Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Mikelas76 napisał:

Przecież kable to ostateczny szlif, a za charakter i brzmienie odpowiada przede wszystkim zestaw głośników.

Same głośniki raczej nie zagrają. Tu misi być tandem, czyli wzmacniacz i kolumny.

Prawda dodatkowa jest taka, że wszystko nie zagra ze wszystkim, niestety. Dla tego znam takich co już od kilku lat poszukują swojego dźwięku i zmienią co chwila "klocki". 

13 minut temu, piotralski napisał:

Prawda dodatkowa jest taka, że wszystko nie zagra ze wszystkim, niestety. Dla tego znam takich co już od kilku lat poszukują swojego dźwięku i zmienią co chwila "klocki". 

Bo jak się ma puste gole sciany i oczekuje ze po zakupie lepszych zabawek będzie fajniej to się grubo mylą. Bo prawda jest taka ze bez podstaw akustyki można nigdy się nie zbliżyć do swojego dźwięku, zawsze coś będzie brakowało niezależnie jakie mam paczki i jaka elektronike

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Mikelas76, ja nie piszę o takich co pierwszy raz do sklepu RTV weszli 🙂

Chciałem napisać, że nie każde kolumny zagrają z każdym wzmacniaczem i na odwrót - tu musi być parka 😉

Edytowane przez piotralski
3 godziny temu, piotralski napisał:

Chciałem napisać, że nie każde kolumny zagrają z każdym wzmacniaczem i na odwrót - tu musi być parka 😉

Troche masz racji, troche nie. Największą bolączka naszych salonow/pokoi jest brak przystosowania. Wierz mi ze nawet gorzej dobrane zabawki w takim przystosowanym pokoju nagle. graja lepiej. Sam tego doświadczyłem. Dużo się poprawia choc nie wszystko

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Akustyka rzecz bardzo ważna i dość często zaniedbywana i to z kilku powodów ( najlepiej mieć 1 pokój przystosowany do słuchania muzyki)  ale niestety często jest to pokój dzienny i nie zawsze da się tak zaadaptować pod wymagania akustyczne. Mi "robotę robią" obrazy, półki etc. I co istotne, doswiadczylem że  kabelki wpływają na na dźwięk. Ale jeszcze bardziej na dźwięk wpływają lampy elektronowe (wzmacniacz lampowy) i to takie lampy z epoki, nie współczesna produkcja. Ile to zabawy. 

23 minuty temu, jaroslaw74 napisał:

Ale jeszcze bardziej na dźwięk wpływają lampy elektronowe (wzmacniacz lampowy) i to takie lampy z epoki, nie współczesna produkcja. Ile to zabawy.

Mi upgrade preampa lampowego otworzył oczy, a nowy dac rozwalił moje wyobrażenia o wpływie dacow. 

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Mi upgrade preampa lampowego otworzył oczy, a nowy dac rozwalił moje wyobrażenia o wpływie dacow. 

Mam dac lampowy od Lucarto Audio, też lampka z epoki...

No a ja tak szczerze zostałem z BMNami bo nadal dają radę grać swietnie mimo tego iż cala reszta toru podskoczyła level wyżej i zabawa z lampkami ecc88 też jest fajnie slyszalna

Edytowane przez Mikelas76

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

No a ja tak szczerze zostałem z BMNami bo nadal dają radę grać swietnie mimo tego iż cala reszta toru podskoczyła level wyżej i zabawa z lampkami ecc88 też jest fajnie slyszalna

Pisałem już na forum,iż będąc u Bogdana słuchałem jego kolumn na amerykańskiej elektronice. Więc po nowym roku wybiorę się z moimi kabelkami, wzmacniaczem i zobaczę co zaproponuje mi Bogdan. Ostatni wymieniał mi szpilkę na crescendo ( jest różnica). BMM to naprawdę dobre paczki , nawet pod lampę 

Teraz, jaroslaw74 napisał:

Pisałem już na forum,iż będąc u Bogdana słuchałem jego kolumn na amerykańskiej elektronice. Więc po nowym roku wybiorę się z moimi kabelkami, wzmacniaczem i zobaczę co zaproponuje mi Bogdan. Ostatni wymieniał mi szpilkę na crescendo ( jest różnica). BMM to naprawdę dobre paczki , nawet pod lampę 

Tez slyszalem te kolumny z tymi hamerykańskimi kondami, mają potencjał. A jak trafia w dobre akustycznie miejsce  to pokaza jeszcze więcej niż w pokoju Bogdana. Ja nie mogę się doczekać swoich kolumn. Tez będzie zmiana że szpilki na crescendo i się denerwuje i niecierpliwie jak dzieciak. Jak to zagra to crescendo? Szpilka była fajna, ale nie wiem jak u mnie będzie slychac crescendo? Co się zmieni? 

