Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Przy mniejszym z kolei pojawia się kwestia skuteczności jak i mocy potrzebnej do wysterowania .

Przy większym przetworniku ś-n mamy 91db i moc 10-130

A przy mniejszym 89db i 20-100

Wzmacniacz mam lampowy a tu wymagana jest wysoka skuteczność i moc też max jest około 15w (co wiadomo przy lampie inaczej odczuwalne,ale czy mierzone ,nie wiem)

3 godziny temu, rawracer napisał:

I jak teraz wrażenia odsłuchowe ?

Wrażenia odsłuchowe jak najbardziej pozytywne. To był strzał w 10 przy moim sprzęcie. Też mam lampę, ba byłem nawet ze swoim wzmacniaczem u p.Bogdana aby odsłuchać kolumn. BMN (było o tym na forum) można upgradowac pod swoje preferencje.  Ja zdecydowałem.sie na "nową" elektronikę w zwrotnicy. Osobiście polecam p. Bogdana, jeśli chcesz robić upgrade kolumn skontaktuj się z konstruktorem, napewno się niezawiedziesz. 

15 minut temu, dedal75 napisał:

Jesteś pewny że pod swoje preferencje w 100%? 

Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki ...

Efekt końcowy mnie zadawala, nawet bardzo☺️

5 godzin temu, jaroslaw74 napisał:

Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki ...

Efekt końcowy mnie zadawala, nawet bardzo☺️

I jeszcze korki w Raszynie ,zanim obwodnica powstała (taki dodatek z mojego zawodu) 😉

Ja też jestem zadowolony z jakości tych "paczek" ,dlatego chcę zostać z tą marką tylko pójść dalej ,wyżej .

Z Panem Bogdanem na linii jestem.

Gdzieś na forum jest jak ktoś zrobił sam upgrade kolumn BMN na zwrotnice 2 lub 3 rzędu i mu to super wyszło. Na pewno upgrade fabrycznej zwrotnicy z 1 rzędu na taką da więcej korzyści niż przejście na lepsze głośniki. 

Podobnie jest z moimi. Na pierwszej wersji prostej fabrycznej zwrotnicy 2 rzędu, kolumny miały więcej wspólnego z HiEnd niż z muzyką. Dopiero kiedy zrobiłem zwrotnice na najnowszej wersji 3 i 4 rzędu to zaczęły grać jak nie te kolumny, jakbym kupił kilka razy lepsze - a przecież to te same głośniki... 

2 godziny temu, raiwan napisał:

Na pierwszej wersji prostej fabrycznej zwrotnicy 2 rzędu, kolumny miały więcej wspólnego z HiEnd niż z muzyką.

2 godziny temu, raiwan napisał:

Dopiero kiedy zrobiłem zwrotnice na najnowszej wersji 3 i 4 rzędu to zaczęły grać jak nie te kolumny, jakbym kupił kilka razy lepsze

Wez wyjaśnij, bo chyba nie załapałem 🤔

?👈

Bmn mają w sobie zwrotnice 1 rzędu, czyli cewka, kondensator i rezystor. Ktoś tu na forum zdał relacje z przeróbki Swoich BMN ze schematem, pomiarami itd. Zrobił lepsza zwrotnice 2 lub 3 rzędu. 

U mnie ulepszenie zwrotnicy na nowy bardziej rozbudowany model zwrotnic przyniósł dużo lepszy efekt, inne brzmienie, inne kolumny, dużo lepsza jakość. 

Więc w tym przypadku zamiast ulepszać swoje BMN lepiej może pomyśleć nad lepsza zwrotnica a nie kupować hiendowe głośniki za krocie. 

58 minut temu, rafal735r napisał:

No, ale nie odniosłeś się do swojej wypowiedzi, która zacytowałem. Trochę zaprzeczyłeś samemu sobie. Nie ważne. 

Kolega nie lubi hi-endu. Czego nie rozumiesz? 😂

.

W dniu 12.03.2024 o 18:42, rawracer napisał:

Jakie różnice ,co wybrać i jak klasowo układają się oferowane głośniki wysokotonowe w BMN 

Czyli :

Seas Excel crescendo 

SB Satori Beryllium

Scan-Speak Iluminator 

Lepiej robić upgrade obecnych kolumn czy kupić nowe ?

