Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, ciszyn11 napisał:

Sam się zastanawiam nad Heresy. Czy w tych kolumnach nie brakuje Ci basu? Wiem, że dużo osób łączy je z subwooferami aktywnymi. Druga sprawa: jak wypadają w muzyce elektronicznej i filmowej np.? Zastanawiam się czy te kolumny dobrze sobie radzą z różnymi gatunkami muzycznymi. Biorę też pod uwagę Klipsch Forte.

Przepraszam za off-top.

Na pewno warto sprawdzić. Jeśli czegokolwiek może im brakować to jest mniej góry niż w BMN ale na pewno nie basu. Ten jest głęboki i róznorodny. Przetwornik 30 cm robi robotę. Jako zaletę Heresy traktuję to , że są właśnie bardzo uniwersalne. Klipsch Forte podobno mają potężniejszy bas.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

1 godzinę temu, DeviLeq napisał:

BMN nie ma takiego doświadczenia i zaplecza technologicznego. 

Tak jak napisałem. 15 lat na forum i żadnych wniosków z czytania. A Dynaudio, czy Kef nie mają zaplecza?

Żeby było tak jak mówisz to w ogóle żadne małe manufaktury nie miały by racji bytu na świecie, a co dopiero Polskie? 

17 minut temu, guinness_bis napisał:

Na pewno warto sprawdzić. Jeśli czegokolwiek może im brakować to jest mniej góry niż w BMN ale na pewno nie basu. Ten jest głęboki i róznorodny. Przetwornik 30 cm robi robotę. Jako zaletę Heresy traktuję to , że są właśnie bardzo uniwersalne. Klipsch Forte podobno mają potężniejszy bas.

Forumowicz Gruby Koń też ma podobne problemy co ty. Nieco podbity niski bas i domyślam się że obudowa zamknięta w Klipsh mogła pomóc na ten stan rzeczy. Ale to akurat problem pomieszczenia. Rozumiem twój tok myślenia, ja też wolę zmienić coś ze sprzętu nic przestawiac wszystko w pokoju czy adaptować akustycznie, bo nie mam takiego pola manewru. Trzeba umiejętnie złożyć elementy systemu i osiągać jakiś zamierzony cel bez obkładania się panelami. 

?👈

12 minut temu, rafal735r napisał:

Forumowicz Gruby Koń też ma podobne problemy co ty. Nieco podbity niski bas i domyślam się że obudowa zamknięta w Klipsh mogła pomóc na ten stan rzeczy. Ale to akurat problem pomieszczenia. Rozumiem twój tok myślenia, ja też wolę zmienić coś ze sprzętu nic przestawiac wszystko w pokoju czy adaptować akustycznie, bo nie mam takiego pola manewru. Trzeba umiejętnie złożyć elementy systemu i osiągać jakiś zamierzony cel bez obkładania się panelami. 

No i się rozumiemy.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Godzinę temu, guinness_bis napisał:

Jako zaletę Heresy traktuję to , że są właśnie bardzo uniwersalne.

A powiedz mi jak z wysokością sceny ? Stoją bezpośrednio na podłodze ? 

31 minut temu, Silver_85 napisał:

A powiedz mi jak z wysokością sceny ? Stoją bezpośrednio na podłodze ? 

Na razie stoją bezpośrednio na podłodze ale ze względu na dość bliskie pole odsłuchu nie jest to optymalne rozwiązanie. Pomimo świetnego brzmienia po wychyleniu się do przodu następuje poprawa sceny. Dlatego jestem w trakcie projektowania standów. Zalecane jest podniesienie kolumn o 35-40 cm .

Edytowane przez guinness_bis

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Tak jak napisałem. 15 lat na forum i żadnych wniosków z czytania.

Już wiem skąd masz ponad 14000 postów , z takich "przepychanek" ? Zapewne nie lubisz jak ktoś wytyka Ci cokolwiek , szybki bulwers , przełącznik 'atak mod' i spamujesz taką osobę. Nie martw się takich zadufanych w sobie audio znawców jest tutaj na forum wielu.

Nie słuchali czegoś ,ale strzelają oceną , kreują się na alfę i omegę , zwróci się uwagę , mit znawcy upada - brak kontrargumentów kończy się wykazywaniem braku wiedzy u adwersarza. Tak było w 2005 , tak jest i teraz - gimbazjum umysłowe króluje.