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Tez slyszalem te kolumny z tymi hamerykańskimi kondami, mają potencjał. A jak trafia w dobre akustycznie miejsce  to pokaza jeszcze więcej niż w pokoju Bogdana. Ja nie mogę się doczekać swoich kolumn. Tez będzie zmiana że szpilki na crescendo i się denerwuje i niecierpliwie jak dzieciak. Jak to zagra to crescendo? Szpilka była fajna, ale nie wiem jak u mnie będzie slychac crescendo? Co się zmieni? 

Myślę że usłyszysz różnicę, będziesz miał niespodziankę na Święta😀. Czyli Twoje szpilki pójdą na sprzedaż😉

29 minut temu, jaroslaw74 napisał:

Czyli Twoje szpilki pójdą na sprzedaż😉

Już sprzedane 😁

Teraz jeszcze muszę sprzedac te średnio-niskotonowe. Choć jeden jest draśnięty lekko pazurkiem kota, grają normalnie od połowy 2019r. Ale będzie pewnie ciężko je sprzedać. Trudno. 

Kolumienki będą jednak przed Nowym Rokiem. Takich BMNow jeszcze nie było, więc niech Bogdan je dopracuje. 

A tu niespodzianie pojawia się kolejny temat o Wilczku Audio hahaha. 

Czyli jest tak jak myślałem, wspinanie się Wilka po plecach mniejszych firm i fuszera

Najlepszego na Święta 

Screenshot_20221224_204727.jpg

W dniu 20.12.2022 o 18:51, Mikelas76 napisał:

Tak mi nie dawał spokoju ten film Wilk Audio. Korzystając z tego że mogę podlaczyc tv i dalej za tym YouTube, do mojego systemu przez daca Denafripsa pontusa, b. dobrym optykiem QED's Reference Optical Quartz Cable który na prawdę więcej pokazuje niż zwykły sznurek, posłuchałem sobie wnikliwie porównania. 

No i jedyne co można powiedzieć to że nagranie jest bardzo kiepskie i nie odzwierciedla wogole grania BMN-ow. Wiem jak graja u mnie bergesy które są trochę lepsze niż s3 i to mi wystarczy do moich wniosków. Skoro fajnie grające s3 graja tam za  jasno prawie bez basu to jak do cholery graja na żywo te apgrejdowane kolumny, gdy już na filmie slysze dudnienie i podbicia basu. Przecież teraz to gra totalna V-ką. Średnica tak zredukowana ze nie uświadczysz nic walącym basem i świszczącą góra. 

Wogole. te komentarze to jakieś nieporozumienie, sami dawni tonsilowcy i miłośnicy drżących ścian i walenia basem po kątach??? 

A czytaliście opinie o Wilk Audio? 

"Nie wiem czy wiecie, ale ostatnio dość popularny "Wilk Audio" przy tworzeniu kolumn używa pomiarów ze strony producenta.
Nie byłoby to nic złego, jakby to było w fazie przedprodukcyjnej, ale nie jest. Tutaj Wilk robi zwrotnice do kolumn dla Reduktora Szumu bazując na pomiarach skopiowanych ze strony producenta.
Nie będę pisać dywagacji na ten temat, ale wspomnę tylko, że rozjazd pomiędzy tym co deklaruje producent w tego typu grafikach a rzeczywistości, czasami jest gigantyczny.
Czasami produkt przechodzi "cichą modernizację", czasem trafia się trochę inna partia a czasem po prostu nijak ma się pomiar do rzeczywistości.
I to nie jest pierwszy raz.
Z resztą, na innym filmie można zauważyć, że Wilk nie potrafi się posługiwać mikrofonem pomiarowym (jak ktoś będzie chciał, to znajdę film i odpowiedni fragment).
Do tego można zauważyć na filmie Wilka, że nawet zejście głośnika jest prosto z datasheetu. Wedle tego co pokazuje vituix, luj na 32cm wooferze schodzi -3 do 50hz. To gorzej mój monitorek na 16cm... 
A dodanie realnego zejścia z symulacji do pomiaru to 5/10 min roboty. Ale najwyraźniej to za dużo. 
(koło 13 minuty filmu).
Podsumowując,
dobra robota, taka po polsku.
Czyli może i oszukane, ale za to zrobione byle jak.

Post w ramach ostrzeżenia co niektórych, jaka fuszera tu się wyprawia."

Opinia klienta WA

Screenshot_20221220_185034_com.google.android.apps.messaging.jpg

Tyle na temat WA

Naprawdę szkoda słów na opis. Ja na stronie 129 opisałem swoje wrażenie i jest nadal niezmienne i nie chce mi się już dopisywać nic - poza to, że takie porównanie to porażka (w tej formie).

