Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne te lampy:) Kupiłem Unison Research Unico Secondo, po świetnych coś napisze bo leże chory. Zastąpi Musical Fidelity m2si, który bardzo dobrze spasował się z s2ll ale mam jakiś problem z którymś z pilotów od innego urządzenia. Mianowicie efekt jest taki jakbym trzymał volume+ bez użycia pilota. Raz w tygodniu się to dzieje. Bardzo to denerwuje. U kolegi efekt nie występuje.

Na święta sobie sprezentowałem kabelek IC. Na stałe już zostanie w moim systemie PAD Musaeus - słyszałem go już wcześniej, więc nie jestem zaskoczony. Pisałem prędzej o tym, że zyskam "więcej planktonu" na średnicy. Tak się stało jednak piszę post,  bo może komuś się ta wiedza przyda z klubu. Nasze BMN-y są bardzo czułe na zmiany w systemie a jak widać (słychać :)) moje nie za drogie paczki nadal nie wykorzystują pewnie maxa możliwości 🙂 wciąż ograniczenia są w innych miejscach systemu. 

Nawiązuję też do proporcji cenowych, gdzie często na forum czytam - kolumny potem wzmak i czasem ktoś napisze o pomieszczeniu czy o źródle. Przewody? W sumie to zwykły kabel o średnicy 2,5mm wystarczy za 10 zl 😉 jak często ja to czytam... u mnie proporcje to praktycznie równowaga - cena kabli równa cenie paczek, równa cenie źródła etc... chociaż nie uważam, że to złoty środek. Zauważam tylko, że liczy się zgranie systemu i każdy element toru jest wazny i ma znaczenie. Co będzie za pół roku u mnie?? Nie wiem - czy droższa elektronika? Kable?? Może sub?? Nie mam obecnie pomysłu jednak szczerze każdemu polecam kontakt z Panem Bogdanem bo od czasu gdy słucham jego rad, mój system audio pikuje w górę:) 

Wesołych świąt:) 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

12 minut temu, gokar83 napisał:

Nawiązuję też do proporcji cenowych, gdzie często na forum czytam - kolumny potem wzmak i czasem ktoś napisze o pomieszczeniu czy o źródle

Najwazniejsze to zrobic pokoj akustycznie za troszke wiecej niz 300zl za 2 panele. Niestety na akustyke trzeba wydac pare tysiecy i odwdzieczy sie wiekszym wplywem niz kable zrodla czy nawet inny wzmak. Ja po swoich przygodach i doswiadczeniach stawiam na pierwszym miejscu kolumny i akustyke. 

Wesolych świąt. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

26 minut temu, Mikelas76 napisał:

Najwazniejsze to zrobic pokoj akustycznie za troszke wiecej niz 300zl za 2 panele. Niestety na akustyke trzeba wydac pare tysiecy i odwdzieczy sie wiekszym wplywem niz kable zrodla czy nawet inny wzmak. Ja po swoich przygodach i doswiadczeniach stawiam na pierwszym miejscu kolumny i akustyke. 

Wesolych świąt. 

A to nie działa tak, że jedno i drugie się nie wyklucza?? Przy super akustyce nie powinieneś jeszcze więcej usłyszeć smaczków etc?? No i nie wmówisz mi, że łączysz wszystko sznurkami za 10 zl?? 😉

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Oczywiscie ze jedno drugiego nie wyklucza. W mojej obecnej akustyce slusze duzo duzo wiecej niz w poprzednim golym akustycznie pokoju. Ten sam sprzet. A kable rzeczywiscie mam za takie pieniadze ze az balbym sie o tym powiedziec mojej drygiej polowce, bo doszloby do rękoczynów 🤭. I tak, slysze ten pozytywny wplyw od kabla gigatecha idacego od centrali do gniazda a konczac na glosnikowych wireworld. Ale po rocznych eksperymentach i po bieganinie z mikrofonem po salonie zmienilbym proporcje wydanych środków.