Wszystko zależy od rodzajów muzyki, której słuchasz, na jakim sprzęcie/osprzęcie.. Wszystko ma znaczenie, nawet kabelki zasilające - o czym ponownie się przekonuję - chociaż nie mogę zrozumieć do końca tego zjawiska...

Ja słuchałem BMNów z wszystkim tymi głośnikami - mieszkam w Bydzi i miałem taką możliwość, trułem d...pę Konstruktorowi i wybrałem to, co wówczas było dla mnie najlepsze w brzmieniu muzyki z instrumentów akustycznych, ale nie tylko...

Crescendo gra wyraźnie, nawet dość analitycznie i ma swój charakter, bardzo dobrą barwę i jest szybki w prezentacji sygnału. Brzmi dla mnie najciekawiej !!! Ma największy otwór i mniejszego głośnika nie podmienisz...

SB Satori gra bardzo podobnie do Crescendo i kto wie, czy dzisiaj bym go nie wybrał i to był mój największy problem... Jest minimalnie mniej "techniczny", co niektórzy odbierają jako ideał, jest także szybki w prezentacji sygnału i ma "normalny otówr, czyli da się go zastąpić bez przeróbek.

Iluminator jest zdecydowanie delikatniejszy w prezentacji i jak dla mnie brakowało pazura w muzyce rockowej, elektronicznej i także poważnej dla niektórych instrumentów.

Z upgrade jest ten problem, że masz stare skrzynki, które - jak u mnie - mogą nosić ślady grawitacyjnych przygód... (sic!)

23 minuty temu, raiwan napisał:

Chodzi o głośniki 🙂 to cytat z testów tych moich kolumn z pierwsza wersja zwrotnic tak zwana mk1. Super głośniki a słabo brzmiały, brak im było muzykalnosci. 

U mnie nie ma braku muzykalnosci. Sądzę, że jest wręcz całkowicie przeciwnie. Kolumny bardzo dobrze sobie radzą z instrumentami. Wybrzmienia, "namacalnosc" jest na bardzo wysokim poziomie. 

?👈

4 minuty temu, raiwan napisał:

Chodzi o głośniki 🙂 to cytat z testów tych moich kolumn z pierwsza wersja zwrotnic tak zwana mk1. Super głośniki a słabo brzmiały, brak im było muzykalnosci. 

W moich Bergesach 3 i we wszystkich modelach od EX 3 II wzwyż, których słuchałem u konstruktora i u forumowiczów żadnej muzykalności nie brakowało, ale za to dało się odczuć różnice przy zmianie wszelkiego okablowania... BMNy są dosyć wrażliwe na te zmiany, ponieważ właśnie zwrotnica wykonana z najlepszych komponentów niedostępnych w swoim przedziale cenowym u konkurencji daje te możliwości, co może podobać się wytrawnym słuchaczom. Same głośniki to nie wszystko !!! Cewki, czy kondensatory najwyższej światowej jakości, które możesz sobie zażyczyć i dobre okablowanie naprawdę robi robotę przy dobrze dopasowanym osprzęcie. Pomyśl, jakże trudno jest wykonać rozbudowaną zwrotnicę z wysokiej jakości komponentów, że o cenie tejże nie wspomnę i właśnie tutaj renomowane firmy najwięcej oszczędzają... A same pomiary to też nie wszystko. Na wykresach kolumna firmy "X" wypada lepiej od kolumny firmy "Z", a prezentuje wybrzmienia słabiej - dlaczego ??? Dlatego duża część markowych kolumn ma słabą elektronikę w budżetowych modelach i nadrabia to właśnie wzornictwem skrzynek, no ale jak ktoś słucha oczami i nie zna brzmienia instrumentów akustycznych i brzmienia tychże z koncertów, to może sobie kupić każde kolumny i też zagrają dobrze...

Także słuchałem kolumn po upgrade i zawsze była słyszalna poprawa - ale trzeba wziąć pod uwagę bardzo ważny czynnik, że nie każdy słyszy drobne różnice w detalach, ale poprawa barwy, czy wybrzmień instrumentów jest już szybciej słyszalna... A i tak najwięcej zależy od naszych upodobań brzmieniowych...

33 minuty temu, J4Z napisał:

Kolega nie lubi hi-endu. Czego nie rozumiesz? 😂

No ja wywnioskowałem ze normalnie to jest Hi-End, a po zmianach zwrotnic jakiś Ultra Hi-End może? Ogólnie nie operuje tymi pojęciami, bo w dzisiejszych czasach są bez sensu. 

