Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, LOBO_M napisał:

ale jaki to ma sens przy poziomie sprzetu hi-end kiedy jakosc z tidal to marne hi-fi.

HAHAHA, kolego, a kto z nas ma sprzęt Hi-End???? 

Zejdź na ziemię, wiem że nikt z nas tego nie ma.

Nasz sprzęt to tylko marne hi-fi jak napisałeś, i nie zaprzeczaj proszę.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

14 godzin temu, LOBO_M napisał:

Kup apple TV 4K, do tego konwerter HDMI -> spdif (albo coax jezeli obawiasz się utraty jakości przy konwersji tu masz dwód ze jej nie ma

Raczej nie kupię kolejnych zabawek, ale tak mnie zastanawia czy jeśli mam ipada, to czy podłączając airplay do mojego streamera uzyskam jakość o której piszesz?Rozumiem że ipad łączy się po wifi ze streamerem który ma opcje airplay. Czy to jest to o czym mówisz? Czy już nie? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

@LOBO_M a Ty Tidala słuchałeś z Apple TV? Uważam że Tidal jest średni, ale na Volumio Premium gra niewiele (albo i wiele) gorzej od Qobuza.

Pytam o Apple bo kiedyś u znajomych na ich KD jak puscilem Tidala przez Apple TV to dźwięk był gorszy niż Spotify którego słuchają. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

HAHAHA, kolego, a kto z nas ma sprzęt Hi-End???? 

Zejdź na ziemię, wiem że nikt z nas tego nie ma.

Nasz sprzęt to tylko marne hi-fi jak napisałeś, i nie zaprzeczaj proszę.

Niech i tak bedzie, ale mysle ze wiesz co mam na mysli. Jak dla mnie kazdy moze sluchac Spotify po BT.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Raczej nie kupię kolejnych zabawek, ale tak mnie zastanawia czy jeśli mam ipada, to czy podłączając airplay do mojego streamera uzyskam jakość o której piszesz?Rozumiem że ipad łączy się po wifi ze streamerem który ma opcje airplay. Czy to jest to o czym mówisz? Czy już nie?

Airplay 2 chyba obsluguje lossless, ale ja ipad uzywam jako pilota, a nie zrodlo grania.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

a Ty Tidala słuchałeś z Apple TV? Uważam że Tidal jest średni, ale na Volumio Premium gra niewiele (albo i wiele) gorzej od Qobuza.

tak, do niedawna mialem spotify, tidal i AM i sluchalem na apple tv, telefon, samochod wszedzie roznica miedzy spotify a tidal byla pomijalna a do apple music byla przepasc. Teraz juz nie mam tidal.

Ile ja takich rzeczy czytałem , i na miejscu rewelacji nie było więc każdy ma swoje dobre /nie dobre granie . Pzdr

59 minut temu, dedal75 napisał:

Ile ja takich rzeczy czytałem , i na miejscu rewelacji nie było więc każdy ma swoje dobre /nie dobre granie . Pzdr

Weź dowolne urządzenie, zainstaluj aplikacji i porównaj, większość ma okresy darmowe

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

Weź dowolne urządzenie, zainstaluj aplikacji i porównaj, większość ma okresy darmowe

Jakbym miał tylko porównanie z Apple to bym uważał ze Spotify najlepszy 🤪

W dniu 30.12.2022 o 18:03, Mikelas76 napisał:

No i SĄ!!!!!!!! 

Narazie wrzucam FOTKI, co do dźwięku napisze że już:

JEST K.... OGIEŃ!!!!!!!!!! 

Beszele Pro mogą się schowac, w KAŻDYM MOŻLIWYM ASPEKCIE.

To jest już inna klasa grania

Za jakiś czas odezwę się i opiszę jak odbieram brzmienie bergesow, Beszeli Pro i obecnych kolumn. Opiszę też co siedzi w srodku. 

Screenshot_20221230_175504.jpg

Screenshot_20221230_180251.jpg

Cześć

Czy te nowe głośniki nisko-średnio tonowe są droższe od starszej wersji, czy w zwrotnicy trzeba było robić dużo zmian?

Pozdrawiam 

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Ja nie mam zamiaru dyskutować z Tobą , przekonywać do czego kolwiek . Każdy robi po swojemu . Będę mógł sprawdzę kiedyś Apple . A mam ważniejsze sprawy od udowadniania co jest lepsze i na czym powinniśmy słuchać . Mam 2 platformy u siebie teraz i ta podobno lepsza mniej mi się podoba od tej gorszej a u Kolegi odwrotnie więc to nie jest takie oczywiste i zależy też od innych rzeczy . Pzdr 

PS Tyle ode mnie .