BMNy brzmią naprawdę wyrafinowanymi dźwiękami, które w każdym systemie robią dobrą robotę, a jak ktoś ma odpowiednio przygotowany pokój, to poezja wybrzmień jest jeszcze większa. Oczywiście każdy z nas słyszy inaczej, a przekonałem się sam słuchając u kolegi @karfied @sebgla i każdy z nas na co innego zwracał uwagę. Także kolega @dedal75 będąc u mnie inaczej odbierał moje spostrzeżenia... I nikt z nas się na drugiego nie obrażał i nie czuł się dyskryminowany i to jest właśnie potęga muzyki. BMNy są naprawdę do każdej muzyki, choć nie z każdym sprzętem i okablowaniem...

7 minut temu, Marko Polo napisał:

Noooooo i są !!!

To czekamy na pierwsze wrażenia... GRATKI.

Hahahaha, jeszcze nie ma te są od Bogdana tymczasowo. Jutro jadę odebrać. Jutro będą fotki 😉

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Hahahaha, jeszcze nie ma te są od Bogdana tymczasowo. Jutro jadę odebrać. Jutro będą fotki 😉

To będziesz się cieszył jutro jak dziecko 🙂

Też tak miałem gdy robilem upgrade do Beszeli Pro. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

A w sobotę na Sylwestra zapodasz "Przez twe oczy zielone" i będzie pełnia szczęścia😀

No i SĄ!!!!!!!! 

Narazie wrzucam FOTKI, co do dźwięku napisze że już:

JEST K.... OGIEŃ!!!!!!!!!! 

Beszele Pro mogą się schowac, w KAŻDYM MOŻLIWYM ASPEKCIE.

To jest już inna klasa grania

Za jakiś czas odezwę się i opiszę jak odbieram brzmienie bergesow, Beszeli Pro i obecnych kolumn. Opiszę też co siedzi w srodku. 

Screenshot_20221230_175504.jpg

Screenshot_20221230_180251.jpg

Gratulacje. Też będę musiał sprawdzić ten głośnik. Najbardziej zależy mi na basie, choć i tak już osiągnęłem sporo, ale z nowym można więcej. 

[Skąd te dziury na maskownice w twoich skrzynkach?] 

?👈

Bas jest dużo lepszy, nawet już teraz. Jest punktowy, głębszy, lepsze wybrzmienia i fakturowosc. Ja teraz jestem w lekkim szoku, kawalki które znam i wydawały się świetnie znane, zaskakują mnie, pojawiają się dzwieki których nie slyszalem, a jeszcze "rudej" nie łyknąłem 😁.

Dziury po maskownicach DIY przeciw kotu i dziecku.

Kota nie ma, dziecko większe a dziury zostały 😉

53 minuty temu, Mikelas76 napisał:

No i SĄ!!!!!!!! 

Za jakiś czas odezwę się i opiszę jak odbieram brzmienie bergesow, Beszeli Pro i obecnych kolumn. Opiszę też co siedzi w srodku. 

Screenshot_20221230_175504.jpg

GRATKI !!!

Chciałem wczoraj podjechać do konstruktora posłuchać tej nowej koncepcji - jeszcze bez nazwy - i niestety zamienili mi grafik. Dziś dosłownie na kwadrans miałem okazję przed odbiorem usłyszeć i przywołać z pamięci Beszele PRO na amerykanckich komponentach i...

Jest różnica w wielu aspektach, co w ułamku moich doznań postaram się opisać:

- bas ma szersze wybrzmienie w środkowej tonacji (od tej zza oceanu), schodzi naprawdę nisko, a jego góra potrafi być bardziej "żwawa", kontrola jest rewelacyjna, barwa bogatsza, bardzo naturalna, to, jak kocioł został oddany brzmieniowo - wbiło mnie w szezląg...

- średnica jest znacznie żywsza (od amerykańskiej), da się usłyszeć więcej detali, precyzja lokalizacyjna jest świetna, wokale żywsze i bogatsze, wybrzmienia mają posmaczek dobrego gramofonowego grania, instrumenty szarpane, dmuchane, czy stukane grają przepięknie...

- wysokie są deczko "jaśniejsze" (niż z elektroniką z USA), subtelnie wyrafinowane i słychać wyraźnie wszystkie detale, potrafią świetnie zagrać typowo elektroniczny pisk, czy zgrzyt, jak i bardzo naturalnie oddać smaczek instrumentu muzycznego...