PS: zapewne jeszcze odpiszesz , bo przecież musisz mieć ostatnie słowo , jeśli masz ochotę na forumowe przepychanki proszę bardzo , oby było merytorycznie i z klasą. Zapraszam

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Jeżeli obstajesz przy swojej tezie (w skrócie ze markowe znaczy lepsze), należy ją potwierdzic. Zadałem Ci kilka pytań, dlaczego tak sądzisz. Na żadne nie odpowiedziałeś i teraz jeszcze mnie obrażasz. Gdzie ja cokolwiek oceniłem? Zdziwiłem się tylko że wybór padł na Heresy, bo mój dobry kumpel mial Heresy i niezbyt pochlebnie o nich mówił, a akurat jemu ufam. Może i mało piszesz na forum, za to manipulacje masz opanowana do perfekcji. Nadymales się jak banka mydlana, bo kilka dni temu napisałem że Focale V mają tragiczna górę, a sam je posiadasz. Kreujesz się na oszczędnego w słowach, ale chlewu w klubie nie pomineles zrobić swoją mądrością o 60,70 letnim doświadczeniu marki Klipsch dlatego "muszą" grać lepiej. A potem żal i latanie po forum jakie to niesprawiedliwe, bo bana dostał w klubie. 

37 minut temu, DeviLeq napisał:

?

PS: zapewne jeszcze odpiszesz , bo przecież musisz mieć ostatnie słowo , jeśli masz ochotę na forumowe przepychanki proszę bardzo , oby było merytorycznie i z klasą. Zapraszam

Na razie nic merytorycznego nie przeczytałem z twojej strony. Jedynie coś o jakimś doświadczeniu jakiejś marki. Czyli pusto słowie. Jak zarzucasz mi brak merytorycznosci, zalecam zacząć od siebie. 

Poza tym, to nie miejsce na takie dyskusje. Jak masz mocna ochotę błysnąć doświadczeniem i wiedzą załóż odpowiedni temat na forum. 

Nie zdziwił bym się jakbyś był czyimś klonem. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Sam zacząłeś od stwierdzenia iż dziwnie ,że klipsch heresy III komuś pasuje bardziej niż BMN (na które de facto zapewne kolega był namawiany do upgrejdu) , podczas gdy kierujesz się jedynie stwierdzeniem kolegi , któremu ów kolumny mogły nie spasować do reszty systemu. Dając takie rady na ogólnodostępnym forum (w dodatku będąc tak doświadczonym użytkownikiem+ ) jesteś dla wielu wyrocznią.

Przestań już pisać o focalach , nie posiadam V-ki , w tamtym wątku ktoś także trafnie ocenił ich brzmienie przy odpowiednim spięciu , a to nie temat tutejszych rozważań.

Gdybym był psycholem jak Ci z alt-kontami to bym z takiego konta do Ciebie pisał + paru innych , bo wiadomo jak działają te osobniki by tworzyć swoją "reputację".

Myślę iż nie ma sensu kontynuować tego tematu , napisałem więcej niż raz o co mi chodziło , mógłbym dać przykład jabłka i gruszki ,  ktoś nie próbował ,ale słyszał i nie skosztował , oraz dziwił się iż komuś smakuje ? 

14 minut temu, DeviLeq napisał:

Sam zacząłeś od stwierdzenia iż dziwnie ,że klipsch heresy III komuś pasuje bardziej niż BMN (na które de facto zapewne kolega był namawiany do upgrejdu) , podczas gdy kierujesz się jedynie stwierdzeniem kolegi , któremu ów kolumny mogły nie spasować do reszty systemu.

I co w tym dziwnego i oburzającego? Heresy to całkowicie przeciwna konstrukcja do BMN. Closed, sztywny papier na basie i tuby na górze. Dlatego się zdziwiłem, bo to w ogóle odmienny biegun. Zresztą z kolega ginnes już sobie wyjaśnuimiśmy na czym polegał problem.

17 minut temu, DeviLeq napisał:

Dając takie rady na ogólnodostępnym forum (w dodatku będąc tak doświadczonym użytkownikiem+ ) jesteś dla wielu wyrocznią.

Bardzo mi miło, ale myślę że każdy ma swój rozum i uszy. Poza tym nic nigdy nikomu nie doradzam żeby właśnie potem nie mieć nie przyjemności żę coś "nie gra" mimo że wielu tu pomogłem. Natomiast zdecdowana więszkość forumowiczów myśli że posiedli wiedzę tajemną i nie napiszą nic nawet jak o coś zapytasz. 

