Skocz do zawartości
IGNORED

Polecane aktywne subwoofery.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mamy na forum kolegę kuli007 który miał w domu parę dobrych konstrukcji a wczoraj zabrał się za testowanie wypożyczonego DD12+.

Zapytajcie go o wrażenia z funkcjonowania zaawansowanego systemu kalibracji jaki ma seria DD.

Wielkość suba to niestety nie wszystko. Niech Wam powie jak zmienia się uzyskany efekt po całodniowej zabawie( minimum) z kalibracją suba i czy chciałby teraz sub z mniej zaawansowanym systemem kalibracyjnym.

Mamy na forum kolegę kuli007 który miał w domu parę dobrych konstrukcji a wczoraj zabrał się za testowanie wypożyczonego DD12+.

Zapytajcie go o wrażenia z funkcjonowania zaawansowanego systemu kalibracji jaki ma seria DD.

Wielkość suba to niestety nie wszystko. Niech Wam powie jak zmienia się uzyskany efekt po całodniowej zabawie( minimum) z kalibracją suba i czy chciałby teraz sub z mniej zaawansowanym systemem kalibracyjnym.

Witam, od razu odpowiem :-) nie wyobrażam Sobie teraz Suba bez kalibracji !!! A człowiek się o tym dopiero dowiaduje/ przekonuje jak na porządnym sprzęcie (velodyne daje akurat w zestawie: mikrofon+soft) można zobaczyć gdzie w paśmie są góry i doliny :-) i wtedy dopiero jest kalibracja na każdej częstotliwości z osobna... jest porostu miodzio...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Troche nie proporcjonalne do reszty zestawu ale najważniejsze że właściciel jest zadowolony -:)

A o gustach się nie dyskutuje.

Zycze duzo radości z uzytkowania...

Zapewne tak jest ale nie wiem czy ta różnica warta jest różnicy w cenie. 3700 funtow kontra 600 funtów.

Skorzystałem z możliwości jednoczesnego podłączenia do zestawu stereo, hi-level i do avr, lo-level.

Moje kolumny przy stereo teraz potrafią zatrzasc podłoga i to wcale nie trzeba głośno słuchać.

Ja nigdy nie bylem fanem uzywania subwoofera w muzyce . Do tego sadze powinny byc odpowiednie kolumny,ale takie trudno tez znaleźć-:)

Tak czy inaczej gratuluje udanego zakupu

No odciąłem go dość nisko, żeby za dużo nie zabierał kolumnom tylko żeby je uzupelniał. No chyba żadne kolumny nie schodzą tak nisko jak subwoofer.

Muzyka gra cicho a spodnie na nogach drgają.

Oczywiście tylko tam gdzie są w utworze takie niskie dźwięki.

Tak jak RAF77 nadmienil bk do tego DD12+ to jest totalna przepasc cenowa a od suba za £600 trudno tez wymagac cudow :) cena jest atrakcyjna miedzy innymi za brak dsp na pokladzie bk. Osobno mozna kupic antimode i tez bawic sie kalibracja.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Zapewne tak jest ale nie wiem czy ta różnica warta jest różnicy w cenie. 3700 funtow kontra 600 funtów.

Skorzystałem z możliwości jednoczesnego podłączenia do zestawu stereo, hi-level i do avr, lo-level.

Moje kolumny przy stereo teraz potrafią zatrzasc podłoga i to wcale nie trzeba głośno słuchać.

Witam, mam pytanie czy sub sam się przełącza na LFE jeśli odpalisz amplituner? Czy wtedy dostaje napięcie z high level i jednocześnie z lfe?

...

Hifibloke masz u siebie podłączone hi-level tym kablem co był w komplecie?

Nie. Ja celowo wybralem, tylko polaczenie LFE.

Witam, mam pytanie czy sub sam się przełącza na LFE jeśli odpalisz amplituner? Czy wtedy dostaje napięcie z high level i jednocześnie z lfe?

Ten sub moze dzialac tak samo jak Rel czyli jednoczesnie uzywac high level i LFE.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Dokładnie, oba źródła działają jednocześnie. potencjometrami regulujesz osobno głośność dla każdego.

Chodzi mi o to czy nie dojdzie do jakiegoś zwarcia? Załóżmy leci jakiś film czyli LFE podaje napięcie i jednocześnie idzie napięcie na High level... wtedy jest podwójny sygnał?

...

Co sądzicie o subwooferze Magnat Monitor Supreme Sub 302A? Ma ktoś doświadczenie lub wiarygodną ocenę tegoż? Parametry wyglądają zachęcająco: 30 cm głośnik, schodzi w dół do 16 Hz. Cena zachęcająca.

Jaki on ma charakter? Raczej do muzyki? Czy może raczej do kina?