Godzinę temu, kolor232 napisał:

Cześć

Czy te nowe głośniki nisko-średnio tonowe są droższe od starszej wersji, czy w zwrotnicy trzeba było robić dużo zmian?

tak i tak

49 minut temu, kolor232 napisał:

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

A czego oczekiwałeś? Szczegółów technicznych i cenowych?

Takie pytania to do konstruktora.

3 godziny temu, dedal75 napisał:

Ja nie mam zamiaru dyskutować z Tobą , przekonywać do czego kolwiek . Każdy robi po swojemu .

✌️

niestety ale internet nie przenosi emocji pisania.

Ja nie pisze tego zeby sie czepiac/dyskutowac/przekomazac sie. pisze informacyjnie, kto ma ochote sprawdzi, to nie chce/nie potrzebuje nie zrobi tego.

Pisze to z mysla ze skoro robi sie upgrade, wymiane sprzetu szuka co mozna jeszcze poprawic, to zrodlo danych jest istotne rowniez. Bo jak u źródła rzeki bedzie podłączenie do szamba to na koncu nie spodziewajmy sie kryształu;-) To porownanie w formie żartu, choc cos w tym jest.

51 minut temu, LOBO_M napisał:

Bo jak u źródła rzeki bedzie podłączenie do szamba to na koncu nie spodziewajmy sie kryształu;-) To porownanie w formie żartu, choc cos w tym jest.

Pisałem już wyżej - dla mnie Tidal z Apple Tv grał gorzej od Spotify... coś nie tak z apką/integracją. Ważne mieć porównanie - najlepiej do CD które długo będzie wyznacznikiem jeszcze mimo hires itp.itd W graniu ze streamingów jest tyle miejsca do utraty jakości że forumowym zero jedynkowcom się nie śniło 😉 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pisałem już wyżej - dla mnie Tidal z Apple Tv grał gorzej od Spotify... coś nie tak z apką/integracją. Ważne mieć porównanie - najlepiej do CD które długo będzie wyznacznikiem jeszcze mimo hires itp.itd W graniu ze streamingów jest tyle miejsca do utraty jakości że forumowym zero jedynkowcom się nie śniło 😉 

Nie chce mi się powtarzać, ale jak poszukasz, to jakieś 2 miesiące temu pisałem właśnie z czym porównywaliśmy Apple music, jakim CD, wtedy też sprawdzaliśmy RCA accuphase i xlr pad posejdon, ale wszystko najlepiej sprawdzić samemu, a wpisy innych traktować tylko jako informacje do zweryfikowania

Edytowane przez LOBO_M

Właśnie miałem to napisać , mam dobrą pamięć . Czytałem co napisałeś jakiś czas temu i kto miał z klubu z tym się zapoznać to się pewnie  zapoznał. To odnośnie tego że nie chce mi się dyskutować . 

Ja nie czuje się atakowany jak i nie atakuje ,daje do zrozumienia bardziej niż inni że to już tu grali 😁 i nie ma co starych kotletów odgrzewać . 

Dziwne że nigdzie nie trafiłem na to że Apple kosi inne platformy 🤔.

Pzdr

27 minut temu, dedal75 napisał:

Dziwne że nigdzie nie trafiłem na to że Apple kosi inne platformy 🤔

No i to jest to. Tez nigdy tego nie slyszalem. 

A tak poza tym żeby przejść na platformę Appla, należy właściwie kupic nowy streamer w postaci: apple TV, konwerter, okablowanie plus zasilacz liniowy jeśli już to robimy. Ja akurat mam wszędzie liniowka i zrobienie rewolucji w strone apple wiązałoby się ze sporymi kosztami. 

Nie wspominam o tym że do słuchania muzyki muszę dodatkowo odpalić tv i ten cały apple TV. 

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Dziwne że nigdzie nie trafiłem na to że Apple kosi inne platformy 🤔

Możesz poczytać na ASR.

A czytałeś o tym że tidal to już dawno nie jest jakość CD a tym bardziej lossless? O tym też na ASR poczytasz.

Apple jest mało "audiofilsko" więc może to jest"problem", bo czym tu się pochwalić

52 minuty temu, Mikelas76 napisał:

A tak poza tym żeby przejść na platformę Appla, należy właściwie kupic nowy streamer w postaci: apple TV, konwerter, okablowanie plus zasilacz liniowy jeśli już to robimy. Ja

akurat mam wszędzie liniowka i zrobienie rewolucji w strone apple wiązałoby się ze sporymi kosztami. 

Nie wspominam o tym że do słuchania muzyki muszę dodatkowo odpalić tv i ten cały apple TV. 

Około tysiąc więc w cenie kabla zasilającego;-), bo: 

Apple TV chyba 900, konwerter<100, spdif albo coax za 100-150.