19 minut temu, DeviLeq napisał:

(na które de facto zapewne kolega był namawiany do upgrejdu)

Jeszcze napisz że ja namawiałem, żeby była przecież jasność nie. Wciskacz abgrejdów. No i jeszcze koniecznie że pieniądze biorę za to. To też wiadomo. :D

21 minut temu, DeviLeq napisał:

Przestań już pisać o focalach , nie posiadam V-ki , w tamtym wątku ktoś także trafnie ocenił ich brzmienie przy odpowiednim spięciu , a to nie temat tutejszych rozważań.

A czemu nie? Moim zdaniem dobry głośnik, stosunkowo dobrze zagra ze "wszystkim". Oczywiście zagra lepiej z dobrze dobranym wzmakiem niż z tanim Denonem za 500zł. Ale na pewno nie będzie zniesmaczenia i wstrętu do dzwięku. To jest domena słabych konstrukcji. Takie mam doświadczenia i takie wnioski wysunełem jakiś czas temu.

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

I co w tym dziwnego i oburzającego? Heresy to całkowicie przeciwna konstrukcja do BMN. Closed, sztywny papier na basie i tuby na górze. Dlatego się zdziwiłem, bo to w ogóle odmienny biegun. Zresztą z kolega ginnes już sobie wyjaśnuimiśmy na czym polegał problem.

No właśnie  , te 2 konstrukcje nie są dla siebie rywalami. I nie ma się co dziwić , warto wypożyczać sprzęt (jak są środki) i porównywać. Zaleta BMN to kompaktowy rozmiar , Heresy niestety sporawe ,  w przyszłości będę rozważał którąś z opcji , ew. jbl. Chociaż tak jak wcześniej pisałem chętnie bym widział BMN na jakimś 25cm przetworniku ... Mało jest produkowanych oldschoolowych większych monitorów chociażby pod wzmacniacze lampowe.

Teraz, DeviLeq napisał:

Chociaż tak jak wcześniej pisałem chętnie bym widział BMN na jakimś 25cm przetworniku ... Mało jest produkowanych oldschoolowych większych monitorów chociażby pod wzmacniacze lampowe.

Ja się dziwię że w ogóle są te na 22cm. Takich konstrukcji i tak jest mało na rynku.

?👈

Ja raczej zostanę przy większych 10 lub 12'. Pasuje mi swoboda z jaką grają, również na małych głośnościach, bo tak z reguły słucham. Z tym, że do Heresy chyba raczej słabsza lampa wskazana, a ja gram na mocnej końcówce tranzystorowej z lampowym pre.

6 godzin temu, guinness_bis napisał:

Masz Heresy III, czy IV? 

14 minut temu, ciszyn11 napisał:

Masz Heresy III, czy IV? 

Trójki. Jedne z ostatnich nowych par u sprzedawców w Polsce ?

6 minut temu, guinness_bis napisał:

Dzięki. Znajomy z Niemiec też je ma i jest bardzo zadowolony. Troche mnie ten mój mocny tranzystor martwi. Trzeba sprawdzić.

14 godzin temu, guinness_bis napisał:

A jaka cena za S3? Będziesz wystawiał? 

14 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Dzięki. Znajomy z Niemiec też je ma i jest bardzo zadowolony. Troche mnie ten mój mocny tranzystor martwi. Trzeba sprawdzić.

Pierwsze słyszę żeby mocniejszy był gorszy niz słabszy. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Pierwsze słyszę żeby mocniejszy był gorszy niz słabszy. 

Klipsche podobno dobrze grają z lampami. Z tranzystorami potrafią być zbyt ostre. Podobno, bo nie sprawdzałem nausznie. To chyba podobnie do starych Tannoi typu SRM. 

Możliwe ze względu na te tuby. Ale są i łagodne tranzystory. Raczej nie chodzi tu o moc, a sam charakter brzmienia wzmacniacza. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Tak do sprzedaży. Cena do dogadania,  -20% od ceny zakupu byłoby OK. Stan idealny wciąż na gwarancji Jeśli ktoś chciałby odebrać osobiście to jeszcze bardzo ładne, wysokie podstawy granitowe mogę uwzględnić w transakcji.

Heresy z uwagi na głośnik niskotonowy (tak jak zapewne stare konstrukcje z lat 70-80 z olbrzymimi przetwornikami) mogą nie lubić zbyt dużego DF-a jaki jest na tranzystorach. Wydaje mi się także iż klasa pracy wzmacniacza także robi różnicę.Tranzystory Luxman , Sansui czy  Accuphase pracujące w klasie A mogą dawać przyjemny odbiór.