Co sądzicie o subwooferze Magnat Monitor Supreme Sub 302A? Ma ktoś doświadczenie lub wiarygodną ocenę tegoż? Parametry wyglądają zachęcająco: 30 cm głośnik, schodzi w dół do 16 Hz. Cena zachęcająca.

hehe ;) wątpię że to tak nisko zejdzie, a jeśli tak to ledwo będzie słychać i jakoś "basu" bardzo słaba tak myślę, ale nie słuchałem go.

Na pewno do muzyki się nie nada, może do kina tak

Do muzyki to na pewno nie...nie ta konstrukcja i nie ta klasa budowy i podzespołów... w kinie potrafi dobrze i potężnie walnąć... chociaż jak dla mnie bas się ciagnął i nie miał tej szybkości jakiej oczekiwałem, zejścia także nie miał jak dla mnie ... miałem go na testy od kolegi ale tylko z powodu jego ciekawości , bo chciałem mu pokazać jak wiele dzieli takiego magnata od mojego budżetowego Velodyne, oczywiście cenowo również :) niestety....kolega mi zarzucał, że wydawanie tyle kasy na suba to głupota , więc udowodniłem mu w jak wielkiej niewiedzy żyje.... :)

... ale w tej cenie wg.mnie to b.ciekawa propozycja... ...

...co do tego zejścia do 16 hz to nie liczył bym na to-głęboka teoria przy tym subie...

... ale w tej cenie wg.mnie to b.ciekawa propozycja... ...

Serdeczne dzięki @Yodas, na Ciebie zawsze można liczyć :)

Co powiesz o alternatywie w postaci Jamo J10? Jeśli to też jest taka sobie propozycja - co mógłbyś zaproponować z podobnej półki cenowej? No, powiedzmy: max akceptowalna cena to 2 x cena wspominanego Magnata.

I jeszcze jedno. Zastosowanie: wyłącznie muzyka w zestawie 2.1. Pokój odsłuchowy: 17 m2, dobrze zaaranżowany akustycznie.

Serdeczne dzięki @Yodas, na Ciebie zawsze można liczyć :)

Co powiesz o alternatywie w postaci Jamo J10? Jeśli to też jest taka sobie propozycja - co mógłbyś zaproponować z podobnej półki cenowej? No, powiedzmy: max akceptowalna cena to 2 x cena wspominanego Magnata.

I jeszcze jedno. Zastosowanie: wyłącznie muzyka w zestawie 2.1. Pokój odsłuchowy: 17 m2, dobrze zaaranżowany akustycznie.

Jeśli interesuje Cię tylko muzyka to idealnym rozwiązaniem jest konstrukcja zamknięta... jesli bym miał wydać 2 tyś zł na suba do muzyki to REL T5 (nowy) lub T7 (używany) jest idealnym rozwiązaniem ... świetne suby do muzyki i do tego niesamowicie wyglądające... zapomnij o magnatach i jamo i rozgąldaj się za Relem... warto nawet zwiększyć budżet, kupić raz a dobrze i być zadowolonym. Możesz nawet sobie je wypożyczyć na odsłuch z jakiegoś salonu, i to chyba konieczność aby dobrze wydać kasę i być zadowolonym bo każdy ma inne oczekiwania ....Wspomniane modele Rela wg mnie to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o muzykę...ja osobiście celowałbym w T7 używkę...

To nie dla mnie. Robię za "eksperta" dla osoby, której tu na Forum nie ma. A że moja wiedza w temacie stereo jak również subwooferów jest skromna - wolę zapytać i poprosić o radę osób, które się na tym znają. Ja osobiście zawsze byłem zwolennikiem szkoły myślenia, która powiada że wszystkie głośniki (łącznie z subwooferem) powinny być "z jednej stajni", czyli od tego samego producenta i z tej samej serii.

Używka nie wchodzi w grę. Ma być nówka. Jakie jest Twoje zdanie o subwooferach Yamaha? Mają tego w ofercie dużo różnych modeli. Cena 2 x Magnat to ok. 1500 zł. Najchętniej gdyby to było w granicach 1000 zł, lub niewiele więcej.

Najtańszy Rel (T-Zero) to 1890 zł. W stosunku do reszty sprzętu wydaje się to być bezzasadnie wysoka jakość. Subwoofer powinien być tej samej półki co inne składniki zestawu.