Czyli w pierwotnej wersji było technicznie, mało "muzykalnie", a po zmianach już się zrobiło muzykalnie wychodzi na to? Dlatego chciałem żeby kolega rozwinął, bo osobiście całkowicie się nie zgadzam z tym brakiem muzykalnosci.

?👈

5 godzin temu, raiwan napisał:

Gdzieś na forum jest jak ktoś zrobił sam upgrade kolumn BMN na zwrotnice 2 lub 3 rzędu i mu to super wyszło. Na pewno upgrade fabrycznej zwrotnicy z 1 rzędu na taką da więcej korzyści niż przejście na lepsze głośniki. 

Podobnie jest z moimi. Na pierwszej wersji prostej fabrycznej zwrotnicy 2 rzędu, kolumny miały więcej wspólnego z HiEnd niż z muzyką. Dopiero kiedy zrobiłem zwrotnice na najnowszej wersji 3 i 4 rzędu to zaczęły grać jak nie te kolumny, jakbym kupił kilka razy lepsze - a przecież to te same głośniki... 

A o jakich swoich kolumnach piszesz, firma, model ? Bo nie kojarzę, czy kiedyś podawałeś, a wertować mi się nie chce... Warto to podawać, żeby czytający mieli możliwość porównawczą...

Czy po zamianie zwrotnicy reszta - czyli zaciski, kabelki do zwrotnicy i do głośników pozostały te same ? I reszta osprzętu także ?

Czy kolumny powróciły na to samo miejsce, bez zmiany ich wysokości, kąta - np. nowe kolce, podstawki, itp. ?

2 godziny temu, rafal735r napisał:

No ja wywnioskowałem ze normalnie to jest Hi-End, a po zmianach zwrotnic jakiś Ultra Hi-End może? Ogólnie nie operuje tymi pojęciami, bo w dzisiejszych czasach są bez sensu. 

Czyli w pierwotnej wersji było technicznie, mało "muzykalnie", a po zmianach już się zrobiło muzykalnie wychodzi na to? Dlatego chciałem żeby kolega rozwinął, bo osobiście całkowicie się nie zgadzam z tym brakiem muzykalnosci.

Tak, po upgrade zwrotnicy było i muzykalnie i szczegółowo. Poprawiło się praktycznie wszystko. Budowa sceny wzdłuż i wszesz i tak dalej. 

4 godziny temu, Marko Polo napisał:

A o jakich swoich kolumnach piszesz, firma, model ? Bo nie kojarzę, czy kiedyś podawałeś, a wertować mi się nie chce... Warto to podawać, żeby czytający mieli możliwość porównawczą...

Czy po zamianie zwrotnicy reszta - czyli zaciski, kabelki do zwrotnicy i do głośników pozostały te same ? I reszta osprzętu także ?

Czy kolumny powróciły na to samo miejsce, bez zmiany ich wysokości, kąta - np. nowe kolce, podstawki, itp. ?

Kolumny na prawie takich samych sredniotonowych, prawie bo mniejszych o parę cm (srednica 18 a nie 22 cm)

XTZ seria 99.xx

Tylko zwrotnica była wymieniona wówczas, ustawienie to samo bo zapisałem sobie na kartce, żeby właśnie mieć porównanie. 

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Również mam to wszystko. 

Seas Prestige lub Excel mają to wszystko.

Dla mne nie chodzi o to, że BMN tego nie ma, że czegoś im brak, tylko o to ile daje zmiana, rozbudowanie lub modyfikacja zwrotnicy. 

Słyszałem jak super grają BMN więc jakby tak bardziej wygładzić przebieg, rozbudować zwrotnice to mogło by to dać super efekt. Po prostu te głośniki mają górkę w okolicy 4 kHz i jakby tak to przy tłumić i inne zabiegi to może by wyszło coś lepszego, albo i gorszego. Trzeba by było przeczytać wrażenia tej osoby co robiła nowe zwrotnice pod BMN

Nie kupiłem BMN tylko i wyłącznie dlatego ponieważ chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do brzmienia głośników  wysokotonowych wstęgowych. Szkoda mi trochę bo bas z 22 cm seas to coś pięknego w tych kolumnach 🙂 

Ja mam model F2

Tak wtedy kupiłem na próbę ,na tyle pozwalał budżet i mimo że to dość niski model ,to mnie zaczarował .

Główne wow ,to było oderwanie muzyki z kolumn ,dźwięk jakby wydobywał się z poza kolumn ,w koło ,było go pełno .