Duża moc wzmacniaca przy jego małym zasilaczu nic nie znaczy , patrzmy jakie niebotyczne wartości producenci wymyślają a pojemność kondensatorów do napięcia zasilania malutka ?  U mnie w 9W lampie jest 50,000 nF na kanał , a widziałem grube wzmacniacze mające 30-40,000 po całości (oczywiście są inne napięcia ,ale jednak...)

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych forumowiczów. Jestem na etapie przeprowadzki i urządzania małego (16 m2, 5x3,2) salonu. Posiadam gramofon TEAC TN-350, CD TEAC PD H 300 MK III oraz wzmacniacz Rotel RA 960-bx. Przymierzam się do podstawek BMN serii B1 II, B2 II, M1 II lub M2 II. Czy spodziewacie się, że taki zestaw może się ładnie zgrać? Z racji ustawienia umeblowania, kolumny będą na krańcach szafki rtv długości 180 cm, natomiast odległość do uszu słuchaczu wyniesie 220 cm. Mam to szczęście, że do warsztatu BMN mam kilka minut pieszo, więc udam się na odsłuch, ale jednocześnie chciałbym poznać Wasze sugestie.

Drugie szybkie pytanie brzmi - czy do podłączenia tego Rotela pod tv będę potrzebował DAC-a?

pozdrawiam

W dniu 8.02.2020 o 11:49, DeviLeq napisał:

Heresy z uwagi na głośnik niskotonowy (tak jak zapewne stare konstrukcje z lat 70-80 z olbrzymimi przetwornikami) mogą nie lubić zbyt dużego DF-a jaki jest na tranzystorach. Wydaje mi się także iż klasa pracy wzmacniacza także robi różnicę.Tranzystory Luxman , Sansui czy  Accuphase pracujące w klasie A mogą dawać przyjemny odbiór.

Duża moc wzmacniaca przy jego małym zasilaczu nic nie znaczy , patrzmy jakie niebotyczne wartości producenci wymyślają a pojemność kondensatorów do napięcia zasilania malutka ?  U mnie w 9W lampie jest 50,000 nF na kanał , a widziałem grube wzmacniacze mające 30-40,000 po całości (oczywiście są inne napięcia ,ale jednak...)

Dzięki. Ja gram na końcówce mocy Dayens Ecstasy IVse custom z pre na lampach 6SN7/6F8G (Cary Audio SLP98). Brzmienie określiłbym jako neutralne, z lekkim ociepleniem i super przejrzystością/ separacją. Atkualnie szukam do niego kolumn, bo sprzedałem swoje Tannoy DC10T. Mam na testach polskie Violin, ale brakuje mi w nich dociążenia. Myślę o starych Devonach, ale nie wykluczam dwóch par kolumn. Klipscha chyba odpuszczę na razie.

Niedawno pisałem, że nabyłem BMN Ex2 i Marantza PM7000, obiecałem też recenzję. Nie mam dużego porównania z innymi zestawami ale mogę opisać osobiste wrażenia.

Od pierwszego wejścia bardzo przyjemnie zaskoczyły barwa brzmienia, detalicznie, plastycznie i zarazem ciepło jednocześnie. Czuć że producent chciał aby całe pasmo grało równo.

W klimatach jazzowych i testowanej przeze mnie bibliotece studia Chesky Records czuło się muzyków w pomieszczeniu, do tego te głośniki zostały stworzone. Wokale plastyczne, z przodu, instrumenty od fortepianu do perkusji wybrzmiewają bardzo naturalnie. Kontrabas, aż się widzi przed sobą. Dźwięk odkleja siebie głośników, jest w pomieszczeniu, wyraźnie słychać rozmieszczenie muzyków. Bas rozpływał się po pomieszczeniu bardzo subtelnie i nisko.

W przypadku Polskiego rocka z lat 80 ogólne wrażenia są bardzo dobre ale brakowało mi delikatnie naturalnego brzmienia perkusji, jak by trochę była na 2gim planie. Chciałem poczuć grubość membrany (co znam że słuchawek) ale nie udało się. Wokale już nie wybijają się tak do przodu.

W muzyce, której głównie słucham - triphop, elektroniczna szukam bardziej punktowego i niskiego basu i detalicznej  góry. Bas głównie uderzenie ma na poziomie mid, góra jest detaliczna ale zbyt ciemna dla mnie.

W typowo "audiofilskiej" muzyce są jak ryba w wodzie, niestety z moim gustem muzycznym się nie złapały i będę szukać czegoś innego. Liczę na rekomendacje.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany będę je sprzedawać w cenie tak aby nie stracić, tj. 1300 zł.