Akustyka jest duzo wazniejsza niz kable i zrodla. Pisalem tu juz ze nawet srednie kolumny zagraja swietnie w dobrze zrobionym pokoju. Swietne kolumny w niezrobionym pokoju nie zagraja juz tak swietnie. 

Dla tych ktorzy chca sprezentowac sobie dobre kable, mowie tak. Zrobcie sobie najpierw akustyke, ja zrobilem odwrotnie i dopiero teraz gdy zmienilem pokoj i zrobilem podstawy akustyki, zrozumialem jaki to byl blad zaczynac od kabli.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

To zazdroszcze Ci żony, która nie ingeruje w akustykę 😉 ja się boję przestawić kwiata na parapecie hehe 🙂

Mimo wszystko potwierdzasz, że jednak złożyłeś swój system świadomie i nie traktowałeś kabli jak "byle co" tylko element toru. A co do proporcji to pewnie masz rację ale każdy musi przejść swoją drogę - tak myślę. 

2 godziny temu, gokar83 napisał:

Mimo wszystko potwierdzasz, że jednak złożyłeś swój system świadomie i nie traktowałeś kabli jak "byle co" tylko element toru. A co do proporcji to pewnie masz rację ale każdy musi przejść swoją drogę - tak myślę

Zle zrobilem ze zaczalem od kabli. Gdybym teraz budowal system od zera sluchalbym na sznurkach za 10zl do momentu az mialbym opanowana wiedze i zrobione podstawy akustyki. Duzym szczesciem bylo to ze udalo mi sie uciec z bloku i salonu 19m2 do malego domku z wiekszym salonem nad ktorym moglem popracowac. 

2 godziny temu, gokar83 napisał:

To zazdroszcze Ci żony, która nie ingeruje w akustykę

Hmm no tu juz nie ma czego zazdroscic. Pol roku przezuwala ten temat 😜. Troche postawilem na swoim i tupnalem noga 🤭

Ja niestety muszę się pogodzić z życiem w bloku i z salonem 16 metrow i z taką akustyką jaką mam. Podobno nie jest źle - opinia kilku znajomych po wizycie - "spodziewali się, że będzie dużo gorzej" ale wiadomo, że nie jest perfect. Jest normalnie.

Dla mnie kable w tym momencie to nie początek,  a koniec - doszlifowanie całości. Jednak nie ukrywam - juz kiedyś tak mówiłem a teraz mam zupełnie inny system, wiec wszystko się może zdarzyć. Na obecną chwilę czuje dużą satysfakcję. Oby jak najdłużej. 

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Gdybym teraz budowal system od zera sluchalbym na sznurkach za 10zl do momentu az mialbym opanowana wiedze i zrobione podstawy akustyki. Duzym szczesciem bylo to ze udalo mi sie uciec z bloku i salonu 19m2 do malego domku z wiekszym salonem nad ktorym moglem popracowac. 

Hmmm, ale z tego co pamiętam z twoich wykresów to chyba jeszcze sporo można poprawić... 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Hmmm, ale z tego co pamiętam z twoich wykresów to chyba jeszcze sporo można poprawić...

tak, mozna. Poprawilem juz sporo. Niestety najwieksza poprawe daje zmiana na wieksze kolumny 3 drożne.

Moj salon w oryginale mial 38m2. Poprzegradzalem go sciankami gk myslac ze wydzielone 25m2 bedzie stanowilo odrebne pomieszczenie. Niestety akustycznie to nadal 38m2. Dlatego mam troche dziure na basie i dlatego docelowo jestem zmuszony zmienic swietne kolumny BMN na wieksze 3 drogi, ktore daja bardzo poprawne wykresy. 

Ale nadal BMNy graja u mnie swietnie, wystarczylo odsunac je bardziej od scian i sie duzo wyrownalo i poprawilo.

BMN kolor zielony

CHARIO kolor czerwony

BMN  zielony vs Chario czerwony.jpg

Edytowane przez Mikelas76

DIY zielony

BMN czerwony

Po prostu 3drogi są bardziej odpowiednie do mojego salonu, jest wieksze wypelnienie na basie i tyle.