Teraz co bym jeszcze chciał dodać ,to głębia ,plan ,bo brakuje mi uporządkowania sceny i szczegolowosci i myślę że wyższy model a planuje pójść odrazu lewel high i Beszele 2 Pro to zagwarantuje.

Edytowane przez rawracer
4 minuty temu, rawracer napisał:

zagwarantuje

Myślę, że tak, to dobry kierunek. Te głośniki Seasa to już bardzo wysoka półka, dobrze zestrojona kolumna pokaże wszystkie pożądane cechy. Strasznie mnie Beszele 2 interesują, w szczególności w porównaniu z moimi ARTami, które mają Crescendo, ale inny niskotonowy. W danych na stronie efektywność jest podawana nawet wyższa niż w ART, więc tym bardziej z moją lampą ładnie by to zagrało. Gdyby ktoś w małopolskim takie posiadał, to proszę o kontakt 🙂

"Tynk pożera dźwięk" 747

Akurat jeśli chodzi o szczegóły to jest ich masa. Akurat u mnie w połączeniu Teac jest bardzo dobrze. Nie umknie nic. Ogólnie miałem chęć wysłać po tych paru latach kolumny znowu na strojenie i trochę odwrót od tego co pierwotnie chciałem, czyli taką nieco delikatnie cofnięta średnice. Ale znów takie brzmienie mega relaksuje i nie powoduje zgrzytania zębów przy gorszych nagraniach czy głośniejszym graniu. Na pewno jak bym mieszkał koło Bydgoszczy sprawa była by prostsza. 

?👈

4 godziny temu, raiwan napisał:

Kolumny na prawie takich samych sredniotonowych, prawie bo mniejszych o parę cm (srednica 18 a nie 22 cm)

XTZ seria 99.xx

Tylko zwrotnica była wymieniona wówczas, ustawienie to samo bo zapisałem sobie na kartce, żeby właśnie mieć porównanie. 

Seas Prestige lub Excel mają to wszystko.

Dla mne nie chodzi o to, że BMN tego nie ma, że czegoś im brak, tylko o to ile daje zmiana, rozbudowanie lub modyfikacja zwrotnicy. 

Słyszałem jak super grają BMN więc jakby tak bardziej wygładzić przebieg, rozbudować zwrotnice to mogło by to dać super efekt. Po prostu te głośniki mają górkę w okolicy 4 kHz i jakby tak to przy tłumić i inne zabiegi to może by wyszło coś lepszego, albo i gorszego. Trzeba by było przeczytać wrażenia tej osoby co robiła nowe zwrotnice pod BMN

Nie kupiłem BMN tylko i wyłącznie dlatego ponieważ chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do brzmienia głośników  wysokotonowych wstęgowych. Szkoda mi trochę bo bas z 22 cm seas to coś pięknego w tych kolumnach 🙂 

Ja nie wiem gdzie Ty masz górkę na tych 4 tyś. Na moje, ucho jak testowałem topping e30II z moimi BMN S2 to musiałem właśnie na 4 tyś dodać 3db, żeby czuć satysfakcję ze słuchania muzyki. 

Morał z tego taki, że każdy ma inne oczekiwania, bo kolumny są strojone tak samo a odczucia skrajnie inne. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

7 godzin temu, raiwan napisał:

XTZ seria 99.xx

W szwecji jest ich sporo w fajnych cenach, bo to ich produkt jak dobrze kojarze https://www.blocket.se/annons/stockholm/xtz_99_36/1203512494

na seas excel za 2000zl wyjsciowo, wiec spokojnie do wziecia <2000!, a u nas za 4000 na olx ktos wola za bmn F2 masakra skad takie ceny ludzie biora, zaraz ludzie beda chcieli wiecej za uzywany niz za nowe, bo powiedza ze wygrzane i od reki🧐 

To akurat moje ogłoszenie na olx 😛

Sklepowa cena ,zapłacona 4800.

Stan produkcyjny ,trochę pograly i jak postawione tak stoją . Żyjemy w Polsce ,tu kupione ,więc tu sprzedaje .

Szwecja , Szwecją,ale nie mówimy o przetworniku tylko o pełnym wyrobie Polskim .

Coś tam minimalnie cenę opuszczę,ale za bezcen ,to nie sprzedam ,to nie auto,że wyjeżdżasz z salonu i już cena 30% w dół 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.