Nie potrzebujesz liniowego, bo zasilanie Apple są porządne, o czym możesz poczytać w necie, nawet na tym forum były polecane wykresy z oscyloskopów, są testy zasilacza liniowego vs od iPhona vs zwykły 5v USB. Ja miałem zasilacz liniowego Sigma 11, do rpi kiedy miałem tidala. W wolnej chwili znajdę, ale jutro rano jadę nadzorować  instalacje światłowodow i LAN CAT6😉

Nie musisz posiadać tv, pisałes chyba że masz iPada? Więc wystarczy.

Ja akurat mam wszędzie liniowka i zrobienie rewolucji w strone apple wiązałoby się ze sporymi kosztami.

Czy to nie Ty pisałes w czasie dyskusji o kablach, że teraz można za free samemu się przekonać, bo masz min 14 dni na zwrot? W porównaniu do kosztów upgrade, sprawdzenie czegoś za free, to nie duży koszt 😉

24 minuty temu, LOBO_M napisał:

Czy to nie Ty pisałes w czasie dyskusji o kablach, że teraz można za free samemu się przekonać, bo masz min 14 dni na zwrot? W porównaniu do kosztów upgrade, sprawdzenie czegoś za free, to nie duży koszt 😉

Masz rację, można. Na ta chwile jednak moja zdolność kredytowa osiągnęła dno portfela 🤭

Dla zainteresowanych wrzucam parę fotek co jest w srodku moich kolumn. Graja już kilka dni po dobre 10h dziennie. Delikatnie zaczyna się zmieniać dzwiek. Po kilku rozmowach z konstruktorem i nie tylko, wychodzi na to że muszę poczekać 200h i więcej, żeby uznać ze to jest już ten ostateczny dzwiek. 

Ponoc im lepsze komponenty tym dłużej to się układa. Tez tego nie wiedziałem. 

Tak wiec z oceną muszę się wstrzymać na jakiś czas. 

Napewno na tą chwilę gra to już bardzo dobrze. 

IMG_20230102_193147.jpg

IMG_20230102_193137.jpg

IMG_20230102_193121.jpg

IMG_20230102_193059.jpg

FullSizeR.jpg

IMG_20221224_105531.jpg

Kondy wyglądają na Miflex KPCU-01, jeżeli tak to kiedyś miałem je we wzmaku i pisałem że chętnie sprawdziłbym u siebie na tweeterze, ale cena za 6,8uF powala😉 Modyfikacja konkretna po całości.

Edytowane przez Prewwit

To jeszcze skala kondensatora 

Screenshot_20230103_093952.jpg

Cześć Wam.

Czy w klubie BMN są tacy, co zechcieli by podzielić się garścią informacji o zmianach w swoim systemie - np. zmiana bezpieczników we wzmacniaczu, zacisków, listew i przewodów zasilających, czy przeróbek samego sprzętu - i jak to wpłynęło na zmianę brzmienia w BMNach? Bądź może są i tacy, co zmienili coś w swoich kolumnach i chcą podzielić się wrażeniami z nowego brzmienia???

Nie chcę tylko czytać obrażania kogokolwiek, kto postrzega takie zmiany, jako bezcelowe, jak i ma inną koncepcję na brzmienie swoich BMNów - czy innych kolumn - lub nie słyszy, czy wręcz nie wierzy w żadne zmiany i upgrade (bo każdy z Nas słyszy przecież inaczej i ma inne pomieszczenie do słuchania muzyki). A ponieważ po głowie chodzi mi zmiana czegoś (mam różne pomysły) i wiem, że upgrade kolumn wnosi wręcz niesamowitą poprawę brzmienia - co ostatnio dobitnie usłyszałem i nie daje mi to spokoju - to zastanawiam się, czy zmienić kolumny (póki co nie producenta), czy wzmacniacz (tak, wiem to staruszek, ale nadal ma potencjał) ??? Pieniądze każdy z nas wydaje według swojego widzi mi się, więc to także żaden argument do krytyki...

Póki co w swoim wzmacniaczu zmieniłem zaciski i to już dało słyszalną poprawę wybrzmień w moich Bergesach 3. Myślę też o zmianie kabelka zasilającego lub nawet zrobienie gniazda (spojrzę, czy nie zamienić starych już mocowań bezpieczników i kondycjonerów) i chcę zrobić ogólny przegląd wzmacniacza... Yamaha nadal trzyma się dzielnie, jest naprawdę bardzo uniwersalnym sprzętem, dynamicznym - a Żona lubi czasami podkręcić potencjometry - więc słuchając tak różnorodnej muzyki ona zostaje! I ma też DIRECT, co skrzętnie wykorzystuję ja. Nie znaczy to oczywiście, że nie pojawi się kiedyś konkurent...