Nadal uwazam ze BMNy maja najlepszy przelicznik cena/jakosc. Tyle ze w duzych pomieszczeniach lepiej graja 3 drogi

P.S. wykresy kolumn 3 drożnych maja taki pofalowany wykres w gornych czestotliwosciach dlatego ze kolumny byly ustawione w najlepszych miejscach dla BMNów. Nie mialem czasu szukac najbardziej optymalnego ustawienia dla 3 dróg.

YB zielony BMN czerwony.jpg

3 godziny temu, dedal75 napisał:

Mieszkanie w bloku ? w tych czasach z pocalowaniem ręki

Wspolczuje mlodym w dzisiejszych czasach. Znajomy dwa lata temu mial zdolnosc kredytowa 300 tysiecy i wahał się z zakupem mieszkania.

Tydzień temu jego zdolność kredytowa wyniosła 117 tysięcy. Przy tych samych dochodach. Szkoda słów

Edytowane przez Mikelas76

Tu nawet nie chodzi o zdolność kredytową tylko o wybór i przyzwyczajenia. 

Ja już mlody nie jestem i dzieci w domu mają po 10 lat... za kilka lat zostaniemy z żoną sami i większe lokum bedzie całkowicie zbędne.

Kwestia powierzchni to tez kwestia porządku - jak ludzie pracują to posprzątać 160 a 60 metrów kwadrat to jednak różnica. Niby się o tym nie mówi ale jak odwiedzam znajomych z mieszkanaimi to jest tam sporo niedociągnięć typu wszechobecny kurz etc - oczywiście nie potępiam tylko zauważam roznice ze czasowo się nie wyrabiają i odpuszczają z czasem i tyle

Kolejny temat to media. Owszem coraz więcej jest domków ze światłowodem jednak to nadal przywilej. Ja niestety pracuje na dużych plikach i mam w chmurze około 1 TB danych które każdego dnia po części wędrują na mój dysk a potem wracają na chmurę - mam to robić na lte?? Jakoś tego nie widzę... 

Kolejny temat to przyzwyczajenia czyli to, że wszędzie mam blisko, sklepy, prace etc. 

Wierzcie mi lub nie - ale czasem mieszkanie w bloku to najzwyczajniej wybór i suma pewnych kompromisów. Nigdzie nie ma tylko plusów.

Nie każdy chce mieszkać w domku i wogóle mysli o oddzielnym pokoju na audio lub KD 😏.  Tak jak nie każdy ma samochód a nawet tv . Pzdr

44 minuty temu, gokar83 napisał:

Ja już mlody nie jestem i dzieci w domu mają po 10 lat... za kilka lat zostaniemy z żoną sami

Hehe juz nie pisz mi tu ze mlody nie jestes. Ja mam w domu 15-latke i 4-latke i chyba to my z dedalem mozemy ewentualnie napisac ze nie jestesmy juz mlodzi. Zreszta moja 4-latka tak mnie odmladza ze hej 😉

A zycie w bloku jest bardzo wygodne to fakt. Zawsze mowilem ze moje 49-metrowe mieszkanie jest bezobslugowe, nic nie musielismy robic bo wspolnota to ogarniala. Ale brak bylo spokoju, ciszy, choc malego ogrodka, ciagla walka o miejsca parkingowe itp. Czare goryczy przelali nowi sasiedzi robiacy non stop imprezy, czy to w weekend czy to w tygodniu. Policja nie mogla sobie z burakami poradzic i klamka zapadla. Teraz mam maly domek zaledwie 89m2 i maly ogrodek 130m2. Najwazniejszy dla mnie jest mimo wszystko spokoj, brak tego halasu pod oknami 😉.