34 minutes ago, Nstbs said:

Niedawno pisałem, że nabyłem BMN Ex2 i Marantza PM7000, obiecałem też recenzję. Nie mam dużego porównania z innymi zestawami ale mogę opisać osobiste wrażenia.

Od pierwszego wejścia bardzo przyjemnie zaskoczyły barwa brzmienia, detalicznie, plastycznie i zarazem ciepło jednocześnie. Czuć że producent chciał aby całe pasmo grało równo.

W klimatach jazzowych i testowanej przeze mnie bibliotece studia Chesky Records czuło się muzyków w pomieszczeniu, do tego te głośniki zostały stworzone. Wokale plastyczne, z przodu, instrumenty od fortepianu do perkusji wybrzmiewają bardzo naturalnie. Kontrabas, aż się widzi przed sobą. Dźwięk odkleja siebie głośników, jest w pomieszczeniu, wyraźnie słychać rozmieszczenie muzyków. Bas rozpływał się po pomieszczeniu bardzo subtelnie i nisko.

W przypadku Polskiego rocka z lat 80 ogólne wrażenia są bardzo dobre ale brakowało mi delikatnie naturalnego brzmienia perkusji, jak by trochę była na 2gim planie. Chciałem poczuć grubość membrany (co znam że słuchawek) ale nie udało się. Wokale już nie wybijają się tak do przodu.

W muzyce, której głównie słucham - triphop, elektroniczna szukam bardziej punktowego i niskiego basu i detalicznej  góry. Bas głównie uderzenie ma na poziomie mid, góra jest detaliczna ale zbyt ciemna dla mnie.

W typowo "audiofilskiej" muzyce są jak ryba w wodzie, niestety z moim gustem muzycznym się nie złapały i będę szukać czegoś innego. Liczę na rekomendacje.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany będę je sprzedawać w cenie tak aby nie stracić, tj. 1300 zł.

Zrobiłem błąd, nie wiem jak zedytowac. Chodzi o kolumny Fx2.

35 minut temu, Nstbs napisał:

Cena za 1 szt? Bo u producenta komplet w podstawowym kolorze 3399 zł. Proszę o określenie ceny za komplet ? Byłbym chyba zainteresowany.

20 minutes ago, Łysy said:

Cena za 1 szt? Bo u producenta komplet w podstawowym kolorze 3399 zł. Proszę o określenie ceny za komplet ? Byłbym chyba zainteresowany.

Komplet

Tak jest, dogadaliśmy się ? Niemniej - proszę o sugestie i porady. Kupuję w ciemno (nie zjedzcie mnie), ale w moim skromnym budżecie liczę, że będzie dobrze, a jeśli nie...to sprzedam dalej (kolumny lub wzmak) i będę dalej kombinował. Do BMN mam obecnie 10 min spaceru, po ślubie będę miał 35 min autem, więc mogę sobie pozwolić na modyfikacje bez większych problemów. Czy myślicie, że dobrze się zgrają z Rotelem? Dopiero za dwa miesiące złożę całość w mieszkaniu i będę mógł puścić swoje nutki.

21 godzin temu, Nstbs napisał:

Szczerze mówiąć, to nie znam chyba polskiego Rocka z lat '80 który brzmi dobrze. Jedyne to co można napisać, to poprawnie.

17 godzin temu, Łysy napisał:

Tak jest, dogadaliśmy się ? Niemniej - proszę o sugestie i porady. Kupuję w ciemno (nie zjedzcie mnie), ale w moim skromnym budżecie liczę, że będzie dobrze, a jeśli nie...to sprzedam dalej (kolumny lub wzmak) i będę dalej kombinował. Do BMN mam obecnie 10 min spaceru, po ślubie będę miał 35 min autem, więc mogę sobie pozwolić na modyfikacje bez większych problemów. Czy myślicie, że dobrze się zgrają z Rotelem? Dopiero za dwa miesiące złożę całość w mieszkaniu i będę mógł puścić swoje nutki.

Z Rotela miałem RA-1062 i bylo nieco problemu z wypełnieniem na basie. Bas był niby szybki itp, ale jakiś taki pusty. 

?👈

W dniu 18.02.2020 o 22:53, LOBO_M napisał:

Tyle że FX nie da się upgradować do wyższych modeli, bynajmniej głośnik niskotonowy, jeśli dobrze kojarzę ma inny otwor niż EX, S itd. 

Pytałem p. Bogdana, wysyłając mu też zdjęcie, żeby nie było wątpliwości która to generacja kolumn i odpisał, że jak najbardziej możliwe są modyfikacje flaków i głośników.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.