Mam tego magnata jednak on nadaje sie głownie do kina. U mnie na 20m łupie ładnie w pokoju schodzi do 28Hz jak puszczałem test to i tak bardzo dobry wynik jesli chodzi stosunek jakości do ceny Magnat wymiata .Do tyś zł najlepszy w Kd tego jamo j10 odpuść droższe a badziewie jak pisał mi kolega Bipo testował 12 i nie nadążał w kd.Do stereo też bym szukał sub zamknięty bo mozna sobie na siłę pogorszyć jakość dźwięku niż poprawić subem

Więc właśnie. Zamknięty. Jaki? Magnat odpada. Jamo również odpada. Więc co? Yamaha? Która? Może uda mi się gościowi wyperswadować 1300 zł, ale to już max max.

Witam, od razu odpowiem :-) nie wyobrażam Sobie teraz Suba bez kalibracji !!!

Uważam tak samo. Subwoofer musi mieć jakąś kalibrację, po kalibracji to całkiem inne granie. Nie należy jednak zapominać, że obecnie kalibrację ma każdy amplituner kina domowego, tylko teraz zależy jakiej to klasy kalibracja, co potrafi.

Druga sprawa to nie wiem czy panowie nie mieszacie trochę pojęć, sub z DSP nie musi mieć kalibracji.

Bobcat, możesz pomyśleć właśnie o subach BK jeśli chodzi o muzykę, podobno klasa zbliżona do RELi, a zacznie tańsze.

Zobacz choćby ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uważam tak samo. Subwoofer musi mieć jakąś kalibrację, po kalibracji to całkiem inne granie. Nie należy jednak zapominać, że obecnie kalibrację ma każdy amplituner kina domowego, tylko teraz zależy jakiej to klasy kalibracja, co potrafi.

Druga sprawa to nie wiem czy panowie nie mieszacie trochę pojęć, sub z DSP nie musi mieć kalibracji.

Bobcat, możesz pomyśleć właśnie o subach BK jeśli chodzi o muzykę, podobno klasa zbliżona do RELi, a zacznie tańsze.

Zobacz choćby ten model:

Ukryta Zawartość

Dodam też po testach z Velodyne DD12+ że wyjście w amplitunerze Sub-Out jest kiepskie... nie wychodzi z niego czysty sygnał... zdecydowanie lepiej jest z wzmacniacza/integry który działa w kinie jako końcówka mocy...

Ukryta Zawartość

...

Witam

Ja również się dołączę..w planach był duży subwoofer ale zmieniam pokój w mieszkaniu na mniejszy,który bedzie zaadoptowany tylko pod kino i muzykę .Wymiary to 3.5x3.0 metry ,czy jest sens na kupno suba w takim metrażu do kina? Zawszę chciałem uzupełnić kanał przeznaczony dla niskich częstotliwości i teraz sam nie wiem czy nie pędzę w kozi róg.Plusem jest to że ten pokoik mogę sobie dowolnie zagospodarować,czyli zrobić idealne odległości od scian głosników frontowych itd..itd co poradzicie..budżet dośc lużny,zreszta jak juz tam się przeniosę to wtedy będzie szerszy pogląd na sytuację,jak to gra i tak dalej.Niektórzy ładuja 2x monolit+(pozdrawiam hifibloke:) do 17 metrów,to może i ja wcisne jakiegos jednego 10-cio calowca,lub chociaż ośmio:)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dodam też po testach z Velodyne DD12+ że wyjście w amplitunerze Sub-Out jest kiepskie... nie wychodzi z niego czysty sygnał... zdecydowanie lepiej jest z wzmacniacza/integry który działa w kinie jako końcówka mocy...

Ciekawa informacja. Będę musiał u siebie też to wypróbować i zapodać na DD12 sygnał pre-out zamiast LFE i obróbkę pozostawić zwrotnicy w DD.

Ciekawe czy winny jest Twój amplituner czy w przypadku innych będzie podobna zależność.

Tylko w przypadku kina domowego i tak nie da się uniknąć przedwzmacniacza w amplitunerze. W stereo to jest do zrobienia ale w kinie?

Ciekawa informacja. Będę musiał u siebie też to wypróbować i zapodać na DD12 sygnał pre-out zamiast LFE i obróbkę pozostawić zwrotnicy w DD.

Ciekawe czy winny jest Twój amplituner czy w przypadku innych będzie podobna zależność.

Tylko w przypadku kina domowego i tak nie da się uniknąć przedwzmacniacza w amplitunerze. W stereo to jest do zrobienia ale w kinie?

Dziś otrzymałem informacje ze najlepsze kina domowe i profesjonalne tylko i wyłącznie są podłączone pod pre.. a obróbka jest w subie... sygnał wtedy nie przechodzi przez tysiące procesorów itd.

Ale oczywiście sprawdźcie u Siebie i dajcie znać...

...

No tak ale to jest i tak pre amplitunera więc....

Jak kupię wreszcie jakiś solidny processor to wtedy powinno być lepiej.

Zdecydowanie...

...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.