Mogłem wrócić do rodzinnego miasteczka i zamieszkać w domku ale było kilka ( ale ) za mieszkaniem w Olsztynie . Na pierwszym miejscu opieka medyczna i specjaliści którzy nam pomagają w życiu ( w większości pod domem 😊)

Dlatego 1,5km od domu mam swoje 440m2 Rodos 😂. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Nie dość, że grają, to jeszcze wyglądają;) 

Ktoś z Was ma też takie maluszki?? 

IMG_20220419_214057.jpg

Ja takie mam podobne 🙂 Są świetne. Spokojnie można je sparować z duuużo droższym wzmacniaczem. Testuje właśnie UR Unico Secondo, nic na razie nie napiszę więcej:) Jakie masz podstawki do nich, na jakiej wysokości jest górna ścianka zestawu?

Edytowane przez zigi696
6 minut temu, zigi696 napisał:

Testuje właśnie UR Unico Secondo, nic na razie nie napiszę więcej:) 

Co innego Pisałeś przed świętami 😋

Jak góra w secondo ? Znajomy miał primo i mówił że trochę mało z B&W a Bmny nie sypią góra więc ...? Za to niskie na +

A ja musze wam napisać zebyl u mnie kolega majacy kolumny YB. 

No i byl bardzo pozytywnie zaskoczony. Ja bylem u niego i sluchajac na obu kolumnach tego samego sprzetu stwierdzam ze BMNy graja chyba bardziej przestrzennie, jest troche wiecej powietrza. I w pomieszczeniach powedzmy tak do 25m2 nie zamienilbym sie na YB 😁

Ech gdyby tak Bogdan chcial zrobic 3 drogi... 

Ale chyba był juz nawet prototyp, a na pewno ktoś z bliskiego kręgu zaufania mi o tym pisał. Uważam że byłoby super, no ale do tego konieczne byłoby wprowadzenie całkowicie nowej skrzyni.

14 godzin temu, gokar83 napisał:

Nie dość, że grają, to jeszcze wyglądają;) 

Ktoś z Was ma też takie maluszki?? 

IMG_20220419_214057.jpg

bardzo mało jest na forum osób z małymi monitorami BMN, a szkoda bo małe używki byc przytulił:-) Idealne na drugi zestaw w domu

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Ale chyba był juz nawet prototyp

No to nawet nie wiedzialem, jesli 3-drogi gralyby tak jak te obecne to bralbym panie w ciemno 🤣🤣🤣

Tak na powaznie to mi by pasowaly 3 drogi na szpilce i 15 + powiedzmy 22 na rewelatorze. Wiem ze nawet dol na 18 rewelatora bylby calkiem ok. Sluchalem wlasnie takich 3 drog z 18 na dole i jednak rozbicie na szpilke, 15 i 18 robi robote.

11 godzin temu, LOBO_M napisał:

Ale chyba był juz nawet prototyp, a na pewno ktoś z bliskiego kręgu zaufania mi o tym pisał. Uważam że byłoby super, no ale do tego konieczne byłoby wprowadzenie całkowicie nowej skrzyni.

bardzo mało jest na forum osób z małymi monitorami BMN, a szkoda bo małe używki byc przytulił:-) Idealne na drugi zestaw w domu

Standy od Tombase Audio czyli pewnie dość popularny wybór. 

Wysokość - musiałbym spojrzeć w maile ale nisko - ok 50 cm. Zależało mi by ich wysokość była jak najbardziej zbliżona do standardowych skrzynek s3II czyli 90cm i taki efekt właśnie uzyskałem:)

Przynajmniej dobrze Ci wykonał , bo moje delikatnie mówiąc są średnio zrobione  , nie polecam . Pzdr

Edytowane przez dedal75

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Przynajmniej dobrze Ci wykonał , bo moje delikatnie mówiąc są średnio zrobione  , nie polecam . Pzdr

Też na upartego gdzieś tam jest lekka przecierka etc nie jest perfect, jednak jak nie oglądam "pod mikroskopem" to jest cacy i cena super... nie czarujmy się, że inne podobne to koszt 3x tyle. Jak za tą cenę myślę,  że jest super. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.