Czytając ostatnio na forum pewnej marki zza wielkiej wody - o wszelakich zmianach bezpieczników za setki i tysiące złociszy, że o superanckich przewodach zasilających do 3-4 urządzeń z listwą (za cenę zdecydowanie powyżej 15k "peel-enuf" nie wspomnę, to postanowiłem coś zmienić, za drobne złotówki, co przyniesie Nam - mi i Żonie - satysfakcję w słuchaniu muzyki (no i jeszcze remont w kuchni w tym roku...).

We wzmacniaczu przyjezdnym się kondensatorom, to jest element który jako pierwszy zacznie tracić parametry, spójrz czy nie są wypukłe.

Ja bym wydał kasę na akustykę.

Część o bezpiecznikach okryje szatą milczenia😉

7 minut temu, LOBO_M napisał:

We wzmacniaczu przyjezdnym się kondensatorom, to jest element który jako pierwszy zacznie tracić parametry, spójrz czy nie są wypukłe.

Ja bym wydał kasę na akustykę.

Część o bezpiecznikach okryje szatą milczenia😉

"O panie, bezpieczniki to bardzo ważna rzecz, o czym przekonał się pewien komindjant ze stolnicy, bo asz mu dziurem wywaliło, jak naruszyli ów bezpiecznik".. 🙂 🙂 🙂 

Tak, akustyka w pokoju też się troszku zmieni - póki co nie ma pomysłu i akceptacji Żony na gotowce, które szpecą i nie wnoszą walorów spójności w pokoju - a i kondensatory oczywiście też sprawdzę (wyglądają prawidłowo), no i może pomierzą pokój odnośnie akustyki... wrrrrrr...

Mogę się podzielić swoim doświadczeniem. Mam wymienione bezpieczniki w sprzętach. Używam polskich Verictum czarnych i czerwonych i też SR Purple i Orange, jednak uważam że każdy nazwijmy to audiofilski bezpiecznik będzie wprowadzał zmiany w dźwięku inne niż ten podstawowy - tu polecam jedynie testy u siebie...

Co do listwy to mogę polecić z czystym sumieniem Lector Edison 230. Miałem listwę Furutecha rodowanego, ale sprzedałem. Z rodu furutecha akceptowalne elementy to chyba jedynie te z ncf. Majsterkowicze mogą sobie wymienić gniazdo w ścianie 🙂, a co do kabli to temat rzeka, bo jest ich taka masa że ooo, a i rozpiętość cenowa także!

Ja z kablarskiego światka wybrałem firmę PAD, też ich zasilanie i to są dodatkowe zakupy od Bogdana - sprawa prosta i fajna bo wszystko w jednym miejscu bez problemu.

Podsumowując moje wypociny, napiszę że pewnie są takie komponenty audio, które bez względu co zmienimy /bezpieczniki, kable itp./ nie usłyszymy zmian.

Taki inny przykład: mój kolega miesiąc temu zmienił kolumny i do nich kupił kable głośnikowe, które jak twierdził były "strojone" do tych kolumn i miały być dobrym towarzyszem - najlepszym. Wczoraj zmienił kable na inne. Zapytałem dlaczego skoro tamte były takie dobre - powiedział że nie podłączał tych co teraz kupił. Tak jest - dopóki nie zaczniemy testować różnych rozwiązań, te aktualne będą nam w zupełności odpowiadać...

Ahoj!

Witam

Dla zainteresowanych, jestem już jakos na półmetku do wygrzania kolumn i stabilizacji dźwięku. Do tej pory miałem niezły kołowrotek jeśli chodzi o dzwiek, raz odchudzony, raz przewalony bas, czasami płasko, czasami bezbarwnie, średnica bywała też zbyt nachalna. Zaczynałem się już troszke denerwować kiedy to się skończy. Oczywiście że takie historie się kończą i o tym wiem, ale tu trwa to dłużej niż w moich poprzednich Bergesach. Tak myślę że to jest chyba raczej kwestia tych nowych kondensatorów. Są jakby sporo większe niż te z bergesow 😁

Dzwiek już się aż tak bardzo nie huśta jak ostatnie dwa tygodnie. Doszło ładne wypelnienie, bas też slychac że jest niższy, głębszy, szybszy i lepiej kontrolowany. Nie ciągnie się więcej niż powinien. Bardziej punktowy. Średnica przestała dominować, dostała wypełnienia. A gora w tym zestawieniu, czyli seas crescendo gra rzeczywiscie lepiej niż szpilka. 

Jak wspominałem wcześniej mysle ze pod koniec stycznia, max poczatek lutego będzie to juz gralo docelowo. Gram średnio po 8-10 godzin dziennie muzykę, film i tv. 

Ja już teraz po tym co słychać, wiem że warto było zrobić ten upgrade. 

Pozdrawiam i zachęcam do upgrade czy też zakupu nowych paczek. Lepiej w tych pieniądzach się już nie da. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.