn.

Tutaj mamy kolejnego winowajcę, który sprawił że Beszele 2 Pro to obecnie zdecydowanie najlepiej brzmiące kolumny, których miałem okazję posłuchać w warunkach domowych. Mianowicie wzmacniacz lampowy Dual Mono SE 6C4C/6CA7 Pro.

spacer.png

spacer.png

Wszelkie natarczywości dźwięku zniknęły bezpowrotnie. Z lampami 6C4C lub ich innymi odpowiednikami jak Sylvania JAN 6B4G, dzieją się rzeczy, o których wcześniej mogłem pomarzyć. Cały pokój wypełnia się dźwiękiem, można palcem wskazywać gdzie materializują się poszczególne instrumenty, wokale lub elektroniczne sample. Jest to bardzo rzadkie połączenie precyzji i czystej przyjemności z odsłuchu. Każdemu życzę, aby mógł czerpać tyle radości z muzyki, ile mnie udaje się czerpać od ponad dwóch tygodni.

Pozdrowienia dla Pana Bogdana i Pana Mariusza - sprzęty ich produkcji razem grają tak, jakby zostały dla siebie stworzone. 

22 godziny temu, sebgla napisał:

Dodam jeszcze jedno. Bez zmiany zwrotnicy słychać potencjał głośników, słychać jak dużo da się z nich wyciągnąć. Jednak nie można tego uznać za finalny krok. Dźwięk momentami jest za ostry i potrafi męczyć. Więc finalny upgrade musi być całościowy włącznie z wymianą zwrotki.  

Upgrade do Beszele 3 Pro włącznie z nowymi terminalami głośnikowymi zamówiony. Trzeba poczekać kilka tygodni na elektronikę zwrotnicy i wtedy montaż oraz strojenie. Przed świętami będzie gotowe ?

Wiec Beszele to model wyzej niz Berges?

z jakich modeli robicie upgrade? I jaka to cena?

ps. Musze pisac z komputera a nie telefonu, bo jak potem czytam literowka, bledy to się włos dęba staje. „Hce” o matko!

Edytowane przez LOBO_M
16 godzin temu, Thar napisał:

Mianowicie wzmacniacz lampowy Dual Mono SE 6C4C/6CA7 Pro.

Cześć, Na jakich transformatorach ten wzmacniacz "chodzi" ? Trafonica? Ogonowski? Czy inne? Pozdrawiam.

Godzinę temu, Thar napisał:

Trafa głośnikowe Trafonica, reszta Ogonowski.

Widziałem wzmacniacz na fejsie , jaką skuteczność i rezystancję na wtykach generują w/w monitory BMN ?

Może w przyszłości pod mego 9W sinusa bym coś podobnego pomyślał ? 

PS: po 100-150h jak się wzmacniacz wygrzeje zrobi się jeszcze przyjemniej , a podczas wygrzewania jest przyjemny zapaszek z traf

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

36 minut temu, DeviLeq napisał:

Widziałem wzmacniacz na fejsie , jaką skuteczność i rezystancję na wtykach generują w/w monitory BMN ?

Może w przyszłości pod mego 9W sinusa bym coś podobnego pomyślał ? 

PS: po 100-150h jak się wzmacniacz wygrzeje zrobi się jeszcze przyjemniej , a podczas wygrzewania jest przyjemny zapaszek z traf

91dB, 8om.

Z 300B SinusAudio też grało to bardzo dobrze (w wersji podstawowej z trafami Ogonowskiego).

Zapaszek faktycznie jest ?

13 godzin temu, LOBO_M napisał:

Wiec Beszele to model wyzej niz Berges?

z jakich modeli robicie upgrade? I jaka to cena?

ps. Musze pisac z komputera a nie telefonu, bo jak potem czytam literowka, bledy to się włos dęba staje. „Hce” o matko!

Beszele to najwyższy model. A wersja Pro to jeszcze lepsza zwrotnica i złącza głośnikowe. 

W dniu 9.11.2019 o 08:23, sebgla napisał:

Upgrade do Beszele 3 Pro włącznie z nowymi terminalami głośnikowymi zamówiony. Trzeba poczekać kilka tygodni na elektronikę zwrotnicy i wtedy montaż oraz strojenie. Przed świętami będzie gotowe ?

Głośniki kilka dni pograły to mogę coś powiedzieć  na temat basu.  Jest jeszcze bardziej zróżnicowany niż przed wymianą głośników. Napiszę, że pokazuje jeszcze więcej oblicz.Czasami niski pulsujący, a czasami twardy konturowy i oczywiście wiele pośrednich.  Jest zdecydowanie lepiej pod każdym względem.  Tak jak pisałem wcześniej więcej dzieje się też na średnicy.  Aż strach pomyśleć jak to zagra po pełnym upgradzie. Nie mogę się doczekać, a tu miesiąc czekania. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.