I o ile pamiętam ponoć to rodzima elektronika - ale tego nie jestem pewien - za mało było czasu na rozmowę, może @Mikelas76 to potwierdzi lub doprecyzuje. Amerykańska elektronika wprawiła mnie w osłupienie w porównani do moich Bergesów 3, ale wiadomo, same Beszele PRO (na "zwykłej" elektronice) już powodowały ogromne ciary i piękne wrażenia odsłuchowe, ale elektronika zza oceanu wprowadziła jeszcze więcej smaczków, spokoju, subtelności i wyrafinowania. To tak, jak urzekł mnie MOON, ale werwa Lectora jakoś nie daje mi spokoju...  

Głośniki zapewne muszą jeszcze pograć, by pokazały swoje możliwości, a ja jestem ciekawy, na ile zmieni się akustyka pomieszczenia u kolegi ??? Podsumowując różnica elektroniki zza oceanu, z tą ponoć Polską jest taka, że "wzmacniacze jaśniej grające" mogą lepiej brzmieć z amerykańską, a te wyrównane uważam, że z tą polską elektroniką... Oczywiście wszystko zależy, kto jaki gatunek i styl prezentacji muzyki preferuje.

Jestem pod wrażeniem, że BMNy potrafią cały czas podnosić poprzeczkę !?!?!?!

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Bas jest dużo lepszy, nawet już teraz. Jest punktowy, głębszy, lepsze wybrzmienia i fakturowosc. Ja teraz jestem w lekkim szoku, kawalki które znam i wydawały się świetnie znane, zaskakują mnie, pojawiają się dzwieki których nie slyszalem, a jeszcze "rudej" nie łyknąłem 😁.

Ciekawe czy ten nowy głośnik jest też w rozmiarze do dużych podstawkowych BMN?

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

No i SĄ!!!!!!!! 

Ja tak nie uważam !!!!!! Trochę przesadziłeś z tym schowaniem się Beszeli PRO...

Co do Bergesów 3 - to się zgodzę, że jest naprawdę duża różnica, Beszele 3 już grają lepszymi dźwiękami (co do Bergesów 3) i zdecydowanie bardziej kontrolują barwę wszystkich tonów, a Beszele PRO potrafią jeszcze więcej smaczków wyciągnąć z dobrych nagrań... Scena, przestrzeń, głębia, lokalizacje, barwa wszystkich tonów są rewelacyjne w Beszelach PRO. Natomiast amerykańska elektronika potrafi jeszcze więcej przekazać do głośnika i wybrzmienia są na jeszcze wyższym poziomie doznań, a ta polska elektronika ma równie ogromny potencjał !!! Sam zastanawiałem się, czy lepiej z elektroniką, czy kupić przewód głośnikowy za ponad 6k ??? Bo takie są moje porównania dźwiękowe...

Właśnie sobie uświadomiłem, że Beszele PRO z amerykańską elektroniką - których słuchałem  to była wesja 2, a nie 3... 

Ogień jest, podobnie, jak z amerykańską elektroniką - chociaż są minimalne różnice.

Ok może przesadziłem z porównaniem do Beszeli Pro od których i tak są lepsze, ale Bergesy mogą się naprawdę schowac.

Wiem co slysze, te nowe paczki są rewelacyjne. Sluchalem u kolegi kolumn na drogich glosnikach magnezowych seasa i slysze że te moje są naprawdę bliziutko. A bas mają zdecydowanie lepszy. Seasy magnezowe maja ciut lepsza srednice.

Ale poczekajmy. Na ta chwile każdemu z czystym sumieniem polecę upgrade do tych nowych nie nazwanych jeszcze kolumn.  Z tego co się orientuję za dwa, trzy tygodnie powinno to już grać stabilnie. 

Mając porownanie do glosnikow magnezowych z grafenem, tak sobie myślę, że można oszukać system biorąc te które są w moich kolumnach. Gdybym tego nie słyszał, nie pisałbym tego. 

Poczekamy, posłuchamy, zobaczymy. 

Na razie jestem rewelacyjnie zaskoczony. 

Godzinę temu, karfied napisał:

Ciekawe czy ten nowy głośnik jest też w rozmiarze do dużych podstawkowych BMN?

Z tego co widzę to jeszcze nie ma chyba. Na razie widzę 12-tke i 18-tke.

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Taka para to wydatek o ile się nie mylę ponad 6 tys.

17 minut temu, Kasz76 napisał:

Taka para to wydatek o ile się nie mylę ponad 6 tys

Nooo, ale to magnez z grafenem na 22cm.

20 minut temu, Kasz76 napisał:

Taka para to wydatek o ile się nie mylę ponad 6 tys.

O ja - właśnie sprawdziłem... Ciekawe, za jaką kwotę są głośniki w kolumnach za ponad 50-70000 ???

Czy prócz obudowy cenę podbija jeszcze elektronika ? Chociaż niektóre kolumny za ponad 20-30000 mają i gorsze głośniki i elektronikę z niższych komponentów od Beszeli PRO... (Gdzieś mi się o uszy obiło. sic!)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.